28 Şubat Sivil Savunma Günü nedeniyle Halk Eğitim Merkezi'nde tören düzenlendi.
Vali Halil İbrahim Daşöz, afetlere öncesinde ve sonrasında her zaman sistemli bir şekilde hazırlıklı olunmasının gerektiğini söyledi.
Sivil Savunma Müdürü Tuna Elmas, "Nerede ne zaman ve ne ölçüde olacağı önceden bilinemeyen deprem, su taşkını, heyelan, çığ gibi doğal afetler, teknolojik kazalar ile insandan kaynaklanan kazalar ve büyük yangınlar da insanın canına ve malına yönelik büyük tehlikeler arz etmektedir.
Ülkemizin %92 sinin deprem riski taşıdığı, nüfusumuzun % 95 inin bu topraklar üzerinde yaşadığı, büyük sanayi merkezlerimizin %98inin ve barajlarımızın da %93 ünün deprem bölgelerinde bulunduğu bilinmektedir.
Hepinizin malumu olduğu üzere, Malatya ili ve ilçelerimiz de afetlere karşı hassas bir konumda bulunmaktadır.
Doğal afetlerin önlenmesine yönelik tüm bilimsel ve teknolojik gelişmelere rağmen insanoğlu doğal afetler karşısında zaman zaman aciz ve naçar kalmaktadır.
Eğer doğal afetler karşısında aciz ve naçar kalmak istemiyorsak, ülkemiz topraklarından başka topraklarda yaşayamayacağımıza göre depremle birlikte yaşamayı öğrenmekten başka çaremiz yoktur. Bunun içinde, afet öncesi, sırası ve sonrasında alınması gereken önlemleri almak, yerleşim yerlerimizi belirlerken zemin etüdü yaptırmak, sağlam zeminlere, deprem yönetmeliklerine uygun sağlam binalar yapmak ve yaptırmak, yapılan binaları kontrol işiyle görevli yapı denetim şirketleri ve kamu kurumları teknik elemanlarının hassasiyetle kontrol etmesinin sağlanması, kalıpçı, demirci gibi kalifiye elemanların eğitimli olması, hazır beton kullanılması gibi teknik hususlara riayet edilmesi halinde can ve mal kaybını en az seviyeye indirmek mümkün olacaktır." dedi.
Daha sonra sivil savunma konulu kompozisyon ve şiir yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.
Toplantı sonrasında sivil savunmada kullanılan aletler sergilendi. Halk Eğitim Merkezindeki sergiyi gezenler, aletler hakkında sorumlulardan bilgi aldı.