Malatya'dan Trakya'ya yapılacak canlı hayvan sevklerinde yerine getirilmesi gereken şartlar olduğu belirtildi. Bu şartları yerine getiremeyenlerin canlı hayvan sevki yapamayacakları konusunda hatırlatma yapıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Malatya İl Müdürü Hamit Aygül, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "İlimizden İstanbul'un Avrupa yakası da dahil olmak üzere Trakya'ya yapılacak canlı hayvan sevklerinde yerine getirilmesi gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Söz konusu şartların yerine getirilmesi halinde Trakya'ya canlı hayvan sevkleri için izin verilecektir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 20.07.2011 tarih ve 27774 sayılı yazıları doğrultusunda, İlimizde büyükbaş hayvancılık yapan ve Trakya bölgesine hayvan sevki yapmak isteyenlerin bu konuda bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmuştur.Trakya'ya hayvan sevkleri sadece yetkili resmi veteriner hekimlerce yapılacaktır. Yetiştiriciler sevk tarihinden en az 4 ay öncesinde İl/İlçe Müdürlüklerine müracaatta bulunacaklardır. Sevk edilecek hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş yada işletmede en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olmalıdır. İşletmenin 10 km çevresinde en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olacaktır. Sevk edilecek hayvanlar sevk öncesi 30 gün süre ile karantina altına alınacaktır. Karantina süresi sonunda şap virüsü yönünden probang numunesi ve serolojik olarak teste tabi tutulmalı ve sonuçları negatif olarak bulunmuş olmalıdır. Hayvanlar bulundukları işletmeden yüklemenin yapılacağı yere nakledilirken şap hastalığına maruz kalmamış olmalıdır. " ifadelerini kullandı.
ORGANİK TARIM BAŞVURULARI
Organik Tarım Destekleme Ödemesinden yararlanmak isteyenlerin 16 Eylül tarihine kadar başvuru yapmaları istendi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Malatya İl Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, "Organik Tarım Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ’de değişiklik yapılmasına dair tebliğ 06/07/2011 tarih ve 27986 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu tebliğ değişikliği ile mücbir sebeplerle , ölüm, yaşlılık, sakatlık gibi organik tarım faaliyetinden ayrılmak zorunda kalan, ancak aynı arazide organik tarım faaliyetinin kesintiye uğramadan Organik Tarım Bilgi sistemi (OTBİS) icmali-2'de kayıtlı birinci derece yakını çiftçi veya ortağı olduğu tüzel kişi tarafından devam ettirilmesi halinde, bu durumda bulunan çiftçilerin organik tarım destekleme ödemelerinden faydalanması amaçlanmıştır. Söz konusu Organik Tarım Destekleme ödemeleri, Organik Tarım Bilgi Sistemi (OTBİS) icmali-1'de kayıtlı olup, mücbir sebeplerle organik tarım faaliyeti sona eren çiftçinin faaliyetini devam ettiren OTBİS İcmal-2'de kayıtlı birinci derece yakını çiftçi veya ortağı olduğu tüzel kişiye, İl Tahkim Komisyonu’nca uygun bulunmak şartıyla yapılır " denilen açıklamanın son bölümünde şunlar belirtildi:
"Organik Tarım Destekleme Ödemeleri için başvuru tarihi 16/09/2011 günü mesai bitimine kadar olup üreticiler, başvuru dilekçesi ekinde Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) alınan 2011 üretim sezonuna ait organik tarım yapılan arazileri işaretlenmiş ÇKS belgesi ile, ÇKS'de kayıtlı olduğu İl veya İlçe Müdürlüklerine başvuru yapabilecektir."