SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Pişmanlık Duyuyor

A- A+ PAYLAŞ

Fransa’da parlamentonun kabul ettiği sözde “soykırım yasasının” mimarı, eski Kültür Bakanı Jack Lang’dan şok açıklama. Lang, 2001 yılında çıkan yasaya destek verdiği için “suçlu olduğunu” ve büyük pişmanlık duyduğunu açıkladı.

Jack Lang Ermenileri çıldırtan açıklamasını 11 Ekim 2008’de seçim bölgesinde « Turquie Europeenne » adlı bir internet sitesi tarafından düzenlenen panelde yaptı.
Ancak Lang’ın konuşmasını içeren video görüntüleri yeni ortaya çıktı. Lang toplantıda, 1915 olayları için “soykırım” değil, “katliam” kelimesini kullandı.

2001 yılında Fransa Meclisi’nin “soykırımı tanıdığı” kararı destekleyerek ve bir an evvel çıkmasını sağlayarak “iki kez hata yaptığını” vurgulayan Lang, şöyle konuştu:

“Fransa Milli Meclisi’in ilk Ermeni soykırım yasası lehinde oy kullandı. Çünkü o dönemde bunun hem ruhani, hem de tarihi bir düzeltme olacağına inanıyordum. Ancak şimdi olsa, aynı şekilde davranır mıyım bilmiyorum.”
2001 yılında Fransa Meclisi’nin soykırımı tanıdığı kararın çıktığı dönemdi Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı olduğunu da hatırlatan Lang, “Bu nedenle, iki kez hata yaptım. Hem Dışişleri Komisyonu Başkanı, hem de bir milletvekili olarak” dedi.

Lang, Fransa Meclisi’nde 2007 yılında kabul edilen Ermeni iddialarını reddetmeyi suç sayan yasa gündeme geldiğinde ise “karşı oy verdiğini” söyledi. Lang, “inkar yasanın Ermenilerin acıları anlaşıldığı için değil, seçim yatırımı amacıyla politikacılar tarafından getirildiğini, dolasıyla tarihin politikacılar tarafından yapılmasının da tehlikeli olduğunu” da söyledi.

Jack Lang, Fransız Parlamentosu’nda 2001 yılında kabul edilen Türkiye’nin Ermenilere soykırım uyguladığına dair yasanın en hızlı savunucusu olmuştu. O dönemde “Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı” olarak, yasanın hızlı şekilde çıkması iç in bizzat Fransa Senatosu’na da baskı uygulamıştı.

2007 yılında Sosyalistlerin Cumhurbaşkanı adaylığı için de yarışmış olan Lang’ın bu açıklaması üzerine, Fransa’daki Ermeni diasporası ayağa kalktı.

Lang bu sözleri üç ay önce söylemişti. Ancak olay, bu sözler ve toplantıya ilişkin video görüntüleri Fransa’daki Ermeni derneklerinin internet sitelerinde yayınlanınca patladı.

BİR ÇARK DAHA…

Lang’ın “katliam” kelimesini kullanmasını Fransız Ermeni dernekleri “küfür” olarak yorumladılar.

Ermeni Dernekleri Koordinasyon Konseyi (CCAF) Başkanı Alexis Govciyan, Lang’ın yanısıra Sosyalist Partili eski ve yeni liderlere mektup yazarak Lang’ın sözlerini protesto etti. Daşnak Sütyun Derneği’nin Fransa şubesi ise Lang’ı Fransa’ya ve insanlık değerlerine küfür etmekle suçladı.

Bunun üzerine geri adım atmak zorunda kalan Jack Lang, bu kez de yeni bir açıklama yaptı.

Açıklamalarını ve Ermenilerden gelen tepkileri haber yapan Fransız Nouvel Observateur dergisine mektup gönderen Lang, “soykırımı kabul ettiğini”, ancak “tarihi politikacıların yapmasını doğru bulmadığı için böyle bir açıklamada bulunduğu’ söyledi. Lang, sözkonusu ifadelerin parlamenterlerin tarih yapma yetkisini tartışan bilimsel bir panelde sarfedildiğini, ancak soykırımın inkarının mümkün olamayacağını, ancak bunun yasayla zorla benimsetilmesine karşı olduğunu belirtti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız