Malatya Veteriner Hekimleri Odası tarafından "Dünya Gıda Günü" dolayısıyla bir açıklama yapıldı.
Açıklamada, Dünya Gıda Günü kapsamında insanların sağlıklı beslenmesini sağlamak ve açlığa karşı çözüm üretmek amacıyla çeşitli faaliyetlerin yapıldığı kaydedilerek, "Dünyadaki gıda ve tarımla ilgili çalışmaları organize edip geliştirerek, gıda güvenliğini sağlamak amacıyla kurulan Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü'nün (FAO) kuruluş günü olan 16 Ekim'de, konuyla ilgili hassasiyeti artırmak amacıyla Dünya Gıda Günü kutlanmaktadır. Dünya Gıda Günü’nün temel amacı; açlığa yol açan problemleri belirlemek, bu problemlere karşı çözüm üretmek ve açlığa maruz kalan halk kitlelerine insani amaçlarla gıda yardımı yapılmasını sağlayarak, insanların sağlıklı ve dengeli beslenmelerinin önemine dikkat çekmek, gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konuları gündeme taşımaktır. Dünya toplumlarına baktığımızda bir yandan aşırı beslenip obezite ile uğraşanlar, bir yandan da yeterli gıdayı alamayıp açlıkla mücadele eden insanların varlığı dikkat çekmektedir. Dünyadaki gıda üretimi aslında herkesi beslemeye yetecek miktardadır. Açlık ve beslenme yetersizliği, gıda üretimindeki yetersizlikten çok; gıdanın dağılımındaki dengesizlikten kaynaklanmaktadır. Bu dengesizliğin giderilmesi hususunda ülkelerin en önemli görevleri toplumdaki bireylerin gelir dağılımını adaletli şekilde sağlayarak, kişilerin yeterli ve dengeli beslenmelerini sağlamaktır" ifadesine yer verildi.
Türkiye’de hayvansal gıda üretiminin yetersiz olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Bir zamanlar kendi kendine yeten ülkeler arasında sayılan ülkemizde, hayvansal gıda üretimindeki yetersizlik dikkati çekmektedir. Bu durum ise ülkemiz insanlarının bir kısmının yeterli hayvansal gıdaya ulaşamamasına, dolayısıyla hayvansal protein açığına yol açmaktadır. Hayvansal gıda üretimi yeterli olmayan, bu nedenle hayvansal proteinleri yeterli tüketmeyen bireylerde bedensel ve zihinsel gelişim eksikliği ortaya çıkmakta ve hastalıklara yakalanma riski artmaktadır. Bu nedenle çocuk ve gençlerin yeterli ve dengeli beslenmesine, özellikle de hayvansal gıdaları yeterince tüketmelerine imkan sağlanmalıdır" denildi.
Gıda üretimin yanı sıra sağlıklı gıda tüketiminin de sağlanması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"Gıdaya yeterli ve dengeli bir şekilde ulaşmak tek başına yeterli değildir. Gıda güvencesi kapsamında tüketilecek olan gıdanın insan sağlığını olumsuz yönden etkileyecek her türlü etkenden uzak olması gerekmektedir. Bu kapsamda çiftlikten sofraya gıda güvencesi ve güvenliğinin sağlanmasının her aşamasında veteriner hekimlere önemli görevler düşmektedir. Bunun yanında hayvansal gıdaya en çok ihtiyaç duyduğumuz bu zamanlarda yaşanan doğal felaketler, salgın hastalıklar, toplu hayvan ölümleri ve bunların neden olduğu ekonomik kayıplar göz önünde bulundurulduğunda, veteriner hekimliğin önemi daha da artmaktadır. Düzenli ve sağlıklı beslenen insanlar, sağlıklı toplumları oluşturur. Sağlıklı toplumlardan ise sağlıklı nesiller yetişir."