SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Onları Bir Gün Değil, Her Zaman Hatırlamalıyız'

'Onları Bir Gün Değil, Her Zaman Hatırlamalıyız'
A- A+ PAYLAŞ

Her yıl Mayıs ayının ikinci pazarında (bu yıl 8 Mayıs) kutlanılan "Anneler Günü" birçok ülkede sayısız etkinliklere konu olmaktadır. Çok Popüler olan bu özel günün tarihine baktığımızda ise bu geleneğin çok eski tarihlere dayandığını görmekteyiz. Gelin bu dünyaca özel günün tarihine bir göz atalım.  

Anneler Günü’nün Antik Tarihi
Anneler Günü kutlamalarının tarihi, çok çok önceki dönemlere dayanmaktadır. Bu gelenek, Antik Yunanlıların Yunan mitolojisindeki tanrı ve tanrıçaların annesi olan bilinen Rhea tanrıçasının onuruna verdikleri yıllık ilkbahar festivali kutlamalarıyla başlamıştır. Ardından, Antik Romalılar da ilkbahar festivallerini İsa'nın doğumundan 250 yıl öncesinde ana tanrıça olan Kibele’nin onuruna kutlamaya başlamışlardır.

Günümüzdeki Anneler Günü
Anneler Günü kavramı, yakın çağımızda ABD'de yaşayan Anna Jarvis'in kaybettiği kendi annesi için 1908 yılında başlattığı anma günü ile başlamıştır. Anna Jarvis asıl mesleği öğretmenlik olan 1864 doğumlu ABD’li sıradan bir vatandaştır. Jarvis 1902 yılında babası ölünce annesi ile beraber ABD'nin Philadelphia eyaletinde yaşamaya ve çalışmaya başlamıştır. Jarvis, yaklaşık üç yıl sonra da 9 Mayıs 1905'de de annesini kaybetmiştir. Babası öldükten sonra sürekli annesi ile beraber yaşamasına rağmen annesi öldükten sonra ona hayatta iken gerekli ilgiyi gösteremediğine inanmış ve bunun eksikliğini çok duymuştur. Bayan Jarvis, annesinin cenazesinden iki sene sonra Mayıs'ın ikinci pazarında yani annesinin ölüm yıldönümünde arkadaşlarını evine çağırmıştır. Bu davette arkadaşlarına bu günün anneler günü olarak ülke çapında kutlanması fikrini öne sürmüş ve anneler günü ritüeli ilk olarak bu şekilde ortaya çıkmıştır.

Jarvis’in bu fikri 1914 yılında Kongrenin de onayıyla Amerika çapında bir gelenek haline gelmiştir. Jarvis’in bu fikri oldukça kabul görmüş, Amerika'nın önde gelen bir giysi tüccarı da finansal desteğini bu çalışmalarda esirgememiştir. Anneler Günü’nün ilk kez kutlanması da Jarvis'in annesinin 20 yıl süresince haftalık dini dersler verdiği Grafton'daki bir kilisede 10 Mayıs 1908'de gerçekleşmiştir. Bu kutlamaya 407 çocuk ve anneleri katılmıştır. Bayan Jarvin, her bir anneye ve çocuğa kendi annesinin en çok sevdiği çiçek olan karanfillerden birer tane hediye etmiştir. Ve o günden sonra da asaleti, şefkati ve sabrı ifade eden beyaz karanfil Amerika'da anneler gününün sembolü olmuştur. (tarihiolaylar.com)

MESAJLAR

MHP Malatya Milletvekili ve MYK Üyesi Mehmet Fendoğlu
“Sevginin, bağlılığın, bağışlamanın, hoşgörünün, fedkarlığın ve eşsiz sahiplenişin temsilcileri olan annelerimizi unutulmaz duyguların yaşandığı önemli bir gün içerisindeyiz.

Millet olma bilincinin oluşmasında, Milli kültür ve ruhun taşınmasına, tarihi destanların ve kahramanlıkların her anında, bizatihi merkezinde muhakkak ailenin özelliklede annelerin emeği, fedakârlığı ve duası vardır.

Fedakârlık, sabır ve güzellik ne demek tarif et deseler şüphesiz hepimizin aklına ilk gelecek Anne’dir. Onlar; bir gün değil hayatları boyunca umudun, şefkatin, merhametin, gücün ve kararlılığın adıdır.

Anne ve Babalarımızın hayır dualarını almak bizlerin yegâne isteği olmalıdır.

Üzerimizde ödenemez hakları bulunan, merhamet dolu yürekleri ile hayatımız boyunca bizlere yol gösterici olan, dünyanın en yüce görevini yerine getiren başta şehit anneleri ve eşleri olmak üzere; milletimizin istikbali için ailelerinden uzak kalan anneler ve tüm annelerimizin Anneler gününü kutluyor ve ellerinden öpüyorum.

Allah onları başımızdan eksik etmesin.”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 8 Mayıs Anneler Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Başkan Gürkan yayımladığı mesajında şunlara yer verdi:

“Bir toplumun geleceği, her şeyden önce aile kurumunun sağlam temeller üzerinde yükselmesine bağlıdır. Toplumun temelini inşa eden annelerimiz, ayrıca aile olma konusunda mutluluk, huzur, sevgi, saygı ve barış dolu ortamların mimarlarıdır. En saf ve temiz duygularıyla bizleri karşılıksız sevginin en güzel örneğini göstererek yetiştiren, hayatımıza ışık tutan ilk öğretmenimiz, en değerli varlığımız annelerimiz, aynı zamanda ailenin ve toplumun temelini oluşturan mihenk taşıdır.

Cenneti annelerin ayakları altında gören bir inancın mensupları olan bizler de ülkemizin ve milletimizin huzurlu, mutlu bir geleceğe ulaşabilmesi için annelerimize gereken ilgi, alaka ve saygıyı gösterme noktasında özenli davranmalıyız. Annelerimize bizlere vermiş oldukları emeklerin boşa gitmediğini göstermek, gurur duyacakları evlatlar olmak, annelerimiz için en büyük mutluluktur. Annelerimizi sadece anneler gününde değil, yaşamın her anında sevgi, saygı ve muhabbetle kucaklamalıyız.

Başta şehit ve gazi anneleri olmak üzere bütün annelerin ve anne adaylarının anneler gününü kutluyor, sağlık, huzur ve mutluluklar diliyorum.”

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar
Çınar, “ Annelerimiz fedakârlık, sabır, sevgi ve hoşgörüyle dünyanın en yüce görevini yerine getirirken; merhametin ve şartsız sevginin sembolüdür.” dedi.

Anneler Günü nedeniyle kutlama mesajı yayımlayan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Dünyanın en özverili insanları, omuzlarında sadece hayatın yükünü değil, evlatlarının yükünü de çeken annelerimiz bizler için her gün özel olmalı, onları yılın her anı mutlu etmeliyiz. Annelerimizin her an yanında olmak, gurur duyacakları evlatlar olmak, onlara verebileceğimiz en değerli hediyelerden biridir.

En mutlu zamanlarımızda olduğu gibi, tüm sıkıntılarımızda sığınağımız olan annelerimizin tek beklentisi, bizlere gösterdikleri sevgi ve ilgiyi onlara da hissettirmemizdir. Bu sebeple hiçbir hediye anne sevgisinin üzerinde değildir. Bu yüzden onları hayatımızın sadece bir günü değil, her zaman hatırlamalıyız.

Dünyaya gözlerimizi ilk açtığımız andan itibaren sevgisiyle, şefkatiyle, merhametiyle bizleri kucaklayan, hayatını evlatlarına adayan her anımızda yanımızda olan ve hakkı hiç ödenemeyecek olan bütün annelerimize selam ve saygılarımı iletiyorum.  

Bu duygu ve düşüncelerle başta şehit ve gazi annelerimiz olmak üzere tüm annelerimizin Anneler Günü’nü kutluyorum.” dedi.

Battalgazi Belediye Osman Güder
Güder, Anneler Günü dolayısıyla yazılı bir mesaj yayımlayarak, tüm annelerin Anneler Günü'nü kutladı. Başkan Güder, ayakları altına cennet vaat edilen annelerin en yegâne varlık olduğuna dikkat çekti.

‘Yılın her gününü Anneler Günü olarak bile kutlasak yine de haklarını ödeyemeyiz’ diyen Başkan Güder, mesajında, “Bugün, senenin tek bir günü değil, ömrümüzün her günü baş tacı yaptığımız annelerimizin günü. Bizleri bu dünyaya getiren, her türlü fedakarlığa, cefakarlığa katlanarak büyüten annelerimiz, hayattaki kılavuzumuz, yol göstericimizdir. Mutluluğumuzla mutlu olan, üzüntümüzle kederlenen annelerimizin yüzünü güldürmek, onların gururlanacağı birer evlat olmak boynumuzun borcudur. Anne sevgisi, sevgilerin en büyüğü, en kıymetlisidir. Hayatımızın her anında yanı başımızda olan, varlıklarıyla hayatımıza anlam katan, dünyamızı zenginleştiren annelerimiz; ilk öğretmenimiz, hayat boyu yaşamımızdaki en büyük hazinemizdir. Annelerin önemini belirtmek için Peygamber Efendimiz, ‘Cennet annelerin ayağının altındadır’ buyurmuştur. En mutlu anlarımızda olduğu gibi, başa çıkamadığımız tüm güçlüklerde sığındığımız, yanımızda bulacağımızdan emin olduğumuz annelerimizin gülen yüzleri de bizim için çok değerlidir. Bu duygu ve düşüncelerle, başta evlatlarını vatan toprağı için feda eden şehit annelerimiz olmak üzere, bizleri koruyup kollayan, mutluluğumuzu kendi mutluluğu, üzüntümüzü kendi üzüntüsü bilen, başımızın tacı annelerimizin ellerinden öperek Anneler Günü´nü kutluyorum” dedi.

malatyahaber.com- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız