Yaz mevsimi ile birlikte aşırı sıcaklara ve güneşin zararlı etkilerine karşı gerekli önlemler konusunda bilgi veren İl Sağlık Müdürü ve Dahiliye Uzmanı Dr. Sezai Demirel, çeşitli uyarılarda bulundu.
Demirel'in uyarıları şöyle:
"Yaz mevsiminde güneş çarpmaları ve sıcağın sağlık üzerindeki olumsuz etkileri oldukça sık görülmektedir. Güneşin ultraviyole ışınları, özellikle cilt yanıklarına, ciltte yaşlanmaya ciltte kurumaya, ve cilt kanserine neden olmaktadır.
Güneş ışınları yazın saat 11:00-15:00 saatleri arasında daha güçlüdür. Aşırı sıcak ve güneş, önlem alınmadığında insan sağlığını olumsuz etkileyebilir. Özellikle çocuklar, yaşlılar, kalp ve akciğer hastalığı olanlar daha fazla risk altındadır.
*Güneş ışınlarının en şiddetli olduğu öğlen saatlerinde (11.00 ile 15.00 arasında) güneşe çıkmamaya özen gösterilmelidir. Bu saatlerde güneş altında bulunan kişilerin, açık renkli kapalı ve bol giysiler giyinmesi, geniş siperli şapkalar kullanması ve mümkünse gölgede bulunması uygun olur.
Güneşten koruyucu, cilde uygun koruyucu güneş kremi kullanmadan güneş ışınlarına maruz kalınmaması.
Erişkinler deri tiplerine göre farklı koruyucu faktör içeren ürünler kullanırlar, ancak çocuklarda deri tipine bakılmaksızın yüksek faktörlü koruyucu ürünler kullanılmalıdır. Güneşten koruyan ürünler, güneşe çıkmadan yarım saat önce deriye uygulanması.
Güneş altında ağır egzersiz ve spor yapılmaması .
Yağsız ,hafif ve sebze-meyve ağırlıklı yemekler yenilmesi.
Aşırı alkol alınmaması.
Yetersiz havalandırma olan yerlerde durulmaması
Sık sık ılık duş alınması
Bol bol sıvı alınması
Oluşan güneş yanıklarında; kesinlikle yoğurt gibi maddeler sürülmemesi, bu durumda soğuk kompres yapılması uygundur. Müdahale gereken durumlarda hekime danışmadan hiç bir şekilde merhem vb. maddeler sürülmemesi.
Gözlerde ağrılı kızarıklık olması durumunda da hekime danışmadan hiç bir ilaç kullanılmamalı, güneş gözlüğü kullanılması ve soğuk uygulama yapılması.
İnce ve açık renkli giysiler giyilmesi.
Güneşin zararlı ısı ve ışın etkinlerinden korunmak için saat 11.00 ile 15.00 arasında gerekmedikçe dışarı çıkılmaması veya şapka kullanılması.
Sıcağa maruz kalma sonrası ortaya çıkan rahatsızlıklarda mutlaka doktora gidilmesi gerekmektedir."