Kayısıyı doğal afet, inşaat sektörünü ise, kapatılan İl Özel İdaresi'nin devam eden inşaat işlerinde hak edişlerin ödemesinin durdurulması vurdu. Okul, yurt, emniyet gibi kamu binalarının yapımı hak edişlerin ödenmemesi nedeni ile durma noktasına geldi. 45’i okul binası olmak üzere, toplam 68 binanın yapımı durma noktasına geldi. İhalesi yapılmış veya ihale aşamasında olan 101 civarında işe ise başlanamadı. Hak edişlerin ödenmesi konusunda belirsizlik sürüyor. Yetkililer, sorumluluk almaktan itina ile kaçınıyor. Yetkililerin bu tutumu; yükleniciden, işçisine, betoncusundan demircisine, inşaat malzemesi satıcısından nakliyatçısına kadar sektörün tüm aktörlerini isyan ettiriyor.
ALT YAPISI OLUŞTURULMADI
Büyükşehir belediye statüsü nedeniyle kapatılan Malatya İl Özel İdaresi Şubat ayı ortalarında, yapımı devam eden, ihalesi yapılmış veya ihale aşamasına gelen iş ve işlemlerin devrini Sayıştay’a devredince hak edişlerin ödemesi de durdu. İl Özel İdarelerin görevini yürütecek birim olarak kurulan İl Yatırım İzleme Birimi'nde ise gerek personel gerekse de teknik donanım gibi alt yapısı aradan 1 ay geçtiği halde oluşturulamadığından hak edişler ödenemiyor.
YÜKLENİCİLER İSYANDA
Hak edişlerini alamayan bir yüklenici (müteahhit), “Bilindiği gibi sektörümüz lokomotif sektördür. 200’e yakın sektör bizim sektörle canlanıyor veya yara alıyor. Altyapısını oluşturmadan yetkilerini devreden İl Özel İdaresinden hak edişlerimizi Şubat ayından bu yana alamıyoruz. 800 bin lira civarında alacağımız var. Borç-harç ve kredilerle dayanmaya çalışıyoruz. 80’e yakın işçi çalıştırıyordum. İşi zamanında yetiştireyim diye şimdi 15-20 civarında işçi ile minimum çalışıyorum” derken bir başka yüklenici ise “Konuyu en üst düzeydeki yetkililere ilettik. Yetkililer bize ‘Devlette paranız kalmaz. Taahhütlerinizi zamanında yerine getirin’ diyorlar. Fakat bize hak edişlerin ne zaman ödeneceği konusunda sorumluluk almak istemiyorlar. Yetkililer ama sorumlu değiller. Böyle şey olur mu?” diyerek yetkililerin bu tutumuna isyan etti. Bir başka yüklenici ise “Yapımı devam eden binaların çoğunluğunu okul binaları, 2014-2015 eğitim sezonuna yetiştirilmesi gereken binalar. İmalatlar durduğu için zamanında yetiştirememe kaygısı var.”dedi.