SON DAKİKA
SON DEPREMLER

OSB'nin Dereye Akıtılan Atık Suyu Yaşamı Cehenneme Çevirdi

OSB'nin Dereye Akıtılan Atık Suyu Yaşamı Cehenneme Çevirdi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın çevre kirliliği sorunlarının başında gelen y Organize Sanayi Bölgesi (OSB) atık sularının, arıtılmadan Karakaya Baraj Gölü'ne akan Şahnahan Deresi'ne bağlanmasının yarattığı sorun, aylardır 1. OSB'nin Arıtma Tesisi'nin devre dışı kalması yüzünden çok daha büyük boyutlara ulaştı. 

Yıllardır gündeme getirilmesine rağmen köklü bir çözüm bulunamayan atık suların, Şahnahan Deresi çevresinde nüfusu 12 bin civarında olan 7 kırsal mahallenin halkının sağlığını olumsuz yönde etkilediği, ancak yetkililerin duyarsızlığı nedeniyle bir sorunun çözülemediği belirtildi.

İddiaya göre; 1. OSB'nin zaten yetersiz olan Arıtma Tesisinin Şubat ayından itibaren devre dışı kalması, bugüne kadar onarılmaması yüzünden, atıkların akıtıldığı Şahnahan Deresi'nin çevresinde bulunan ve bu dereyi sulamada da kullanan Şahnahan, Bindal,Topraktepe, Suluköy, Sütlüce, Tepeköy ve Duranlar mahallelerinde yaşayan, yakın çevreyle birlikte yaklaşık sayıları 12 bine ulaşan vatandaşlar çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldılar.

Bu derenin yol açtığı su, toprak ve hava kirliliği nedeniyle birçok özürlü bebek doğum olayının görüldüğünü belirten Şahnahan Muhtarı Müslüm Akbulut, “Köyümüzde 1997’den bu yana koku var. Son yıllarda giderek arttı. Ama Şubat ayından bu yana dayanılmaz hal aldı. Kimya, tavukçuluk, sıvı tuz, kazan imalathanelerinden arıtılmadan deremize boşaltılan kirli su, insanlarımızı hasta etti. Ayrıca köyümüzde çok sayıda özürlü çocuğumuz var. Bunlar yetmiyormuş gibi, dere kenarında bulunan bahçelerimize hastalık yayarız korkusundan domates-biber- maydanoz-fasulye gibi bostan ürünlerini ekemez olduk." ifadeleriyle çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını bildirdi.

Bu arada, köylülerin sorunlarını dinleyen CHP Büyükşehir Meclisi Grupu Başkanı Hurşit Kuşçu, "Şahnahan, Bindal, Topraktepe, Suluköy, Sütlüce Tepeköy ve Duranlar Mahalleleri sakinleri, OSB’nin arıtılmadan Şahnahan Deresine akıtılan kirli sularından dolayı  sorunlar yaşamaktadırlar. Çevreye yayılan kokulardan kapı ve pencerelerini açamadıklarını, ayrıca dereden akan suların arazilerini kuruttuğunu ve bu nedenle tarıma büyük zarar verdiklerini tespit ettik” diyerek sorunun  acilen çözülmesi gerektiğini söyledi.

2000’li yılların başlarında günlük 24 bin m3 kapasiteyle işletmeye alınan arıtma tesisi, 1., 2. ve 3. OSB'lerdeki fabrikaların çoğalmasıyla yetersiz hale gelmeye başladı. 2011 yılında ilk kez gündeme gelen kapasitesinin artırılması girişimleri 2018 yılında yeni arıtma tesisi ihalesi yapıldı. O dönemde 219 Milyon Liraya ihale edilen, yapımı ve teslimi için 24 ay süre tanınan yeni arıtma tesisi ihalesi aradan 6 yıl geçmesine rağmen bitirilemedi ve tamamlanması içinde yaklaşık 800-900 milyon liraya ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Yaşar KARAASLAN, malatyahaber.com- Malatya Yorum Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (3 hafta önce)
    SAHİPSİZ MALATYA !!!!!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • En Has Malatyalı (3 hafta önce)
    Artık özgür, eşit ve ülke yönetiminde eşit söz hakkı olduğunu çoktan unutmuş olan, bir kabile üyesi gibi yönetilirse belki daha mutlu olacak, halaylar diyarı Malatya'nın güzide halkının deresine bu kimyasal pisliğin bağlanmasını yetersiz buluyor ve direkt evlerde akan musluklara bağlanmasını öneriyorum. Bu durumda aman eve değil deremize aksın razıyız diyeceklerdir. Malatya ve Malatyalıların layık olduğu muamele budur. 20-25 yıldır güpegündüz arıtılmamış atıkla yaşamayı doğayı geçtim, kendilerine dahi layık gören bir şehrin hak ettiği uygulama budur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yahya (3 hafta önce)
    Bu şehir vizyon proje yoksunlari rantcilara teslim edilmiş şehir çok bir şey beklemeyin BU sahnahan Gibi yer başka şehir de olsa ne projeler turizm yerleri yapılır şehir cazibe yeri nefes alma yeri olurdu
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Betül (3 hafta önce)
    Akıl alır gibi değil dünyanın neresinde böyle bir durum görülmüştür. Heleki Şahnahan inanılmaz güzel ve değerlendirilmesi gereken bir yer iken bu koku yaklaşık 25 senedir oralarda bulunmakta ve kendim bizzat şahit oldum inanılmaz derecede ağır ve mide bulandırı bir koku . Bu koku oradaki bütün insanların sağlığını tehdit etmekle birlikte huzurunu bozmakta yaşam kalitelerini düşürmekte. Buna çare bulmak devletin asli görevi iken nasıl olur da yıllardır bu sorun görmezden gelinebilir aklım mantığım almıyor. Ne yapsın ordaki halk cümbür cemaat kalksın gitsin organize sanayiyi mi bassın .. Buna derhal bir an önce çözüm bulunmalı kimsenin bu kokuyu çekmeye mecburiyeti yok !
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Hekimhanli (3 hafta önce)
    Burası başka şehir de olsa milyon turist çekerdi bunlarda Bir Gram vizyon proje Yok ancak betona gömün şehri
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Organize İşler (3 hafta önce)
    İşte onyıllardır yapılan yıkım ve ihanet budur. Cinayetten daha ağır ve gelecek nesilleri olumsuz etkileyecek bir büyük suç. Bunu sorumsuzluk deyip geçiştiremezsiniz. Deprem filan. Zamanında yedek bir tesis yapardınız. Bozulan nedir? Uzay aracı motoru mu? Uzun yıllar arıtma tesisi yoktu. Zar zor bir tane yapıldı. O da yetersiz kalıyordu, Şahnahan civarından akıtılan zehirli sular taa Karakaya baraj gölüne ötelaniyordu. O suyun geçtiği iller ve komşumuz zehirlendi, zehirleniyor. Neden mi? Çoğu vergi bile vermeyen, teşvikler almış, ucuz arsa alıp fabrika kurmuş para basan sözde sanayiciler daha fazla kazansın diye. Bir çoğu asgari ücreti bile vermiyor. Bodroda gösteriyor işçiye imzalattırıyor ama kesiyor. Şimdi de deprem ayakları ile devletin daha büyük bir arıtma yapmasını talep etmişlerdir. Kesin. Vali da yeten ve milletin valisi olsa o akan zehirli ve kirli suyu akışkanların tesislarine yönlendirir, sahiplerini de fabrikalarının önüne bağlayarak. Kapatın o atık saçan fabrikaları derhal.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mişmiş (3 hafta önce)
    Günaydın basın Yeni mi aklınıza geldi Yaklaşık 20 yıldır arıtma yapılmadan bu su dereye bırakılıyor. Dilek ve bölgenin tamamında keson kuyulardan boyalı su çıkıyor. Öznur hanım yeni arıtma yaptırmıştı. Bunların yatacağı yer yok bu dünyada. Toprakta trilyonlarca canlıyı, ağaçları hayvanları ve insanları bilerek zehirliyorlar. Dünya atık suyu içme suyuna çevirmiş teknoloji geliştirmiş. Üniversiteleri harıl harıl teknoloji geliştiriyorlar. Bizim üniversitelerimiz makam mevki ve saltanat peşindeler. Üniversitede dönen dolaplarla ilgili kitap yazılsa sayfalar yetmez. Rabbimin bildiğini kuldan saklayan cahiller saltanatınızın varlığınızın size fayda sağlayamayacağı günü unutun bakalım. Kirletmeye devam. Suyu kirlet, havayı kirlet, baraj gölünü kirlet sonra da bunlardan elde ettiğin ürünü ye. Yıllar önce numune verdiği için arıtmanın çalışanını kovan bir zihniyet adam olur mu. .......
    Editörün Notu: malatyahaber.com'un arşivinde buna dair çok sayıda haber bulunuyor.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Mişmiş (3 hafta önce)Mişmiş isimli kullanıcı yorumuna
    Sürekli haber yapılacak konu vardır. Bu da o haberdir. Önceliği en önce olan haber.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • BATTALGAZİNİN TORUNU (3 hafta önce)
    Tek çözüm KAPALI SULAMA Fazla Su dereye akacaktır...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • bek (3 hafta önce)
    Hiç haber yapılmıyor.20 yıldır aynı kirlilik devam ediyor.kimse gündeme getirmiyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlx (3 hafta önce)
    Şahnahan deresi yıllardır öyle kirli akıyor. Organize sanayinin atıksuları o güzelim dereyi zehire çeviriyor. Soruna çözüm varmı,yok. Arıtma tesisi var ama çalışmıyor. Aynı sorun boran Mahallesi'nde de var. Atıksu arıtma tesisi var ama çalışmıyor yada çalıştırılmıyor.
    %100
    %0
    Yanıtla