Saadet Partisi (SP) İl Başkanı Mehmet Asiltürk, önemli üzüm üretim merkezlerinden biri olan Arapgir ilçesinde Fransız ortaklı olarak bir şarap fabrikası kurulması yolundaki çalışmalara tepki gösterdi ve ortak tavır çağrısında bulundu.
Asiltürk, parti binasında, bazı parti yöneticileriyle düzenlediği ve masa üzerinde sirke, üzümsuyu, kuru üzüm gibi "alternatif" üzüm ürünlerinin de bulunduğu basın toplantısında konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
"Biz Saadet Partisi olarak Arapgirde açılması planlanan Şarap Fabrikasına karşıyız. Partimizin Şarap Fabrikasına karşı olmasının belirli sebepleri bulunmaktadır. Bunları da başlıklar halinde sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Şarap Fabrikasına karşı olmamızda öncelikle gerekçe olarak toplumun içkiye olan bağımlılığının artmasını gerekçe olarak gösteriyoruz. Bazı kesimler orada yetiştirilen üzümlerin değerlendirilmesi açısından Şarap Fabrikasına olumlu bir şekilde değerlendirebilir. Ancak üzümlerin ekonomiye kazandırılması yalnızca şarap yapılarak olmuyor. Üzümden çıkan birçok ürün var. Arapgirimizin değerli ürünü olan üzüm, bunlarla da değerlendirilebilir. Yıllardır Arapgir var ve üzümü de var. Durup durup bugün mü Arapgire Şarap Fabrikası yapılarak üzümün değerlendirilmesi akla geliyor.
Şarap Fabrikası ile Malatyaya ekonomik katkıdan söz ediliyor. Eğer kente ekonomik katkı isteniyorsa, bu katkı şu anda mağdur bir şekilde bekleyen tesislerin canlandırılması neden yapılmıyor? Eğer Malatyanın ekonomisine katkı sağlanacaksa, Hasançelebi Peletleme Tesisi yapılarak 5 bin kişinin işe girmesi sağlanabilir. Yıllardır atıl vaziyette duran, son zamanlarda peşkeş çekilmesi için gayret sarf edilen Vagon Onarım Fabrikası yeniden kazandırılarak, Türkiye çapında büyük katkılar sağlaması gündeme getirilebilir. Tüm ülkede metrolar, hızlı trenler, hafif raylı sistemlerde vagonlar dış ülkelerden ithal ediliyor. Malatyadaki bu mevcut fabrika hizmete geçirilirse, Türkiyedeki ihtiyaçların karşılanması sağlanıp dışa bağımlılık ortadan kaldırılabilir. Ayrıca Malatyada bir dönem kayısının değerlendirilmesi için gündeme getirilen çeşitli fabrikalardan da hiçbir ses çıkmadı. Tüm bunlar göz önünde iken, birden bire Şarap Fabrikasına yönelmenin mantığı bulunmamaktadır. Bize göre bunun ekonomi ile uzaktan yakından ilgisi bulunmayıp dış güçler tarafından programlı bir şekilde devreye sokulan bir tesistir.
Şarap Fabrikasındaki Fransız ortaklığı dikkat çekicidir. Fransızlar bugüne kadar Malatyada herhangi bir yatırım düşünmüşler midir? Arapgirde yabancı birçok devlet tarafından çok sayıda tesis işlenmeye alınmış, çeşitli yatırımlar planlanmıştır. Ülkedeki iktidar boşluğundan faydalanan bazı kesimler, ekonomi adı altında adeta işgal politikası yürütmektedirler. Bu vesileyle bir taraftan ülke değerlerini kendi hegemonyaları altına alırken, diğer yandan milli ve manevi değerlerimize aykırı olan böyle bir tesisle ahlaki değerleri ayaklar altına almak istemektedirler. Arapgirde yapılan bunun bir örneğidir.
Öte yandan Arapkirde Şarap Fabrikası ile ilgili bu gelişmeler yaşanırken, bir zamanlar mangalda kül bırakmayan siyasi parti temsilcilerinin nerede olduklarını da çok merak ediyoruz!
Öncelikle muhafazakâr demokrat olarak kendilerini nitelendiren AKP yönetimi, il ve ilçe yönetimi ve özellikle milletvekillerinin tavrı toplumu hayal kırıklığına uğratmaktadır. Bu kişilerin geçmişteki duyarlılıklarını unutmak mümkün değil. Hatta bir tanesi ilimizde mülki amir iken, bir tane lokantaya dahi içki ruhsatı vermezdi. Bugün tüm Malatyaya, hatta dünyaya içki servisi yapılacak bir Şarap Fabrikası kuruluyor. Bunun için tek kelam etmemesinin sebebi nedir? Acaba AKPye geçmesi ile onun da mı düşünceleri değişmiştir! Her vesile ile basın kanalıyla açıklamalar yapıp kendilerini ön plana çıkaran tüm AKP milletvekillerinin, bu konuyla ilgili de cesaretli bir şekilde açıklamalarını yapmalarını bekliyoruz.
Şarap Fabrikasında en çok dikkati çeken hususlardan bir tanesi de, Fransız ortaklı olmasıdır. Yani dünyada ilk kez Ermeni soykırımını tanıyan Fransızlar! Arapkirimizdeki fabrika bu kişilerin ortaklığında yapılıyor. Çok uzaklara gitmeyin daha belirli bir zaman dilimi öncesinde, Ermeni soykırımını tanıdığından dolayı bazı siyasi partilerin aşırı tepkilerini hep beraber hatırlıyoruz. Fransız mallarını boykot kampanyaları da halen hafızalarımızda Peki, o dönemde, dışarıdan gelen Fransız mallarını protesto edenlere sesleniyoruz. Dışarıdan gelen Fransız malını protesto edenler, şimdi kendi bağrınızda adamlar üretim yapacaklar. Malatyada kurulacak bu fabrikaya neden sesinizi çıkarmıyorsunuz?
Ne yazık ki, konuyla ilgili olarak belirttiğimiz bazı siyasi parti temsilcilerinin ilçe başkanları görüşlerini ortaya koymuş, daha önceki fikriyatlarına, tavır ve davranışlarına tamamıyla ters yönde beyanatlar vermişlerdir.
Tüm bunların yanı sıra, mülki amirlerin, ilimizi idare eden kişilerin, özel idarenin bu konuyla ilgili görüşleri nedir, bunları da bekliyoruz. Ayrıca Malatyada bulunan sivil toplum kuruluşları ve kamu kuruluşlarının, konu hakkındaki görüşlerini de kamuoyuna deklare etmelerini istiyoruz. Saadet Partisi olarak bu fabrikanın kurulmasına, il ve ilçe yönetimi olarak karşı olduğumuzu bir kez daha beyan ediyoruz. Arapkirde Şarap Fabrikasının kurulmaması konusunda başlattığımız imza kampanyası sürüyor. Bu çerçevede çok sayıda imza toplanmıştır. Aynı şekilde kent merkezinde, önümüzdeki günlerde kanunların bize verdiği yetki nispetinde tepkimizi ortaya koymaya devam edeceğiz. Tarım Bakanlığına faks çekilmesi, eylemler, imza kampanyası, oraya ruhsat veren birimi boykot gibi her türlü kanuni tepkimizi ortaya koyacağız. Bu mücadelemizde yalnız kalmak istemiyoruz. Bu şekilde düşünen tüm sivil toplum kuruluşlarını, siyasi partileri de yanımızda görmek istiyoruz. Çünkü bu bizim değil, Malatyanın çok önemli bir davasıdır.
Ayrıca son olarak şunu belirtmekte fayda görüyorum. AK ismi ile kurulan, temizlik, beyazlık ve aydınlığın simgesi olarak topluma lanse edilmeye çalışılan AKPnin ismi bundan 1015 sene sonra Malatyada, Türkiyene nasıl anılacaktır? AK Parti dendiğinde Malatyada belirli bir dönem sonra Beyaz Şarap ile anımsanmaz!"