Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Ercişli ile Macaristanın Corvinus Üniversitesi Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Julia Halasz başkanlığında yürütülen ve Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsünün de dahil olduğu ortak çalışma ile Türk ve Macar kayısılarının genlerinin büyük ölçüde benzer oldukları ve Macaristan`a kayısının Anadolu`dan gittiği ortaya çıktı.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sezai Ercişli ile Macaristan Corvinus Üniversitesi Genetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Julia Halasz, konu ile ilgili açıklamalarında, daha önce Macar kayısısının Avrupa grubuna dâhil olduğunu zannettiklerini, oysa yaptıkları genetik çalışma sonucunda, Macaristan'daki kayısıların Türk kayısılarla aynı gene sahip olduklarını, dolayısıyla İran-Kafkas grubunda bulunduklarını tespit ettiklerini bildirdi.
Açıklamada, kayısı meyvesinin dünyaya Çinden yayıldığı ve 4 ekocoğrafik gruba ayrıldığı belirtilirken, yapılan araştırmalarda, Türk ve Macar kayısı çeşitlerinin aynı geçmişe sahip oldukları belirlendi.
Araştırıcılar, Türk kayısısının Macaristana 1526-1686 yılları arasında gelmiş olabileceği görüşünü dile getiriyor.
Çalışma sonuçları Bahçe Bitkileri alanında en saygın dergilerden biri olan Journal of The American Society for Horticultural Science dergisinde yayınlandı.