İnönü Üniversitesi bünyesinde kurulan İsmet İnönü ve Turgut Özal Müzelerinde 5 parça eserin kayıp olduğu haberinin basında yer almasının ardından açıklama yapan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, konunun güncel bir konu olmadığını ifade ederek “Rektörlüğü devraldıktan sonra yaptırdığımız sayım sonucunda eşyaların kayıp olduğunu belirledik ve konuyla ilgili savcılığa da suç duyurusunda bulunduk” dedi.
Bugün basında 2.Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve 8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal müzelerinden eserlerin çalındığı yönünde çıkan haberlerin ardından konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay “Üniversitemiz ikinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’nün adına kurulmuş, hastanemiz ise sekizinci Cumhurbaşkanımız Turgut Özal adına kurulmuştur. Biz her iki kıymetli cumhurbaşkanımızın adını yaşatmak için üniversitemizde müze de açmıştık” diye konuştu.
Her ikisi de “özel müze” statüsündeki müzelerden İsmet İnönü Müzesinin 2007, Turgut Özel Müzesinin ise 2010 yılında hizmete açıldığını ifade eden Kızılay “Her iki Cumhurbaşkanımız için biz bilimsel çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca her ölüm yıl dönümlerinde de çeşitli etkinliklerle kendilerini anıyoruz” dedi.
“Bakanlığın takibindedir”
Kızılay, şöyle devam etti:
"Ben rektörlüğü devraldıktan sonra 31 Ekim 2016'da Turgut Özal Müzesi'nde yaptırdığım sayımda tespit edildi. Müze envanterine kayıtlı 2 eserin kayıp olduğu tespit edildi, Müze Müdürü Yüksel Göğebakan tespit etti ve adli idari soruşturma başlatılması için Rektörlüğümüze, Başhekimliğimize suç duyurusunda bulundu. Adli ve idari süreci hem Cumhuriyet Başsavcılığında hem de kendi bünyemizde başlattık. Adli ve idari süreç devam ediyor. Turgut Özal Müzesindeki kayıp eserlerle ilgili Kültür ve Turizm İl Müdürlü ile Kültür ve Turizm Bakanlığının ilgili mercileriyle iletişim kurduk. Bakanlığın takibindedir"
İsmet İnönü Müzesinde ise Şubat 2017'de Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün rutin envanter denetimi sırasında 3 eserin kayıp olduğunun anlaşıldığını kaydeden Kızılay, "Müze Müdürü Prof. Dr. Sabit Duman konuyu aynı gün rektörlüğe intikal ettirdi. Rektörlük adli ve idari süreci başlatarak Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı konuyu takibe aldı." ifadelerini kullandı..
Üniversite bünyesinde bulunan iki müzeyi kent merkezinde daha geniş bir mekana taşımak için çalışma yaptıklarını kaydeden Kızılay, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Malatya Büyükşehir Belediyesinin koordinesinde görüşmelerin sürdüğünü belirtti.
Kızılay, kayıp eserlerin tespitinin daha önce yapıldığını anımsattı.
Kızılay, kayıp eserlerle konusunda müze çalışanlarıyla ilgili adli ve idari soruşturmanın devam ettiğini, soruşturmanın tamamlanmasının ardından sonucun kamuoyuyla paylaşılacağını sözlerine ekledi.
Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünden Açıklama
Öte yandan Kültür ve Turizm Malatya İl Müdürlüğünde yapılan yazılı açıklamada, “Turgut Özal Müzesinde 31 Ekim 2016 tarihinde yapılan envantere kayıtlı eserlerin sayımında, sergi salonunda V-12 numaralı vitrinde bulunan 95 envanter kayıt numaralı saat ile V-27 numaralı vitrinde bulunan 54 envanter kayıt numaralı dürbünün; İsmet İnönü Müzesinde 06 Şubat 2017 tarihinde yapılan rutin denetleme ve envantere kayıtlı eserlerin sayımında ise 37 envanter kayıt numaralı köstekli saat, 42 envanter kayıt numaralı pirinç mühür ve 60 envanter kayıt numaralı plaketin yerinde olmadığının tespit edildiği” belirtildi.
İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Levent İskenderoğlu yazılı açıklamasında şunları kaydetti:
"Bakanlığımız Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanlığımız tarafından kaybolan bütün eserler için rutin bir tedbir işlemleri olarak kayıp envanter fişleri ve fotoğrafları yaklaşık bir yıldır Bakanlığımızın web sitesinde yayınlanmakta ve 81 il müdürlüğü yazılı olarak uyarılmaktadır. İl Müdürlüğümüze konu ile ilgili gelen 28.12.2017 tarihli emir yazısını müdürlüğümüz üst yazısı ile ilimizde ki özel müzelere, kaymakamlıklara ve İnönü Üniversitesi Rektörlüğüne 04.01.2018 tarihinde iletti. Söz konusu eserler kayıp eser olarak nitelendirilmekte olup adli süreç devam etmektedir. Ülkemizin bütün kültürel mirasının korunması için Bakanlığımız ciddi bir mücadele vermekte olup taşra teşkilatı olarak da bizler gece gündüz ve aralıksız olarak çalışmalarımızı yürütmekteyiz."
AA- iha