SON DAKİKA
SON DEPREMLER

“Sıcak ve Güzel Bir Festival Olacak”

0
Güncellendi - 2017-09-22 03:48:19
“Sıcak ve Güzel Bir Festival Olacak”
A- A+ PAYLAŞ

9-16 Kasım 2017 tarihleri arasında Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenecek 7. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında gerçekleştirilecek olan ‘Türk Sinemasında Yerel Kodlar’ sempozyumuyla ilgili basın toplantısı düzenlendi.

Kentteki bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Malatya Uluslararası Film Festivali İcra Kurulu Başkanı Ertan Mumcu, 9-16 Kasım 2017 tarihleri arasında yapılacak olan 7. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin genel durumunu ve genel sürecini değerlendirmek için bir araya geldiklerini belirtti.

Mumcu, festivalin geçen yıl ertelendiğini, bu yıl 7’ncisini yapacaklarını kaydederek, “İlimizi ulusal ve uluslararası arenada bilinebilirliğini, tanınabilirliğini artırılması adına bizlerin önemsediği, kayısı diyarı Malatya’nın sinema kültürüne vereceği destekle, büyük bir kültürel organizasyona ev sahipliği yapmayı heyecanla bekliyoruz. Şubat ayından buyana oluşturduğumuz süreç; çok olumlu, güzel sonuçlar doğuracağına inandığımız bir süreç şeklinde devam ediyor” diye konuştu.

Festivalin bu yıl her zamankinden daha farklı bir şekilde sokakta, caddede ve ilçelerde vatandaşları sinemayla buluşturma ve festival öncesi sinema alanındaki ‘Türk Sinemasında Yerel Kodlar’ sempozyumunun düzenleneceğini aktaran Mumcu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşadığımız hain kalkışmanın, 15 Temmuz darbesinin ülkemiz insanı, idarecileri bütün unsurlarıyla kahramanca nasıl savuşturulduğunu Azerbaycan’da dünyaca ünlü bir yönetmen Elçin Musaoğlu ve ülkemizde yaşayan Azeri vatandaşların bu güne ait duygu ve düşüncelerini içeren kardeş ülke Azerbaycan gözüyle 15 Temmuz belgeselimizde yine bu yılki festival sürecinin önemli başlıklarından bir tanesi. 15 Temmuz belgeseli ham haliyle tamamlanmış oldu. Bunun da gösterimini uygun bir mekan ve tarihte yapmayı arzu ediyoruz. Geldiğimiz süreç bizim için olumlu. Kısa ve uzun metrajlı filmler, ulusal ve uluslararası başlıklar altında müracaatlarımızı aldık, ilgi ve alaka iyi. Seçici ve seçkin davranıldığına inanıyoruz. Sıcak ve güzel bir festival yaşayacağımıza inanıyoruz.”

“ÇOK BAHTI AÇIK BİR FESTİVAL SÜRECİ YAŞIYORUZ”

Malatya Uluslararası Film Festivali’nin direktörü Suat Köçer, Malatya Uluslararası Film Festivali’nin Türkiye’nin en önemli film festivallerinden birisi olduğunu ifade etti.

Köçer, Malatya Uluslararası Film Festivali’nin Malatya’ya ve Türkiye’deki ulusal sinema sektörüne çok önemli değerler katacağını belirterek, “Çok bahtı açık bir festival süreci yaşıyoruz. Çaldığımız bütün kapılar açıldı, davet ve tekliflerimizin hepsi şuan yolunda. 9-16 Kasım tarihleri arasında Malatya Uluslararası Film Festivali’nin 7’ncisini alnımızın akıyla yapmak için çabalıyoruz” dedi.

Ulusal ve uluslararası uzun ve kısa olmak üzere 4 yarışmanın yapılacağını ve bu yarışmanın başvurularının 15 Eylül itibariyle tamamlandığını aktaran Köçer, şunları söyledi: “Bu 4 dalda da tahmin ettiğimizden yüksek başvurular oldu. Ulusal uzun metrajda ses getirmiş yapımlar, önemli filmler var. Uluslararası uzun metrajda 8 filmi tercih yoluyla seçtik ve yarışmaya aldık. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın önde gelen ülkelerinin sinemalarına dair önemli, gösterimi ilk kez Türkiye’de yapılacak filmler. Ulusal kısa metraj film yarışması, festivallerin en yoğun alanlarından birisi, ülkemizde kısa film sektörü artık çok büyüdü, zenginleşti. Teknolojinin de getirdiği imkanlarla gençler daha fazla film çekmeye başladılar. Yüksek miktarda kısa film başvurusu talebi aldık. Kısa filmde finale kalan 10 filmi, ana salonlarda uzun metrajlı filmlerle seyirciye göstereceğiz.”

Köçer, 7. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin bu yılki Ulusal Jüri Başkanlığını usta oyuncu Hülya Koçyiğit’in yapacağını hatırlatarak, “Filmler ve festival süreciyle ilgili kendisiyle sık sık görüşüyoruz. Jüri başkanlığı sıfatıyla festivalimize apayrı bir değer katılacak” dedi.

Köçer,  7. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında  usta oyuncu Halil Ergün, seslendirdiği unutulmaz şarkılarla Yeşilçam’a renk katan Belkıs Özener, kendine has duruşu ve filmleriyle Türk sinemasında derin izler bırakan yönetmen Mesut Uçakan’a festivalin onur ödülünün verileceğini kaydetti.

Festivalin en önemli aktivitelerinden birisinin ‘Malatya Film Platformu’  olduğuna dikkat çeken Köçer, “50-60 civarında bir başvuru bekliyorduk fakat 108 proje başvurdu. Bu bizim yükümüzü bir anlamda ağırlaştırdı ama bize büyük bir gururda verdi. 108 başvuru çok çok iyi bir rakam. Tanıdık yönetmenler, Türkiye’den ve yurtdışından önemli festivallerde ödül almış yönetmenler, senaristler, yapımcılar var. TRT’nin festivalle olan partnerliğini çok önemsiyoruz. TRT, Malatya Film Platformu çatısı altında vereceğimiz iki ödülden birisinin TRT yapım desteği ödülünü karşılayacak. TRT, jüri tarafından seçilecek bir projeyi, TRT’de gösterme adına bir ön alım gerçekleştirecek. Diğer ödüllümüz Ertem Eğilmez Aile Filmleri Desteği, bu destek kapsamında 100 bin TL’lik bir para desteği vereceğiz. Bu filmde aile kavramını ele alması ve aile kavramını pozitif yönde ele alması şartı var. Benim için çok keyifli bir proje ‘Belki Köyü Bir Film Gelir.” Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin iki tırıyla, festivalden seçeceğimiz 4 filmi, Malatya’nın bazı köylerine götüreceğiz ve halkımızla birlikte seyredeceğiz” diye konuştu.

Köçer, ‘Türk Sinemasında Yerel Kodlar’ sempozyumuna ilişkin ise sempozyumun 22-23 Eylül tarihlerinde Ramada Altın Kayısı Otel’de düzenleneceğini kaydederek, “Malatya Uluslararası Film Festivali’nin yerli değerlere daha fazla yaslanan, yerelliği daha fazla önceleyeceğini söylemiştik. Uluslararası sinema sektöründe en iyi, en iddialı üretimler, geleceğe taşıma anlamında kalıcı eserler, o eserleri üreten ülkelerin değerleriyle şekillenmesini dile getiriyoruz. Türk sinemasının bir kimlik sancısı olduğunu, yüz yılı geride bırakmasına rağmen halen Türk sinemasının kavramsal, içerik olarak var olup olmadığını hep tartıştık. İlk defa Türkiye’de bunun kapsamlı bir şekilde, konunun uzmanlarıyla tartışıldığı bir sempozyum olacak” değerlendirmesini kullandı.

Ferdi Durdu / Yeni Malatya Gazetesi - Malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • ahmet (7 yıl önce)
    Faydası olup olmadığından değil, kayda değer ses getirecek bişey yapılmıyor. Değil Türkiyedeki ulusal medya nın , büyük şehirlerin, malatyada ki insanların bile çoğunun haberi olmuyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bekir Kara (7 yıl önce)
    Film festivali yapılır, niye yapılıyor? Boş işler, Malatya’ya ne faydası denir. Yapmazlar vay efendim niye yapılmaz? Malatya’nın tanıtımı oluyurdu derler. Valla ben anlamış değilim... Maksat muhalefet olmak ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Bulent. (7 yıl önce)
    Malatyaya ne faydası var...muslüman abicikler..
    0
    0
    Yanıtla