Nemrut konusunda Malatya ve Adıyaman arasındaki sorunlar, yaygın basında da haber konusu oldu. Hürriyet ve Cumhuriyet Gazetelerinde, 10 Aralık günü yeralan Nemrut haberleri şöyle:
HÜRRİYET'İN HABERİ..
"..Tarihi ve doğal güzelliği dünya kamuoyunun dikkatini çeken Adıyaman il sınırları içindeki Nemrut Dağına Malatyalıların ilgisi, Adıyamanlı milletvekillerini kızdırdı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, geçen ekim ayında Nemrut Dağına gitmeye karar verdi. Ancak bakanın "Malatyaya iniş, Nemrutu ziyaret ve dönüş" olarak açıklanan programı, AKP Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlunun tepkisini çekti. Adıyaman milletvekilleriyle soluğu Günayın makamında alan Kutlu, "Nemrut Adıyamanındır. Malatyadan gitmeniz Mescidi Aksaya İsrailin açtığı kapıdan girmeniz gibi. Adıyamanlılar çok alınır" dedi. İtiraz üzerine Günay, Nemruta Adıyamandan gitti. Kutlu, Mecliste bir grup gazeteciyle sohbetinde, Nemrut Dağı nedeniyle sürekli tartışma yaşadıkları Malatyalılardan açıklamalı nedeniyle tepki aldığını söyledi. Kutlu, Nemrut Dağına sahip çıkmak için Malatyadan dağa yapılan bir yolu da dönemin Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepeye başvurarak engellediklerini belirterek, "O yol açılsaydı Nemruta gitmek isteyen kimse, Adıyamana uğramazdı" diye konuştu.
Danıştaya göre Adıyamana ait
1999 yılında Süleyman Demirelin Cumhurbaşkanlığı döneminde çıkarılan üçlü kararnamede, Malatyanın Pötürge İlçesindeki kadastro çalışmasında, Nemrut Dağının yanısıra Gergere bağlı bazı köylerin de Malatya sınırı içinde olduğu belirtildi. Bunun üzerine Danıştaya dava açan Adıyaman Valiliği, kadastro çalışmalarının iptal edilmesini istedi. Danıştay, "Nemrut, Adıyamana ait" kararı verdi vermesine ama iki il arasındaki çekişme sona ermedi.."
CUMHURİYET'İN HABERİ..
"..Nemrut bizimdir, bizim kalacak
Nemrut Dağının Malatyaya mı yoksa Adıyamana mı ait olduğu mahkemelere kadar taşınan ve yıllardır tartışılan bir konu. Süleyman Demirel in cumhurbaşkanlığı döneminde 1999 yılında çıkarılan üçlü kararnamede, Malatyanın Pütürge ilçesinde kadastro çalışmasında Nemrut Dağının yanı sıra Gergere bağlı bazı köylerin de Malatya sınırı içinde olduğu belirtildi. Bunun üzerine Danıştaya dava açan Adıyaman Valiliği, kadastro çalışmalarının iptal edilmesini istedi. Danıştay, Nemrut, Adıyamana ait kararı verdi vermesine ama iki il arasındaki çekişme sona ermedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ın ekim ayı başında bazı etkinliklere katılmak üzere Malatya ve Adıyamana yaptığı ziyaretler bu çekişmeyi bir kez daha ortaya koydu. Günayın gezi programı milletvekillerinin de katılması için önceden hem Adıyaman hem de Malatya milletvekillerine bildirildi. Günayın programında Malatyaya iniş, Nemrut Dağına gidiş bölümünü gören AKP Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu ve diğer milletvekilleri, soluğu makamında aldı:
Yapmayın Sayın Bakan, Nemrut Dağı Adıyamanındır. Nemruta Malatyadan gitmeniz Mescidi Aksaya İsrailin açtığı kapıdan girmeniz gibi bir şey olur.
Kutlu ve arkadaşlarının itirazına hak veren Günay, programını değiştirdi ve Nemruta Adıyamandan gitti. Bu arada, Malatyadan Nemruta yol yapılması da Adıyaman ve Malatyalılar arasında krize neden oldu. Yol Nemruta kadar yapılırken, Malatyalılar yolun Nemrutun alt bölgesinde yer alan Cendere ve Arsemia harabelerine kadar uzatılmasını ister. Tam yol yapımına başlanır ki yine kıyamet kopar. Kutlu ve diğer Adıyaman milletvekilleri, soluğu bu kez dönemin Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe nin makamında alırlar:
Genelde size şuraya buraya yol yapın diye gelirler. Ama biz şimdi yapılmak istenen bir yolun durdurulması için geliyoruz. Cendere bölgesine yapılan yolu durdurun.
Evet ilk kez böyle bir taleple gelen oldu diyen Pepenin talimatıyla yol çalışması durdurulur. Şimdi Nemrut bizimdir bizim kalacak diyen Kutlunun çocukluğuna ilişkin anlattığı bir anısı ise bugünkü sahiplenmesine çok ters bir tavrı yansıtıyordu:
İlkokuldaydım, ilk kez Nemrut festivali düzenlenecekti. O zaman Hz. İbrahim i ateşe atan Nemrut için festival düzenlenmesini istemedik ve gösteri yaptık.".."