- Mimarlar Odası’nın Şeker Fabrikası ve arazisi için başvurusu sonuç verdi..
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun, Mimarlar Odası Malatya Şubesi’nin başvurusu üzerine, Şeker Fabrikası’nın bulunduğu alanda fabrika binası dahil olmak üzere, üzerindeki yapıların tarihsel ve sosyal birer kültür mirası olduğunu tespit ederek koruma altına aldığı bildirildi.
Nisan ayında inceleme yaptı
Mimarlar Odası Malatya Şubesi’nin Şeker Fabrikası arazisi ve üzerindeki tarihsel ve özgün mimari yapılan tescil edilerek koruma altına alınması talebini değerlendirmek üzere geçtiğimiz hafta içinde toplanan Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun talebini yerinde buldu. Başvuruyu esastan görüşen Kurul, yerinde durum tespiti amacıyla Nisan ayında Malatya’ya heyet gönderdi. Koruma Kurulu Heyeti, Şeker Fabrikası arazisi ve bu arazi üzerindeki tarihi – kültürel – sosyal tesisler ve diğer yapıları tespit ederek bir rapor haline getirdi.
Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ daha sonra yaptığı toplantıda, Malatya’ya gönderdiği heyetin, Şeker Fabrikası arazisi üzerinde hazırladığı raporu gündemine alarak görüştü. Kurul, söz konusu rapor doğrultusunda; Osmanlı, Alman, İtalyan ve Fransız mimari özelliklerini taşıyan taşınmazlardan Şeker Fabrikası’nın ana üretim binası başta olmak üzere, arazi üzerindeki tarihi – kültürel – sosyal tesisler ve sınai yapıların ile birlikte tüm arazinin kültür mirası olarak tescillenerek korunmaya alınmasını kararlaştırdı. Tescil Kararının gerekçelerinin önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.
Mimarlar Odası ağaçlar için de başvuracak
Öte yandan Mimarlar Odası Malatya Şubesi’nin Şeker Fabrikası arazisi üzerinde ‘Doğa mirası ve yeşil alan’ niteliğindeki ağaçların da koruma altına alınması için çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi. Ağaçların koruma altına alınması için Oda’nın önümüzdeki günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuracağı öğrenildi.
Şeker Fabrikası’nın kuruduğu ilk günlerden bu yana dikilen ve şimdilerde aralarında yarım asrı geçmiş çeşitli tür ve nitelikteki ağaçların, ‘doğa mirası’ listesine eklenerek koruma altına alınması gerektiği vurgulanıyor.