2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, ölümünü 33. yıldönümünde Malatya'da düzenlenen törenle anıldı.
Malatya Valiliği tarafından İnönü'nü 33. ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma töreni ilk olarak İnönü Anıtı önünde yapıldı. Törende Vali Halil İbrahim Daşöz, 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Alaeddin Örsal, Belediye Başkanı Cemal Akın ve İnönü Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Kılıç tarafından anıta çelenk konuldu. Anıt önündeki anma töreni daha sonra Özal İdare Salonu'nda devam etti.
Buradaki anma töreninde konuşan Vali Halil İbrahim Daşöz, İnönü'nü tarihimizin yetiştirdiği en önemli devlet adamlarından birisi olduğunu söyleyerek, "Çok partili yaşama geçmemizin en önemli mimarıdır" diye konuştu.
Vali Daşöz, konuşmasında şunları belirtti:
Onun birer hemşehrileri olarak, Malatyalılar olarak özel bir heyecan ve gurur içerisinde olduğumuzu belirtmek istiyorum. İsmet Paşa, gerçekten tarihimizin yetiştirdiği en büyük devlet adamlarından biridir. Onun yaşadığı dönem tarihimizin de en önemli süreçlerinden bir tanesidir. Gerçekten Ulu önder Atamızla beraber cephelerde ülkemizi düşmanlara karşı korumuş ve ondan sonra da Cumhuriyetin kuruluşu ve kurumsallaşmasında, ülkemizi demokratik yaşama kavuşmasında en büyük rolü oynayanların başında gelmiştir. Kurtuluş savaşından sonra ülkemiz üzerindeki en büyük engel Sevre karşı Lozan zaferinin elde edilmesidir. Lozanda, İsmet Paşa Atamızın da direktifleriyle, ülkemizi temsel eden heyetin başında yer almış ve orada, bugünkü Türkiye Cumhuriyetinin temelini oluşturan ve uluslararası meşruiyetini oluşturan Lozan anlaşmasını, binbir güçlüklere rağmen başarıyla sonuçlandırmış ve ülkemizi, modern Türkiyenin temelini atmıştır.Daha sonra devrimler ve reformlar birbirini izlemiş ve 2. Dünya Savaşında ülkemizi bu savaşa çekmek isteyen çok yoğun gayretlere rağmen ülkemizi bu savaşın dışında kalmasını sağlamış büyük bir Devlet adamıdır. Ayrıca çok partili yaşama geçtiğimiz dönemin de en önemli mimarıdır ve bugünkü demokrasimizin temeli onun döneminde atılmıştır.
Törende konuşan Belediye Başkanı Cemal Akın, Ülkeler yetiştirdikleri bilim, devlet, sanat adamları ve liderleriyle ölçülür. Lider; ülkesinin önünde giden adamdır; Herkesin görmediğini görür, bakmadığı yerden bakar. Lider; aleyhte olanı lehe dönüştürebilen insandır.
Lider; alışılmış olanı değil, farklı olanı düşünüp, insanları buna ikna edebilendir. Lider; "hadi yapalım" dediğinde çevresindekilerin neyi sorusunu sormayacağı kadar güvendiği kimsedir. Bunları yapamayanlar ise lider değil, ancak yönetici olurlar. Bugün birçok ülkede yaşanan sıkıntıların nedenleri arasında ülkelerin Atatürk çapında liderlere sahip olamamalarının payı büyüktür. Bugün Atatürk kadar olmasa da, çok zor günlerinde ülkemizi temsil ederek, Türkiye'nin çağdaş ve demokratik bir ülke olarak gelişmiş uluslar arasındaki yerini almasında büyük katkıları bulunan, İsmet İnönü'yü anıyoruz. Böyle bir devlet ve siyaset adamının Malatya'mızdan çıkmış olmasından da ayrıca büyük bir mutluluk ve gurur duymaktayız. dedi.
İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kılıç, İnönü'ye layık olmanın hem vicdani ve hem de bir vatan borcu olduğunu söyledi. Kılıç konuşmasında ayrıca , İsmet İnönü, 600 yıllık bir imparatorluğun çöküşüne tanıklık etmiştir. Onun yerine ulus egemenliğine dayalı, laik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atılmasına, çatısının örtülmesine ve güçlü, güvenilir bir devlet olarak 50 yaşına ulaşmasına varıncaya kadar her aşamasında her yönüyle Cumhuriyetimize katkıda bulunmuş tarihsel bir şahsiyettir. dedi.
"İsmet İnönü'nün Askeri kişiliği" konusunda bir konferans veren 2. Ordu Komutanlığı'nda görevli Kurmay Albay Zafer Karataş, "İsmet İnönü; komuta ettiği birliklerin sevk ve idaresinde, stratejik ve taktik kuralları, bilim ve tekniği yol gösterici olarak almış, bunları kişisel deneyimleriyle birleştirip durum ve koşullara göre uygulamıştır. Bu yetenekleriyle haklı olarak da askerlik sanatının en iyi uygulayıcıları arasına girmiştir" şeklinde konuştu.
İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Kaçmazoğlu'da verdiği "İsmet İnönü'nün Hayatı ve Kişiliği" adlı konferansında, İnönü'nün devletçi bir yapıya sahip olduğunu söyleyerek, "Atatürk, devletçi kanat olarak İnönü'yü hep yanında bulundurmuştur" dedi.
Anma töreni konuşmalardan sona erdi.
Özel İdare salonundaki anma törenine, 7.Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Mehmet Çetin, 2.Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Kurmay Albay Lami Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Demirdağ ile askeri ve mülki erkan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
ÇELENK KRİZİ..
2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün ölümünün 33. yıldönümünü nedeniyle memleketi Malatya'da düzenlenen törende Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile Malatya Valiliği arasında protokol krizi yaşandı. CHP'nin çelengi törene dahil edilmeyince, CHP'liler çelenklerini törenden sonra anıta bıraktılar.
CHP İl Başkanı Niyazi Ergin Gökçe, "Malatya'nın değerli evladı İsmet İnönü'nün ölüm yıldönümü törenleri için geçen sene valiliğe müracaatımızda CHP protokole dahil edilmişti. Üzülerek görüyorum ki, bu sefer bilerek ya da bilmeyerek protokol dışı bırakıldık. İsmet Paşa'yı İsmet Paşa yapan Malatya ve CHP'dir. 1950'den sonra olan olayları hepiniz biliyorsunuz. Eğer Malatya olmasaydı, İsmet Paşa'nın siyasi hayatını sürdürmesi ve başarılı olması mümkün değildi. Protokol dışı bırakılmamızı hazmedemediğimizi burada belirtmek istiyorum. İsmet Paşa bir CHP'lidir. Torunu da CHP Ankara Milletvekilidir. İsmet Paşa'yı da yine biz savunacağız, geçmişte olduğu gibi. Gelecekte de İsmet Paşa'yı savunmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Vali Halil İbrahim Daşöz ise yaşanan kriz ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, "Geçen seneden farklı bir şey olmasını hiç kimse arzu etmedi. Bilinçli bir şey olduğunu sanmıyorum. Onu konuşur düzeltiriz. Yanlış varsa düzeltiriz" dedi.
ADD'DEN AÇIKLAMA..
Bu arada Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şube Başkanı Ali Ekber Tunçdemir de, İnönü'nün ölüm yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada şöyle dedi:
"Örnek yaşamı, güvenilir, onurlu kişiliği, çağdaş düşünce anlayışı , ile yalnız dönemine değil, bu gün ve yarınlarımıza da ışık tutan,İSMET PAŞA MIZI derin bir saygı, ödenmez bir gönül borcu ve rahmetle anıyoruz.
Ülkemizin çağdaş bir kimlik kazanarak gelişmesinde yadsınmaz katkıları bulunan İsmet İnönü, kararları, düşünceleri ve ilkeli çalışmaları ile Türk Devrimi'nin başarıya ulaşmasında etkin rol oynamıştır.
Tüm yaşamını ülkesinin bağımsızlığına, gelişip , güçlenmesine adayan İsmet İnönü; I. Dünya Savaşı'nda değişik cephelerde komutanlık yapmış, Osmanlı İmparatorluğu'nun emperyalist saldırganlar ve işbirlikçileri tarafından yıkılması sonrası , Gazi Mustafa Kemalin öncülüğünde başlatılan bağımsızlık savaşına Gazi ile birlikte, onun en yakın arkadaşı ve yardımcısı olarak katılarak, çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna yadsınamaz ve yaşamsal değerde katkılar sağlamıştır.
İsmet İNÖNÜNÜN; Kurtuluş savaşında, işgalcilere karşı kazandığı başarılar savaşın dönüm noktalarını oluşturmuştur. Gazi Mustafa Kemalin deyimi ile; savaşta ,yalnız düşman değil , Türk Ulusunun yüzyıllardır kötü giden kara yazgısının yenilmesini de sağlamıştır.
İNÖNÜ; yüzyıllık hesapların görüldüğü,diplomatik bir kurtlar sofrası olan Lozanda, Sevrin yırtılıp atılmasında , Türkiyenin tapusu ve varoluş belgesi olan Lozan Antlaşması nın Dünyaca kabul edilmesinde etkin, öncü bir görev üstlenmiştir. İnönü; Sanki bu günleri görürcesine "Bir toplumda en tehlikeli insan, ehliyetsiz fakat yetkili insandır". Diyordu. Yine o ülke ve ulus düşmanları ile mücadelede bizi yüreklendiriyor ve "bir memlekette namuslu insanlar da en az namussuzlar kadar cesur olmadıkça o memleket için kurtuluş yoktur." Diyordu.
89 yıllık yaşamını ülkesi, ulusu ve devleti için çalışarak geçiren, ilkeleri, kararları ve düşünceleriyle Türk Devrimi'nin başarıya ulaşmasını sağlayan büyük devlet adamı İsmet İnönü'yü aramızdan ayrılışının 33.yılında saygı ve özlemle anıyoruz. Türk ulusu, İsmet İnönü'nün değerli hizmetlerini ve saygın kişiliğini her zaman şükranla anacaktır.''