Sürgü Barajı'nın, Doğanşehir ve Akçadağ bölgesinde yaklaşık 70 bin dönüm tarım arazisine su taşıyan sulama kanallarının, yıllardır ihmal ve duyarsızlık nedeniyle bakım ve onarımının yapılmaması yüzünden, ekili alanlara su nakledilemediği, geç başlatılan çalışmaların da yetersiz ekip ve ekipman nedeniyle bu sulama döneminin susuz geçirilmesine yol açacağı belirtiliyor.
1966 yılında inşa edilen Sürgü Barajı'ndan, Doğanşehir ilçesinin yanı sıra önemli bir bölümü Akçadağ sınırlarında olan 70 bin dönem ekili tarlanın yanı sıra başta kayısı olmak üzere bahçelerin, sulama kanallarına, DSİ'nin yıllar önce sulama yönetimini bıraktığı Sulama Birliği'nin su idaresi konusundaki yetersizliği, DSİ'nin denetimsizliği ve ilgisizliği yüzünden yıllardan gereken bakımın yapılmaması nedeniyle kanalların büyük bölümünün zamanla kayıpsız su taşıma özelliğini yitirdiği, son depremlerin de kanala hasar verdiği, Karaterzi- Topraktepe arasında 15 kilometreyi aşkın bir bölümünün tamamen harap durumda olduğu bildiriliyor.
Birliklerin yetersizliği ve geçtiğimiz yıllarda kanal bakım ve onarımını yaptırmamaları nedeniyle, kanalın beton bölümlerinin tahrip olduğu belirtilirken, kanalların bu durumu nedeniyle Sürgü Barajı'ndan tarım alanlarına su verilemediği ifade ediliyor. Kanallardaki bakım ve onarım çalışmalarının normalde en geç Mayıs ayı ortalarında bitirilip, ekili arazilere ve bahçelere 1 aydır su verilmesi gerektiği, ancak kanal bakım ve onarım çalışmalarıyla ilgili ihalenin çok geç yapılması, ilgili firmanın çok sınırlı ekip ve ekipmanla çalışma yapması nedeniyle, kanalların Ağustos ayına kadar devreye sokulamayacağı öne sürülüyor.
Bölgede etkili olan yağışın, şimdilik ağır bir susuzluk sorununun ortaya çıkmasını engellediğini, ancak yağışların sona ermesi halinde, toplam 70 bin dönümlük alanda tarlalardaki ekinin yanı sıra bahçelerdeki başta kayısı olmak üzere meyve ağaçlarının kuruma tehdidiyle karşı karşıya kalacağı, bunun sorumlusunun zamanında gereken çalışmayı yapmayı ihmal eden resmi yetkililer ile sulama birliği olacağı, ayrıca böyle bir kuraklık tehlikesi halinde devletin açılacak çok sayıda tazminat davasına muhatap olacağı değerlendiriliyor.
Bölgedeki üreticiler, "Bizler hayatımızı idame ettirebilmek için toprağı işleyip ekmek zorundayız. Bereketli topraklarımız var fakat ekemiyoruz. Fideler toprakla buluşmayı bekliyor ve zamanı geçiyor. Ama sulama birliği ve DSİ, rehavetten maalesef uyanmamaktadır. Sulama parası bir gün gecikince icra dosyaları ile gırtlağımıza basılırken, ihmalleri sonucu sulama kanallarına su verilememesi nedeniyle bu işin sorumlularının hesap vermesi gerekir. Çiftçinin ve üreticinin geleceği, yetersiz ve vasıfsız elemanlar yüzünden karartılırken, ilgili üst makamların suskunluğu da manidardır." diye konuşuyor.
Akçadağ'da önemli bir tarım alanını sulayan Sultansuyu Barajı'nın setinin de depremler sırasında yarılması ve yıkılma tehlikesinin ortaya çıkması üzerine suyun boşaltılması nedeniyle binlerce çiftçi ve kayısı üreticisi endişe içerisinde çözüm beklerken, Sürgü Barajı kanallarının da ekili alanlara su taşıyamayacak duruma gelmesinin, bölgenin felaketi anlamına geleceği belirtiliyor.
Malatya Valiliği'nin yanı sıra milletvekillerinin en kısa sürede devreye girerek, sulama kanallarındaki çalışmaların hızlandırılması amacıyla ekip ve ekipman sayısını artırması, bu bölgedeki çalışmaların DSİ imkanları da kullanılarak desteklenmesi gerektiği, aksi takdirde şimdilik yağış nedeniyle çok etkili bir şekilde hissedilmeyen susuzluğun yağışların sona ermesiyle büyük bir kuraklığa, kayısı ağaçlarının kurumasına yol açacağı kaydediliyor.
malatyahaber.com
FOTOĞRAF: Su seviyesi yağışlar nedeniyle yükselen Sürgü Barajı'ndan on binlerce dönümlük ekili alan ve bahçelere, sulama kanallarının harap olması yüzünden su verilemiyor.
ARŞİV FOTOLAR: Sulama kanalının durumunun perişanlığı 2 yıl önce Doğanşehirlilerin oluşturduğu bir sosyal medya platformunda aşağıdaki fotoğraflarla gündeme getirilmesine rağmen herhangi bir iyileştirme çalışması yapılmadı
FOTOĞRAFLAR: Sürgü Barajı'ndan Doğanşehir ve Akçadağ'da on binlerce dönüm ekili alana su nakletmesi gereken kanalda bakım ve onarım çalışması, ilgililerin ve sorumluların duyarsızlığı sonucu çok geç ve de yetersiz ekip-ekipmanla başlatıldı. Bu yetersizliğin 70 bin dönüm ekili alandaki tüm ürünleri ve bahçelerdeki ağaçların kuruması, çiftçinin yok olması anlamına geldiği belirtiliyor. Aşağıda, az sayıda işçi ve araçla yürütülen, bu hızla Ağustos'tan önce bitirilemeyeceği öne sürülen çalışmalardan görüntüler..