SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Nevruz'la Gelen Bahar Müjdesi

Nevruz'la Gelen Bahar Müjdesi
A- A+ PAYLAŞ

Baharın müjdecisi olarak nitelenen, bu yılın ilk nevruz çiçeği bulundu.

Meyvelerin toplanıp, ekinlerin hasat edildiği yaz ve sonbaharın ardından kış mevsimiyle uyumaya geçen toprağın yaklaşan baharla tekrar uyanışına tanıklık eden ilk çiçek olarak bilinen nevruz yeni bir hayatı müjdeliyor.

Çırmıhtı dağlarında her yıl düzenli olarak nevruz aramaya çıkan ve yörede “navrız” olarak da adlandırılan çiçeği Olcay Özşahin ve Tuncay Havlucu buldu.

Nevruz, genellikle tarım yapılmayan ve nispeten kıraç denebilecek topraklarda, havalar ısınır ısınmaz beliriyor. Küresel ısınmanın dünyayı etkisi altına almasından önce, Şubat sonundan neredeyse Nisan ayına kadar bulunabilen nevruz, günümüzde daha erken (Ocak sonu-Şubat başı) açıyor. Önce ortalama bin metre yükseltinin olduğu dağ ve tepelerde çıkan nevruz, yükselti arttıkça daha geç ortaya çıkıyor.

Özşahin ve Havlucu bu yıl nevruzu Atmalı Dağlarında buldu

“Sultan Nevruz”un eskiden Malatya dağları ve tepelerinde de aranıyordu. Sitemiz okurlarından Mehmet Hanifi Yapar’ın attığı mesajla verdiği bilgiye göre, Kernek’te Ayyıldız denilen yer ile Venk, Orduzu Gelincik Tepe gibi yerlerde aranıyordu.

Malatyahaber.com yazarı Bülent Korkmaz “navrız kültürü” hakkında geçen yıl bir yazı kaleme almıştı. Bu yazıya https://malatyahaber.com/haber/daglarina-bahar-gelmis-memleketimin/ linkinden ulaşabilirsiniz.

malatyahaber.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız