Kulelere iki sokak mesafede cami inşa edilmesi tartışmasında dini özgürlüklerin tarafını tuttu. Cami planının karşıtları ise Obamayı, siyaseten doğruculuk uğruna taviz vermekle suçladı. Cordoba Evi isimli İslami kültür merkezinin içinde yer alacak olan cami, karşıtları tarafından 11 Eylül camii olarak anılsa da aslında bina (sağda), Dünya Ticaret Merkezi enkazının iki sokak ötesinde.
ABD Başkanı Barack Obama, önceki akşam Beyaz Sarayda verdiği iftar davetinde, 11 Eylül saldırılarının hedefi olan New Yorktaki Dünya Ticaret Merkezinin enkazının yakınına cami inşa edilmesi planına destek verdi. ABDyi iki aydır geren tartışmaya ilk kez dahil olan Başkan Obama, Müslümanların da ibadetlerini yerine getirme konusunda bu ülkedeki diğer herkesle aynı haklara sahip olduğunu söyledi.
ABDde cami tartışması, iki ay önce, New Yorklu imam Faisal Abdul Rauf ile müteahhit Sharif Gamalin, Dünya Ticaret Merkezinin iki sokak ötesindeki bir binayı, içinde caminin de bulunduğu bir İslami merkeze dönüştürme projesiyle başladı. Projenin destekçileri, merkezin İslamla Batı arasında uzlaşmaya hizmet edeceğini savunurken, karşıtları 11 Eylül 2001de 3 binden fazla kişinin radikal İslamcı teröristlerce öldürüldüğü noktanın yakınına cami yapılmasının kurbanlara saygısızlık olduğunu öne sürüyor. ABDnin çeşitli kentlerinde haftalardır düzenlenen protesto gösterilerinde katılımcılar, 3000 kişinin katledilmesini onurlandırmayın, 11 Eylül camisine hayır gibi pankartlar taşıyor.
Anıtlar kurulu onayladı
Cami karşıtları, projenin rafa kalkmasını sağlamak için New York Anıtları Koruma Komisyonuna başvuruda bulunmuş ve İslam merkezinin yapılacağı binanın anıtsal yapı ilan edilmesini, böylece yenilenmesinin önlenmesini istemişti. Ancak Anıtları Koruma Komisyonu, söz konusu binanın anıtsal bir değeri olmadığına hükmedince caminin önündeki en büyük engel de ortadan kalkmış oldu.
Bugüne kadar cami tartışmasından uzak duran Başkan Obama, Komisyonun bu kararının ardından meseleye dahil oldu. Obama, ABDdeki Müslüman ülkelerin temsilcileri ve Müslüman toplum liderlerinin katıldığı bir iftar yemeği düzenleyerek, cami yapımına desteğini bildirdi. Obama şöyle konuştu:
Bu konunun yol açtığı hissiyatları anlıyorum. Sıfır Noktası (Ground Zero- saldırıdan önce İkiz Kulelerin yer aldığı bölge) gerçekten kutsal bir alan. Ancak şunu net olarak söyleyeyim; bir vatandaş ve başkan olarak, Müslümanların da bu ülkedeki herkes gibi, dinlerinin gerektirdiği ibadetleri yerine getirmede aynı hakka sahip olduğunu düşünüyorum. Bu, yerel yasalara ve kurallara uygun biçimde, aşağı Manhattandaki özel mülkiyet üzerine bir ibadet yeri ve toplum merkezi inşa edilmesi hakkını da içeriyor. Burası Amerika ve dini özgürlüklere olan bağlılığımız sarsılmaz.
Cumhuriyetçi Partinin New York milletvekili Peter King ise, Müslümanların buraya cami yapmak istemeleri duyarsızlık göstergesidir. Ne yazık ki Başkan da siyaseten doğrucu olabilmek için teslim oldu dedi.
Bir kadın, Anıtları Koruma Komisyonu toplantısında, 3000 kişinin katledilmesini onurlandırmayın yazılı pankart taşımıştı.
New Yorkta 100 cami var
Dünya Ticaret Merkezinin yakınına cami yapılmasını savunanlar ve buna karşı çıkanların bugüne kadar savunduğu tezler şöyleydi:
Rick A. Lazio (Cumhuriyetçi Partinin New York valisi adayı): New Yorkta zaten 100den fazla cami var. Bu dini bir mesele değil, güvenlik meselesi.
Sarah Palin (Cumhuriyetçilerin eski başkan yardımcısı adayı: Sıfır Zeminde cami inşa etmek, kurban yakınlarının kalbine bıçak saplamak demektir.
Michael Bloomberg (New York Belediye Başkanı): Amerikanın kuruluş nedenlerinden biri de, insanların özgürce ibadet edebilmesiydi.
Charles Wolf (11 Eylül kurbanı yakını): 11 Eylülden Müslümanlar sorumlu değil. Onların cami yapmasını önleyemeyiz.