İl Genel Meclisi toplantısında, KÖYDES kapsamında yapılacak yol ve diğer köy altyapıları ile ilgili uygulanan sisteme muhalefete mensup üyelerden eleştiri, AKPli üyelerden Acı bir tecrübe edindik özeleştirisi geldi.. Sevgi Evleri için gelen paranın özel yöntemle kullanılması kabul edilirken, kentin güvenlik için kamerayla gözlenmesine ilişkin kamera sistemi (MOBESE) için de 800 Bin YTL ödenek ayrıldı.
SEVGİ EVLERİ..
İl Genel Meclisinin Başkan Vekili Hasan Demez başkanlığında yapılan son iki günkü toplantılarında, gündemde yeralan maddeler görüşüldü.
Çocuk Yuvası Skandalından sonra gündeme getirilen Sevgi Evleri projesi ile ilgili olarak, halen Yeşilyurt Yakınca Beldesi Karaduman mevkiindeki 40 dönüm alanda devam eden bu proje için Sosyal Hizmetler bütçesinden 800 bin YTL ödenek ayrıldığı, bu ödenekle projenin tamamlanmasının yanı sıra ihtiyaç duyulan sosyal alanların yaptırılması amacıyla bunun en iyi şekilde değerlendirileceği bir yöntemin uygulanması gerektiği, bu amaçla Köylere Hizmet Götürme Birliklerinin ekonomik ve pratik iş yapım kapasitelerinden yararlanılması gerektiğine ilişkin Özel İdare Genel Sekreterliği önerisi ele alındı. Sekreterliğin önerisinde, birliklerin kamu ihale kanununa tabi olmaması nedeniyle anahtar teslimi götürü bedel dışında bir yöntemle (emanet, pür emanet veya pazarlık yöntemiyle) ve daha düşük bedelle ihale edilebileceği, birlik başkanlarının mülki amir olması nedeniyle işin sahiplenilip hızlı sonuçlandırılabileceği, bu konuda İçişleri Bakanlığının da uygun görüş verdiği kaydedildi.
Bu önerinin ardından, ödeneğin Sevgi Evleri için ihale mevzuatına bağlı olmayan Yeşilyurt İlçesi Köylere Hizmet Birliğine, artan ödeneğin de Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliğine aktarılması konusu kabul edildi.
PARA ÇARÇUR EDİLDİ..
Köylere Destek (KÖYDES) projeleri kapsamında 2007 yılı içerisinde yapılacak yol-su gibi altyapıların maliyeti, ihale ve uygulamanın hangi kurum tarafından yapılacağı görüşülürken söz alan CHPli üye Sait Özoğuz, Geçtiğimiz yıl verilen paralar çarçur edildi. Bu paralarda yetim hakkı var. Geçen yıl, yapılan yollar şimdi delik deşik, geçilemeyecek durumda. Eskiden yollarımız daha iyiydi. Bu paranın kıymetini bilelim, belki de bir daha böyle para gelmez. dedi.
MHPli üye Ruhi Polat, İlgili birimler tarafından, meclise gelen konularda yeterli bilgi verilmiyor. Eleştirisinde bulunurken, AKPli üye Mevlüt Vanlı, KÖYDES kapsamında yapılan işler geçen yıl olabildiğince tartışıldı. İlçelerdeki yöneticilerin ilk kez uygulama acemiliklerinden ve heyecanlarından olsa gerek, eksiklikler oldu. Acı bir tecrübe edindik. KÖYDES ihalelerini Köylere Hizmet Birlikleri yapsın, fakat uygulamayı uzmanlara bırakalım diye konuştu.
MHPli üye Hanifi Bak, Yapılan işler için ihale duyuruları yapılmıyor. Sadece kaymakamlıkların kapısında bir yere yapıştırılıyor. Halbuki yerel gazetelerde de ihaleler duyurulsa katılım ve yapılan işlerin kalitesi yüksek olur. Ayrıca ilçelerdeki resmi kurumlar ihaleyi alan firmalardan bağış istiyorlar. Bağış yapan firmadan sağlıksız iş yapsa dahi hesap soramazsınız. Onun için bağış sisteminin kaldırılması gerekir. eleştirisi getirirken, AKP Meclis Grup Başkanı Ömer Fatin Nalçacı da, İhalelerde geçen yıl büyük sıkıntılar yaşandı dedi. CHPli üye Hüseyin Akşahin ise, Burada bir hastalık var. Geçtiğimiz yıl öldürdüğünüz Köy Hizmetlerini şimdi diriltmeye çalışıyorsunuz. eleştirisini getirdi.
Bir sonraki oturumda da konular ele alındı. KÖYDESte 2007 yılı stablize kaplamanın 1 km maliyetinin 7 bin YTL, 1. kat asfalt kaplama maliyetinin 15 bin YTL, 2. kat asfalt kaplama maliyetinin 13 bin YTL, su sondajının her bir metresinin 50 YTL olarak önerildiği belirtilirken, bu rakamlar kabul edildi.
Görüşmelere geçildikten sonra MHPli Hamit Bak, rakamların yüksek olduğunu, geçen yıl 2. kat asfaltının 8 bin YTL iken bu yıl 13 bin YTLye çıkmasını örnek gösterdi. CHPli üye Sait Özoğlu; Hekimhan, Kuluncak ve Arguvanın bir kısmının asfalt ihtiyacı icin Hekimhan civarındaki ocağın, merkez Battalgazi, Kale, Doğanyol ve Pütürgenin mıcır ve elekaltı ihtiyacı için İnönü Üniversitesi civarında bir ocağın faaliyete geçirilmesini, asfalt ve astar tahlili için üniversite ile ilişki kurulmasını, iş yapan müteahhitlerinin geçen yıllardaki uygulamaları dikkate alınıp, 2007nin milat kabul edilerek uzman ve araç kapasitesi güçlü müteahhitlerin Malatyaya yönlendirilmesi, fiziki ve geometrik yapısı uygun olmayan yolların programa alınmaması önerilerini getirdi.
AKP Grup Başkanı Ömer Fatin Nalçacı, Bütün işler geçen yıl ihale ile müteahhitlere yaptırılıyordu. Bu yıl ihaleyi Özel İdare Genel Sekreterliği olarak biz yapacağız. Yapılan işler için sadece malzemeye para ödeyeceğiz. En azından yüzde 25 müteahhitlik karı bize kalacak.dedi.
ÖZEL İDARE FAALİYET RAPORU..
Daha sonra İl Özel İdare Genel Sekreterliğinin 2006 faaliyet raporu ile ilgili görüşmeler yapıldı. Genel Sekreter Ali Kazgan, raporu sundu. Kazgan, 2006 yılı bütçesinin 20 milyon 512 bin YTL olduğunu belirterek, Bu mütevazi bütçe ile 2006 yılı içerisinde kamu hizmetlerini yerine getirirken, kaynakların israf edilmeden tasarruf anlayışı içinde etkin ve verimli bir şekilde kullanılması esas alınmıştır.dedi.
Rapor kabul edildi.
HABER: Yaşar KARAASLAN