SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Sanıklara Ceza, Şirketlere Kayyum, Eşlere Suç Duyurusu Talebi

0
Güncellendi - 2017-10-25 02:46:28
Sanıklara Ceza, Şirketlere Kayyum, Eşlere Suç Duyurusu Talebi
A- A+ PAYLAŞ

* FETÖ'ye Malatya'da açılan ilk dava olan,  işadamı ve  il imamlarının da yeraldığı 33 sanıklı davada savcı mütalaa verdi. 15'i tutuklu, 10'u tutuksuz ve 8'i de firari olan toplam 33 sanıklı davada, 6 sanık için örgüt yöneticiliğinden, 16 sanık için de örgüt üyeliğinden ceza talebinde bulunuldu.

FETÖ örgütünün Malatya'daki sivil yapılanmasına yönelik olarak, 15 Temmuz Darbe Girişimi öncesinde gerçekleştirilen ilk operasyon kapsamında açılan ve 15 tutuklusu bulunan çoğunluğu işadamı 33 sanıklı davaya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'sinde devam edildi. Duruşmada mütalaasını veren duruşma savcısı, davada 'il imamları' ile birlikte yargılanan işadamlarının cezalandırılması, eşleri hakkında suç duyurusu ve şirketlerine kayyum atanmasını da talep etti.

Malatya’da, 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi’nden önce, Ocak- Şubat ve Mart 2016’da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna Muhalefet” suçlarından haklarında dava açılan 15’i tutuklu, 8’i firar olmak üzere 33 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 11. duruşmada, davanın tutuklu sanıklarından ‘İl İmamı’ oldukları iddia edilen Zekai I. ve Yücel Y. ile birlikte örgütün ’İl Mütevelli Heyeti’, ‘İl imamı yardımcıları’ ve ‘örgüt üyeleri’ oldukları iddia edilen tutuklulardan Suat S., Muzaffer E., Haşim O., Gökhan G., Osman Ç., Halil K., İmdat Ö., Kaan E.Ö., Mehmet Alper D., Turgut A. Hasan Y. ve Mustafa A. hazır bulunurken, davanın tutuklu sanığı Turan C., bulunduğu Elazığ Cezaevi’nden sesli ve görüntülü sistem üzerinden duruşmaya bağlanamadı.

Duruşmada tutuksuz sanıklardan Nurettin K. ve Ömer Fatin N. de hazır bulundu.

Malatya 2. Ağır Ceza Başkanı Hasan Çınar, duruşma da işadamı olan sanıklar Muzaffer E., Kubilay K., Suat S., Nurettin K., Haşim O., Sadullah I., Ömer Fatin N., Yakup Ö. ile ilgili Bank Asya bilgilerinin gönderildiğini belirterek, bankadaki hesap hareketlerinde özellikle FETÖ liderinin talimatı sonrasında önemli artışlar olduğunun görüldüğünü söyledi.

Duruşmada verilen bilgilere göre; Kubilay K.’nin katılım hesaplarında 300 bin TL, 785 bin TL, 135 bin TL, 110 bin TL, 120 bin TL,100 bin TL, 63 bin TL, 30 bin TL, 785 bin TL, ve 130 bin TL, o dönem para görüldüğü, Fatin N.’nin katılım hesaplarında 9 bin 200 TL, 26 bin TL ve 35 bin TL bulunduğu, Suat S.’nin katılım hesaplarında 130 bin TL, 130 bin TL ve 130 bin TL, 40 bin TL, 40 bin TL, 42 bin TL ve 42 bin TL bulunduğu, Muzaffer E.’nin katılım hesaplarında 763 bin TL, 763 bin TL ve 3 milyon 500 bin TL bulunduğu, Sadullah I.’nin katılım hesaplarında 219 bin TL ve 110 bin TL bulunduğu, Bayram E.’nin katılım hesaplarında 50 bin TL, 1 milyon 500 bin TL, 200 bin TL, 500 bin TL, 1 milyon 500 bin TL bulunduğu, Haşim O.’nun katılım hesaplarında 100 bin TL, Yakup Ö.’nün katılım hesaplarında 216 bin TL ve 2 milyon 484 bin TL bulunduğu kaydedildi.

Hesabında yüklü miktarda para görünen Muzaffer E., “Ben Brezilya'dan fasulye ithal etmiştim, ithal ettiğim fasulyenin bedelini karşılamak için İş Bankası'ndan 5 milyon TL kredi çekmiştim, kredi çekmeden önce Akreditif işlemlerini Bank Asya üzerinden yaptığımız için 3 milyon 500 bin TL’yi Bank Asya hesabına yatırdım. Daha sonra bu banka ile ilişkimi kestim” diyerek, talimat üzerine para yatırmadığını söyledi.

Nurettin K., “Ben hesabıma 100 bin TL paranın ocak ayında ne zaman yattığını hatırlamıyorum. Şirkete araba almak için hesaba para yatırmış daha sonrasında çektim. Şirket olarak borçlu idik, uzun süreli bankada para tutacak bir durumumuz yoktur. Bu dönemde de kredi ile çalışıyordum, katılım hesabı açmamın sebebi ise kısa süreli paramı değerlendirmek için olmuştur.” diyerek, talimatla para yatırmadığını ileri sürdü.

Suat S. ise, "Ben bu dönemde arsa satmıştım. Arsanın parasını Bank Asya hesabında değerlendirmiş olabilirim. Bizim yüksek ciromuz vardır, diğer bankalardaki hesap hareketleri daha fazladır. Talimat üzerine bu bankada hesap açmış veya para biriktirmiş değilim” ifadelerini ileri sürdü.

-Duruşmada itirafçı olmak istediğini bildirdi

Duruşmada tutuksuz yargılanan sanıklardan Bayram E.’nin “Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak” için itirafçı olduğu duruşmada ortaya çıkarken, duruşma esnasında söz alan tutuklu sanıklardan Muzaffer E.’de “Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak ” istediğini söyledi.

İl imamına “Vali” diyorlarmış…

Duruşmada Cumhuriyet Savcısı Musa Erdem Altınhalka, esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu. Savcı Altınhalka’nın mütalaasının bazı ara başlıkları şu şekilde:

- “Özellikle sözde örgütün mütevelli heyeti üyelerinin Malatya ilinin önde gelen esnaflarından oluştuğunun, diğer sanıkların da örgüt hiyerarşisinde belirlenen üst konumlarda olduklarının toplanan deliller kapsamında tespit edildiği, bu duruma örnek verecek olursak; firari konumda olup evrakı ayrılan Eyüp Doğan'ın görünürde eğitim danışmanlığı mesleğini icra ettiği sabit iken bir kısım tanık beyanına ve bir çok mahkememizde devam eden FETÖ/PDY yargılamalardaki beyanlarda zikredildiği üzere "il imamı" sıfatı ile toplumda ve devletin protokolünde o dönem aşırı saygı gördüğünün, kendisine "Vali" dendiğinin ve zor ulaşılan bir kişi olduğunun sabit olduğu, bu durumun bile rutin devlet yapılanması yanında teamüllere aykırı devlete rakip paralel bir yapılanmanın mahiyeti yönünde delil teşkil ettiği…”

-MAKİAD’daki engelleme devlete meydan okumaydı…

“ İlgili yapı ile sıkı bağlantısı olan MAKİAD'ta yapılan arama-el koyma işlemi sırasında kolluk kuvvetlerine çıkartılan zorluk ile yaşanan sürecin bile bir nevi devlete meydan okuma mahiyetinde olduğunun düşünüldüğü, Mehmet T.’nin beyanlarında belirtildiği ve yine bir çok sanık ile tanık beyanında konu edinildiği üzere söz konusu sözde mütevelli heyeti ve bu heyet ile beraber hareket eden diğer şahısların hemen hemen çok az değişiklikle 2003 yılından beri faaliyet gösterdikleri, Ticaret Odası seçimleri, dernek üyelikleri, atama, tayin gibi Malatya ilinde ekonomik ve makamsal getirisi olan alanlarda hep ön planda oldukları, örgütün himmet yolu ile sağladığı gelirlerin genel olarak mütevelli heyetleri vasıtası ile toplandığı, örgütün sohbet gruplarında yer alan kişilerden; sohbet toplantılarına düzenli olarak katılıp verilen görevleri yerine getiren, örgütün verdiği talimatları sorgulamaksızın itaat eden ve maddi gücü yerinde olan kimseler seçilerek mütevelli heyeti üyesi yapıldığı,…”

-İl imamları” atama ile gelmiş…

“Sanıklar Yücel Y. ve Zekai I.’nın örgütün Malatya ilinde yönetici pozisyonunda birbiri ardı sıra sözde "il imamı" olarak görev yaptıklarının sabit olduğu, bu iki sanığın bir önceki bulundukları illerde de örgüt içerisinde aynı görevi ifa etmeleri ve örgüt içerisinde atama yoluyla Malatya iline gelmelerinin eylemlerin devamlılığının delili olduğu, yine aynı şekilde Turgut A., İmdat Ö., Mustafa A. ve Hasan Y.’nin de "bölgeciler" olarak ilgili örgütte yönetici pozisyonunda faaliyet gösterdikleri, …”

-Hiçbir özelliği bulunmayan il imamlarının altında çalışmışlar…

“Haklarında kapsamlı hukuki analiz yapılan ve ilgili Silahlı Terör Örgütünün uzunca bir süredir sözde mütevelli heyetini oluşturduğu düşünülen Suat S., Haşim O., Bayram E., Kubilay K., Muzaffer E., Ömer Fatin N., Sadullah I., Yakup Ö., Nurettin K. ve Gökhan G.’ninn Malatya ilinin önde gelen işadamlarından olduklarının, söz konusu örgütün kamu oyunca da uzunca bir süredir bilindiği üzere legal yüzü olarak saklanma ihtiyacı duymadan Malatya ilinde faaliyet gösterdiklerinin belirlendiği, ancak bununla birlikte söz konusu örgütün Anayasal düzeni değiştirmek için 40 yılı aşkın hazırlık süreci ile buna ilişkin ülke gündemine yansıyan faaliyetleri, sanıkların resmiyette hiç bir karşılığı olmayan "mütevelli heyeti" isimli oluşumda kendilerinden ne ekonomik olarak ne de eğitim kültürel yönden hiç bir fazla özelliği bulunmayan şahısların (tespit edilen sözde il imamları) emrinde belirtilen şekilde hareket etmelerinin devlete paralel bir yapılanma dışında başka mantıksal bir izahının bulunmaması dikkate alındığında söz konusu suçu işledikleri kanaatine varıldığı,…”

-Şirketlere kayyum atanması talebi…

“Sanıklardan bir kısmının (Suat S., Muzaffer E., Bayram E., Nurettin K. ile Kubilay K.’nın) sahibi ya da ortağı oldukları şirketlerin örgütün finans kaynağı olan Bank Asya ile olan bağı, bu bankada olan ve izahı bir önceki bölümde yapılan işlemleri bir bütün olarak değerlendirildiğinde sanıklar tarafından işlendiği yönünde şüphe bulunmayan suçların şirket faaliyetleri kapsamında da işlendiği düşünüldüğünden söz konusu şirketlere kayyum atanması gerektiği kanaatine varıldığı,…”

-Örgütün yer altı yapılanması iddiası

“Farklı meslek gruplarından olan yahut sabit belli bir işi olmayan sanıklar Kaan Emre Ö., Osman Ç., Halil K., Mehmet Alper D., Nüvit Eray E. ve Turan C.’nin ise söz konusu Silahlı Terör Örgütü'nün Malatya ilinde bir nevi görünürden farklı ''yer altı" yapılanmasını oluşturduğu, gelen evraklardan belirlendiği üzere bu sanıkların Nüvit Eray E. hariç tamamının "BYLOCK" bir kısmının da "KAKAOTALK" kullanıcısı olduğu, bir kısmının söz konusu örgüt ile bağlantısı olduğu için 15 Temmuz sürecinden sonra KHK'lar ile kapatılan kurumlarda asıl mesleklerinden farklı görevlerde çalıştıklarının görüldüğü, ..”

-6 sanığa “yöneticilikten”, 16 sanığa “üyelikten” ceza talebi

Mütalaada sanıklar Yücel Y., Zekai I., Turgut A., İmdat Ö., Hasan Y., Mustafa A.’nın "Silahlı Terör Örgütü Yönetmek" suçundan 15 yıldan 22.5 yıla kadar, sanıklar Suat S., Haşim O., Bayram E., Kubilay K., Muzaffer E., Ömer Fatin N., Sadullah I., Yakup Ö., Nurettin K., Gökhan G., Kaan Emre Ö., Osman Ç., Halil K., Mehmet Alper D., Nüvit Eray E. ve Turan C.’nin "Silahlı Terör Örgütüne Üye· Olmak" suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar ceza verilmesi talep edildi.

-Sanıkların eşleri için suç duyurusu talebi…

Mütalaa da, “sanıkların aile bireylerinin temin edilen Bank Asya hesap hareketlerine ilişkin evrakların bilirkişiye tevdi sonucu alınan rapor kapsamında bir kısım sanığın yakınlarında suç unsuru teşkil edebilecek hususlar bulunduğu görülmekle; ilgili bilirkişi raporlarının bir sureti evrak ekine eklenmek suretiyle sanıklardan Bayram E., Kaan Emre Ö., Muzaffer E., Osman Ç. ve Sadullah I.’nin eşleri, Suat S., Turan C. ve Yakup Ö.'nün ise eşleri ile diğer aile bireyleri hakkında Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'na ihbar da bulunulmasına karar verilmesi” de talep edildi.

Mütalaada sanık Bayram E.’nin son verdiği ifadesinde örgütü deşifresi ile yargılamanın aydınlanmasında önemli sayılabilecek bilgiler verdiğinden hakkında "etkin pişmanlık" hükümleri uygulanması gerektiği de kaydedildi.

Duruşmayı sonlandıran mahkeme heyeti, duruşma esnasında etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini söyleyen sanıklardan Muzaffer E.’nin Emniyet TEM Şube Müdürlüğü'ne gönderilmesine ve cezaevinde diğer sanıklardan ayrı bir koğuşta tutulmasına karar verirdi.

Tutuklu 15 sanık hakkında “tutukluluğun devamına karar veren” mahkeme heyeti, duruşmayı 20 Kasım 2017 tarihine erteledi.

-8 sanık halen firarda

Bu arada, dava kapsamında haklarında yakalama kararı bulunan Sadettin Ç., Eyyüp D., Yakup Ö., Ali Ç., Musa Tarkan A., Ramazan Ç., Sedat A. ve Kürşat B. Mart 2016'danberi firarda bulunuyor.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

_______________________

SÖZDE GAZETECİ ‘EMEK HIRSIZLARI’NA: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak  belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” -özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi  kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini  çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz. Bir sonraki uyarımızda, neredeyse tüm özel emek ürünü çalışmalarımızı "hırsızlayan" malum bir site başta olmak üzere, emek hırsızlarını isim isim yayınlayacağımızı, haklarında da yasal işlemlere başvuracağımızı belirtmek istiyoruz -malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • AZİZ (7 yıl önce)
    Hadi hayırlısı. Benim anlamadığım itirafçı olan dışarıda anlaşılabilir İtirafçı olmayıp aynı suç ile yargılanan aynı ceza istenen neden dışarıda..??? Yoksa bakınca ayırt edilmemiş aynı suç isnat edilip aynı ceza istenmiş.
    0
    0
    Yanıtla