- Fırıncılar Odası Başkanı, pide zammını bu kez bir basın bülteniyle açıklamaya çalıştı.
Ramazan ayında 1 TL olan pidenin fiyatını sabit tutarak gramajını 200'den 150'ye düşürerek zam yapan, önceki gün de 150 gram pidenin fiyatını 125 kuruşa yükseltip bir zam daha uygulayan Fırıncılar, Unlu Maddeler ve İmalatçılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, her ikisi de "korsan" olarak nitelendirilen bu zamları savunurken kullandığı tuhaf ifadeler nedeniyle, "kara mizah" konusu olurken, bir açıklama daha yaptı ve pidenin bir ekmek çeşidi olmadığı iddiasında bulundu.
Büyükelçi'nin, zamlarla ilgili bu kez yazılı olarak Türk Bayrağı ve İstiklal Marşı panosu önünde çektirdiği fotoğrafını ekleyip basın kuruluşlarına gönderdiği bülten aynen şöyle:
"Pideyi oluşturan başta un fiyatları olmak üzere tüm maddelere ortalama yüzde 50’den fazla zam geldiğini ifade eden Fırıncılar, Unlu Maddeler ve İmalatçılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, “Bizim en temel giderimiz un. Un fiyatlarına zam gelmesi masraflarımızı hemen etkiliyor. Un fiyatlarına gelen yüzde 50 zam ciddi bir maliyet artışı getirdi. Pideciler olarak yüzde 50 kazanamıyoruz ki bunu finanse edebilelim. Malum döviz fiyatlarındaki dalgalanmalar birçok sektörü olumsuz etkiledi. Eğer başta un fiyatları olmak üzere pideyi oluşturan unsurlara zam gelmemiş olsaydı biz neden zam yapalım ki.”şeklinde konuştu.
Ürün fiyatını belirleyecek olan hizmet verenler ve temsilcileridir diyen oda başkanı Büyükelçi, “Pide yerel bir üründür ve unlu mamüldür. Pide bir ekmek çeşidi değildir. Kanunda belirtilen Ekmek ve Ekmek çeşitleri olarak ifade edilen somun ekmek ve çeşitleridir. Unlu mamüllerin fiyatlarını esnaflarımızla yapacağımız istişareler sonucunda belirler ve uygularız. Somun ekmek fiyatları bir dizi komisyonlardan geçerek ve en son Ticaret Bakanlığı onayı ile yürürlüğe girmektedir. Fakat bizim ürettiğimiz tüm Türkiye’de yaygın olan somun ekmek değildir. Birlik başkanı Şevket Keskin’in Valilik, Belediye ve Ticaret Müdürlüğümüzü görevini yapmamakla suçlaması beyhude bir yaklaşımdır. Odamız ve esnaflarımızla kamu kurumlarımızı karşı karşıya getirmeye çalışması esnaflarımızın emeğine saygısızlıktır. Esnaflarımıza karşı ceza tehdidinde bulunmasını da ayrıca kınıyorum. Fahiş bir artış varsa yeni çıkan kanuna göre işlem yapılacaktır. Biz buna açığız. Maliyetlerimiz incelensin. Maliyetlerimiz incelendiğinde bu artışın fahiş bir artış olmadığı da ortaya çıkacaktır. Kanuna aykırı bir tutum içinde değiliz. Biz pidecilerimizin haklarını korumak zorundayız. Fabrikasyon bir üretim yapmıyoruz. Bir ekmeği çıkarmak için çok sayıda kişi çalışıyor. Maliyet artışları ortadadır. Zararına satış yapmamızı kimse beklemesin. Zararına satış yapabilecek sermayemizde yok. Tüketicilerimizden anlayış bekliyor, birlik başkanını da esnafın emeğine saygılı olmaya davet ediyoruz. Esnaf Sanatkarları Odaları Birliği ile istişare etmemize de gerek yok. Çünkü orada da bu işten anlayan teknik bir ekip yok. Kendilerinden izin almamızı istiyorlar. Malatya’da on binlerce esnaf ve sanatkarımızın ürettiği binlerce ürün var. Binlerce üründen kaçına fiyat tarifesi çıkarmışlar acaba. Yada kaçının birlik aracılığı ile fiyat belirlemesine katkı sunmuşlar. Amaç üzüm yemek midir yoksa bağcıyı dövmek midir. Birileri bağcıyı dövmenin hesabı içerisine girmiş ama buna da müsaade etmeyiz. Korsan zam yaptığımızı iddia edenler var. Biz meşru bir iş yapıyoruz. Fiyatlarımızı açıktan uyguladığımıza göre korsancılık bunun neresinde diye sormak istiyorum. Bu tür yaklaşımların takdirini tüketicilerimize bırakıyoruz. Un fiyatlarının nerede sabitleneceğini bugünden tahmin etmemiz zor. Un fiyatlarındaki artışların önü kesilir, yeniden ucuzlarsa fiyatlarımızı yeniden eski fiyata sabitleyebilir, gramajı artırabilir yada uygun bir fiyatla birlikte yeni bir tarife çıkararak uygulayabiliriz. İnşallah maliyetlerimiz düşer ve bizde daha düşük fiyatlara pideyi satma imkanına kavuşuruz.”dedi."
Bülten- malatyahaber.com