SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Şebeke Suyu Evde Çöktürülürse Rahatlıkla İçilebilir"

A- A+ PAYLAŞ

İstanbul Teknik Üniversitesi KKTC Üniversitesi Rektörü ve İTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Malatyalı Bilim Adamı Prof. Dr. Cumali Kınacı, “Malatya'nın suyu aslında riskli bir su değil, kaynak suyu. Fakat biliyorsunuz Yeşilyurt’taki dağların altından çıktığı için oradaki jeolojik formasyonlardaki bir hareket suyun bulanmasına yol açıyor. Buradaki analiz sonuçlarına baktım, riskli hiçbir şey yok. Sadece toprağın suya karıştığını düşünün, öyle bir durum var” dedi.

Memleketi Malatya’ya inceleme ve geçmiş olsun ziyaretlerinde bulunmak üzere gelen İstanbul Teknik Üniversitesi KKTC Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumali Kınacı, Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Mehmet Mert’i ziyaret etti.

Ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert’ “Malatya’mızın en önemli değerlerinden, bilim insanı Prof. Dr. Cumali Kınacı hocamız bugün bizi ziyaret etti. Kendilerine hoş geldiniz diyorum. Malum deprem sürecinde sürekli kendisine bilgi verdik, bizi aradı sürekli destek verdi. En son da Malatya’ya gelerek bizim Kaptajımızı ve suyumuzu görmek istedi. Bununla ilgili tabiki Türkiye’deki sayılı hocalarımızdan bir tanesi Prof. Dr. Cumali Kınacı hocamızdır. Malatyalı olması da bizim ayrıca gururumuz. Her zaman bize destek veren bizlerin yanında olan Malatya'nın her şeyine koşan değerli hocama bütün katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

“JEOLOJİK HAREKETLER SUYUN BULANMASINA NEDEN OLUYOR”
İstanbul Teknik Üniversitesi KKTC Üniversitesi Rektörü ve İTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumali Kınacı,  “Öncelikle memleketime Malatya’ya gelmekten mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Bu zor gününde Malatya’mın, memleketimin durumunu görmek, bu konuda yapabileceğim bir şey varsa onu da yapmaya çalışmaktan memnun olduğumu ifade etmek istiyorum. Uzmanlık alanım olan su ile ilgili konularda tespitlerimi, görüşlerimi ifade etmek istiyorum. Malatya'nın suyu aslında riskli bir su değil, kaynak suyu. Fakat biliyorsunuz Yeşilyurt’taki dağların altından çıktığı için oradaki jeolojik formasyonlardaki bir hareket suyun bulanmasına yol açıyor. Buradaki analiz sonuçlarına baktım, riskli hiçbir şey yok. Sadece toprağın suya karıştığını düşünün, öyle bir durum var. O da belli bir süre sonra kendiliğinden yok olacak. Artçı depremlerle de olsa bulanıklık devam edebilir. Panikleyecek bir durum yok. Ağır metallerin tamamı limitin çok çok altında Arsenik’ten, Bor’dan, Bakır’dan, Katminyum’a kadar aklınıza gelen tüm ağır metaller normal kabul edilebilir sınırların içerisinde, yani panik olacak bir durum yok. Burada sadece bulanıklık meydana getiren toprak diyelim halkımızın anlayacağı dille. Burada bir formasyon var. Bununda (şebeke suyu) çöktürülmesi halinde evde mesela çöktürülse bu çok rahatlıkla içilebilir bir su haline gelir. Orada bir problem yok. Buradaki analizi yapılan parametrelere de baktım onlarda yeterli uygun parametreler. Bir kere organik kirletici yok. Organik kirletici olmaması çok önemli. Organik kirletici olmayınca aslında dezenfeksiyonda da panikleyecek bir durum yok. Yani kloru bile azaltmak mümkün. Bir süre sonra zaten sabırla su zaten kendi şeklini alacak. Rahatlıkla içilebilir, kullanılabilir bir su kalitesi mevcut. Buradaki suyun kalitesi ile ilgili yapılan çalışmalarda sürekli takip edeceğiz” diye konuştu.

“İLAVE ARITMAYA İHTİYAÇ YOK, GEREĞİNDEN FAZLA EMNİYETLİ DAVRANILMIŞ”
Gündüzbey Kaptaj kaynağının arıtmaya ihtiyacının olmadığını kaydeden Prof. Dr. Cumali Kınacı şu ifadeleri kaydetti:

“Herhangi bir acil önlem alınması gerekirse o konudaki görüşlerimizi de Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan’a ileteceğim.  Şimdi arıtma ile ilgili suyun arıtılması ile ilgili konularda gündeme geliyor. Mevcut su kalitesi daha önceden de bildiğimiz üzere aslında kaynak suyu. Kaynak suyunun ilave bir arıtmaya ihtiyacı yok normalde. Ama burada emniyetten sürekli klor verildi. Bana göre gereğinden fazla emniyetli tarafında kalındı klor verildi. O klora da o kadar gerek yok. Ama dediğim gibi belli bir süre sabredilecek, ondan sonra herhangi bir arıtmaya ihtiyaç kalmadan suyu kullanacaklar.”

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

40 yorum yapılmış

  • 44 Gurbet (12 ay önce)
    Hükmete, devlete ve kurumlara hep ehtiraz edenler birazda kendinize baksaniz o zaman resmi daha iyi görürdük alkoli araç kulanan yasaklı madde alıp çevredekilere zarar veren ruhsatsız silah bulunduran yağmacı hırsız tecavuzcu onun bunun köpeği olan parti veya futbol takımı için komşusunu düşman ilan eden sen ben bizim çocuklarımız o haldeyken devleten hükmeten kurumlardan hangi yüzle hesap sorar gibi yazılar yazıyorsunuz sen halk olarak görevini yaptınmı müslüman camiyi bilmez alevi cemevine gitmez kültür çevre temizliği yok yalan yalakalık rüşvet yasak ne varsa hepsi olan kişiler son çare yunan adb batı hastası oluyor ALLAH sonumuzu hayır etsin
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Oğuz (12 ay önce)
    Bir arıtıcı kurmak bu kadar mı zor olur……..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • DR ATA (12 ay önce)
    güler misin? ağlar mısın? yıl olmuş 2023. Çözüm önerileri evlere şenlik.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Haci (12 ay önce)
    Önce bunu sizlerin içmesini bekleriz..Sonra da tüm maski çalışanlarının.Topluma Örnek olmak için medya önünde daha etkili olur.Tıpkı Rize çayının temiz olduğunu iddia eden bakan Cahit Aral gibi!
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Haci (12 ay önce)
    Evet hocam.Çamurlu suyu evlerde çöktürüp içeceğiz öylemi?.Hocam,su idaresi ne için var?Orada çalışanlar ne için maaş alıyor?
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Mahmut (12 ay önce)
    Suyu biz temizleyeceksek bu adamlar niye o kadar maaş alıyor?
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Bu sorunu da (12 ay önce)
    Bu sorunu çözse çözse Gönül Dağındaki amcaoğulları çözer. Tek umudumuz onlar artık. Belli ki görevliler her zamanki gibi tırt..
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Vural (12 ay önce)
    Şehrin girişine kendinize saray gibi maski binası yapıyorsunuz halkın parasıyla ama halka hizmet sıfır sıfır
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Melita (12 ay önce)
    Mutfağıda balkona katak mı başkanım
    %95
    %5
    Yanıtla
  • FeritÖz. (12 ay önce)
    Hocama teşekkür ederiz. Ama altta yorum yapan arkadaşlarla Allah bu milkete yardım etsin. Birincisi yılların mühendisi olarak şunu söyleyebilirim maski daha ayrıntılı açıklama yapmalı. Öncelikle 1-) Doğal kaynak suyu arıtılmaz.Baraj suyu arıtılır. Saniyede 4 ton suyu kuracak arıtma tesisi, doğal kaynak suyuna yapılırsa yazık olur çünkü o maliyetle malatyayı tekrar yaparsınız. Bir gün bu nimetten yoksun kalıp baraj suyu içmeniz gerekirse de arıtma barajın çıkışına yapılır bu kaynak suyunun yanına değil. 2-) Belediyeler afetle mücadele kurumları değiller. Belediye personellerine laf etmek değil devletin ilgili kuruluşlarına etmek doğru olan. Maski dediğiniz kurumun en fazla 10 bilemedin 15 su ekibi vardır ki bu şehirlere yeterli. Şuan müdehale etmesi gereken şehrin en az %60 ı. Sabah akşam uyumasa bu ekipler 1 sene sürer. 3-)Tüm su kaynakları etkilendi. Ama bu büyüklükteki kaynaklar fay hatlarından geldiği için ekstra etkilendi. Malatya su konusunda türkiyenin en şanslı ili çünkü dünyanın en büyük doğal kaynak suyuna sahip. Bence devlet bu afetten sonra bir tane barajı buraya bağlamalı ki insanlar kıymetini anlasın. Düzelmesi için kaybolmadığı için dua edeceklerine halen saldırıyorlar. 4-) İsyanınızı afad gibi afetle mücadele kurumlarına ve afet bakanlığı kurmayan hükümetlere yapın. maski kim? belediye kim? Bu kurumların gücü ne? Devlet lazım devlet.
    %18
    %82
    Yanıtla
  • Fatih Büyük (12 ay önce)FeritÖz. isimli kullanıcı yorumuna
    Troll den mühendis olursa böyle olur ancak. Belediyenin suçu yokmuş muş. Depremde ekmeği parayla satan, toplu taşımayı ücretli yapan. Başka kurum ve derneklern hizmetlerine kendi ismini yazı servis eden belediye suçsuz öyle mi? Bak dikkat et imar konusuna değinmiyorum bile. Şehir meydanı başıboş işportacı kaynıyor. Yerel basın haber yapmamış olsa çamurlu suyu zamlı bi şekilde bize satacaktı bu belediye. Şehir enkaz halinde ama yama yaptıkları asvalta koşa koşa gelip büyükşehir belediyesi yazmaya hizmet diyorsan senin gibilere bu hizmet bile fazla.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Ne yani 3 sene artçılar dewam etse tankerle su mu içecez? Çözümün ne hiçbişey !! Dünyanın neresinde gördün artçı olmazsa içme suyunu kullanabilirsin diye !!Bravo güzel bir çözüm oturup beklemeye dewam et sen
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hocanıza ne kadar teşekkür etseniz azdır.Lakin ortada anlaşılmayan bir konu var. Suyun temizliği sadece çamurlu oluşuyla mı sınırlı ?Tam Çökertmek için kaç gün lazım?Taze su bekletilirmi?Buna detaylı açıklık getirmesi gerekirdi.Bir başka konu ,Hocanın ben orta hasarlı binalarda da otururum demesi yapılan açıklamalara ters düşmüyormu?Orta ve ağır hasarlı binalar ayrım yapılmadan yıkılmıyacakmıydı?Yoksa bundanda mı?Vazgeçildi!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ss44 (12 ay önce)
    Degerli hocam onerileriniz icin tesekkurler lakin ordaki yetkiliyede bi sorun neden su patlaklarini yapmiyorlarmış.Yazik iki aydan beri patlamis boşu boşuna akan sular var, bu işlere son verecek dirayetli bi yonetici yokmu acaba
    %90
    %10
    Yanıtla
  • KadirT (12 ay önce)
    Bu millet Sayın CumhurBaşkanımıza sevdalı oy belli karar net
    %12
    %88
    Yanıtla
  • Malatyalı (12 ay önce)
    Maski’nin görevi ne hocam? Temiz sağlıklı suyu evlere nasıl getirebilir? Ne kadar sürede nasıl vatandaş suya kavuşur? Bunlarla ilgili çözüm önerilerini maskiye sunsanız daha yararlı olmaz mıydı? 3 ay oldu maskiden su için şunları yapıyoruz, vatandaşa şu zaman su vereceğiz şeklinde bir açıklama duymadık. Bu açıklamalardan suyun kaynağında düzelmesini mi bekleyeceğiz onu mu anlayalım? Vatandaşa verdiğiniz çöktürme fikrini maskinin uygulaması için altyapı oluşturmasını beklemeyelim mi?
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Kursad (12 ay önce)
    Ben denedim. 10 gün geçti. Çamurun bir kısmı çöktü. Fakat tam berraklaşma olmadı. Şebeke suyu uzun süre bekletilmez.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • 44 Gurbet (12 ay önce)
    Malatyalı bilim adamı yardımcı olmak istiyor teşekür etmeniz gerekiken dalga geçiliyor bey efendi siyaset yaomıyor ticaret yapmıyor sadece yardımcı oluyor çok doğru ata sözü dağına göre kışı olur Ne ara malatya yobaz takyonuz oldu
    %18
    %82
    Yanıtla
  • Neye yardımcı oluyor hemşerim? Çernobil sonrası çay içen bakandan farksız olmuş hocanın yardımı. Su ile ilgili maskiye fikir vermesi mi gerekir vatandaşa mı? Sen bu açıklamadan ne anlıyorsun? Suyun ne zaman düzeleceğini nasıl düzeleceğini anlatmış mı yok demekki bekleyecez allah nasip ederse temiz bir suyumuz olacak. Gidip damacan su alın için ısıtın diye öğüt verse daha iyi olurmuş hem çöktürmeyeler uğraşmayız hem de sağlığımızdan olmayız
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Keşke dediğiniz bakan gibi yapsa. Çünkü o bakan buna inanıyordu ve çayı içti. Ancak sayın mühendis sadece konuşuyor. Orta hasarlı evde oturun, suyu çökertip için diyor. Kendisi Malatya'dayken bunları yapmışsa ( orta hasarlı evde oturuyorsa, suyu çökertip içyorsa ) ben ve benim gibi yazan herkes sözünü geri alır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • bilim adamı bilimsel konuşur. vatandaşa saçma sapan şeyler önermez. vatandaşa suyu bekleterek çöktürün demek için mi bilim adamı olmuş. Onun yerine genel bir çözüm bulsunlar maski de çözümü uygulasın. o zaman derim ki bilim adamı sorunu çözdü. bilim adamı gibi konuşsun cahil biri gibi değil.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • 44 Gurbet (12 ay önce)hasan isimli kullanıcı yorumuna
    Senden iyi bilim adamı yok o kadar bilgilisiniz ki
    %100
    %0
    Yanıtla
  • thar (12 ay önce)
    O su şüpheli, güdül bile alınmaz...
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Rıfat Temelli (12 ay önce)
    İstifa edeceği yerde akıl öğretiyor. Bir şehir bu kadar kaderine terk edilemez. Depremden sonra 3 ay zaman geçti hala bulanık su sorununu çözemedi. Yazıklar olsun
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Misafir (12 ay önce)
    Sayın müdür öncelikle boşa akan sulara bi çözüm bulun kuraklık var diye kar yok yağmur yok diye millet onca dua etti dualarımız kabul oldu bolca yağış oldu çok şükür. Ama gelin görün ki sular boşa akiyor en güzel örneği Sivas caddesinde yıkılan stad apartmanin olduğu yerde su 6 şubattan beri boşa akiyor insanin vicdanı sızlıyor Sayın müdür Sayın maski gidin de bi bakın tam adreste yazayim size Sivas caddesinde zafer petrolün tam karşısı israf etmekte milletçe üstümüze yok maşallah...
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Avşar bey (12 ay önce)
    Allah'tan korkun sanki deprem başka bir yerde oldu hala belediye ve kuruluşları işini yapmaktansa algı yönetmeye çalışıyorlar.birde kendilerine göre bir hocada bulmuşlar.Hoca 3 aydır bu suyu icmiyorlar peki neden depremden sonra bu kadar ağır metal olan bu suyu kullanıma verdiniz diye sormadin.Ha bu suyu icmissin ha duş almışsın ne fark var? Gerekli tedbir dediğin sadece suyun klorunu arttirmakmi keşke klor ekibine sorsaydin neden bu kadar vermisler bunlari araştırdıktan sonra açıklama yapsaydin. Klor bakteriyi öldürür ağır metale birşey yapmaz Klorla ilgili kamuoyu bir açıklama yapın bu nedenlerden dolayı bu kadar klor verdik diye.fazla klorun zararı varmı varsa nedir?Bu açıklama bir akedemisyene yakışmamış. İşte reisin Malatyalı ya reva gördüğü ekip
    %82
    %18
    Yanıtla
  • ‘Ağır metallerin tamamı limitin çok çok altında Arsenik’ten, Bor’dan, Bakır’dan, Katminyum’a kadar aklınıza gelen tüm ağır metaller normal kabul edilebilir sınırların içerisinde, yani panik olacak bir durum yok.’ demiş Cumali Kınacı hoca.. Okuduğunuzu anladığınızı düşünüyor musunuz?
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Avşar bey (12 ay önce)Cenk isimli kullanıcı yorumuna
    Ben anladım da sen anlamamissin depremden sonra ağır metaller artmıştır ve bulanıklık ta madem hal böyleydi neden suyu tahliye etmediler diye soruyorum su ilk günden belli kullanım için veriliyor ve önlem olarak haddinden fazla klor veriliyor buda insan sağlığını etkiliyor hergün çamaşır suyu ile elini yikarsan ne olur içerik aynı kaldiki klor bakteriyi öldürür çamurlu su ile ağır metale bir şey yapmaz bende bu konuda maskinin bir açıklama yapması uygun olur diye düşünüyorum... bilmeden yorumla olmaz bu iş.hoca ağzıyla diyor klor haddinden fazla umarım anlamışsındır. Bir kaç defa okursan anlarsın belki?
    0
    0
    Yanıtla
  • Sehristan mağduru (12 ay önce)
    Hocam alt yapı çökmüş sen ne dinlendirmesinden bahsediyon, suya kanalizasyonun karışmadığı ne malum. Yapmayın kurban olduklarim, çıkın deyin ki olmuyor, beceremiyoruz. Ağır binalar az hasarliya cevrilir, kirli su temiz diye icirilmeye çalışılır. Bu sehrin insanının canı bu kadar mı değersiz. Liyakat liyakat liyakat. Allahım sen sonumuzu hayr eyle.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Sehristan mağduru (12 ay önce)Sehristan mağduru isimli kullanıcı yorumuna
    Sayın editör yapilan yorumları kırparak ne yapmaya çalışıyorsunuz. Canın sağolsun ama bu benim yorumumun bir kısmı.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Dalga mı geçiyorsun? Bilgisizsiniz bari saçma sapan yorum yapmayın. İçme suyuna kanalizasyon nasıl karışsın?. Kanalizasyon yarı dolu ve basınçsız bir akış. İçme suyu basınçlı ve tam dolu akışla geliyor. Senin dediğin gibi yanyana cidden gelebilseler bile sudaki patlağın basıncını geçip boruya kanalizasyon giremez. Ancak içme suyu kanalizasyona karışır.
    %17
    %83
    Yanıtla
  • Şehristan mağduru (12 ay önce)Burak isimli kullanıcı yorumuna
    Karışıyor demedim zaten karışmadığı ne malum dedim. İkisi ayni sey değil. Belli ki bilgilisin sen saçmalama istersen. Açıklamalar seni tatmin ettiyse üstüne bir bardak çökertilmiş su iç. Serumun sonuna doğru bu yorumu hatırlarsın.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı Vatandaş (12 ay önce)
    Hoca sağolsun belediyenin ve Maski'nin 3 aydır sorunu çözememesine değinmemiş.Sevgili Malatyalılar hocamızı dinleyip evlerimizin bahçesine birer arıtma tesisi kurup suyu dinlendirip arıtalım.Nasıl olsa Maski suyu ücretsiz sağlıyor.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Muhammed (12 ay önce)
    Maski genel muduru sen once sehirin her yerinde bosa akan sulara cozum bul 80 gundur suyu akmayan evler var ayip yok dinlemdirilirse icilirmis sen ic once sonra malatyalilar icer
    %90
    %10
    Yanıtla
  • bek (12 ay önce)
    Başka ildede cumhurbaşkanına oy veriliyor.sevdali olmakla burada oy vermenin ne alakası var.
    %14
    %86
    Yanıtla
  • bek (12 ay önce)
    Evde çöktürme tesisleri kurarız.klorlamayida bıraksınlar.nasil olsa kaynak suyu.sebekede çok temiz.kaynaktanda bir bardak su icseydiniz tam olurdu
    %93
    %7
    Yanıtla
  • hasan (12 ay önce)
    Hocam buyursun kendi bir içsin kameraların karşısında görelim. Her türlü arıtma lazım her yıl yaz aylarında sudan dolayı binlerce insan ishal oluyor. bunu her yıl doktorlar açıklayıp duruyorlardı. Arıtma yapılırsa yaz aylarındaki bakteri üremeleri de son bulmuş olur.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Çökertme (12 ay önce)
    Çökertme yemeği bile yapılabilir o kadar sağlıklı
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Osman (12 ay önce)
    Sağ ol Kral, çöktüreceğiz inşallah. Sandığı bekliyoruz.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • kaplan44 (12 ay önce)
    İçmeyin il dışından yeni geldim geldiğim günü akşamı karın ağrısı ve ishal ile acile kızımı zor yetiştirdim su kaynaklı
    %88
    %12
    Yanıtla