SON DAKİKA
SON DEPREMLER

On Binlerce Dönüm Ekili Alan İhmal Yüzünden Tehdit Altında

On Binlerce Dönüm Ekili Alan İhmal Yüzünden Tehdit Altında
A- A+ PAYLAŞ

Sürgü Barajı'nın, Doğanşehir ve Akçadağ bölgesinde yaklaşık 70 bin dönüm tarım arazisine su taşıyan sulama kanallarının, yıllardır ihmal ve duyarsızlık nedeniyle bakım ve onarımının yapılmaması yüzünden, ekili alanlara su nakledilemediği, geç başlatılan çalışmaların da yetersiz ekip ve ekipman nedeniyle bu sulama döneminin susuz geçirilmesine yol açacağı belirtiliyor.

1966 yılında inşa edilen Sürgü Barajı'ndan, Doğanşehir ilçesinin yanı sıra önemli bir bölümü Akçadağ sınırlarında olan 70 bin dönem ekili tarlanın yanı sıra başta kayısı olmak üzere bahçelerin, sulama kanallarına, DSİ'nin yıllar önce sulama yönetimini bıraktığı Sulama Birliği'nin su idaresi konusundaki yetersizliği, DSİ'nin denetimsizliği ve ilgisizliği yüzünden yıllardan gereken bakımın yapılmaması nedeniyle kanalların büyük bölümünün zamanla kayıpsız su taşıma özelliğini yitirdiği, son depremlerin de kanala hasar verdiği, Karaterzi- Topraktepe arasında 15 kilometreyi aşkın bir bölümünün tamamen harap durumda olduğu bildiriliyor.

Birliklerin yetersizliği ve geçtiğimiz yıllarda kanal bakım ve onarımını yaptırmamaları nedeniyle, kanalın beton bölümlerinin tahrip olduğu belirtilirken, kanalların bu durumu nedeniyle Sürgü Barajı'ndan tarım alanlarına su verilemediği ifade ediliyor. Kanallardaki bakım ve onarım çalışmalarının normalde en geç Mayıs ayı ortalarında bitirilip, ekili arazilere ve bahçelere 1 aydır su verilmesi gerektiği, ancak kanal bakım ve onarım çalışmalarıyla ilgili ihalenin çok geç yapılması, ilgili firmanın çok sınırlı ekip ve ekipmanla çalışma yapması nedeniyle, kanalların Ağustos ayına kadar devreye sokulamayacağı öne sürülüyor.

Bölgede etkili olan yağışın, şimdilik ağır bir susuzluk sorununun ortaya çıkmasını engellediğini, ancak yağışların sona ermesi halinde, toplam 70 bin dönümlük alanda tarlalardaki ekinin yanı sıra bahçelerdeki başta kayısı olmak üzere meyve ağaçlarının kuruma tehdidiyle karşı karşıya kalacağı, bunun sorumlusunun zamanında gereken çalışmayı yapmayı ihmal eden resmi yetkililer ile sulama birliği olacağı, ayrıca böyle bir kuraklık tehlikesi halinde devletin açılacak çok sayıda tazminat davasına muhatap olacağı değerlendiriliyor.

Bölgedeki üreticiler, "Bizler hayatımızı idame ettirebilmek için toprağı işleyip ekmek zorundayız. Bereketli topraklarımız var fakat ekemiyoruz. Fideler toprakla buluşmayı bekliyor ve zamanı geçiyor. Ama sulama birliği ve DSİ, rehavetten maalesef uyanmamaktadır. Sulama parası bir gün gecikince icra dosyaları ile gırtlağımıza basılırken, ihmalleri sonucu sulama kanallarına su verilememesi nedeniyle bu işin sorumlularının hesap vermesi gerekir. Çiftçinin ve üreticinin geleceği, yetersiz ve vasıfsız elemanlar yüzünden karartılırken, ilgili üst makamların suskunluğu da manidardır." diye konuşuyor.

Akçadağ'da önemli bir tarım alanını sulayan Sultansuyu Barajı'nın setinin de depremler sırasında yarılması ve yıkılma tehlikesinin ortaya çıkması üzerine suyun boşaltılması nedeniyle binlerce çiftçi ve kayısı üreticisi endişe içerisinde çözüm beklerken, Sürgü Barajı kanallarının da ekili alanlara su taşıyamayacak duruma gelmesinin, bölgenin felaketi anlamına geleceği belirtiliyor.

Malatya Valiliği'nin yanı sıra milletvekillerinin en kısa sürede devreye girerek, sulama kanallarındaki çalışmaların hızlandırılması amacıyla ekip ve ekipman sayısını artırması, bu bölgedeki çalışmaların DSİ imkanları da kullanılarak desteklenmesi gerektiği, aksi takdirde şimdilik yağış nedeniyle çok etkili bir şekilde hissedilmeyen susuzluğun yağışların sona ermesiyle büyük bir kuraklığa, kayısı ağaçlarının kurumasına yol açacağı kaydediliyor.

malatyahaber.com

FOTOĞRAF: Su seviyesi yağışlar nedeniyle yükselen Sürgü Barajı'ndan on binlerce dönümlük ekili alan ve bahçelere, sulama kanallarının harap olması yüzünden su verilemiyor.

ARŞİV FOTOLAR: Sulama kanalının durumunun perişanlığı 2 yıl önce Doğanşehirlilerin oluşturduğu bir sosyal medya platformunda aşağıdaki fotoğraflarla gündeme getirilmesine rağmen herhangi bir iyileştirme çalışması yapılmadı

FOTOĞRAFLAR: Sürgü Barajı'ndan Doğanşehir ve Akçadağ'da on binlerce dönüm ekili alana su nakletmesi gereken kanalda bakım ve onarım çalışması, ilgililerin ve sorumluların duyarsızlığı sonucu çok geç ve de yetersiz ekip-ekipmanla başlatıldı. Bu yetersizliğin 70 bin dönüm ekili alandaki tüm ürünleri ve bahçelerdeki ağaçların kuruması, çiftçinin yok olması anlamına geldiği belirtiliyor. Aşağıda, az sayıda işçi ve araçla yürütülen, bu hızla Ağustos'tan önce bitirilemeyeceği öne sürülen çalışmalardan görüntüler..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Gündüzbeyli (1 yıl önce)
    Adıyaman yol güzergahında ki, gündüz bey yol üstündeki kanal içinin,etrafının, bakımı yapılmadan su verildi.Rezil durumda kanala 2 hafta önce benim araç düşüyordu.Yol tarafına Çit cekilebilinir,içleri temizlenebilinir,kanal yollarının bakımı yapılabilinir,otlardan kanalı göremiyorsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bozkurt (1 yıl önce)
    Yalan beyanda bulunuyorsunuz. 15 km dediğiniz yerin tamamı 5 km. Deprem ve sel kaynaklı hasarlar. Evlerimiz başlarımıza yıkıldı kanal baraj napsın. Foto koymuşsunuz kışın çekilmiş ağaclar otlar yeşermemiş daha. Bi iki foto var ilk baharda çekilmiş kanalda beton çalışması olan. Hani yapılmıyordu fotonuz ele veriyor sizi. Geçen hafta ordaydım 35 40 personel çalışma yapıyordu sordum yetkiliye daha hızlı yapamazmısınız diye. Beton santralinden istediğimiz miktarda beton alamıyoruz malatyanın her yeri inşaat günlük 50 60 mikser ancak alabildiklerini söylediler. Yalan beyan ile Halkı galyana getireceğinize yapım ihalesini alan sırketle konuşmayı deneseydiniz.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Densiz Eksperi (1 yıl önce)
    Ne saçma yorumlar yaprasınız anlamak mümkün değil. Cehaletin hangi boyutu bu, anlamak mümkün değil. Hayır aynı atmosferi soluyoruz, sizde niye bu yan etkileri var. İnsan ne diyeceğini nasıl hitap edeceğini şaşırıyor. Yok efendim şehre katkısı yokmuş. Ne denir ki şimdi buna????????????????? Bu kurum çalışanları İstanbul'da ikamet etmeyecek, aldıkları maaşını Moskova'da harcamayacak. Ya bu akılsızlar yüzünden şehir kaç kurumu Ankarada güçlü vekili, bakanı bulunan şehirlere kaptırdı. Artık Malatya ve kurumlarına sahi çıkın.Yakın geçmşte Şeker fabrikaları özelleştiği için şeker fiyatlarını, pandemide dezenfektan yapımında kullanılan saf alkolü ihtiyacını gördük. Özel şirketin eline düşün tüketim malzemesi enflasyon bahanesiye fahiş fiyattan satılır oldu!!!! Maske fiyatlarını hatırlayın. Malatya kurumlara ve işletmlerine sahip çık!!!!!!! Hızlı trene ne oldu, vagon fabrikası binası hazır olmasına rağmen; Bakan Erzincanlı diye Erzincana yapıldı, Bi arada sultansuyu tarım işletmeleri böyle gündemdeydi!!!!!!!!! 5. Güç olan medya size büyük görev düşüyor. Lütfen şehrin sorunlarına sahip çıkın; halkın gören gözü, işiten kulağı olun.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Yapılan yorumların neresi saçma. Vatandaş derdini yazmış. Sen çalışmayan lakayit kurum çalışanlarına söz söyle..vatandaş denetleme görevinde değil. Onun için az mantıklı yorum yap. Cahillik diz boyu
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Mustafa (1 yıl önce)
    Akcadag Sultansuyu Sulama Birliği yetkilileri izinli sondaj çalışmaları yapmadığı gibi Kaçak vurulan sondajlari ise gormemezlikten geliyor. Sulama birliği çalışanları derhal gorevden alınmalıdır. Binlerce ağaca sahip bölge şuan için ağaçların kurumasi tehlikesi ile karşı karşıya. Lütfen yetkililer göreve.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • M. Kartal (1 yıl önce)Mustafa isimli kullanıcı yorumuna
    Çok doğru. Benim bildiğim 100 dönüm yeri olanlara ruhsat verilecek dendi ama hala bunu yapamadılar. Ağaçlarin sulaması geldi ama hala benim bildiğim ruhsatlı sondaj vuran yok. Duyarsizlar ve çok çok sallıyorlar. Sultansuyu Sulama Birliğini denetlemeleri lazım. Herkes fırsat bu fırsat deyip DSİ kanalinin kenarına 50 metre de bir kaçak kuyu vurdular. Bunu Dsi ve Sulama Birliği bildiği halde vatandaşı kaçak vurmaya teşvik etti. Birkaç seneye su da çıkmaz kuyulardan. Yazık çok yazık.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sezgin (1 yıl önce)
    Hangi işi doğru yaptılar ki hangi işi perişanlık yılı
    %64
    %36
    Yanıtla