Arapgirli bir girişimcinin yabancı ortağıyla Arapgir'de Şarap Fabrikası kurma çabasına, Saadet Partisi İl Başkanlığı tepki göstermişti. Girişimcinin, bu girişiminden vazgeçme niyeti olmadığına ilişkin olarak Hürriyet Pazar'da geniş bir haber yayınlandı. SP İl Başkanı olarak Mehmet Asilsoy dışında bir ismin il başkanı olarak yeraldığı haber şöyle:
...
Malatyadaki vahşet Fransız ortağı pes ettirdi ama Arapgirli Hacı Bey şarapçılıktan vazgeçmedi...
İstanbullu müteahhit Hacı Akpınarı, Arapgir üzümünü dünyaya tanıtma hayalinden ne Malatyada işlenen İncil cinayeti ne de Fransız ortağının son anda "can güvenliği" nedeniyle yan çizmesi vazgeçirebildi. Türkiyenin büyük şarap üreticileri bile bir süreliğine uzmanlarını bölgeden çekerken, Hacı Akpınar doğduğu köye modern bir şaraphane kurmaya çalışıyor.
İstihdam yaratacak 1 milyon YTLlik projeyi Arapgir Kaymakamlığı, MHP ve AKPnin ilçe örgütleri destekliyor. Saadet Partisi ise engellenmesi için imza kampanyası başlattı. Akpınar, "Köyümde istihdam artacak, büyük şehirlere göçen hemşerilerim geri dönecek" diyor.
Hacı Akpınar (67) doğum yeri Malatyanın Arapgir İlçesi Yazılı Köyü. İlkokul mezunu. 25 yıl önce de köyündeki koyunlarını ve keçilerini satıp "Taşı toprağı altın" İstanbula gelmiş. Yıkım enkazlarını alıp satmış, kabzımallık yapmış, nalbur dükkanı işletmiş, çimento toptancılığı yapmış. 10 yıldır da müteahhit. Yeni hedefi, doğduğu köyde şarap fabrikası açmak. Akpınar Köyünün meşhur Arapgir üzümünü, şaraplarıyla dünyaya tanıtmayı hayal ediyor. "Bölgemizin halkı işsizlik nedeniyle benim gibi büyük kentlere kaçtı. Fabrikayı açarsak, bağcılık gelişecek. İstihdam artacak. Hemşerilerim köylerine dönecek."
HACI BEY ŞARAP KURSUNDA
Malatya, kayısı gibi üzümde de iddialı bir şehir. Çevresi bağlarla kaplı. Kavaklıdere ve Doluca gibi büyük şarap fabrikaları her yıl bölgede yetişen kaliteli üzümden hatırı sayılır miktarda satın alıyor. Tesislerinde işliyor. Hacı Akpınarın köyü ve çevresi üzüm bağlarıyla kaplı. Hacı Bey de "Ürünümüzü neden biz işlemiyoruz" diyerek şarap fabrikası kurmak için kolları sıvamış.
Tahsili yok ama girişimci, yatırımcı ruhu değme üniversite mezununa taş çıkarır. "Şarap fabrikası kurmak istedim. Bu işten hiç anlamam. Ben yatırımcıyım. Akşamları kalbimin sağlığı adına sadece bir kadeh kırmızı şarap içerim. Şarabı öğrenmek için İstanbulda kurslara katıldım. ABCsini burada öğrendim."
Şarap kursundaki Fransız öğretmeni Jean-Luc Coline projesini anlatıp, köyüne davet etti. Colin, zaten uzun süre Kavaklıdere şarap fabrikasında uzman olarak çalışmış, daha sonra ayrılıp kendi şirketini kurmuştu. Yörede yetişen üzümü gayet iyi biliyordu. Ortak olmaya karar verdiler. 1 milyon YTL sermayeyle Yeni Doğuş Şarapçılıkı kurdular. Firmanın yüzde 50si Akpınara, yüzde 47si Coline aitti. İlker Güney, Dr. Yunus Kocabaşoğlu, Saba Açıkgöz de yüzde birer payla firmaya katıldı. Şirketin kuruluşu Arapgir Kaymakamlığının resmi web sitesinde "flaş" olarak duyuruldu. Haberde, "Arapgirli çiftçilerimizin bir rüyası daha gerçekleşiyor, Arapgir üzümü fabrikasına kavuşuyor" ifadesi kullanılmıştı.
Fabrika, Akpınarın Yazılı Köyündeki 15 dönümlük bağlarda kurulacaktı. 700 metrekare kapalı alana sahip tesiste, sofralık üzümler için soğuk hava deposu tasarlanmıştı. Şirketin kuruluşu Ticaret Sicil Gazetesinde yayımlandı. Bu haber ilçede yayılınca muhafazakar çevreler rahatsız oldu. Muhalefetlerini yüksek sesle ifade etmeye başladılar. Saadet Partisi ilçe teşkilatı gerek yabancıların ilçeyi talan edecek, gerekse manevi değerleri zedelenecek endişesiyle şarap fabrikasına karşı olduklarını duyurdu. Ardından imza kampanyası başlattı.
FRANSIZ UZMANININ ENDİŞESİ
Tam bu günlerde Malatyadaki İncil cinayeti işlenince Fransız şarap uzmanı Colin endişelendi. Can güvenliği tehlikeye girdiği için payını yüzde 10a düşürmek istediğini söyledi. Önümüzdeki günlerde iki ortak buluşup, yeniden ortaklık oranlarını belirleyecek. Colin, "Evet şarap yapmak için Hacı Beyle şirket kurduk. Ama ben daha sonra ortaklık payımı küçülttüm. Nedenini açıklamak istemiyorum. Firmaya ortak olmam konusunda ilçede birçok yorum yapıldı. Yine de burada şarap üretme cesaretini göstereceğim ve Hacı Akpınara desteğimi sürdüreceğim. Bizden sonra başka kişiler de buralarda şarap fabrikalarda yapmaya cesaret edebilir."
Hacı Akpınar ise hayalini gerçekleştirmekte kararlı. "O katılmasa da fabrikamı kuracağım. Arapgir Kaymakamı Murat Duru bölgede bağcılığın gelişmesi için çalışıyor, projeme tam destek veriyor. Kozluk Çayına 1 trilyonluk AB fonlarıyla köprü yaptırıyor, bölgenin gelişmesini sağlıyor. Ben de elimden geleni yapacağım."
AKP, ŞARAP FABRİKASI KURULSUN DİYOR
SP, KURDURMAMA KAMPANYASI YAPIYOR
AKPli Belediye Başkanı Halit Konukçu
Şarap fabrikası, ilçemizdeki işsizlik açısından çok önemli. İlçeye ekonomik katkısı olacak. Arapgirin üzümü daha da değerlenecek. Fabrika, belediye mücavir alanı dışında, köy sınırları içinde. Yatırımcı Hacı Akpınara "Sana bedava arsa vereyim altyapısını bedava yapayım, fabrikayı ilçede kur" dedim. Ama o fabrikayı bağların yanında yapıyor. Şarap konusunda herkesin düşüncesi farklı. İçmeyen içmez, içen içer. Fransız uzmanın korkmasına gerek yok. İlçemize iş imkanı sağlayacak. Ona hiçbir şey olmaz.
AKP Arapgir İlçe Başkanı Mehmet Tümen
İlçemizdeki köylülerin çoğu zaten üzümünü şarap fabrikalarına veriyor. Kavaklıdere ve Doluca da ilçemizden şarap alıyor. Burada fabrika yapılmasının ilçeye birçok katkısı olacak. Fransız ortak da gelsin, yeter ki ilçemize para girsin.
MHP Arapgir İlçe Başkanı Nejat Güzeler
Elma, armut, dutumuz için fabrika açılmasını beklerdik. Ama şarap fabrikası geldi. Kanunsuz bir iş yapılmadığı sürece karşı çıkmayız. Yatırımı ilçemiz açısından değerlendiriyoruz. Fransız yatırımcının korkmasına gerek yok. Malatya olaylarını şarap fabrikasıyla ilişkilendirmesinin de bir anlamı olamaz. O olay, farklı amaçlara hizmet eden provokatif bir olaydı.
SP Arapgir İl Başkanı Hüseyin Başaran
Şarap fabrikasını çok olumsuz buluyoruz. Halkımızın maddi geleceğine de katkısı olacağına inanmıyorum. Üzümlerimiz meşru olmayan bir yere gidecek. Kaldı ki fabrika Fransız ortaklığında kuruluyor. Yabancıların içimize girip bu tür tuzaklarla bizi çok karanlık noktalara götürdüklerini düşünüyoruz. Bunu olumsuz buluyoruz. Parti olarak fabrikanın kurulmaması için imza kampanyası başlattık.
KOMŞU KÖYDEN ŞARAPHANEYE TEK SALKIM YOK MESAJI
Fabrikanın yapılacağı Yazılı Köyü sakinlerinden emekli öğretmen Vakap Altıokka, DSİden emekli Mahmut Ülger, çiftçi Mahmut İşcan, emekli polis Hasan Kaya yatırımdan memnun. "Fabrikanın faaliyete geçeceği günleri dört gözle bekliyoruz. Köyümüz ve çevresi kalkınacak" diyorlar. İlçenin tutucu köylerinden Koru Köyün çiftçileri ise gelişmelerden rahatsız.
İçlerinden sadece Mustafa Ulusoy 10 dönümlük bağından topladığı 4.5 ton üzümün bir bölümünü şarap fabrikalarına sattığını söylüyor. Ekrem Özcan "12 dönümlük arazimden yılda 5-6 ton üzüm alırım. Milyar verseler şarapçılara satmam" diyor. Altı dönümlük arazisinde bağcılık yapan Abdullah Koç da aynı görüşte. Köyün en büyük üzüm üreticilerinden Mehmet Yener, yılda 10 ton üzüm yetiştirip "tek salkımını bile" şarapçılara vermemekle övünüyor.