Kastamonunun İnebolu İlçesi açıklarında geçtiğimiz hafta balıkçıların ağına takılan uçak enkazının sırrı çözüldü. Olay üzerine 42 yıl önce meydana gelen olayı hatırlayan görgü tanıkları, askeri uçağın Malatya'dan kalktıktan sonra denize düştüğünü, pilotunun ise paraşütle atlayarak kurtulmuş olduğunu anlattılar.Balıkçı Şaban Köprülüoğlunun 3 mil açıkta denize bıraktığı ağdan çıkan enkaz, 42 yıl önceki anıları canlandırdı.
Olayın şahitlerinden olan eski belediye başkanı Kemal Örüklü (82) ve paraşütle bir köye atlayan pilotu İneboluya götüren Yaşar Harç (60), uçağın hikayesini anlattı. Örüklü ve Harçın anlattıklarına göre 1966 yılında Malatyadan havalanan savaş uçağı, İnebolu semalarındayken arızalandı. Gece İnebolunun üzerinde birkaç tur atan pilot, inemeyeceğini anlayınca uçağı denize çevirdikten sonra paraşütle atladı.
Pilot, Dikili Köyü yakınlarındaki Manastır Tepesine inerken, uçak da yanarak İnebolu açıklarında denize çakıldı. Uçağın pilotu 2 saatlik yürüyüşün ardından Dikili Köyüne ulaşarak yardım istedi.
Uçağın enkazının bulunmasının 40 yıl önceki anılarını canlandırdığını ifade eden Örüklü, Malatya'dan havalanan savaş uçağının gece İnebolu semalarında arızalandığını bildirdi. Örüklü, şehrin üzerinde birkaç tur atan pilotun sorunun devam etmesi üzerine, uçağın yönünü denize çevirdiğini ve kendisinin ise paraşütle atladığını söyledi.
Uçağın pilotunun Dikili köyü yakınlarındaki Manastır Tepesi'ne indiğini, uçağın da yanarak İnebolu açıklarında denize çakıldığını kaydeden Örüklü, sözlerine şöyle devam etti:
''Uçağın pilotu, 2 saatlik yürüyüşün ardından Dikili köyüne ulaşarak yardım istemişti. Köy ihtiyar heyetinden Mehmet Harç, o tarihte 19 yaşında olan oğlu Yaşar Harç'la birlikte pilotu İnebolu'ya getirdi. Harç'ın refakatinde sabaha karşı İnebolu'ya varan pilot, Askerlik Şubesine götürülerek yetkililere haber verildi.''
Gece yarısı kapılarını çalan pilotu İneboluya götüren Yaşar Harç, "O zaman köyde yol ve araç olmadığından İneboluya yürüyerek geldik. Yolda bana adının Yılmaz olduğunu ve Hava Kuvvetlerinde üsteğmen olarak görev yaptığını söyledi. Başından geçenleri anlattı" dedi. 1966 yılında İneboluda İlköğretim Müdürü olarak görev yapan ve bir gazetenin muhabirliğini üstlenen Kemal Örüklü ise ertesi sabah olayı duyunca hemen İnebolu Askerlik Şubesine gittiğini belirterek, şunları söyledi:
"Gittiğimde Askerlik Şubesi Başkanı Albay Nejdet Türkeşle birlikte kahvaltı yapıyorlardı. Pilot Malatyadan havalandığını ve İnebolu semalarında uçağın arızalandığını söyledi. Uçak arızalanınca levye ile uçağa denize doğru istikamet vermiş ve İneboluya düşmesini engellemiş" dedi.