Karayolları Genel Müdürlüğünün Malatya- Darende karayolu ulaşım güzergahında, Malatya şehiriçi geçişi Çevreyolu üzerinde Turgut Temelli (Emeksiz devamı) ve Sanayi kavşaklarında yapmayı planladığı üst geçit- köprü tartışılıyor. İhalesinin 27 Ağustosta yapılacağı belirtilen köprünün ihale edileceğinin Ağustos başında belediye başkanı Cemal Akın tarafından gündeme getirilmesinin ardından Malatyada ilgili kuruluşlar hareketlendi. Mimarlar Odası temsilciliğinin davetiyle Ulaştırma Uzmanı Dr. İsmail Hakkı Acar (fotoğrafta mavi tişörtlü) Malatya'ya geldi.
İLK HAREKET MİMARLAR ODASI'NDAN..
Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Malatya İl Temsilciliği, konunun tartışılması ve kent yararına en uygun çözümün bulunması, kamuoyunun da tartışmaya katılmasını sağlamak amacıyla bir çalışma başlattı. Bu çalışmanın ilk bölümünde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesi danışmanlarından ve Mimar Sinan Üniversitesi eski öğretim üyesi Ulaştırma uzmanı Dr. İsmail Hakkı Acar, Malatyaya gelerek incelemelerde bulundu, daha sonra Mimarlar Odası temsilciliğinde ilgililer ile görüş alışverişinde bulundu.
Ulaştırma uzmanı Dr. Acar, Mimarlar Odası Temsilcisi Abdurrahman Yavuz ve oda yöneticileri ile birlikte Malatyada ilk olarak İnönü, Atatürk, Sivas, Zapçıoğlu, Hasanbey, Cengiztopel Caddeleri ile Çevreyolu ve Sıtmapınarında incelemelerde bulundu.
Daha sonra oda temsilciliğinde değerlendirme yapan Dr. Acar, Gözlemlediğim kadarı ile tek yön uygulaması ile alt geçitlere gerek duyulmadan sorunun çözümü mevcutmuş, ama bu değerlendirilmemiş. diye başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
Sürdürülebilir bir ulaşım politikası belirlenmeli ve bu politikalar da insan odaklı olmalıdır. Aldığım ilk bilgilere göre Malatyada her yüz kişiden 12sinin otomobili var, 88inin yok, ama uygulanan politikalar genellikle ulaşım politikaları ağırlıklı. Yapacağımız tek şey ulaşım politikaları ile birlikte dolaşım politikalarına da işlerlik kazandırmaktır.
Köprülü üst geçit yapılırsa, görsel ve gürültü kirliliği açısından önemli rahatsızlıklar yaratacaktır.
Ayrıca Malatyanın ulaşım açısından iki şansı daha var. Bunlardan biri bisiklet ve bisiklet yolları, ikincisi ise mevcut demiryolu hatları. Bu hatlardan yararlanarak yeni bir yatırıma gerek duyulmadan kent içi trafik sorununu büyük ölçüde çözmek mümkündür.
Dr. Acar, Karayollarının oldu-bitti şeklinde değerlendirilen köprü projeleri ile ilgili olarak da, bu konuda Malatyalıların duyarlı olması gerektiğini bildirdi ve Çünkü Karayolları bu tip projeleri kendi ihtiyaçlarına göre projelendiriyor. Onun için projenin çok iyi irdelenmesi ve kentin ulaşım ve dolaşım trafiğini rahatlatacak yönde uygulanmasına çalışılmalıdır.dedi.
AKIN SÜRPRİZİ..
Mimarlar Odası temsilciliğinde toplantı devam ederken, Belediye Başkanı Cemal Akın da odaya geldi. Başkan Akın, yapılacak olan köprü- üst geçit hakkında özel bilgiler verdi ve Biz belediye olarak alt geçit yapılması için projeler çizmiştik. Fakat karayolları başta drenaj sistemi olmak üzere çeşitli gerekçelerle bizim projemiz yerine kendi projesini yaptırdı. Bu projeye göre toplayıcı yollar olan Adliye Kavşağı, Fuzuli devamı olan Şire Pazarı çıkışı ve Turgut Temelli çıkışlarını da kapsayacak 850 metrelik üst geçit ile Sıtmapınarında yaptırılacak olan üst geçitlerle kentin en önemli sorunu olan ulaşım sorununu çözeceğiz.iddiasında bulundu.
Belediye Başkanı Akın, Malatya belediyesi tarafından yapılan ya da düşünülen alt ve üst yapı çalışmaları ile ilgili özet bilgi verdikten sonra sözalan Ulaştırma Uzmanı Dr. Acar, Sayın başkan.. Dünyanın birçok ülkesinde ve yeni yeni ülkemizde uygulanmasına başlanılan metrobüs projesi Malatya için de düşünülmelidir. Arazinin yapısı buna uygundur. Ayrıca metrobüs diğer raylı sistemlere göre 6 kat daha ucuz. Ayrıca Malatya düz yapısıyla bisikletler için çok uygun. Bu formül de göz önünde bulundurulmalı. dedi.
Mimarlar Odası il temsilcisi Abdurrahman Yavuz da, Karayollarının kısa süre sonra ihale edeceği köprü- üst geçit projesine karşı olduklarını bildirdi ve Kent merkezlerinde ve ana arterlerde 850 metrelik beton yığını olmaz. Projenin uygulanmasına başlanmadan önce bir daha düşünülmeli dedi ve konunun iyice tartışılması gerektiğini söyledi.
Yavuz, ayrıca Belediye Başkanı Akına yaptırılacak olan üst geçidin önümüzdeki süreçte yapılması planlanan hafif raylı sisteme engel oluşturup oluşturmayacağı yönündeki bir soruyu yöneltirken, araya başka sorular girince Akın bu soruya yanıt vermeyi unuttu. Belediye Başkanı Akın, daha sonra İmardan sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Ekrem Özbey ve Kent Trafik Müdürü Gürbüz Kurdalın da toplantıya katılmalarını sağladıktan sonra ayrıldı.
ZAMAN AZALIYOR..
Karayollarının, şimdiden Çevreyolu olma özelliğini kaybedip, şehrin ana bulvarı olma işlevi daha ağır basan yolda yüzde 4 eğimli olarak iki kavşakta planladığı, yüzde 4 eğimle yükselmeyi sağlaması nedeniyle çevresindeki iş alanlarını ticari yönden tamamen olumsuz etkileyecek bir projeyi 27 Ağustosta ihale edecek olmasına karşın, bu konudaki ciddi tartışmaların ihaleye çok kısa süre kala başlaması, projenin kentin gündemine getirilmemesinden kaynaklanıyor.
Belediye ve İl Genel Meclisleri, her ay yaptıkları toplantılara karşın, daha önceki birçok konuda olduğu gibi, bu tür yatırımlar hakkında bilgilendirme talebinde olmadığı, ilgilenmediği, daha sonra haberdar olsa dahi üzerinde durmadığı için, bu tür yatırımlar istihbari bilgiler şeklinde kamuoyuna yansıyor. Projenin 1050 günde yani 3 yılda tamamlanmasının planlanması ve projenin uygunluğu ile ilgili tartışmaların yanı sıra, bu sürenin önemli bölümünde Çevreyolunun ulaşım alternatifi olmaktan çıkacağı gibi endişeler de mevcut.