SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sanatçı Alişan Programında Malatya Pestilini Tanıtacak

Sanatçı Alişan Programında Malatya Pestilini Tanıtacak
A- A+ PAYLAŞ

TV programı çekimleri için Malatya’ya gelen ünlü sanatçı Alişan, kadınların bir araya gelerek el emeği ile yaptığı dut pestiline hayran kaldı.

TRT'de yayınlanan programını yeni sezon çekimleri için Malatya'ya gelen Alişan, Yeşilyurt İlçesi bağlı Tecde Mahallesi’ni ziyaret etti. Burada mahalleli kadınların bir araya gelerek ürettiği doğal dut pestili üretimini yakından inceleyen Alişan, ekibiyle birlikte programında Malatya pestilini yakından tanıtmak için çekimler gerçekleştirdi.

Alişan’ın kendilerini ziyaret ederek Malatya'nın doğal dut pestilin tüm Türkiye'ye tanıtılacak olmasından dolayı çok mutlu olduklarını söyleyen üretici Hatice Koç, “Doğal olarak ürettiğimiz pestilin özelliğini haberlerden duyan Alişan ve ekibi çat kapı gelince önce şaşırdık. Sonra ise misafir severliğimizi gösterdik” dedi.

Şarkıcı Alişan'ın program çekim yaptığı evi ziyaret eden Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar da, hem ilçelerinin hem de doğal ürünlerinin Alişan tarafından tanıtılacak olmasından dolayı mutlu olduklarını belirtti. Çınari daha sonra Alişan’a tepside kuru kayısı hediye etti.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Tecde pastığı (2 yıl önce)
    Kış aylarının vazgeçilmez atıştırmalığıdır, yüzyıla dayanan geçmişi olmakla birlikte daha önceleri hemen hemen her ev yaş dut pestili yapardı. Genelde ev halkının tüketimi için yapılırdı. Zor ve zahmetli olduğundan ötürü imece usulü konu komşu bir araya gelir sıra ile bütün komşular kışlık pestilini yapardı. Sadece yaş dut pestili değil birde biz köpük pestili deriz üzüm şırasından yapıldığı için üzüm pestili de denir. Üzüm şırası, şeker ve un karışımından elde edilir ki; dut pestiline nazaran daha zahmetlidir. Kaynatılan üzüm şırası sarı şeklinde bulamaç halini alır. Daha sonra kaynayan bulamaç azar azar teştlere alınır. Çalı şeklinde oluşan süpürge ile çırpılır. Toplanan konu komşu sıra ile ta ki; teşt'teki bulamaç beyazlayana kadar çırpılır. Beyazlayan bulamaç daha sonra beyaz ğıla üzerine ince bir şekilde serilir. Güneşte kuruduktan sonra kalıplar halinde kesilir deste deste dizilir. Birde üzüm pestili zamanı cevizden sucuk yapılırdı.Cevizler iplere dizilir beyazlayan bulamaca defalarca batırılır daha sonra kurumaya alınırdı.Eşssiz bir lezzet ikilisine dönüşürdü. Daha önceleri evlerde yemek için yapılan gerek yaş dut gerekse üzüm pestili daha sonraları hanelerin geçim kaynağı haline geldi.Besleyici özelliğiyle birlikte ekonomik geliri olan bir ürün haline geldi. Eylül ayı mahallelinin kış hazırlıklarının başlaması demekti Kurudut,kuru üzüm,kesmece,pestil, meyve kakı, hoşaflık kayısı kabuğu, çeşit çeşit reçeller, bulgur kaynatma, değirmene kakma vs.. Şimdi hazırcı olduk hazırcı olunca hem lezzet kaçtı hem ekonomik yük arttı.. Tecde pestili aynı zamanda tescillidir. Sanatçımız Alişan ve üretici ablamıza teşekkür ederiz.Hem eski bir gelenek devam ediyor hem de ekonomik destek sağlıyor.
    %100
    %0
    Yanıtla