Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, memurların 3 yılda bir rotasyona tutulacağı iddiasına ilişkin açıklama yaptı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu Toplantısı'ndan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin ''657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki değişiklik paketinde sona gelindiği ve memurların üç yılda bir rotasyona tabi tutulacağı'' yönünde haberler olduğunu hatırlatması üzerine Çelik, 657 sayılı kanuna ilişkin çalışmalarını Bakanlar Kurulunda gündeme getirdiklerini belirterek, konunun sosyal taraflarla henüz ele alınmadığını söyledi. Yarın, Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantısı'nda çalışmanın ana başlıklarıyla konfederasyonlarla paylaşılacağını ifade eden Çelik, şöyle konuştu:
''Orada mutabakat sağlanacak veya onların ilave etmek istedikleri hususlar varsa onları içeren düzenlemeyi taraflarla konuştuktan sonra yansıması olacaktır. O çerçevede değerlendirme yapabiliriz. Bizde var olan konu başlıklarını kararlaştırılmış gibi, kesinleşmiş gibi kamuoyuna takdim etmeyi doğru bulmuyorum. Birçok konu başlığı var 657 sayılı Kanun'da. Şu konu başlığı diye sanki iş bitmiş, tasarı hazırlanmış, taslak hazırlanmış gibi bir yaklaşım doğru değil. Yarın taraflarla görüşeceğiz.''
Sözleşmeli personelin yanı sıra çakılı personel de bulunduğunu dile getiren Çelik, tarafların ''Biz çakılı personel istemiyoruz'' dediğini belirterek, şunları kaydetti:
''Ülkenin dört bir tarafında kamu görevlisi olmalı mı? Olmalı. Nasıl bir sistem kuracağız, bunu birlikte konuşup kuracağız. Şunu kimse diyemez, ne medya ne siyasetçi ve sivil örgütler, 'ülkenin belli yerlerinde kamu görevlileri olmasın' diye bir şey olur mu? Her yerinde olacak. Nasıl olacak? Uygulanabilirlik nasıl sağlanacak? Sözleşmeli personelle mi, kadrolu personelle mi veya süreli personelle mi? Nasıl olacak, bunu taraflarla konuşacağız. 'Yaptık, ettik' düşüncesi zaten Çalışma Bakanlığında yok. Yarın görüşülecek. Ona göre bir yol haritası çıkmış olacak.''
Problem erken emeklilikten kaynaklanıyor
Çelik, Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu Toplantısında yaptığı konuşmada, sosyal güvenliğin vatandaşların geleceğe güvenle bakmalarını sağlayan bir hizmet alanı olduğunu söyledi.
Sorunlu değil sorumlu siyaset yaptıklarını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:
''Katkı payı, bütçeleri dengelemek için, açıkları kapatmak için alınmıyor. Katkı payının altında yatan ağırlıklı suistimalleri engellemek, sağlıktaki kademe hiyerarşisi içerisinde...
Birinci basamakta halledilen sağlık sorunları, niye 3. basamağa gitsin? 'Üçüncü basamağı yasaklayalım' demiyoruz ama buradaki kademelerin gerçekten hastalığın durumuna göre değerlendirilmesinde büyük yarar var. İleri derecedeki bir vakanın 3. derecedeki bir hastanede yer bulamaması, sorunlarla karşılaşması doğru bir şey midir? Sıradan bir tedavinin 1. basamakta görülmesi mümkün iken bunun 2. ve 3. basamağa kaydırılması doğru mu? Bu açıdan katkı paylarının faydası olur mu?
İkincisi, bu alanlarda suistimalleri engellemeye dönük. Kesinlikle mali bir boyutunu düşünerek bunların yapılmadığını belirtmek istiyorum.''
Çelik, her konuyu tartışmaya hazır olduklarını, sosyal güvenlik destek priminin de tartışılabileceğini bildirerek, ''Ancak bütün problemin erken emeklilik, genç yaşta emeklilikten kaynaklığını hepiniz biliyorsunuz. Bir masa etrafında değerlendirebiliriz'' dedi.