Polonya'dan Malatya'ya gelen bir heyet, atıl şekilde duran Vagon Onarım Fabrikası'nda inceleme yaptı. Vagon Onarım Fabrikası olarak temeli atılan, inşaatı büyük ölçüde tamamlandıktan sonra "Vagon ihtiyacı olmadığı" gerekçesiyle hiç devreye sokulmadan kuruluş amacından vazgeçilen, sonra da çürümeye terkedilen tesisi Polonlayılar ilgiyle inceledi. Bu arada Polonyalılar özel sektöre ait GAP Tekstil Fabrikası'nda da inceleme yaptılar. Ayrıca, Vagon Onarım'daki inceleme sırasında sırasında Malatyalı yerel basın mensupları "kiracı" olan Tekel'in güvenlik görevlileri tarafından içeriye alınmayınca, tartışmalar çıktı.
VAGON ONARIM'DA..
Avrupa Türk İşbirliği Konseyi (ATİK) Başkanı Aziz Şahin, Polonya Vagon Fabrikası Başkanı Florian Rozynskı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Sıddık Özdemir, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk'un da bulunduğu heyetle birlikte Vagon Onarım Fabrikası'nda inceleme yaptıktan sonra açıklama yapıldı.
ATİK Başkanı Aziz Şahin, Polonya'dan Malatya'nın iki ilçesine kardeş belediye imza töreni için geldiklerini ayrıca, Polonya Vagon Fabrikası Başkanı Florian Rozynskı'nin de atıl şekilde duran fabrikayı işletmeye açmak için Vagon Onarım Fabrikası'nda inceleme yaptığını bildirdi. Şahin, "Malatya ile Polonya'daki şehirlerarasında kardeş şehir projesi iki yıl önce başlatıldı. İşbirliği çerçevesinde görüşmeler, karşılıklı gidiş ve gelişler yapılırken, Malatya'nın Yeşilyurt İlçesi Belediye Başkanı Mehmet Kavuk bey, Malatya'da 20 yıldır atıl şekilde duran Vagon Fabrikası'na Polonyalıların el atmaların istedi. Biz de, konuyu Polanya'da vagon onarım işini yapanlara ilettik. Bir yerinde bakalım dediler ve geldik. İncelemelerde bulunduk" dedi.
Çin'in yaptığı Pazar anlayışına karşı, Polonya, Almanya ve Ukrayna'nın tren sisteminde yük taşımada oluşturduğu bir ittifak olduğunu belirten Şahin, "Bu ittifakla Çin ile rekabet ediyorlar. Polonya'da vagon onaran ve yedek parçası üreten ve bin 400'ün üstünde işçi çalıştıran Polonya Vagon Fabrikası Başkanı Sayın Florian Rozynskı. Almanya, Hollanda ve Avrupa ülkelerine ciddi manada vagon satışları var. Bu iş adamlarımız Polonya'daki çalışmalarının bir parçasını da Malatya'daki fabrikada da yapmak istiyorlar" şeklinde konuştu.
Polonya Vagon Fabrikası Başkanı Florian Rozynskı da, "Güzel bir tesis. Ancak elimizde proje yok. Raylar nerden gelip nereye gidecek. Ama bina olarak oturmuş olduğu yerde güzel bir çalışma olmuş. Polonya'daki yönetim kurulu arkadaşlarıyla konuyu değerlendireceğiz. Tesis, standartlarımıza uygun. Ancak nasıl teknik eleman buluruz. Onları araştıracağız. En geç 2015 yılında Avrupa Birliği'ne girecek olan Türkiye'de bu tür yatırımlar bizim için stratejiktir" dedi.
VAGON ONARIM'DA ARBEDE!..
Öte yandan Malatya'da basın mensupları ile Vagon Onarım'ı tütün deposu olarak kiralamış olan TEKEL'in güvenlik görevlileri arasında arbede ve tartışma yaşandı.
Polonya heyeti, atıl şekilde duran Malatya Vagon Onarım Fabrikası'nda inceleme yapmak isterken, vagon fabrikasını depo olarak kullanan TEKEL'in güvenlik görevlileri, basın mensuplarına içeriden görüntü almaya izin vermedi. Polonya'dan gelen basın mensuplarının binanın içerisine alınmasına rağmen, Malatya'daki basın mensuplarının alınmamasına sinirlenen gazeteciler ile güvenlik görevlileri arasında arbede ve tartışma yaşandı. Tartışma ve arbede, yetkililerin araya girmesi ile sona erdi. Tartışmanın ardından Malatya'daki basın mensupları içeriden görüntü alamadılar.
TEKEL görevlileri, 2 ay sonra kira sözleşmelerinin dolacak olması sebebiyle taşınma işlemi başlattıklarından içerisinin görüntüye uygun olmadığından basın mensuplarını içeriye alamadıklarını ifade etti.
ÇALIK'IN FABRİKASINDA..
Malatya'ya gelen Polonya heyeti, Çalık Grubu'na ait GAP Tekstil Fabrikası'nı da gezdi. Genel Müdürü Ali Cüreoğlu, fabrika hakkında bilgi verdi. Daha sonra basın mensuplarına konuşan GAP Tekstil Fabrikası Genel Müdürü Ali Cüreoğlu, "Yıllık 40 milyon metrekare kapasiteli üretimimiz var. Yüzde 75'i direk ihraç ediliyor, yüzde 25'i de piyasaya veriliyor. Dolayısıyla, üretimimizin büyük bölümü ihracata gidiyor. Her yıl ekvatorun etrafını saracak kadar kumaş üretiyoruz. Günlük ise Malatya- Elazığ karayolunu kapatacak kadar üretimimiz var. Bu çatı altında bin 600 kişi çalışıyor. Fason üretim yaptığımız firmalarla beraber bin 800 kişi çalışıyor" dedi.
Polonya heyetinin ziyaretinde, Avrupa Türk İşbirliği Konseyi Başkanı Aziz Şahin, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Sıdık Özdemir, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk, Doğanşehir Belediye Başkanı Hanifi Bayram da hazır bulundu. (Son 2 fotoğraf GAP'taki incelemelerden)