Danıştay 13. Dairesi, Malatya Şeker Fabrikası arazilerinin büyük bölümünün Malatya Belediyesine, bir bölümünün de diyanet hizmetlerinde kullanılması kaydıyla Diyanet İşleri Başkanlığına devrine ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu kararının yürütmesini durdurdu. Kararda, fabrikanın mevcut ana giriş kapısının belediyeye devredilecek bölüm içerisinde olduğu, açılacak yeni kapının 2. Orduya ait tesise çok yakın olması ve bu nedenle askeri tesis açısından sakınca taşıdığını, ayrıca şeker üretimi için doğrudan gerekli bazı alt yapı tesislerinin fabrikada kalacak şekilde planlanmasının ön görülmesine karşın, daha sonra derin su kuyularının da belediyeye devredilen alanda yer almasının sakıncası da yer aldı.
Malatya Şeker Fabrikasının arazilerinin büyük bölümünün Malatya Belediyesine, Şeker Camiinin bulunduğu bölümün de Diyanet İşleri Başkanlığına verilmek üzere Maliye hazinesine bedelsiz olarak devredilmesine ilişkin 8 Ağustos 2006 tarihli Özelleştirme Yüksek Kurulu kararına karşılık, Şeker İş Sendikası bu kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştaya dava açmıştı.
Başvuruyu görüşen Danıştay 13. Dairesi, Şeker Fabrikasına ait taşınmazlardan, şeker üretimi ile ilgili olanlarla, şeker ile doğrudan ilgisi olmayanların ayrıma tabi tutularak özelleştirme programına alınmasına karar verildiğini, şeker üretimi ile ilgisi bulunmayan taşınmazların bir kısmının Özelleştirme Kanunu uyarınca, milli güvenlik ve kamu yararının gerektirdiği durumlar göz önünde bulundurularak, ilgili kuruluşlara devrinin yapılmasının mümkün olabileceğini, ancak bu devri kamu yararı açısından zorunlu kılan sebeplerin devirden sonraki kullanım amaçları da dikkate alınarak somut şekilde ortaya konulması gerektiğine işaret etti.
Belirtilen zorunluluğun ortaya konulmadığının vurgulandığı kararda, bu nedenle Özelleştirme Yüksek Kurulunun dava konusu kararına uygunluk bulunmadığı belirtildi.
Kararda, devir sonrası durumu gösterir Malatya Şeker Fabrikası Umumi Vaziyet Planına göre, Malatya- Adana karayolu üzerinde bulunan Şeker Fabrikası girişinin, Malatya Belediyesine devredilen alan içinde kaldığı, yapılması düşünülen yeni girişin ise, 2. Ordu Komutanlığı arazisine çok yakın olması nedeniyle, askeri tesis açısından sakıncalı olduğu yönünde görüş bildirildiği de yer aldı.
13. Daire, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. tarafından Özelleştirme İdaresi Başkanlığına gönderilen 9 Şubat 2005 tarihli yazıda da, Malatya Şeker Fabrikasının faaliyetlerinin mevcut statüde aksatılmadan sürdürülebilmesi için; derin kuyular, fabrika deşarj ve kanalizasyon hatları bulunan alanın Malatya Şeker Fabrikasının çevre sorunlarının çözülebilmesi için Atıksu Arıtma Tesisinin yapılabileceği tek uygun yer olarak görüldüğünün bildirildiği kaydedildiğini de belirtti.
Bu yazı gereğince, Haziran 2005 tarihli ÖYK kararında Türkşekere ait ve fabrikanın kullanımında bulunan 1072 ada, 15 nolu parselin, Türkşeker ile görüşülerek tespit edilerek, tespit edilecek doğrudan şeker üretimi için gerekli birimlerin olduğu bölümün, fabrikanın kullanımı için bırakılacak şekilde ifraz edilmesine, kalan bölümün ise özelleştirme programına alınmasının hükme bağlandığı belirtilen Danıştay 13. Dairesi kararında, bunlara rağmen derin su kuyularının bulunduğu alanın da Malatya Belediyesine devredilecek taşınmazlar içerisinde yer aldığının anlaşıldığını kararda ifade etti.
Kararın son bölümünde, bu yönlerden ÖYK kararının kamu yararına ve hukuka uyarlılığının olmadığı gerekçesiyle, yürütmeyi durdurma kararının verildiği belirtildi.
Enter text here
Özelleştirme Yüksek Kurulu kararına göre; Malatya Şeker Fabrikası'nın toplam 930 dönüm arazisinin, 196 dönümü fabrikaya bırakılmış, 717 dönümü belediyeye, Şeker Camii'nin bulunduğu 3,1 dönümlük bölümü Diyanet İşleri Başkanlığına, 10 dönümlük bir bölüm ise Malatya Emniyet Müdürlüğü'ne verilmişti. Bu düzenleme Temmuz ayında yapılırken, 8 Ağustos'ta Şeker İş Sendikası Genel Merkezi, Danıştay'a yürütmeyi durdurma kararı açmıştı.
FOTO: İHA