İnşaat Mühendisleri Odası Malatya Temsilciliği tarafından, inşaat mühendislerine deprem konusunda seminer düzenlendi.
İnşaat Mühendisleri Odası Malatya Temsilciliği tarafından Altın Kayısı Oteli'nde yapılan seminerin açılışına Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cemal Akın, Vali Yardımcısı Bayram Öz, İl Genel Meclisi Başkan Yardımcısı Mevlüt Vanlı ile birlikte çok sayıda davetli ve inşaat mühendisi katıldı.
Seminerin açılışında konuşan İnşaat mühendisleri Odası Temsilcisi Bedir Özten, "Ülkemizin ve yaşadığımız coğrafyanın en büyük sorunlarından biri deprem bölgesi oluşu ve buna uygun yapıların çeşitli nedenlerden dolayı üretilememesidir. Bu nedenleri ele alarak çözüm üreterek, ülkemiz ve yaşadığımız topluma olan sorumluluklarımızı yetkimiz ve bilgimiz ölçüsünde yerine getirmeye çalışıyoruz" dedi.
Belediye Başkanı Cemal Akın'da, Malatya'nın 1. derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak, " Malatya da 1. Derece deprem kuşağı içerisinde bulunmaktadır. Deprem bir doğal afettir. Önüne geçmek mümkün değildir. Ancak alacağımız tedbirlerle, depremde can ve mal kaybını aza indirmek mümkündür. Bu konuda görev, yapı olarak mühendislerimiz ve müteahhitlerimizde, denetim olarak da belediyemizdedir. Biz belediye olarak, planlama, zemin etüdleri, proje kontrolleri ile ara denetimlerde büyük bir özveri ve sorumlulukla denetim ve çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
Oda başkanımızın bizden belediyemizdeki teknik personelin artırılması, beton ve demir kontrol laboratuvarının kurulması noktasında talepleri oldu. Şundan emin olmanızı istiyorum. Malatya Belediyesi olarak ben ve ekibim, kanunlar çerçevesinde Malatyaya ve Malatyalıya faydası olacak her türlü hizmeti, işlemi, uygulamaları imkanlarımız ölçüsünde büyük bir gayretle halletmeye çalışıyoruz.
Teknik elemanlarımızın artırılması, laboratuarın kurulması ve röntgen cihazı alınması konusunda da çalışmalarımızın devam ettiğini belirtmek istiyorum. En kısa zamanda da imkanlarımız ölçüsünde bu konularda sonuç alacağımızı buradan sizlerle paylaşmak istiyorum.
Depremin hiç şakasının olmadığını Türk milleti olarak biz, özellikle 1999 yılında meydana gelen Marmara depreminde çok iyi öğrendik. O büyük acıları, hatta daha fazlasını yaşamamak için amelesinden mühendisine, mimarından belediyesine kadar herkesin dikkatli ve hassas olması gerekir. Ben inanıyorum ki, inşaat işçisinden tutun da demircisi, mimarı, mühendisi, kontrol görevlisi herkes görevini layıkıyla yapar, ihmalde bulunmazsa, doğal bir afet olan depremde canımız çok fazla yanmayacaktır. Bunun en açık örneğini her gün beşik gibi sallanmakta olan Japonyada görüyoruz." diye konuştu.
Vali Halil İbrahim Daşöz ise depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğini ifade ederek, "Önemli olan doğal olayın afete dönüşmeden öncesinden tedbirlerin alınmasıdır. Deprem öncesi ve sonrasında da ki çalışmaların çok iyi organize edilmesi büyük önem taşıyor" dedi.
Konuşmalardan sonra Ortadoğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Polat Gülhan ve Doç. Dr. Ahmet Yakut tarafından deprem mühendisliği konusunda katılımcılara teknik bilgiler verildi.