SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Sadaka Taşı' Geleneği Burada Yaşatılıyor

0
Güncellendi - 2019-01-28 23:49:45
'Sadaka Taşı' Geleneği Burada Yaşatılıyor
A- A+ PAYLAŞ

Osmanlı döneminde insanlar arasında dayanışmayı sağlamak amacıyla başlatılan "sadaka taşı" geleneği, Malatya'nın Darende ilçesindeki Somuncu Baba Külliyesi'nde yaşatılıyor.

İlçede faaliyet gösteren Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı tarafından Anadolu'nun önemli inanç merkezlerinden Somuncu Baba Külliyesi'ne konulan sadaka taşı, unutulmaya yüz tutan geleneğin canlı kalmasını sağlıyor.

Buradaki sadaka taşına, hayırsever vatandaşlar ihtiyaç sahipleri için para bırakıyor.

Külliye imamlarından Hafız Mustafa Baş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sadaka taşlarının, Osmanlı döneminde yaygın olduğunu söyledi.

Kur'an-ı Kerim'de yardımlaşmanın emredildiğine işaret eden Baş, şöyle konuştu:

"İnsanlar arasında gelir açısından, bulundukları konum açısından mutlaka farklılıklar vardır. Zenginler ve fakirler mutlaka olacaktır. Fakirlerin bu toplumda ezik, kimsesiz, unutulmuş hale düşmemesi, zenginlerin de kendilerini kibirli görmemesi adına sadaka verilmesi, onları birbirine yaklaştırır, aralarındaki sevgi bağını kurar. Bunun da en güzel örneği, Osmanlı'da gelenek haline gelen sadaka taşlarıdır."

Külliyedeki sadaka taşına para bırakan vatandaşlar ise uygulamadan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • kaya (5 yıl önce)
    Bu onurlu geleneğin darendemizde tekrar hayat verilmesi gururverici. Ecdat Osmanlı ve Hanedanı olan aile oğuz soyunun , kutlu milletinin devamı olan kultürlerimize sahip çıkılması bilinçli nesillerin geldiğinin belirtisi. saygılar.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (5 yıl önce)
    Gocunmayın arkadaşlar basri kardeş tarihi anlatmış. Osmanlıcılık Türklük değildir. Türklük Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla başlamıştır. Türk Ocaklarını kuranda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür. Maalesef milliyetçi geçinen kardeşlerimiz Türk Ocaklarını savunacağına Osmanlı Ocaklarını savunmaya devam etsinler. Hangi Osmanlı Saraydaki Osmanlımı saray dışındaki Osmanlımı. Adamlar bir kere Türkçeyi bile doğru dürüst kullanmamışlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Basri (5 yıl önce)
    Son yıllarda bir Osmanlı tuturuldu gidiyor bir Türk milliyetcisi olarak onunla öğünsem'mi üzülsemmi bilemiyorum. Şöyle'ki Osmalının kuruluş tarihinden bitişine kadar araştırdığımızda Osmalıyı idare eden padişahların %100'ü Türk Anneden ve Türk Babadan değil yine sarayda görev yapan sadrazamların paşaların %100'ü hem müslüman değillerdi hemde soyları Türk değildi devşirmeydi o tarihi biraz karıştırdığımızda Osmanlının yönetim şekli Türklükle hiç alakası yoktu Saraylılar ve saray dışında yaşayanlar arasında büyük uçurumlar vardı Saray içerisinde yaşayanlar kendilerini batı kültürüne göre eğittikleri görülürken saray dışında yaşayanları Arap kültürüne mahkum ediyorlardı Osmanlıda Türklüğün asamesi bile okunmuyordu Osmanlı nın hangi milleti temsil ettiğinide kimse tam olarak kanıtlayamaz. Biliyorum şimdi bu yazıyı okuyan birileri klaviye başına geçip döktürecek yalnız sizden ricam hakaret etmeden gerçek tarihe dayanan bilgilerinizi aktarın kulaktan dolma öğretileri buraya yazıpta bilgi kirliliği yapmayalım ben burada kısaca değindim o kadar sevgiler sunuyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Senin Türk Milliyetçisi olduğunu sanmıyorum. O yüzden söylediklerine cevap bile vermiyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yorumu okurken yazacak çok şey var diye düşündüm lakin;bitince yazacak bişey olmadığı kanaatine vardım...yorumu yapan siz ve Türk millliyetçiliği ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (5 yıl önce)
    İşte yapılması ve davranılması gereken de bu. Tebrik ederim. İnşaallah bu ahlak ve anlayış tüm ülke geneline yayılır da ne aşırı zengin türer ne de açlık yokluk çeken kalır...VeSSelam...
    0
    0
    Yanıtla