SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Şehirde Hâlâ Göç Eğilimi Sürmekte"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Kent Konseyi Genel Sekreterliği,   İnönü Üniversitesi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen “Deprem Nedenli Göçün Malatya İline Etkileri” çalıştaylar dizisinin dördüncü konu başlığı olan “Deprem Nedenli Göçün Malatya Ekonomisine Etkisi” çalıştay programı gerçekleştirildi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Mehmet Fatih Güven, Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Hasan Batar, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Malatya Kent Konseyi Genel Kurul ve Yürütme Kurulu üyeleri, Sivil Toplum Kuruluş Temsilciler, muhtarlar, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, akademisyenler katıldı. 

“Deprem Nedenli Göçün Malatya Ekonomisine Etkisi” çalıştay programına; Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Malatya Ticaret Borsası, MÜSİAD, MİAD, ANESİAD, Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatif Birliği, Tarım ve Hayvancılık Platformu, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği ve Malatya Ziraat Mühendisleri Odası ve birçok STK ve gönüllüler katkı sundu.

Program kapsamında düzenlenen panele;

  • Prof. Dr. Tayfur Bayat (İnönü Üniversitesi) “Göçün Sanayi ve Ticarete Etkisi”,
  • Prof. Dr. Ali Koçyiğit (İnönü Üniversitesi) “Göçün İşgücü Piyasasına Etkisi”,
  • Prof. Dr. Orhan Gündüz (Malatya Turgut Özal Üniversitesi) “Göçün Tarımsal Faaliyetlere Etkisi” konularında katkı sundu.

Panelin moderatörlüğünü ise İnönü Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Uğur üstlendi.

Toplumsal Sorumluluğun Altı Çizildi

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından başlayan programda konuşan Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Mehmet Fatih Güven, 6 Şubat depreminin Türkiye nüfusunun yaklaşık %20’sini etkileyen büyük bir afet olduğunu hatırlatarak, “Medeniyetler, tarih boyunca yaşanan büyük felaketlere verdikleri yanıtlarla şekillenmiştir. Malatya’nın insan kaynağı güçlüdür. Bu potansiyel doğru değerlendirildiğinde, yaşadığımız zorlukları fırsatlara dönüştürmek mümkündür” dedi.

Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Hasan Batar, şehrin yeniden inşasında toplumun her kesimine sorumluluk düştüğünü belirterek, “Felaketleri fırsata dönüştüren iller daha hızlı ayağa kalkabiliyor. Yerel yönetimlerden STK’lara, üniversitelerden bireylere kadar herkesin naz makamından çıkarak niyaz makamında sorumluluk üstlenmesi gerekiyor. Çünkü bu şehir hepimizin, çocukların, kadınların, engellilerin bizlerin omuzlarına yüklediği büyük bir emanettir” dedi.

Ekonomik Daralma ve Nitelikli Göç Vurgusu

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan Malatya’nın nitelikli iş gücünün göç yoluyla kentten ayrıldığını, buna karşın niteliksiz göç aldığını belirtti. Özcan, “Ekonomik kriz ve mali disiplinin zorluklarıyla birlikte Malatya ciddi bir daralma yaşadı. Göç meselesini her platformda dile getiriyoruz. Bu konuda kapsamlı önlemlerin alınması gerektiği ortada” dedi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, 6 Şubat depreminin yalnızca binaları değil, sosyal dokuyu ve üretim gücünü de sarstığını belirterek, “Depremin üzerinden aylar geçmesine rağmen nitelikli göç devam ediyor. Ekonomik göstergeler halen deprem öncesi seviyeye ulaşabilmiş değil” dedi.

Akademik Verilerle Derinlemesine Değerlendirme

Çalıştay öncesi düzenlenen panel programının moderatörlüğünü yapan İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden Prof. Dr. Ahmet Uğur, Malatya ekonomisinin depremlerden ciddi zarar gördüğünü belirterek, “Biz burada göçün ekonomi üzerindeki etkisini çeşitli parametrelerle değerlendirmek istiyoruz” dedi.

“Göçün Sanayi ve Ticarete Etkisi” konusu üzerine sunumlarını yapan İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden Prof. Dr. Tayfur Bayat, deprem sonrası Malatya’da ortalama hane halkı sayısının 3,5’tan 3,15’e düştüğünü, kadın-erkek nüfus oranında dengesizlik yaşandığını ve ticarethanelerde ciddi hasarlar oluştuğunu belirtti. OSB ve küçük sanayi sitelerinde ağır ve orta hasarlı iş yeri sayısının oldukça yüksek olduğunu da sözlerine ekleyen Bayat, istatiksel verilerle konuya dair detaylı bilgiler verdi. 

“Göçün Malatya’nın Tarımsal Faaliyetlerine Etkisi” konusu üzerine sunumlarını yapan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Gündüz, özellikle tarım ve hayvancılık sektörlerinin deprem sürecinde şehri ayakta tutan alanlar olduğunu ifade ederek, “Hayvanını bırakıp gitmeyen vatandaşlarımız oldu. Çiftçilerimizde şehri terk etmedi. Bu sektörü kaderine terk etmedik. Üretimden kopmamak, sadece kriz zamanlarında değil, hayatın her anında stratejik öneme sahip” dedi.

“Göçün İşgücü Piyasasına Etkisi” konusu üzerine sunumlarını yapan İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden Prof. Dr. Ali Koçyiğit 2023 yılında Malatya’dan yaklaşık 102 bin kişinin göç ettiğini, buna karşın 34 bin civarında kişinin kente geldiğini belirterek, “Bu göç dengesizliği, iş gücüne katılım oranlarında görülen değişimle birlikte yeniden değerlendirilmelidir. Şehirde 2024 yılı itibariyle hâlâ göç eğilimi sürmektedir” dedi.

Programın ikinci oturumunda oluşturulan çalıştay masalarında “Tarım ve Hayvancılık Sektörü, Sanayi Sektörü ve Ticaret Sektörü” konu başlıkları üzerine uzman kişiler eşliğinde katılımcılar da çalışmaya katılarak konuyu derinlemesine ele alarak çeşitli öneriler ortaya koydular. Malatya Kent Konseyi’nden verilen bilgiye göre, çalıştay kapsamında görüş ve önerilerin bir rapor şeklinde yakın zamanda kamuoyunun bilgisine sunulacağı belirtildi.  

Bülten

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • halil (2 hafta önce)
    şehirde durmanın pek anlamı yok. sosyal hayat yok. heryer toz. düzen vs hiçbir sey kalmadı. bu şehir 15 yıl böyle gider. yaşanılacak şehirler arasında son sıralara geriledi sanırım
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MALATYALI44 (2 hafta önce)
    Eminim ki bu şehirden gitmeyen benim gibi pişman olmuştur her yer toz toprak inşaat yaşanılacak bir şehir değil belediye ve vekiller bos vasıfsız olursa tabiki de göç olacaktır hani seçim vaatleri 1 yılda yapıyorlardı her yeri şimdi seçildiler malatya yı kaderiyle baş başa bıraktılar ve bu şehir 30 yıl toparlanamaz insanlar haklı göç etmekle
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Cemalettin (2 hafta önce)
    Geçmişten günümüze herşeyi güllük gülistanlık gösterenler utansın. Kafasını kuma gömenler utansın... Kendini menfaatleri uğruna şehri hangar suretinde büründürenler utansın... Dükkanını bir metre geriye çekmeyen esnaf utansın, bürosu aynı yerde olsun diye kendini parçalayan avukat utansın...Taksi durağı bir metre öteye gitmesin diye bağıran taksici utansın.... Hasılı kaldırımı işgal eden, çöpünü yere atan, ters yöne park eden, kırmızı ışıkta geçen, korna çalan vs. kuralsızlar ve dahi binlerce usulsüzlüğe göz yuman çırak,usta, kalfa, şef, müdür, yönetici, bürokrat, siyasetçi utansın... Hulasa bu şehrin önünü tıkayan herkes utansın...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 hafta önce)
    Burdan tum yerli malatyalılara seslenıyorum o sehırden kurtulun...menfaat kokan sehırde yasanmaz.. Malatya yı sevenlere ne hızmeti yaptınız ki kalsınlar... Malatyalılar sehir hastanesi istediler, yeni havalimanı istediler, 33 bin kısılık stadyum ıstediler, yht ıstedıler, raylı sıstem yapılabilsin diye buyuksehir olalım dıye yıllarca meydanlarda bagırdılar, bolge mudurlukleri istediler, beylerderine guzel bir koprü, kubbe dagına tunel istediler... Beylerderesi karsısına teknık unıversite ıstedıler. Akp siyasıler tam tersini yaptılar... Cunku amacları malatya degil menfaatleriydi... Yani malatya lının heyecanı gitti... Tüm bu hızmetleri veren iş bulabıldikleri, urunlerini daha iyi satacakları batıya gitme zamanı geldi de gecti bile..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 hafta önce)
    Liyakatsiz insanların yönettiği SAHİPSİZ MALATYA. Köy olmaya mahkum.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • bek (2 hafta önce)
    Bu şehirde her şey yapılıyor mış gibi yapılıyor.Herkesin her şeyi cebine kadar. Bu şehrin sonu hiç iyi görünmüyor .
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Ahmet (2 hafta önce)
    Ucuz desen değil, İstanbulla yarıșıyor, pahalı, güvenli değil, esnafi esnaf değil, sosyal yașam alanı yok, havası temiz değil yani iklim o kadar iyi değil. Yazın yanıyor, kiși zemheri. Eğitim seviyesi çok düșük. İnsanı kalmamıș, komșuluk ilișkileri bitmiș. Eskiden firinlari severdim șimdi onlarda herșeye para alıyor. Çok öyle kalmak için geçerli bir neden yok. Diyarbakir bile çook üst seviye geldi bana. Babam annem olmasa yașanacak memleket değil vesselam.
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Kayısı manyağı (2 hafta önce)
    Malatya'yı kimler köye çevirdiyse, köy olarak kalması kimin işine geliyorsa ona sorun bu durumu. Her yer akraba ahbap-çavuş... İnsanlar birey olarak değil belirli aile ve grupların içinde var olabiliyor. Samimi söylüyorum Malatya büyük ölçekli bir köydür. Çünkü nasıl ki bir köye dışarıdan bir insan gelip barınamıyor ise Malatya için de aynısı geçerli. Özgür iradeli bireylerin varlığını sürdürmesi mucize gibi birşey Malatya'da... Daha yazacak bir ton şey var da uzun hikaye...
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Medine Özcanbay (2 hafta önce)
    Kim dikkate alıyor ki.... Böyle giderse Kente Konseyi de bu işleri bırakır... Oranın başkanı demiş ya naz makamında olmayalım.... Valla herkes menfaat makamında....
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Hakan (2 hafta önce)
    İnsanlar;kimliğini yitirmiş,tarumar olmuş,trafiği rezalet,hoşgörüsü kalmamış kişilerin çoğunlukta olduğu,cahilliğin almış başını gittiği,adli olayların gittikçe arttığı bu şehirde niye dursunlar ki ? Özellikle gençlerin burada yaşamak istememelerine saygı duymak gerekir.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Ankaralı (2 hafta önce)
    Malatya’da göç ettiğime çok pişmanlık duydum ama şimdi iyiki göç etmişim
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Aydın (2 hafta önce)
    Niye, neden, niçin duralım burada. Fırsat bulduğum anda bende düşünüyorum. Burda çocuk büyütmek akıl karı değil. İnsanların birbirine saygısı yok, yürürken bile çatmak için firsat kollayan var, Bakmayacan o tarafa. Ahlaksızlık almış başını gidiyor, Alalen. Parklarimiz bu İngiltere, İspanya daki parklara Nazire yapıyor. Fahiş fiyatları yazmaktan yorulduk, İnşaat manzaralı ev 20-25 arası, Alanya ile yarışıyor mübarek, Esrar, hap,uyusturucu ne ararsan Malatya da. Haberlerin yarısı adam vurma, bıçaklama,kavga, kaza. Beline silah takan Polat Alemdar gibi geziyor ortalıkta. Hile , hurda ne ararsan memlekete kamp kurmuş. Ne yolumuz var, ne ailen ile rahat edebileceğiniz bir yer. 24 saat toz yutuyoruz, bilirkişiler üniversite bahçesine cihaz koymuş, asbest ölçümü yapıyor, temiz diyor.Sehir merkezine 10 km nerdeyse. Uzun lafın kısası gitmek iyidir, öyle görünüyor. Bu denetimsizlikle siz yıllarca daha çok çalıştay yaparsınız bu konuda.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Ali (2 hafta önce)
    Bu çalıştay ile bir kez daha gördük ve öğrendik ki Malatyanın durumu içler acısı Malatya tabiriyle bayram geçtikten sonra kınayı neremiz yakalım!!!
    %100
    %0
    Yanıtla