Malatya'nın çevre kirliliği sorunlarının başında gelen y Organize Sanayi Bölgesi (OSB) atık sularının, arıtılmadan Karakaya Baraj Gölü'ne akan Şahnahan Deresi'ne bağlanmasının yarattığı sorun, aylardır 1. OSB'nin Arıtma Tesisi'nin devre dışı kalması yüzünden çok daha büyük boyutlara ulaştı.
Yıllardır gündeme getirilmesine rağmen köklü bir çözüm bulunamayan atık suların, Şahnahan Deresi çevresinde nüfusu 12 bin civarında olan 7 kırsal mahallenin halkının sağlığını olumsuz yönde etkilediği, ancak yetkililerin duyarsızlığı nedeniyle bir sorunun çözülemediği belirtildi.
İddiaya göre; 1. OSB'nin zaten yetersiz olan Arıtma Tesisinin Şubat ayından itibaren devre dışı kalması, bugüne kadar onarılmaması yüzünden, atıkların akıtıldığı Şahnahan Deresi'nin çevresinde bulunan ve bu dereyi sulamada da kullanan Şahnahan, Bindal,Topraktepe, Suluköy, Sütlüce, Tepeköy ve Duranlar mahallelerinde yaşayan, yakın çevreyle birlikte yaklaşık sayıları 12 bine ulaşan vatandaşlar çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldılar.
Bu derenin yol açtığı su, toprak ve hava kirliliği nedeniyle birçok özürlü bebek doğum olayının görüldüğünü belirten Şahnahan Muhtarı Müslüm Akbulut, “Köyümüzde 1997’den bu yana koku var. Son yıllarda giderek arttı. Ama Şubat ayından bu yana dayanılmaz hal aldı. Kimya, tavukçuluk, sıvı tuz, kazan imalathanelerinden arıtılmadan deremize boşaltılan kirli su, insanlarımızı hasta etti. Ayrıca köyümüzde çok sayıda özürlü çocuğumuz var. Bunlar yetmiyormuş gibi, dere kenarında bulunan bahçelerimize hastalık yayarız korkusundan domates-biber- maydanoz-fasulye gibi bostan ürünlerini ekemez olduk." ifadeleriyle çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını bildirdi.
Bu arada, köylülerin sorunlarını dinleyen CHP Büyükşehir Meclisi Grupu Başkanı Hurşit Kuşçu, "Şahnahan, Bindal, Topraktepe, Suluköy, Sütlüce Tepeköy ve Duranlar Mahalleleri sakinleri, OSB’nin arıtılmadan Şahnahan Deresine akıtılan kirli sularından dolayı sorunlar yaşamaktadırlar. Çevreye yayılan kokulardan kapı ve pencerelerini açamadıklarını, ayrıca dereden akan suların arazilerini kuruttuğunu ve bu nedenle tarıma büyük zarar verdiklerini tespit ettik” diyerek sorunun acilen çözülmesi gerektiğini söyledi.
2000’li yılların başlarında günlük 24 bin m3 kapasiteyle işletmeye alınan arıtma tesisi, 1., 2. ve 3. OSB'lerdeki fabrikaların çoğalmasıyla yetersiz hale gelmeye başladı. 2011 yılında ilk kez gündeme gelen kapasitesinin artırılması girişimleri 2018 yılında yeni arıtma tesisi ihalesi yapıldı. O dönemde 219 Milyon Liraya ihale edilen, yapımı ve teslimi için 24 ay süre tanınan yeni arıtma tesisi ihalesi aradan 6 yıl geçmesine rağmen bitirilemedi ve tamamlanması içinde yaklaşık 800-900 milyon liraya ihtiyaç olduğu belirtiliyor.
Yaşar KARAASLAN, malatyahaber.com- Malatya Yorum Gazetesi