Malatya’da yarım asırlık ayakkabı ustası 62 yaşındaki Hasan Yoncacı, mesleği öğretecek çırak bulamadıklarını belirterek, ayakkabıcılık mesleğinin zor durumda olduğunu söyledi.
12 yaşında başladığı mesleğini ilerleyen yaşına rağmen sürdüren 62 yaşındaki Hasan Yoncacı, 1972 yılında ayakkabıcılığa sayacı olarak başladığını belirtti. Daha sonra kendi kurduğu atölyeyi 15-20 yıl çalıştırdığını belirten Yoncacı, "O dönemlerde sipariş almıyorduk toptan yapıyorduk İstanbul’a, Sivas’a ve Elazığ’a gönderirdik. Çıraklarımız, kalfalarımız vardı. İşçilerimiz çoktu. Yıllarca bu şekilde çalıştık. Daha sonra sektör fabrikalaştı, alışveriş merkezileri derken işlerimiz sıkıntıya düştü“ dedi.
Mesleği öğretecek çırak bulamadıklarını kaydeden Yoncacı, ”Çırak yetişmiyor, kalfa yetişmiyor. En büyük sıkıntımız çırak yetiştirememek. 5-10 yıl sonra inanın ayakkabı, çanta tamiratı bakımı yapacak kimse olmayabilir çünkü çırak yetişmiyor” diye konuştu.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
1 yorum yapılmış
gülezgin (2 yıl önce)
baba mesleği idi yıllarca (yaklaşık 60 yıl) emek verdi el sanatlarımız birer birer bitiyor. yeni eleman yetişmez herkes okul, rahat iş peşinde meslek öğrenmek yok artık. meydan kalifiye olmayanların hızlı para kazanma hırsından çapulculara kalmış durumda.