Cemal Akın'ın, araya giren Vali'nin ricalarına rağmen, onu dikkate almayarak yıktırdığı belediye binasıyla ilgili bir tepki de Mimarlar Odası'ndan geldi.
Belediye Başkanı Cemal Akın'a, aynı zamanda Şoförler Odası Başkanı olan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şevket Keskin, Kahveciler Odası vs. gibi kuruluşlardan, birçoğu Malatya'ya sonradan göçle yerleşmişlerden oluşanların verdiği desteğe karşın, "işin bileni" Mimarlar Odası, yıkıma tepki gösterdi.
Oda Başkanı Abdurrahman Yavuz, 2. Başkan Fevzi Çelebi, Sekreter Mahmut Yaşaroğlu, Sayman Tayfur Elmas ve Üye Fatma Altaş imzasıyla, enkazın önünde yapılan açıklama şöyle:
"Malatya Belediyesinin inşası tamamlanmak üzere olan yeni hizmet binasına taşınması sonu boşaltılan eski belediye binasının yıkılma söylentileri üzerine Mimarlar Odası Malatya Şubesi olarak Malatyanın da bağlı bulunduğu Sivas Kültür Ve Tabiat Varlıkları Koruma Kuruluna söz konusu binanın korunmak üzere tescil edilmesi için 28-01-2009 tarihinde başvurmuş ve konu Malatya Valiliğine Kurula gönderilen yazının bir örneği ile birlikte bildirilmiştir. Kurul kararının kesinleşinceye kadar yapının yıkılmaması için tedbir alması gerekliliği belirtilmiştir.
Daha sonra 3001-2009 Cuma akşamı yıkım için belediyenin iş makineleri eski belediye binası civarına getirilerek yıkım yapılmak istenmiştir.
Ancak Malatya Valiliği ve Malatya Milletvekillerinin devreye girmesi ile yıkım gerçekleştirilmiştir.31-01-2009 Cumartesi sabah saat 05.00 sularında belediye yıkım ekipleri Malatya kamuoyundan habersiz bir oldubitti ile yıkımı gerçekleştirmiştir. Mimarlar Odası Malatya Şubesi ve kamuoyu bu yıkım olayının neden bu kadar erken saatte ve alelacele yapılmasını anlamakta zorluk çekmektedir. Süreç kamuoyundan gizlenerek bu noktaya gelinmiştir.
İyisiyle kötüsüyle 1938 yılından beri Malatyaya hizmet veren ve önemli kararların verildiği bu yapının Malatya için mimari anlamda nitelikli bir yapı idi. Bu yönüyle kent müzesi olarak kullanılabilecek önemli bir mimari mirastır. Yıkım süreci oldu bittiye getirilmeden konu tartışılsaydı aynı ada içerisinde bulunan derme çatma market ve hali hazırda banka olarak kullanılan yapının yıkılmasıyla etrafı açılmış nitelikli bir yapı mekan oluşması sağlanması gibi öneriler tartışılabilecekti.
Yaşananları birleştirince sürecin devamı ile ilgili soru işaretleri ortaya çıkmaktadır. Bu bölgenin gelecekte nasıl değerlendirileceği ciddi endişeleri yanında taşımaktadır. Tartışılmadan oldu bittiye getirilerek tamamlanmaya çalışılan süreçler Malatya ya yarar yerine zarar getirmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."