TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, "Tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak, kaliteli üretim ve değerinde pazar bulabilmek için sektörün topyekûn düşünülerek desteklenmesi gerekmektedir" dedi.
ZMO Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek yaptığı yazılı açıklamada, "Tarımsal üretimde yaşanan sıkıntılar her geçen gün farklı bir boyut kazanarak büyümeye devam ediyor. Şu dönem en büyük sıkıntı; çiftçi ürününü satamazken, üretim için vazgeçilmez olan zirai ilaç ve gübre sektöründeki bayiler satış sonrası tahsilatlarını yapamıyor, sattıkları ürünleri de yerine koyamıyor. Tarımsal üretimin görünmeyen, ancak her dönem sektörün sıkıntısını omuzlamak zorunda kalan; zirai ilaç ve gübre sektörüdür. Geçmiş yıllarda da sıklıkla karşılaşılan tahsilat problemleri, bu yıl kayısının fazla olması, bunun yanında kalitesiz olması nedeniyle pazarda kıymet görmemesi sonucunda, çiftçi kazanamadığı için borcunu ödeyemedi veya ödemedi. İş yerini bir şekilde ayakta tutma mecburiyeti olan işletme sahipleri çek-senetlerini ödeyemedikleri için kredi kapılarını sonuna kadar zorladı ve zorlamaya devam ediyor. Zira çiftçimiz kazanamadığı paranın, satamadığı ürünün faturasını, çoğunluğunu meslektaşlarımızın oluşturduğu, ilimiz genelindeki 107 adet zirai ilaç bayisine ve gübre bayilerine ödettiriyor" ifadelerini kullandı.
"Çalışma şartları her geçen gün zorlaşan, diğer meslek grupları tarafından siyasi baskılar ile yasal yetki alarak çalışma şartları ve piyasası kısıtlanan, sınav mecburiyeti getirilen zirai ilaç bayileri şimdi de sattığını tahsil edemez, çekini-senedini ödeyemez hale gelmiştir. Zaten yılın ancak belirli dönemlerinde ticaret yapabilen bu sektör, çiftçinin bayilere borcunu ödememesi nedeniyle şu günlerde son derece ciddi sıkıntılar yaşıyor. Oysaki tarımsal üretimin olmazsa olmazları zirai mücadele, gübreleme ve bakım çalışmalarıdır. Üretmek için her yıl kullanılması zorunlu olan bu kimyasalların ticaretini yapan sektörün de ayakta durması gerekmektedir. Para etmeyen kayısının, artan mazotun, değeri düşen tarımsal ürünün faturası bu sektöre ödettirilmemelidir. Unutulmamalıdır ki bu sektörün devamlılığının sağlanması ve tarımsal üretime katkı sağlayarak, üretim çarkının dönmesi gerekmektedir. Bunun da yolu sattığının hiç olmazsa bir kısmını tahsil etmesiyle mümkün olacaktır" diyen Çiçek, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Son yıllarda çiftçi, kendince bir takım sebeplerle, zirai mücadeleden imtina etmeye, ilaç ve gübre kullanımında kısıtlamalara yöneldi. Bunun neticesinde de, bakımsız ve verimsiz bitkilerden kalitesiz ürünler elde etmeye başladı. Takdir edersiniz ki bu ürünlerin de piyasada beklenen değerden satılmaması kadar doğal bir şey olamaz. Bu durum çiftçinin zarar etmesine, emeğinin karşılığını alamamasına neden olmaktadır. Ne yazık ki çiftçi kendi ihmali ile başlayan bu sıkıntıları ve zararı da yine zirai ilaç ve gübre bayileri üzerine yıkmaya çalışmaktadır. Birçok bayi yaşanan bu şartlardan dolayı iş yerlerine kilit vurma noktasına gelmişlerdir. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak, kaliteli üretim ve değerinde pazar bulabilmek için sektörün topyekun düşünülerek desteklenmesi gerekmektedir."