Malatya İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, 2020 yılı Özel Yetenek Sınav Kılavuzunu yayınlandı. Tüm dünyayı etkisi alan koronavirüs (kovid-19) süreci sonrası oluşturulan yeni sistemle ilgili detaylı ve çok ciddi bir çalışma gerçekleştiren fakülte, bu yıl sporcu özgeçmişiyle öğrenci alacak.
İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Gündoğdu, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Mehmet Güllü ve Doç. Dr. Mehmet Ilım ile birlikte 2020 yılı Özel Yetenek Sınavı ile ilgili basın mensuplarına bilgi verdi.
Spor Bilimleri Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Gündoğdu, “Türkiye çok kritik bir süreçten geçiyor. Pandemi sürecinde geçmiş yıllardaki uygulamalarımızı gerçekleştiremiyoruz. Sadece 2020-2021 yılına mahsus olmak üzere Spor Bilimleri Fakültesi olarak dekan, dekan yardımcıları ve bölüm başkanlarımızla bir komisyon oluşturduk. Bu komisyonun kararıyla bu yıl özel yetenek sınavını online olarak gerçekleştirme kararı aldık” ifadelerini kullandı.
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük Eğitimi, Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi ile Spor Yöneticiliği bölümlerine öğrenci alacaklarını açıklayan Gündoğdu, “Spor Sınav Üst Komisyonumuz ile yapmış olduğumuz toplantıda bazı kararlar aldık. Bu sınavda öncelikle taban puanlar belirledik. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü taban puanını 210, yine Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi bölümü taban puanını 210 olarak belirledik. Aynı zamanda Antrenörlük Eğitimi taban puanımızda 210. Onun dışında milli sporcularımız için bir pozitif ayrımcılık yaptık ve taban puanını 150 olarak belirledik. Yine engelli adaylarımız ile ilgili YÖK’ün bir mevzuatı var, o mevzuat kapsamında biz engelli adaylar için başvuru taban puanlarını 100 olarak belirledik. Spor Lisesi çıkışlı öğrencilerimiz için ise bu taban puanını 170 olarak belirledik” diye konuştu.
Gündoğdu, öğrencilerde analitik zekada istediklerini belirterek, şunları söyledi:
“Uyulamaya, alana yönelik belli bilgi ve beceriler istiyoruz. Sınavımızda temel mantık şu; spor özgeçmişiyle öğrenci alacağız. Geçmişte amatör ve profesyonel düzeyde spor yapmış bireylerin online ortamda başvurularını alıp, özel yetenek sınavı puanı vererek, bu sisteme dahil etmek ve değerlendirme sürecine katmak. YKS sınavı gerçekleştirildi. Bu sınavlar sonrasında 4-10 Ağustos tarihleri arasında internet üzerinden yani online ortamda başvuruları alacağız. Adayların spor özgeçmiş puanlarının açıklanmasıyla ilgili süreci 18 Ağustos olarak belirledik. Sporcu özgeçmiş puan itirazlarını 19-20 Ağustos olarak belirledik. Özel yetenek sınavı yerleştirme puanları ise 24 Ağustos’ta açıklanacak. En son olarak da 27 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında öğrenci kayıtları yapılacak.”
Sporcu özgeçmişiyle öğrenci alacaklarını kaydeden Gündoğdu, “Burada dört gurup oluşturduk. Bu guruplar; olimpik takım sporları, olimpik bireysel sporlar, olimpik olmayan takım sporları ve olimpik olmayan bireysel sporlar. Sportif branşlarla ilgili dört tasnif yaptık. Bu tasnifleri de yaparken, oluşturduğumuz alt komisyonlar, bu alanlarla ilgili çok ciddi çalışmalar yaptılar. Örneğin olimpik sporlarla ilgili en üst başarıdan en alt başarıya kadar bir tasnif yapıldı. Bununla ilgili 2020 yılı Özel Yetenek Sınav Kılavuzu, üniversitemizin ana sayfasında yayınlandı. Bu noktada da Türkiye’de ilk yayınlanan kılavuz olma özelliğini taşıyor. Burada birincil amacımız; bu pandemi sürecinde öğrenciyi üniversiteye, spor salonuna getirmeden spor özgeçmişiyle öğrenci almak ve salgın ile ilgili risk oluşumunu minimize edebilmek. Bu noktada da sorumluluk bilinciyle hareket etmeye çalıştık. Böyle de hareket etmek zorundayız. Çünkü üniversitemizde 13 Mart itibariyle uzaktan eğitim süreci başladı. Sonrasında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile idari ve akademik personelle ilgili çalışma süreci başladı. Üniversitemiz pandemi ile mücadele konusunda ve uzaktan eğitim sürecinin başarılı bir şekilde yürütülmesinde Türkiye’de öncü oldu. İlimizde de örnek bir yapı oluşturuldu. Üniversitemiz pandemi sürecinde çok güzel hizmetler yaptı. Plazma tedavisi, üniversite hastanemizin yapmış olduğu çalışmalar, Bilim Kurulu’nda çok değerli öğretim üyelerimizin katkıları bu sürece çok ciddi katkılar sundu. Bunları gerçekleştirirken olmazsa olmazımız rektörümüzdür. Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Kızılay’a bu sürece sundukları katkı ve bizlere verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.
Gündoğdu, sporcu özgeçmişiyle öğrenci alımının önümüzdeki yıllarda da gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği sorusuna, “Sporcu özgeçmişiyle öğrenci alan Türkiye’de birçok üniversite var. Biz bunu çok araştırdık. Spor özgeçmişiyle öğrenci alan üniversitelerin memnuniyetlik düzeyinin üst seviyede olduğunu gördük. Biz, bu sene bu sisteme bir nevi mecbur kaldık ama bunun kazanımlarını diğer üniversiteler gibi gözlemlersek, devamı noktasında bizlerde kurumsal bir duruş sergileyebiliriz. Bu noktada çok ciddi bir çalışma yaptık. Burada çok ciddi bir emek var. Farklı üniversitelerden görüş aldık, onların ön görüsü bizler için önemliydi. Ancak oluşturduğumuz kılavuz tamamıyla bize ait. Bununla birlikte önümüzdeki senelerde özgeçmiş artı özel yetenek sınavı yapılabilir. Böyle bir yol takip edebiliriz. Önümüzü görmemiz lazım. Bu yılı gerçekleştirelim, önümüzdeki yıl için gelen öğrenci profiline, öğrencinin analitik zekasına ve başarı durumuna göre fakülte olarak kendimize yeni bir yol haritası çizebiliriz” cevabını verdi.
2020 yılı Özel Yetenek Sınav Kılavuzu, İnönü Üniversitesi’nin resmi internet sayfasında yayınlandı.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi