SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Söğütlü Cami'nin Yerinde Yapılması Gerektiğini Hatırlatıyoruz"

A- A+ PAYLAŞ

Mimarlar Odası Malatya Şubesi, deprem hasarı nedeniyle yıkılan Söğütlü Cami'nin yeniden inşası için en son belirlenen yeriyle ilgili görüşünü açıkladı ve caminin burada değil, yıkılan eski caminin yerinde yapılması gerektiğini bildirdi.

Mimarlar Odası Yönetim Kurulu adına yapılan açıklama şöyle:

"6 Şubat depremlerinde tamamını kaybettiğimiz şehir merkezimizin yeniden inşa sürecini Mimarlar Odası olarak her aşamada takip ederek görüş ve önerilerimizi kamuoyuyla paylaşıp şehrimizin doğru planlanması amacıyla sorumluluğumuzu yerine getirmeye devam ediyoruz.

Bir süredir gündemimizde olan Söğütlü Cami'nin 'aynı yerinde' yapılması ve güneye doğru önünün açılarak meydanla bütünleştirilip cami merkezli büyük bir meydan oluşturulması gerektiğini dile getirmiştik. Ancak ulaşabildiğimiz güncel projede meydan olgusunun önemsenmediği, Söğütlü Cami'nin eski yerinde değilde batıya doğru kaydırılarak Yeni Cami ile iç içe gireceği, aynı zamanda tescilli yapı olan Yeni Cami'nin silüetini kapatarak çarşının karmaşasını artıracak bir proje hazırlandığı görülmüştür. Yeni yapılan Söğütlü cami projesi çarşı merkezin en önemli tarihi yapısı olan Yeni Cami'yi ezer derecede yüksek ve heybetlidir. Koruma ilkeleri açısından doğru değildir. Çarşının referans noktasının Yeni Cami değilde Söğütlü Cami olmasına sebebiyet verecektir.

Aynı zamanda meydanın bu denli kapanmış olması çarşı projesinde zaten baştan beri dikkat edilmeyen kamusal alan olgusunu zedelemektedir. Bu bağlamda Söğütlü Cami'nin aynı yerinde yapılması gerektiğini tekrar hatırlatıyoruz.

Bu projenin Malatya'ya hiçbirşey kazandırmayacağı gibi kent hafızamızın da silinerek ruhu olmayan beton kütlelerden öteye gidemeyeceği aşikârdır. Çarşı merkez projesinin doğru planlaması için yaklaşık 1 yıldır verdiğimiz mücadelenin maalesef hiçbir karşılığının olmadığını ve kentsel gelişim hassasiyetiyle değil rantsal dönüşüm odaklı planlama yapıldığını birkez daha kamuoyuna duyurmak istiyoruz."

Bülten- malatyahaber.com

KAPAK FOTO (ARŞİV); Deprem hasarlı olduğu gerekçesiyle yıktırılan Söğütlü Cami (sağdaki), yıkımdan önce..

MAKET GÖRSEL (AŞAĞIDA): Söğütlü Cami için son belirlenen alandaki maket görüntüsü

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

26 yorum yapılmış

  • Murat (3 ay önce)
    Modern sanat müzesi yapılsın yada şehir müzesi gibimodern alanlar vizyon yok hep geriye gidiyor bu ilkel kafalar
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Mustafa (4 ay önce)
    Malatya merkezde üç cami bir birine çok yakın mesafedeler. Üç camiyi kapsayacak tek muhteşem bir cami yapılamaz mı? Caminin ismimleride “Söğütlü Teze Kığılı Cami” olmaz mı? Şimdi ; Malatya’nın hafızası olan bu camilerin sadece isimleri ile olmaz , kendileri de olmalı diyecek hemşerilerim olacaktır. Saygı duyarım.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Yeni Camiye herhangi bir müdahale yapılması mümkün değildir, çünkü tescilli eski eser olduğu için orijinal haliyle korunması gerekir.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Arif (4 ay önce)
    Vatandaşın malını küçülterek yapan rantçılar,çok sayıda dükkanı ekstradan çıkarmışlar.demek rant dükkanlarının bir kısmı Söğütlü Caminin alanına denk geliyor.kimsenin günahını almayalım iyi de helal hazır koca Söğütlü nün yeri ne oldu.yok mu oldu.deprem bölgesi Ankara'dan dizayn edilen;birinci rant bölgesi şehir merkezleri,ikinci rant bölgesi şehir merkezine yakın rezerv alan ilan edilen mahalle bölgeleri,üçüncü rant hak sahipliği için yapılan toki evleri çalışması.alt yapı ve benzeri işler yerel idarenin rant bölgesi.yıkarken rant yaparken rant her zaman rant.küçük rant olan yıkım rantı yerele,büyük olan konut yapım ihaleleri Ankara'ya pay edilen bölge insanına Yüce Allah merhamet etsin.hak sahipliği için yapılan tokilerin,rezerv alan için yapılacak evlerin hepsinin ortak özelliği vasat, büyüklüğü 85 m2, yaşam alanı rezil,balkonu yok denecek kadar ufak ama fiyatı da zıddınca bir o kadar kazık olacak sözde sosyal projeleri vatandaşa reva görenler rant sofrasının müdavimleri ve yardakçıları.şehir merkezi zaten rantın beşiği maalesef.işte bu gerçekliklerle belanın daha büyüklerinin geleceği güne selam olsun.o gün bizlerden birileri dünyasını değişecek birileri dünya imtihanına devam edecek.neden mi bela.çünkü sözde sosyal çalışmalara dehşet paralar gidiyor ama devasa paraların karşılığı yapılan vasat kalitesiz evler, binalar olabilir mi.iyi de bu paralara 150-160 m2 ev çok rahat yapılacağı herkesin malumu olduğu halde 4m2 büyüklüğünde 85m2 evi reva görenler sizler azaplı günden kaçamayacaksınız.hele ki devletin şerefine teslim edilmiş bir vakfiye yeri olan Söğütlü Cami üzerinde oynanan oyunların hesabı daha çetin olacak.deprem bölgesinin adı bundan sonra rant ve yolsuzluk bölgesi olduğu gerçeğini inkar edersem kendi adıma namerdim.rant bölgesinin hakkı yenen,devlet bütçesinden ayrılan paralarla çok iyi işler yapılacakken talan edilen ve kalitesiz her türlü rezil işlerin reva görüldüğü rant bölgesi insanına yüce Allah merhamet etsin.zalimlerin ve haramzadelerin hüküm sürdüğü diyarda bela musibet tufan eksik olmaz vesselam.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Haci (4 ay önce)
    Bu şehrin tüm evleri ve dükkanlarını hallettinizde , bir Camii mi kaldı?İşinize geleni nasılda bir çırpıda hallediyorsunuz.Kuyumcular çarşısında nasıl hızla harekete geçtiniz.Cuma dışında gidilmiyen camiler bir anda kıymete mi bindi!
    %82
    %18
    Yanıtla
  • ibrahim akbez (4 ay önce)
    yazdığımız yorumları neden yazmıyorsunuz
    %25
    %75
    Yanıtla
  • malatya (4 ay önce)
    yeni cami yapılsın, söğütlü caminin yapılmasına gerek yok.vatandaşın %90 ı bunu istiyor.dile getirecek cesarete sahip bir allah ın kulu yok.aslanlar gibi çıkıp aynı bölgede 2.bir cami ihtiyacı yok diyecek halk kahramanı aranıyor.gerisi fasa fiso..
    %73
    %27
    Yanıtla
  • O öyle olmuyor (4 ay önce)malatya isimli kullanıcı yorumuna
    Değerli hemşerim mesele şu; teze cami tarihi eser ve korunması gereken yapı statüsünde, söğütlü cami ise vakıf malı ve devletin vakıflar üzerindeki sorumluluğu gereği yok sayılamaz ve yeniden yapılmak durumunda. Yani mesele sadece ihtiyaç değil. Öte yandan camiler hiçbir yerde vakit namazlarında dolmaz ama ölçü o değildir. Çünkü insanlar vakit namazlarını evinde, işyerinde de kılar ama cuma namazı bayram namazı gibi namazlar camide kılınır. Bir yerde cami ihtiyacı olup olmadığı bu zamanlarda belli olur. Depremden önce her iki cami de ayaktayken her cuma ikisi de dolar hatta epey kişi de dışarıda kılardı. Yani kapasiteleri yetmezdi. Cami ihtiyacı konusuna bir de böyle bakalım bence. Öncelik cami midir, ev midir, işyeri midir konusu ayrıca tartışılabilir.
    %59
    %41
    Yanıtla
  • Senin dükkan nerde kardeş, var bir katın ağrın belli!
    %40
    %60
    Yanıtla
  • malatyalı (4 ay önce)
    mimarlar odasının malatyanın malatyalının sorunu olarak gördüğü çıkıp üstüste açıklamalar yaptığı konu malatyada yapılacak yeni caminin yerinin 10 metre kaydırılması tebrik ediyorum
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ibrahim akbez (4 ay önce)
    bu çarşıda 50 yılımız geçti bu çarşıyı eğer eskisi gibi yani şu anki proje gibi dar sokaklar çarşının önünün kapatılması planladığınız caminin kapatacağı alanlar akşam belli saatlerden sonra ne hale geldiğini sabahları dükkanımızı açtığımızda görüyorduk birde kameraları izlesinler bir proje yapılarken eksisi ve artısı tartışılır görünüyorki bu cami buraya olmaz tespihçi yaşar dayı vardı şöyle derdi sonradan geçmiş olsun demek fayda etmez bir kernek tarafı kanalboyuna bakın birde hürriyet parkı kanalboyuna bakın kararınızı verin sayın belediye başkanı sorumluluk sizin biz burayı böyle yapacağız diyorsanı z hemen kamulaştırın bizleri mağdur etmeyin güncel değerlerden paramızı ödeyin malatyamızın en önemli sorunu buymuş o alanda bir tane cami var teze camidir
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Yeşil Yemyeşil (4 ay önce)
    Belki de ilk günden beri yanlıştır caminin yeri. Kaç kez yıkıldı değil mi.(Tevbe Suresi 107/110 okuyun birşey çağrıştırmıyor mu size acaba) Bırakın şehir hafızasını artık, herşey değişirken ortada seçimden sonra gözükmeyen başkan şimdi çıkmış akıl veriyor. Başkan çık bir bak şehrine hangi hafıza yerindeymiş diye...Yıllarca yanlarında durduğun arkasını kolladığın insanlar seni bile dinlemiyor ne acı birşey değil mi?O nun içindir ki sen herdaim doğruyu yap bence ,çünkü gün gelecek hepimiz birgün hesap vereceğiz bunu unutma ......
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Sercan44 (4 ay önce)
    Ya arkadaşlar söğütlü cami illa yapılmak zorunda mı? Şaka misiniz ya ? Yeterince cami var zaten kütüphane mi yapilsa hani? İnsanların elzem ihtiyaçları mi giderilse hani? Fazla cami yapmakla daha iyi müslüman olunmuyor israf değil mi israf haram değil mi ? Yapmayın camiyi şu tartişmayi da bırakın koskoca 1 milyonluk şehrin tartiştigi konuya bak ya. Mimarlar odası da saçmalamış
    %67
    %33
    Yanıtla
  • erhan (4 ay önce)
    artık malatya için ikide bir değişen planlardan bıktık yapacaksanız yapın malatyanın sahibi yok herkes rant peşinde artık malatyada yaşanılmaz bu kadar aç gözlü hiç bir yerde yok malatyalıyım demekten utanır hale geldik milletin dükkanı yıkılmış iş yok esnafın kredi borçları var ödeyemiyor bir de maliye çıkmış esnafa ceza kesiyor neden büyük holdinglerin borçlarını siliyorsunuzda depremzede esnafın gırtlağına yapışıyorsunuz
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Kemal (4 ay önce)
    Söğütlü camiyi de yeni camiyi de istemiyoruz bizim için anlamı yok iş yerlerimizi evlerimizi istiyoruz. Mimarlar odası da başka bi konunbulsun sıkıldık bu meseleden
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Ali (4 ay önce)
    Selcuklular camileri yarısını yere gömerek yapmış eski Malatya ulu camii bir örnek Kayseri camii kebir bir örnek yazın serin kışın sıcak olması için masrafı da az olur
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kerem (4 ay önce)
    Deprem sonrası insanlar maneviyatını yitirmiş durumda kimse camiye gitmiyor dolmuyor bile. 2500 kişilik cami yapılacakmış. Vallahi cami yerine eğitim merkezi yapsanız en büyük iyiliği yapmış olursunuz. Eğitim şart artık bu memlekete. Camiye gerek yok
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Sancaktar (4 ay önce)Kerem isimli kullanıcı yorumuna
    Okul-Cami Konseptinde yapılsın eskiden olduğu gibi içinde de ders de verilsin. Namaz vakitleri tenefüslere denk getirilsin. Size belki farklı bir görüş gibi gelecek ama biz camilerin yanındaki revakların altında ders verirken dünyaya meydan okuyorduk. Selahaddini Eyyubiler, Sultan Alpaslanlar, Fatih Sultan Mehmedler yetiştiriyorduk. Eğitimi camiden ayırdık İsrail gibi korkak bir devlete masum insanları neden katlediyorsun diyemiyoruz. Bu arada batının İngilteresinde bütün okulların yanında bir kilise vardır. Bunu da ilave olarak bildireyim.
    %35
    %65
    Yanıtla
  • Medrese mi açıyorsun kardeş hayırdır ? 2024 yılında konuştuğu lafa bak ya cehalet bulaşicidir arkadaşlar aman aman. Afganistan orada yallah yürü git. Bu ülkede din dersi zorunluluğu da gereksizdir. İnanan var inanmayan var neden senin dinini hatta ve hatta sadece tek bir mezhebini ders olarak almak zorunda ?
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Zeki (4 ay önce)
    Malatya sahipsizdir yetimdir Şehri aç gözlu rantcilara esir alınmıştır O yüzden de şehirden bir gram umudum yok siyasetçiler iradeciler den de bir şey olmaz hepsi rantci çıkarcı Söğütlü caminin önü açık meydan olmasi şehre vizyon katardi şehre güzel bir estetiği katardi bunu düşüneck vizyon dahi Yok yazık ki ne yazık bu şehire ihanet ettiler
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Kadir (4 ay önce)
    Yeni caminin bitişiğinde olmaz ya yerinde yapılsın yada katlı otoparkın yerine yapılsın vatandaşın arsasına yapılması uygun değil belediyenin arsasına yapılsın
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Mehmet (4 ay önce)
    Malatya da maalesef STK odalar,birlikleri ne kadar anlamsız lüzumsuz sözler söylemek için koltuklarında oturuyorlar. Depremden sonra bu sürece kadar boş lakırdı dan başka faliyet raporu sunarlarmı acaba. İnsanlar evsiz kiralar 15 bin gibi rakaları gördü orta hasarlı binaları boyayıp olası bi depremde ve de Hatay'dan daha fazla can kaybı olacağı dan emin olun.hala malatya nın hafıza sorunuyla uğraşıyorlar.yok cami yok sokak ya yeter Allah'ın aşkına yeter. Nitelikli insan kaybı yaşınıyor hafıza bu memleketin başarılarıyla dolu insanlarıydı. Bu memlekette milet vekili yok rektör yok STK yok oda başkanları yok.sadece yalan sözler var
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Yeterki sen var ol (4 ay önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Sen varsın ya daha neden yokları sayalım.
    %9
    %91
    Yanıtla
  • Senin varlığın yeter baba yiğit memleket te depremden sonra yala yut yancılar çoğaldı kraldan çok çalmaya başladılar bu sözler onlara
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 ay önce)
    Yeter yav ne Camii miymiş arkadaş.Milletin evi dükkânı yok kimse iki kelam ermiyor. O alana buyum bir cami yapın sorun çözülsün.
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Ruşen uçar (4 ay önce)
    mimarlar odasının ifadesi ile tüm uyarıları dikkate almayanlar,toplumun her alanında geriye düşmüş bu şehir için nasıl öneri ile gelir ise gelsin ciddiye alınmayacağı aşikardır.
    %71
    %29
    Yanıtla