Malatyalı işadamı Celal Birsen, Milliyet Gazetesi'nde Eylem Türk imzasıyla yayınlanan röportajda, başarı öyküsünü anlattı.
Hikmet Tanrıverdi'nin başkanlığı döneminde Malatyaspor Başkan Vekili de olan Celal Birsen'le yapılan ve "Küresel Isınmaya Karşı Özel Şemsiye Üretecek" başlığıyla yayınlanan röportaj şöyle:
"Bir festivalde Sibel Can'a hediye ettiği 'pırlantalı' şemsiye ile gündeme gelen işadamı Celal Birsen, bu yıl dore kumaşların ve Swarovski taşların kullanılacağı özel şemsiyeler de üreteceklerini söyledi.
Seyyar satıcılıktan zirveye çıkan başarı öyküsüyle tanınan Birsen, yılda 3 milyon adet şemsiye satıyor. Dünyada 45 ülkeye güneş ve yağmur şemsiyesi sattıklarını anlatan Birsen, "Dünya plajlarındaki her üç güneş şemsiyesinden biri mutlaka Celal Birsen imzalı" diyor.
Birsen şöyle devam ediyor: "Çorlu'daki fabrikamızın üretim kapasitesi 3 milyon şemsiye. Entegre bir tesis. Şemsiye ve bayrak üretimi yapıyoruz. Mevcut üretimimizin yüzde 60'ını ihraç ediyoruz.
Şu anda Etiyopya'dan Almanya'ya kadar 45 ülkeye mal satıyoruz. Güneş ve yağmur şemsiyesi pazarı 500 milyon dolarlık bir hacme sahip. Bunun içinde markalı ürün pazarı ise 100 milyon dolarlık bir paya sahip. Biz da markalı pazarın yüzde 30-35'ine sahibiz. 250 çalışanımız var."
İşe yağmur şemsiyesi ile başladıklarını hatırlatan Birsen, son yedi yıldır da güneş şemsiyesi ürettiklerini söyledi.
'Meteorolojiyi takip ediyorlar'
Küresel ısınma nedeniyle yağmur şemsiyesi satışlarında iki yıldır azalma olduğunu kaydeden Birsen, "Küresel ısınma nedeniyle yağmurlar azaldı. Bu nedenle yağmur şemsiyelerinin satışında da yüzde 50 düşüş oldu. Yağmur şemsiyesi satışları sadece bizde değil tüm dünyada yarı yarıya azaldı. Güneş şemsiyesinde de yüzde 30 seviyesinde bir artış var" dedi.
Küresel ısınma nedeniyle fabrikalarında 12 kişiden oluşan tasarım ve Ar - Ge ekiplerinin hem güneşten hem de yağmurdan etkilenmeyecek özel şemsiye üretimi üzerinde çalıştıklarını kaydeden Birsen, şirketlerinde ayrıca iki kişilik bir ekibin hem Türkiye hem de dünyadaki meteorolojik gelişmeleri takip ettiğini söyledi.
Yurtdışından personel transfer ettiklerini belirten Birsen, "Alman mühendis ve tasarımcı çalışanlarımız var. Türkiye'de daha evvel kurulmuş bir şemsiye fabrikası bulunmadığı için kalifiye eleman bulmakta zorlandık. Hem teknoloji hem de personel transferi yaptık. Çalışanlarımıza da eğitim veriyorlar" dedi.
Bayrak da üretiyor
Mevcut yatırımlarının 30 milyon dolar olduğunu söyleyen Birsen, "Şu anda üç tane mağazamız bulunuyor. Ağırlıklı olarak çok katlı zincir mağazalarda satış yapıyoruz. CB Flags markasıyla bayrak üretimine başladık. Şirket ve ülke bayrakları üretiyoruz. Mevcut tesisimizde üretim yapıyoruz.Yurtdışı satışlarımız başladı. Fransa Almanya ve Danimarka'da şirketlere bayrak sattık. Önümüzdeki dönemde düşündüğümüz yatırımlar arasında butik otel projesi de var" dedi.
İlk mağazası paltosuydu
Ufak yaşlarda çalışmaya başlayan Birsen'in şemsiye işine giriş öyküsü de ilginç. Şöyle anlatıyor: "İşe Sultanhamam'da başladım. Yağmurlu bir günde bugün ne satayım diye düşünürken aklıma şemsiye satma fikri geldi. İyi satış yapınca devam etmeye karar verdim. Şemsiyeler için özel bir palto diktirmiştim. Bu gözlere farklı renklerde şemsiye koyuyordum. İlk dükkânım bu paltoydu. Günde on şemsiye satıyordum. Seyyar satıştan bugünlere kadar geldik."