Malatya’da büyük bir depremin beklendiğini söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) İl Temsilcisi çok ciddi uyarılarda bulundu ve yetkililere can alıcı sorular yöneltti. Malatya'nın depreme hazır bir il olmadığını ve yerel idarecilerin “Biz her şeyi biliriz” mantığından hareket ettiklerini belirten JMO İl Temsilcisi Erkan Özgür “1/5000, 1/ 25000 çevre planlaması yapılırken aktif fay hatları işlendi mi?, Çevre planları hazırlanırken bizlerden veya ilgili herhangi bir sivil toplum kuruluşundan görüş alındı mı?, Yapı denetim firmalarında Jeoloji Mühendislerinin imza yetkisi yasal zorunluluk olmasına rağmen neden istenmiyor?, Ağır hasarlı yapı raporu olmasına rağmen bu binalarda oturan vatandaşlar var, her hangi bir can kaybında kimler sorumlu olacak?” sorularını il yöneticilerine sordu.
"AĞIR HASARLI BİNALARDA HALEN OTURAN VATANDAŞLARIMIZ VAR"
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Temsilciliği toplantı salonunda yapılan basın açıklamasını JMO İl Temsilcisi Erkan Özgür yaptı.
“Malatya olası bir depreme hazır mı? diye soran Özgür, “Malatya depreme hazır bir il gibi görünmüyor. Nedeni ise 2020 yılında yaşanan depremden sonra bir iki panel düzenlendi sonra ise boş verildi. Malatya Büyükşehir Belediyesi 1/5000, 1/ 25000 çevre planlaması yaptı, planlama yaparken herhangi bir sivil toplum kuruluşunda ya da bizlerden görüş alınmadı. Ancak bu planlama yapılırken, aktif fay hatlarının işlenmesi gerektiğini savunuyorduk, fakat yetkililer bizi çok kaale almadılar ve herhangi bir adım atılmadı.” dedi.
JMO Temsilcisi, denetim konusuna da değinerek, "Malatya ve ilçelerindeki ruhsatlara normalde jeoloji mühendislerinin imza atması gerekiyor ancak imza atılmıyor ve belediyeler suç işlemiş oluyorlar. Yapı denetim firmaları var, denetlemeden sorumlu ama ne yazıkki sorumlu olduğumuz halde yapı denetim firmalarında imza yetkimiz yok. Yapı denetim firmalarında jeoloji mühendisi zorunluluğu var. Bu uygulamanın bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Yapı denetim firmaları bünyesinde jeoloji mühendisleri çalıştırması gerekiyor. Türkiye genelinde 24 il, 110 ilçe ve 500’e yakın köy ve mahallede fay hattı geçiyor. Bu fay hatlarının plana işlemesi gerekiyor. Malatya merkezde bir an önce kentsel dönüşümün hızlanması gerekiyor. 2020 yılında meydana gelen deprem sonrası merkezdeki binalarda ağır hasarlıdan hafif hasarlıya ve tam tersi gibi durumlar oldu. Ağır hasarlı olan binalarda halen oturan vatandaşlarımız var. Belirli süre verildi, neye göre süre verildi. Olası bir depremde sorumlusu kim olacak?” diye sordu.
"YÖNETİCİLERİMİZ İLGİLENMİYOR.."
Özgür, Sivrice depremi sonrasında yapılan güçlendirme çalışmalarını eleştirerek, “Güçlendirme yapılıyor özellikle okullara, biz güçlendirmeye karşıyız. Niye? 2015 yılında Malatya’nın bir ilçesinde güçlendirilen kaymakamlık binası 2020 yılında yaşanan depremde yıkıldı. Bizim amacımız deprem olmadan önce neler yapılması gerektiğini ifade etmek. Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün (AFAD) hazırladığı IRAP Raporu var. Rapor, afetten önce yapılması gereken şeylerdir. Kitapçık hazırlanmış çok sağlıklı gelmedi. Rapor hazırlanıyor çoğu kamu kurum ve kurlulardakilerin gelmediği ve herhangi bir görüş belirtmediği yönünde söylemler var. Bu da çok işler acısı bir şey. Sivrice depremi sonrasında Pütürge’ye 8 ay sonra işlem yapıldı. Geçen yıl Malatya’da bir binanın kolonu kesildi, bina çöktü 1,5 gün şehirdeki trafik kilitlendi. Olası büyük bir depremde ne olacak? Yöneticilerimizin bunlara bir an önce çözüm bulması gerekiyor.
Biz şunu savunuyoruz; Kenti yöneten yöneticilerin uzmanları çağırıp görüşlerini alsın. Ama maalesef yöneticilerimiz ilgilenmiyor. Malatya deprem şehri ancak Büyükşehir Belediyesinde bununla ilgili herhangi bir daire başkanlığı, şube yok, niye yok? Açıklanması gerekiyor. Can kayıpları olduktan sonra mı açıklama yapacaklar. Bu meslekle ilgisi olmayanlar çıkıp açıklama yapıyor. Gerek yok arkadaş, elinde herhangi bir done yok, eğitimini almamış neye göre açıklama yapıyorsun. Depremle ilgili açıklamayı jeoloji mühendisleri yapar. Herkes kendi branşında açıklama yapsın” diye konuştu.
"TOPLANMA ALANLARI NEREDE, KİMSE BİLMİYOR?"
Malatya’da 75 toplanma merkezinin olduğunun kaydedildiği “Malatya merkezde İl Afet Müdürlüğünün açıklamasına göre; 75 adet toplanma merkezi olduğu var. Kimse toplanma alanları nerede bilmiyor. Ben oda başkanı olarak bilmiyorum. Yetkililere sorduğumuzda tabelalarımız orada, e-devlet’e girdiğiniz görebileceğimizi söylüyorlar.
Afetlerde ilk açılacak yerler okullar, okulların sağlam olması gerekiyor, güçlendirme yapılıyor ne kadar sağlam. Malatya Gazi Lisesi 1980 yılında açıldı, güçlendirme verildi, neye göre verildi, anlamış değiliz. Sormak lazım. 2020 yılında yaşanan depremde 4 K Sitesi vardı öndeki 3 binaya yıkım kararı verdiler, arkadaki 4 binaya verilmedi. Sorumlusu kim, illa büyük bir deprem mi olması gerekiyor?” dedi.
"MALATYA YERLE BİR OLACAK!"
Malatya’da büyük bir deprem beklediklerini söyleyen Özgür, “Tarihi bilemeyiz ama yıkıcı bir deprem bekliyoruz. Çelikhan-Erkenek Hattını sıkıştırıyor. 2020 yılından bugüne 3 bine yakın deprem olmuş. Orayı tetikliyor, sıkıştırıyor. O fay hattı kırılacak. Bugünü yarını yok. Olası büyük bir depremde Malatya’nın büyük çoğunluğu yerle bir olacak. Kışla Caddesi, Akpınar, Fuzuli bunlar bitişik nizam olan yerler. Eski yapı yeni yapı fark etmiyor. Buralar bir an önce kentsel dönüşüm girmesi gerekiyor. Amacımız olası depremde can kaybını minimuma indirmek. Yetkilerden çözüm bekliyoruz ancak bugüne kadar hiçbir adım atılmadı” ifadelerini kullandı.
Özgür, Malatya'da büyüklüğü 6,5 ile 7,2 arasında büyük bir deprem beklendiğini de sözlerine ekledi.
malatyahaber.com