Malatya Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, 4 günlük Hollanda gezisini değerlendirerek, "Özellikle üreticilerimiz yem bitkisi sorununu çözmelidir" dedi.
Hollanda'nın Assen şehrindeki Tarım Hayvancılık Fuarı ve Amsterdam'da çiftliklere yönelik yaptıkları gezileri değerlendiren Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, "Gezi ve ziyarette en öne çıkan, ekonomik anlamda bir numaralı sorun olan yem bitkileri konusunun, Hollanda'da çözülmüş olmasıdır. Ülkemizde hiçbir değeri olmayan dolgu malzemesi olan samanın 85 kuruş olması yine arpanın yaklaşık 1 TL civarında olması üretim girdilerinin artması bu sorunları artırmaktadır. Bu sorunları yaşamamak için ve en aza indirebilmek için yetiştiricilerimizin kesinlikle yem bitkileri üretimini yapması, arazisi olmayan yetiştiricilerimizin arazi kiralaması yaparak, emek vermeden para kazanan üretimle ilgisi alakası olmayan insanlara ve firmalara mecbur olmamak için bu yıldan itibaren hayvancılıkla iştigal eden üreticilerimizin girdi maliyetini minimum seviyelere indirebilmeleri için yem bitkileri üretimi yapması, bu konuda tüm kurum ve kuruluşların ana gıdamız et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerinin üretimine destek olmaları zorunlu hale gelmiştir. Bu bağlamda Hollanda yetiştiricisi, yem bitkileri problemini kökünden çözmüştür. Nedeni ise arazi şartlarının tarıma ve yem bitkilerine uygun olması, bir diğer konu ise yetiştiricinin üretim yapması kendi yemlerini kesinlikle kendilerinin üretmesidir. Arazilerini daha verimli bir şekilde kullanarak hayvancılıkta karlılık oranını yükseltmektedir. Kendi ihtiyacı olan yem bitkilerin ürettiklerini konuşmalarda ve sunumlarında dile getirdiler. İlginç olan bir diğer konu ise yem fiyatlarını sorduğumuzda hiçbir cevap alamadık, nedeni ise kendilerinin ihtiyacı olan tüm yem bitkilerini ürettiklerini dile getirdiler. Üç adet çiftliği gezmemize rağmen yetiştiricilerin yem bitkisi konusunda verdikleri cevap hep aynı; 'kendimiz üretiyoruz' olmuştur" şeklinde bilgi verdi.
Hollanda'da tarım ve hayvancılık ile ilgili tüm kayıtların elektronik ortama alındığını ve yem bitkilerinin bile cihazlarla paketlendiğini, kalori değerine göre yemlerin ayarlandığını, tarım arazilerinde toplu yapılaşmalara izin verilmediğini belirten Akın, Hollanda’da uygulanan hayvancılık ve tarım politikalarının Türkiye’de de uygulanmasını istediklerini belirtti.