SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Olası Depremde Malatya'nın Büyük Çoğunluğu Yerle Bir Olacak!"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da büyük bir depremin beklendiğini söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) İl Temsilcisi çok ciddi uyarılarda bulundu ve yetkililere can alıcı sorular yöneltti.  Malatya'nın depreme hazır bir il olmadığını ve yerel idarecilerin “Biz her şeyi biliriz” mantığından hareket ettiklerini belirten JMO İl Temsilcisi Erkan Özgür “1/5000, 1/ 25000 çevre planlaması yapılırken aktif fay hatları işlendi mi?, Çevre planları hazırlanırken bizlerden veya ilgili herhangi bir sivil toplum kuruluşundan görüş alındı mı?, Yapı denetim firmalarında Jeoloji Mühendislerinin imza yetkisi yasal zorunluluk olmasına rağmen neden istenmiyor?, Ağır hasarlı yapı raporu olmasına rağmen bu binalarda oturan vatandaşlar var, her hangi bir can kaybında kimler sorumlu olacak?” sorularını il yöneticilerine sordu.

"AĞIR HASARLI BİNALARDA HALEN OTURAN VATANDAŞLARIMIZ VAR"
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Temsilciliği toplantı salonunda yapılan basın açıklamasını JMO İl Temsilcisi Erkan Özgür yaptı.

“Malatya olası bir depreme hazır mı? diye soran Özgür, “Malatya depreme hazır bir il gibi görünmüyor. Nedeni ise 2020 yılında yaşanan depremden sonra bir iki panel düzenlendi sonra ise boş verildi. Malatya Büyükşehir Belediyesi 1/5000, 1/ 25000 çevre planlaması yaptı, planlama yaparken herhangi bir sivil toplum kuruluşunda ya da bizlerden görüş alınmadı. Ancak bu planlama yapılırken, aktif fay hatlarının işlenmesi gerektiğini savunuyorduk, fakat yetkililer bizi çok kaale almadılar ve herhangi bir adım atılmadı.” dedi.

JMO Temsilcisi, denetim konusuna da değinerek, "Malatya ve ilçelerindeki ruhsatlara normalde jeoloji mühendislerinin imza atması gerekiyor ancak imza atılmıyor ve belediyeler suç işlemiş oluyorlar. Yapı denetim firmaları var, denetlemeden sorumlu ama ne yazıkki sorumlu olduğumuz halde yapı denetim firmalarında imza yetkimiz yok. Yapı denetim firmalarında jeoloji mühendisi zorunluluğu var. Bu uygulamanın bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Yapı denetim firmaları bünyesinde jeoloji mühendisleri çalıştırması gerekiyor. Türkiye genelinde 24 il, 110 ilçe ve 500’e yakın köy ve mahallede fay hattı geçiyor. Bu fay hatlarının plana işlemesi gerekiyor. Malatya merkezde bir an önce kentsel dönüşümün hızlanması gerekiyor. 2020 yılında meydana gelen deprem sonrası merkezdeki binalarda ağır hasarlıdan hafif hasarlıya ve tam tersi gibi durumlar oldu. Ağır hasarlı olan binalarda halen oturan vatandaşlarımız var. Belirli süre verildi, neye göre süre verildi. Olası bir depremde sorumlusu kim olacak?” diye sordu.

"YÖNETİCİLERİMİZ İLGİLENMİYOR.."
Özgür, Sivrice depremi sonrasında yapılan güçlendirme çalışmalarını eleştirerek, “Güçlendirme yapılıyor özellikle okullara, biz güçlendirmeye karşıyız. Niye? 2015 yılında Malatya’nın bir ilçesinde güçlendirilen kaymakamlık binası 2020 yılında yaşanan depremde yıkıldı. Bizim amacımız deprem olmadan önce neler yapılması gerektiğini ifade etmek. Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün (AFAD) hazırladığı IRAP Raporu var. Rapor, afetten önce yapılması gereken şeylerdir. Kitapçık hazırlanmış çok sağlıklı gelmedi. Rapor hazırlanıyor çoğu kamu kurum ve kurlulardakilerin gelmediği ve herhangi bir görüş belirtmediği yönünde söylemler var. Bu da çok işler acısı bir şey. Sivrice depremi sonrasında Pütürge’ye 8 ay sonra işlem yapıldı. Geçen yıl Malatya’da bir binanın kolonu kesildi, bina çöktü 1,5 gün şehirdeki trafik kilitlendi. Olası büyük bir depremde ne olacak? Yöneticilerimizin bunlara bir an önce çözüm bulması gerekiyor.

Biz şunu savunuyoruz; Kenti yöneten yöneticilerin uzmanları çağırıp görüşlerini alsın. Ama maalesef yöneticilerimiz ilgilenmiyor. Malatya deprem şehri ancak Büyükşehir Belediyesinde bununla ilgili herhangi bir daire başkanlığı, şube yok, niye yok? Açıklanması gerekiyor. Can kayıpları olduktan sonra mı açıklama yapacaklar. Bu meslekle ilgisi olmayanlar çıkıp açıklama yapıyor. Gerek yok arkadaş,  elinde herhangi bir done yok, eğitimini almamış neye göre açıklama yapıyorsun. Depremle ilgili açıklamayı jeoloji mühendisleri yapar. Herkes kendi branşında açıklama yapsın” diye konuştu.

"TOPLANMA ALANLARI NEREDE, KİMSE BİLMİYOR?"
Malatya’da 75 toplanma merkezinin olduğunun kaydedildiği “Malatya merkezde İl Afet Müdürlüğünün açıklamasına göre; 75 adet toplanma merkezi olduğu var. Kimse toplanma alanları nerede bilmiyor. Ben oda başkanı olarak bilmiyorum. Yetkililere sorduğumuzda tabelalarımız orada, e-devlet’e girdiğiniz görebileceğimizi söylüyorlar.  

Afetlerde ilk açılacak yerler okullar, okulların sağlam olması gerekiyor, güçlendirme yapılıyor ne kadar sağlam. Malatya Gazi Lisesi 1980 yılında açıldı, güçlendirme verildi, neye göre verildi, anlamış değiliz. Sormak lazım. 2020 yılında yaşanan depremde 4 K Sitesi vardı öndeki 3 binaya yıkım kararı verdiler, arkadaki 4 binaya verilmedi. Sorumlusu kim, illa büyük bir deprem mi olması gerekiyor?” dedi.

"MALATYA YERLE BİR OLACAK!"
Malatya’da büyük bir deprem beklediklerini söyleyen Özgür, “Tarihi bilemeyiz ama yıkıcı bir deprem bekliyoruz. Çelikhan-Erkenek Hattını sıkıştırıyor. 2020 yılından bugüne 3 bine yakın deprem olmuş. Orayı tetikliyor, sıkıştırıyor. O fay hattı kırılacak. Bugünü yarını yok. Olası büyük bir depremde Malatya’nın büyük çoğunluğu yerle bir olacak. Kışla Caddesi, Akpınar, Fuzuli bunlar bitişik nizam olan yerler. Eski yapı yeni yapı fark etmiyor. Buralar bir an önce kentsel dönüşüm girmesi gerekiyor. Amacımız olası depremde can kaybını minimuma indirmek. Yetkilerden çözüm bekliyoruz ancak bugüne kadar hiçbir adım atılmadı” ifadelerini kullandı.

Özgür, Malatya'da büyüklüğü 6,5 ile 7,2 arasında büyük bir deprem beklendiğini de sözlerine ekledi.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

25 yorum yapılmış

  • ALİ KARAOĞLU (1 yıl önce)
    kentsel dönüşüme belediyeler başlamalıdırlar. en büyük sorun kentsel dönüşüm ancak başta büyükşehir belediyesi yeşilyurt belediyesi battalgazi belediyesi kentsel dönüşüme destek olmalıdırlar. ancak bu belediyeler kentel dönüşüme gerekli destek ve imkan sağlamamaktadırlar. ayırmış oldukları ödenek ve çalışma yüzde 1 bile değilidir. bunun bilinçlendirilmesi ve toplum aydınlatılmalıdır. sivil toplum kuruluşlara ve mahlle muhtarlarına çok iş düşmektedir. kentsel dönüşümde
    0
    0
    Yanıtla
  • Dertli (2 yıl önce)
    Tüm yük AFAD personeline yıkılmış durumda.Egitimler,tatbikatlar,aktif görev v.s.yetkiler sadece 2 poz verip gitmenin derdinde.Umarım ciddiyetin farkına varirlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Mert MALATYALI (2 yıl önce)
    Yapılan açıklamalar, tipik sadece eleştirel yaklaşım sergileyen, ben bir şey yapmayayım, yapmaya çalışanlar varsa yapılabilecek tüm itirazları sergileyelim modunda izlenimi veriyor. Oda başkanı olan zat acaba yaşadığı şehre karşı temsil ettiği makamda olması gereken bilgi birikimini kullanarak acaba kendisi bu konuda neler yapmış bir sorgulamak lazım. Hangi çalışmalara dahil olup, görüş/ öneri sunmuş acaba onlardan da bahsedebilseydi.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Kimin umurunda, sen söyle sen işit. Ancak deprem olur evler yıkılırsa afat, umke, kızılay, bakanlarımız hepsi anında enkaz başına gelir ellerinden geleni yaparlar. Biz tedbirden ziyade, deprem sonuna odaklanıyoruz. Bütün hata bu. Bilerek mi yapılıyor bilmiyorum. Ancak önemli olanın depremden en az zarar görmek ve tedbir olduğunu birileri yöneticilere anlatmalı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tahir (2 yıl önce)
    Malatyada büyük bir deprem kaçınılmaz, çünkü fay hattında yüksek riskli bir bölgede... Deprem olduktan sonra insanlar sanki bir futbol maçı sonrası gibi şehir merkezine araçlarıyla hareket ediyor, trafiği kilitliyor... Yani malatya insanları depremden sonra ne yapmaları gerektiği konusunda çok cahil... Valiliğin önlem alması lazım, deprem sonrası ne yapılması gerektiğini planlaması lazım, profesyonellerden yardım alması lazım... şu zamanlar en uygun eğitim planlama zamanı..
    %94
    %6
    Yanıtla
  • kadir (2 yıl önce)
    Allahtan bizim ev dışında her yer yıkılacak dememiş
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Galip (2 yıl önce)
    Bakın bu iş yani deprem jeofizik mühendisliği ana konusudur. Bir jeofizik mühendisi olarak bu bölge aktif fay hattında ama son depremler de enerji boşalması oldu. Jeofizik mühendisi unvanlı mühendisler daha çok dikkate alınmalı. Çok büyük bir deprem inşallah beklenmiyor
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Adıyamanli muhammed (2 yıl önce)Galip isimli kullanıcı yorumuna
    Bilader 4 5nlik depremler ile enerji bosalmaz Bosalsa bile cok ama cok kucuk azalma.olur bir bolgede kucuk depremlerle enerji bosalmasi icin 10 bin tane 3 luk 4 luk deprem.uretmesi gerekiyor bilmedigin konular hakkinda konjsma
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Enerji boşaldı nerede Sivricede!Şimdi depremler nerede oluyor?Pötürgede!Bundan sonra nerede olacak?Çelikhan-Erkenekde!Daha sonra,Gölbaşı!Hatay a kadar uzanacak!Demekki neymiş?Bilinen bir fay kırığında oluşan deprem,diğer hatta enerji yüklermiş!Nihayet de söylenenler birer birer gerçekleşiyor.Bilmediğiniz konuda yorum yapıp millete zarar vereceğinizin farkında değilsin.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • ATİLLA ÖZDEMİR (2 yıl önce)
    DEPREMİ ENGELLEYEMEYİZ.Ancak,her mahallede arama kurtarma ekipleri kurabiliriz.araç gereçleri belirli yerlerde depolayabiliriz. Beldeler ilçeye bağlandığı için itfaiye teşkilatı merkezi yerlere toplandı Erkenekte olacak bir depreme gidecek itfiye aracı 70 km yol alacak.Yerelde gönüllü itfaiyecilik ve AFAD gönüllüleri ile bir yapı oluşturulmalı.Öncelk Kurucaova ,Sürgü ve Erkenek olmalı bu yerlerde İVEDİ bu yapılar kurulmalı..yarın çok geç
    %100
    %0
    Yanıtla
  • şahıs (2 yıl önce)
    ''2020 yılından bugüne 3 bine yakın deprem olmuş. Orayı tetikliyor, sıkıştırıyor. O fay hattı kırılacak.'' Bu cümlenin hiçbir bilimsel anlamı bulunmayıp sıkıştırıyor tetikliyor vs diyerek insanlara korku pompalamayı bırakın artık her depremin belirli yıllar aralığında tekrarlanma aralığı vardır bunu bilmiyorsanız konuşmayacaksınız..
    %48
    %52
    Yanıtla
  • Adıyamanlı muhammed (2 yıl önce)şahıs isimli kullanıcı yorumuna
    Bilader cahilmisin evet dogru belirli periyodik araliklari var Mesela sivrice depremi en son 1875 tarihinde oldu.ve uzerinde 145 sene gecip tekrarladi, Celikhan erkenek ise 1893te oldu ve uzerinde 130 yil gecti o bolge hakikaten sikintili Tüm yrr bilimciler ayni goruste o bolge uzerinde calisma yapildi ve suan çok aktif sıkışmaya devam ediyor, Ve Arada sirada kucuk depremler olusturuyor
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Sana göre tüm jeofizikciler,jeologlar,İnşaat mühendisleri hepsi boş!Söyledikleride gereksiz.Mesela Yıllardır büyük deprem beklenen Maraş Türkoğlu ilçesinde ne zaman deprem olacak?Bay bilmiş.Öğrenebilirmiyiz?Bilim dünyasının bilmediği bu sırra vâkıfsın ,bir tek senin keşfettiğin bu ,Depremlerin belli bir yılda tekrarlandığı sırrına göre bir sonraki deprem burada ne zaman olacak bunu burada söyle ki millet önlemini alsın.Aslında depremin d sinden haberi olmuyan bu konuda hatta hiçbir şey bilmediğini belli edip, Burada biliyormuş gibi yapan zat..Cevabını bekliyoruz.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Gerçek Malatyalı (2 yıl önce)
    Malesef Malatya Büyükşehir başkanı Yeşilyurt belediye başkanı sadece Unesco için Tarihi Eser+ Yemek +Halı Saha +Yol Ve Park işlerinden dolayı İmara zamanı hiç yoktur.Oysa Mimar odalarıyla bağlantı kurup bir an önce yeni binalar yapılması lazım Allah göstermesin büyük depremler olmadan yeni imar alanları oluşturması lazım eğerki illede İmar yaptırmayız derlerse büyük depremde büyük can kaybı olursa bu iki başkandan büyük hesap sorulması lazım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ali (2 yıl önce)
    Risk büyük. Selahattin Gürkan bilbortlara bişey olmaması için çaba sarfeder.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    İstasyon caddesinden cosnuke kadar fuzuli caddesi devamı hepsi sil bastan yıkılıp yapılmaz ise şehir mezarlığında yerinizi şimdiden alın sonra ağlamayın.. dost acı söyler...
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Mertens (2 yıl önce)
    Yazının tümünü okuduum....noktasına ..virgülüne kadar katılıyorum....yazılanların içinde eksik var fazla yok......bence Malatya da 6 kat üzerinde bina yasaklanmali ...misal bistanbasi da yeni yapılan TOKİ binalara 6 katlı...peki neden kernektekiler 13 katlı...demekki depremden sonra biseyler oldu....birde zaten 6.8 lik depremde sağlam binalarda hasar aldı bir şekilde...acaba bu binalar yeni bir depremi kaldirabilimi meçhul...daha akpınar ve saray mahallesine girmiyom
    %100
    %0
    Yanıtla
  • as me (2 yıl önce)
    kanalboyunda yeni yapılar hariç hepsi yıkılmalı altından su akıyor temel çürük her biri 40-50 yıllık binalar
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Mehmet can (2 yıl önce)
    Kesinlikle öyle yetersiz belediye başkanları rant peşinde olan idareciler oy derdindeki siyasiler doğudan getirilip en güzel yerlere işe sokulmalar mülteci meselesi ne yazikki Malatya da Malatyanin işe yarar okumuş çocuğu memleketine küstürüldü Belediye başkanları dahi Malatyali değilse bu utanç bu memlekete yeterde artar bu kente Malatyaya Malatyalilar derneği yıllar önce açılması da bu nedenledir Adıyaman Baskil Palu mus bingol Diyarbakır bilmem nereli elde tutulur kayırılır Malatya nin öz çocuğu ötekilenir iş bilmezler üst kademede olursa bu daha iyi günler ve bu kenti kozmopolitik yapısı birilerince oy derdine değiştirildi ve sonuç ortada resmen bir hüsran..
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Ne desem ki? (2 yıl önce)Mehmet can isimli kullanıcı yorumuna
    Hakikaten buna ne deriz. İşte sen hemşerimizin. Yorumunu görünce be desem ki? Koca Büyükşehir belediye reisi halis Muhlis Malatyalı. Ne yaptı depremi önlemek için. Malatya’da çürük eski apartmanları yapan müteahhitler nereli? O zaman onlara izin veren reisler nereli? Vallahi ben Malatyalı olarak usandım bu yorumdan. Sanki hedef şaşırtmak konuyu saptırmak için yapılıyor. Kardeşim kim depreme yönelik hazırlık yapıyorsa o kıymetlidir. Mevzu deprem deprem. Denetleyen, düzenleyen , kontrol eden, tedbir alan kimse o benim başımın tacıdır. Artık yeter ya.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Sen mi malatyalisin güldürme adiyamanli olduğun yüzde yüz
    %63
    %37
    Yanıtla
  • ne desemki? (2 yıl önce)Mehmet can isimli kullanıcı yorumuna
    Sayende malatyalı olmaktan utandım. Deprem önlemede beton, çelik, inşaat, statik, zemin, ruhsat, kat sayısı vb kriterlerin değil Malatyalı olmanın önemli olduğunu görüdk. Koca büyükşehrin başkanı selahattin bey böyle diye diye seçildi. Malatyalı olarak keşke deprem olurken sen ve senin gibileri yanına alıp eliyle depremi durdursa idi :)
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vatandaş (2 yıl önce)
    Sayın hocam doğru bilgelerinz için teskr ederim ziraa deprem acı ve felaket dir inşallah olmaz hiç bir cana zarar gelmez vede bu dediklerinizi il yönetimi vali belediye başkanı millet vekilleri çok acil dikkat te alır iş işden gcmeden Rabim ülkemizi güzel Malatyamizi korusun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Şehit Fevzi (2 yıl önce)
    Şehit Fevzi mahallesi iki yılı geçti kentsel dönüşüm.suan kira yardımı 995 liradan 1300 liraya çıkarıldı elli yıllık hasarlı binalara taşındık inşaat 6 aydır mutahit hiç bir iş yapmadı.bir depremde evlerimizi görmek nasip olmayacak galiba.insan canı ucuz olan ülkemiz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Kesinlikle o bölgeler dönüşüme girmeli ve TOKİ yapmalı en fazla beşer kat ama gel gör ki belediye çürük binaları boyamakla meşgul
    %95
    %5
    Yanıtla