SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İşte 'Yeni' Söğütlü Cami'nin Yeri ve Proje Ayrıntıları..

Özel Haber
İşte 'Yeni' Söğütlü Cami'nin Yeri ve Proje Ayrıntıları..
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli, 27 Şubat 2023'te ise Yeşilyurt merkezli olan depremlerde hasar gördüğü gerekçesiyle yıktırılan, yeniden yapılacağı yer ve yapımı ile ilgili belirsizlikler nedeniyle kamuoyunda tartışma konusu olan Söğütlü Cami'nin yapılacağı yer netleşirken, maket ve proje görselleri de ortaya çıktı. Söğütlü Cami, eski yerinin biraz daha batısına, İnönü Caddesi ile Soykan Meydanı'na cepheli olacak şekilde yaklaşık 3 dönüm alanda inşa edilecek.

BAKAN TALİMATIYLA 'BELİRSİZLİK' SON BULDU..
6 Şubat depremlerinin ardından, hasarlı olduğu iddiasıyla 3 günde 'güçlükle' yıkılabilen Söğütlü Cami'nin önce mevcut yerinde inşa edileceğine ilişkin bir proje ortaya çıkmış, caminin etrafının blok binalarla çevrili olması 'caminin gizlendiği' eleştirilerine yol açınca, daha sonra ortaya çıkan bir proje görselinde, caminin Akpınar Meydanı'na yan cepheli bir iş merkezi projesine dahil edildiği anlaşılmıştı. Kuyumcular Adası denilen bölümün projede muhafaza edilmesine kurban edildiği öne sürülen Söğütlü Cami'yle ilgili belirsizlikler tepki konusu olunca, bu kez caminin eski belediye binasının bulunduğu Emekliler Parkı da denilen meydana inşa edileceğine ilişkin bilgi sızmıştı.

Söğütlü Cami'nin, eski belediye meydanına yapılmasıyla ilgili düşünceler, bir meydanı yok ederek camiye yer açmanın 'şehircilik katliamı' olacağı eleştirisiyle karşılaşmış, bu yere cami inşası ile ilgili somut adımların atılma aşamasında, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin Malatya ziyaretinde caminin yapılacağı yer ile ilgili sıkıntılar gündeme gelmişti. Bakan, caminin eski yerinin bulunduğu bölgeye yapılmasına ilişkin talimatı üzerine, Kuyumcular Adası denilen bölümün batısındaki iki blokun yapımından vazgeçilerek, caminin bu alana yapılması kararlaştırılmıştı.

3 DÖNÜM ALANA, 2 BİN 200 KİŞİLİK CAMİ..
Yerin netleşmesinin ardından, Söğütlü Cami'nin eski belediye binasının karşısında İnönü Caddesi'ne ve yandan da Soykan Meydanı'na cepheli olarak inşasına ilişkin proje ve maket görselleri hazırlandı.

Yaklaşık 48 metrelik iki ya da dört minareli olacağı belirtilen caminin 3 bin metrekarelik alana inşa edileceği, toplam 2 bin 200 kişi kapasiteli olacağı, inşa çalışmalarına ise önümüzdeki günlerde başlanacağı öğrenildi.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİNE RIZA YOK!.
Bu arada, depremde yıkılan Yeni (Teze) Cami ile birlikte Söğütlü Cami'nin de yapımını üstlenen Pütürgeli tekstilci Bayram Kızılaslan'ın bu iki projeye katkısı nedeniyle, bazı çevrelerde Söğütlü Cami'nin adının 'hacı' olan işadamına ithafen "Hacı Bayram Camisi" olmasına ilişkin girişimler, Malatya'nın hafızasındaki çok önemli bir dini mabedin adının silineceği başta olmak üzere 'etik ve doğru' bulunmadığı için olumlu karşılanmadı.

Projeyi hazırlayanların, "Hacı Bayram Camisi" adını koyma isteklerine karşın, olumsuz karşılanan bu girişimin ardından, caminin yine "Söğütlü Cami- Cinci Hüseyin Camisi" olarak isimlendirilmesi, yeniden yapımını üstlenen işadamının bu katkısını içeren bir kitabenin ya da yazılı taşın da cami girişine eklenmesi kararlaştırıldı.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

71 yorum yapılmış

  • Aydın (2 hafta önce)
    Yeni cami, söğütlü cami, Kiğılı cami , Akpınar da taş cami ,kasap pazarında kiliseden çevrilen cami .. Emeksiz ile Akpınar arasinda 5 adet cami var bunların hepsini yıkın Malatya'ya yakışır büyük bir cami yapın
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (2 hafta önce)
    Osmanlı devleti ibadethanelerin yerini mülk sahibinin rızası nı alıp yaparmış öyle okuduk bakan son sözü söyledi bu iş bitti demekle olmuyor.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Mahmut (2 hafta önce)
    Oy verirken düşünecektiniz. Haydi hele boşuna tepki vermeyin şimdi. Ne yaparlarsa kabul etmeye boyun eğmeye mahkumsunuz. Bence 2 camii az yetmez depremde Malatya genelinde toplam camii yıkılmışsa çarşı merkeze o kadar camii yapılsın, elbet esnafıda borçlandırarak bi yerden bir şeyler verirler. Camii daha önemli aç kalın camiisiz kalmayın !!!! Ezan susmaz bayrak inmez. Soğan ekmek yiyin camiinizi yedirmeyin !!!!
    %77
    %23
    Yanıtla
  • fatih (2 hafta önce)
    iki cami arasında biraz boş alan kalmış. bence o boşluğa da Kiğılı camisini yapın, ziyan olmasın o boşluk. sonra mazallah ağaç mağaç diker belediye, toz toprak olur ortalık. beton yapın her yeri aman ha. beton medeniyetinin başkenti Malatya olacak.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Malatyali (2 hafta önce)
    İki cami yanana olması ciddiyetlerini gösteriyor hemde bumudur çarşının göbeği, saçma sapan geniş yol yok otopark yok bide çapraz biçimde ortaya ikinci bir cami koymuşlar bu nasıl bir ciddiyetsizlik
    %94
    %6
    Yanıtla
  • 44malatya (2 hafta önce)
    MALATYANIN Esnafin Dukkanlari Pasajlari bitti Yanliz Cami kaldi Buraya 2 Cami yapilmasina gerek yok 2 katli Cami Yapilsin Sorun Cozulur Once Vatandasa Is As lazim bu islere Siyasiler Mudahale etmesinler
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Özgür GÜL (2 hafta önce)
    Söğütlü camiinin altında ve etrafında vakıfların onlarca dükkanı vardı. Kirada idi bunları soran yok. Vakıf malları nereye gitti
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ozgur Gul Turkiye genelinde Camilerin Alti yani Dukanlar bunlarin gelirinin nereye gittig belirsiz bunlar kayit altina alinmasi gerekir gelirlerini Maliye Bakanligi il ice Mudurlugune yatirilmasi gerekir vakiflara Dergahlara Derneklere birakirsalar gelirlerini Aralarinda paylasirlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahfuz (2 hafta önce)
    Söğütlü Caminin eski yerine rant için bina yerleştirip üstüne çizgi çektikten sonra tepkiler üzerine bir yer bulma çabasına girenlerin cami için belirlediği yeni yer kuyumcu lobisi ve onların destekçilerinin hoşuna gitmemiş. Arkadaşlar şimdi buraya cami olur mu, iki cami yan yana olur mu, Yeni Camimiz minnacık kalmış diye arıza çıkarıyorlar. Şehrin meydanı yapılan eski belediye binasının yerini camiye adres gösterenlere, akıllarınca iki caminin arasındaki mesafe sorununun kalkacağını savunanlara benim önemir şudur: Gelin camiyi eski belediye binasının olduğu yere yapalım, ama o kuyumcular bölümünde cami için ayrılan alan dahil caddeye cepheli diğer işyerlerini de kaldırıp yeni meydan oluşturalım. Yani camiyi en son projedeki yerden kaldıralım ama onu ve Akpınar'a doğru olan binaları meydan yapalım, var mısınız? Kuyumcuların iki blok binası yıkılarak cami yerleştirildi diye kıyamet kopartanlar, cami projeden tamamen çıktığında niye ses etmediler. Samimi değiller şimdi işi öylesine ileri götürdüler ki, lobinin bu sayfadaki yorumları artık 'camiye hayır' noktasına kaldı. Rant mevzusu olunca ne din kalıyor, ne iman, ne cami sevgisi. Samimi olun samimi. Buraya Söğütlü Caminin son projesiyle ve yeriyle ilgili eleştiri yazanlar samimiyetsizler.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Haydar (2 hafta önce)
    Söğütlü Camiinin Yeni Caminin yanına yapılması saçmalıktır. Dünyanın hiçbir yerinde yanyana iki caminin yapıldığını göremedim. Akıl ve mantık dışı bir proje, namaz vakitlerinde hocaların sesleri birbirine karışmış olacak namazın huzuru bozulacaktır. Vizyonsuz insanların yetkili olması nedeniyle memleketimizi sahipsiz bir şehir durumunda bırakmıştır. İşin uzmanı olan mimar ve şehir plancılarınin görüşleri alınsaydı daha güzel projeler ortaya çıkardı. Benim tavsiyem Söğütlü Camiinin emekliler parkında yapılması daha doğru olacaktır. Şehrin meydanı zaten Büyükşehir belediyesinin arkasındaki alanda miting v.b. toplantılar burada yapılmaktadır. Emekliler parkı meydan işlevini görmemektedir. Söğütlü Camii emekliler parkına yapılırsa hem mülk sahiplerinin mağdur olmaması hem de iki caminin yanyana yapılması garabeti ve saçmalığı ortadan kaldırılmış olacaktır.
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Osman (2 hafta önce)
    Malatya 3-5 kuyumcuya peşkeş çekildi.Aksini iddia var mı?Yan yana iki cami yerine ...Üst üste bir cami yapılırsa bir kuyumcuya daha yer açılmış olurdu..?Mesele Çarşının ferah ve güzel görüntüsü değil...mesele kuyumcuların rızası...
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Mehmet (2 hafta önce)
    Çözüm çok basitti çok ugrasmissiniz.. valilik binasini ordan kaldırıp belediye binasının karşısina, soğutlu cami yi de valilik binasının yerine altı otoparkli dükkanli olacak şekilde yapilacakti.. kuyumcular yeri de geri cekilmis olacakti...
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Valilik binası tescilli kültür varlığı, yani taşınmaz. Bu yüzden Turizm Kültür Bakanlığı yapıyor inşaatını ...
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Malatyali44 (2 hafta önce)
    İki cami yan yana. Arkadaşlar cami yapmakla müslüman olunmuyor. Yeter artık her sokakta 2 cami var. Her camiye atanan milletin vergisiyle maaşının ödendiği imamlar da cabası. ( Her caminin cemaati imamlarin maaşini ödemeli ek not). Şehri mantıklı dizayn edin trubunlere oynamayin!
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Nuri (2 hafta önce)
    Malatya sahipsiz, o yüzden mantıklı ve makul Malatyanın hayrına işler yapılmıyor dediğimizde itiraz ediliyordu.Buyrun yan yana iki cami ...Allah ıslah etsin...Şaka gibi..
    %86
    %14
    Yanıtla
  • zafer (2 hafta önce)
    bu kadar saçma bir proje görmedim
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Ali (2 hafta önce)
    merkezi camii söğütlü cami olduğu için malatyanin bütün camilerinden bu camiden okunan ezan dinlenirdi Mehmet hoca ezanı okur yeni camiye cemaata gidiyordu çünkü sabah ve yatsida cemaat i yoktu bu camii biraz akpinara doğru kaydirilirsa daha iyi olurdu veya Cezmi kartaya doğruda olabilirdi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • drsn (2 hafta önce)
    koskoca devlet 3-5 tane kuyumcu ç ile başedemiyor vali çağıracak bunları yanına fırçayı basıp yollayayacak ama nerdee
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Hasan (3 hafta önce)
    Merkezi acaba komple camiye mi çevirsek? Camiyi koruyacağız diye saçmaladık iyice. İslam dini akıl dinidir, Allah açık açık düşünün der akledin der. İsraf etmeyin der ayrıca ben yeryüzünü size mescid kıldım der. Namaz kılmak isteyen temiz olan her yerde kılabilir. Bir kaç tane cırtlak ses yüzünden akıldan ilimden bilimden ayrılmayalım bu ne ya!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Çok doğru kardeş. Her şeyi yap yap cami yaptık de. Bırakın kardeşim ihtiyaçtan fazlası israftır. Ülkenin sorunu cami yetersizliği değildir!
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Ahmet (3 hafta önce)
    Para var, iman var, para var güç var, para var herşey var. Vay yavrum vay. Peki inandığımız dinde.ahiret var değil mi!!!!!!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • burak (3 hafta önce)
    böyle yanyana olmamış.camileri altlı üstlü yapaydınız...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Köylüm (3 hafta önce)
    Tek derdiniz Camii öylemi? O bölgeye iki camii yetmez, çarşının göbeğine üç beş tane devasa camii yapın bence halkın bütün dertlerini bitirmiş bütün sorunu çözmüş olursunuz. Bu ülkede olan, yaşanan, yaşanacak olan hiç bir şeye şaşırmadım ve hiç bir zaman şaşırmayacağım.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Emin deniz (3 hafta önce)
    Hocalar düet mi yapacak?
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Umut Malatya (2 hafta önce)Emin deniz isimli kullanıcı yorumuna
    Hay yaşa. Hiç bir hristiyan ülkesinde hiç bir musluman ulkesinde bu kadar ibadethane yok cemaati olmasa bile yapılıyor. Köye bile karşılıklı cami yapıyorlar. Ya arkadaş Allah akıl fikir ihsan etsin ne diyelim.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • hiristiyan Ulkelerinde Kiliseyi Elektirigini suyunu Gorevlilerin Paralarini Halkin vermis Bagislari ile odeme yapilir Devlet Yardim yapmaz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • mert Kapıdere (3 hafta önce)
    kuyumcuların lobisinin bu kadar güçlü olduğunu bilmiyordum.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • O kadar güçlüler ki 60 kişinin dükkanı yok oldu buhar olup uçtu hibe mi ettiler bağış mı yaptılar bilinmez
    %50
    %50
    Yanıtla
  • esnaf44 (2 hafta önce)Fatih isimli kullanıcı yorumuna
    Muhtemelen hemen yakınındaki yapılara o iş yerlerini kaydırmışlardır. Bi şekilde dükkanları verecekler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Çınarlı çamiyi de yanına yapın sırayla dizin camileri
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 hafta önce)
    Bülent Tüfekçi ve Babacan bu işin neresinde. Aklıma geldi bu ikisi her taşın altından çıkıyor ve Malatya halkına tercüman olamıyor. Malatya siyasilerinin ve yakınlarının mal varlıkları incelenmeli.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • ahmet (3 hafta önce)
    camiyi koyduklara yere bak çok aradınız mı yerini????? deprem konutları iş yerlerini teslim ettiniz de camii mi kaldı ?? her şey tamdı o mu eksikti..kapalı çarşının üstüne yapın ismet inönü nün heykelini de yıkın.. sizden bu beklenir zaten.
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Fatih (3 hafta önce)
    Söğütlü camii kendi yerine yapılmalı ve inanın sayın cumhurbaşkanımızın bundan haberi yoktur birkaç dükkan için şehrin temel taş olan simgeleriyle oynuyorlar sevgili hemserilerim cimere yazın bunu
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Cimer ölmüş vaziyette.artık mental yorgunluğun alası yaşanıyor.rezerv alan dayatmasını ve başka sorunları yazan yazana ama anlaşılan deprem bölgesi Ankara da pay edilmiş bir halde.rantın en dik alası hem yıkarken hem yaparken aşağılık bir halde devam ediyor.hiç bir şey zorbalıkla yapılamaz.kaldırın zorbalığı rezerv alan isteyenlere mübarek olsun.ancak hasarsız müstakil evi, binası olana azap olmayın.amacınız sağlam ev yapmak ise vatandaşın yerinde dönüşümle evlerini rezerv alanda diyerek barbarca yapamazsınız diyemezsiniz diyenler siz kimsiniz.devletin gücünü istismar ederek, kentsel dönüşüm yasasını nedenli bozarak değiştirseniz de yine de olmayan riskli yapıları bahane ederek zorbalıkla vatandaşın mülkiyet hakkını gasp edenler azdıkça azın ama hesap gününden önce şayet varsa adalet kalıntısı mahkemeler de var.birde vakıf malları...mülkiyeti vakfa kısacası devletin şerefine teslim edilmiş Caminin dahi her türlü hududunu paçavraya çevirerek yapılan rezillikler için açıkça ben yaptım oldu anlayışıyla her türlü tiranlığa imza atanların günün sonunda,vantandaşlara da yapılan rezillikler için mahşer de hesap günü hiç birimizin kaçışı olmayacak.deprem ve ekonominin yıkımı sonrası bu denli yıkım yaşadığımız şu zaman evresinde birde durmadan Ankara dan insan yerinde dahi konmadığımız gerçeğini bize yaşatanlar vasat ve bir o kadar kazık olacak dayatma projelerle yaşamımızı cehenneme çevirmek isteyenler mahkemeler çözüm olamazsa hesap günü muhakkak hesaplaşılacak.varın hayvan yerine koyarak bölge insanına üst perdeden fiyatı kazık olan işlerle hizmet yaptığınızı iddia edin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yusuf44 (2 hafta önce)Fatih isimli kullanıcı yorumuna
    Ne olacak yerine yapılınca? 500 metre yürüyüp camiye gidemiyor musun? Eğer öyleyse sıkıntımız var her 200 metreye bir cami yapalım. Boş yartişmaya lüzum yok cami sayısı yeterlidir teze cami eskisi tarihi dokusu ile yapılmalı söğütlü cami yapılmamalı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Onur (3 hafta önce)
    Peki oradaki iş yeri sahiplerine nerede yer verilecek bunu şeffaf bir şekilde açıklasınlar. Bunun adı rezerv alanı değildir gasptır.Yaklaşık 3 dönümlük bir alanı var olan iş yerlerinin malına çökerek yerine cami yapmak ne kadar vizyon sahibi olduğunuzu gösteriyor. Zulüm sadece filistinde değil yaşadığımız topraklarda da var.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • alp (3 hafta önce)
    söğütlü caminin yeni yerini görünce ''yeni söğütlü cami'' :) olarak iki caminin birleşimi hatta külliyeside olan bir büyük bir cami yapılabilirmiş tabi bu yazdıklarımız yorum. Teknik ve hukuk neye izin veriyorsa rant olmadan o yapılmalı.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Mahmut (3 hafta önce)
    yan yana iki camimi olur diyenler eğer söğütlü cami bazılarının işyerleri ve mülkiyetleri kalsın diye yapılmasaydı yine kıyamet kopartırlardı. Söğütlü caminin kendi yerine etrafı açılarak yapılmaması zaten saçmaydı.Camiyi yürütmeye kalktılar birilerini korumak için. Ama olmadı. Şehrin meydanına eski belediyenin oraya yapılmasına ses çıkarmayanlar kendi işyerleri ve mülkiyetlerinin bir bölümü gitti diye feryad ediyorlar.Buraya yazanların çoğu kuyumcular ve onların adamları. Söğütlü Caminin şimdiki yere yerleştirilmesi yüozünden mağdur olduklarını iddia ediyorlar. Yeni Cami kaldırılsın boyna yıkılıyor diyenler şimdi lafı değiştirmişler orası osmanlıdan kalmaymış kalsın Söğütlü cami yapılmasın diyorlar. Kafaları iyice karıştı. Söğütlü zaten Yeni Caminin 20 değil de 50 metre uzağındaydı ne fark var arada. Sanki 5 kilometre öbür taraftan camiyi buraya nakletmişler gibi konuşuyorlar. Bana göre yer doğru seçilmiştir. Yalnız acizane bir tavsiyem var. Bana göre Yeni Cami deprem sonrası bu yıkık haliyle korunarak deprem anıtı olmalıdır. Malatya'nın yaşadığı büyük felaketin en büyük delili olarak deprem müzesine dönüşmesinde düşünülmelidir. Geri kalan Söğütlü cami tartışmaları yersizdir. Zaten birileri boyna cuma camisi büyük cami deyip duruyorlardı, aha yapılıyor işte.
    %57
    %43
    Yanıtla
  • kerem tataroğlu (3 hafta önce)
    iyi güzelde 2 cami yanyana memlekette çok camiye giden varya 1 tane büyük güzel cami yapın yeter 3 yada 5 çıkarcı için çarşı merkezini heder edin sizin anlayışınız bu zaten iş bilmez adamlar
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Yunus (3 hafta önce)
    Oradaki esnaflar yerlerinden olma endişesi taşıyordu. Aynı zamanda STK'ların da Söğütlü Cami için yoğun baskısı vardı. İki tarafında dediğine uyabilmek için , esnafların yerini fazla değiştirmeden Yeni Cami'nin yanına yapılmasına karar verilmiş. Pek mantıklı bir tasarım olmasa da mülkiyet haklarındaki hassasiyetlerden dolayı buna mecbur kalınmış.
    %29
    %71
    Yanıtla
  • ibrahim akbez (3 hafta önce)
    süper bir proje dünyada bi r eşi yoktur iki cami yan yana ALLAH akıl fkir versi n diyeceksini z bu kişi orda dükkanı olduğu için eleştiriyor diyebilirsiniz samiyetimi bilen bilit daha öncede iki tane malatyada yapılan yanlışları söylemişti doğanşehire güzel topraklara cezaevi yapılması ve stadyumun eski yerine yapılmaması birde organize sanayinde tekstil firmalarına gereğinden fazla yer verilmesi değişi k sektörlerede yer verilmesi yazık çok yazık bu proje bir kayseride kabul görürmü kayseri sivas caddesini battı çıktılarla ne hale getirdin cumhurbaşkanımız ın baş danışmanı eski kayseri belediye başkanı sizi eleştirmişti sizin yapacağınız proje bu kadar olur kamulaştıracaksını lütfen güncel değerlerden paramızı ödeyinki helalleşelim saygılarımla
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Mustafa (3 hafta önce)
    Mülkiyet hakkı Anayasal haktır. Bu hak engellenemez. Kafalarına göre tapulu alanlardaki yapıları yapmayıp kişilerin emeğiyle aldığı dükkanların yapımına engel olmak kul hakkıdır.
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Hasan (3 hafta önce)
    Mulkiyet hakki Allah katindada, Yasa ilede dokunulmazdir. Binlerce Mal sahibinin Mali gasp edilerek elinden aliniyor. Bu projenin savunuculari 1 m2 Burda mulkiyeti olmayanlar tek gecim kaynagimiz olan ekmegimize ahkam kesiyorlar. Malimizi yedirmeyecegiz. Elinizi cekin.
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Mlt44 (3 hafta önce)
    Yeni caminin avlusuna yapın
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Cezmi (3 hafta önce)
    Cezmi kartay ıslah olmadan malatya ili güvende olmaz
    %73
    %27
    Yanıtla
  • kemal (3 hafta önce)
    böyle saçma projemi olur. iki camin alanını birleştirip tek bir büyük bir cami yapılması lazım. Dışına taş kaplama yap aslına uygun görünsün.. yeni cami aslına uygun yığma taştan yapılırsa 50 sene sonra yine yıkılacak.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • kadir (3 hafta önce)
    yana yana cami mi olur farzı yeni camide sünneti söğütlüdemi kılacak vatandaş
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Yusuf (3 hafta önce)
    Yav ayıptır günahtır, kuyumcuların inşaatını bile bitirip teslim edeceksiniz hala bir camiye yer bulamadınız. Yazıklar olsun size, sizin müslümanlığınıza inanmam ben, şükür size oy da vermem. İki tane yan yana cami yapmak nedir ya vizyonsuzlar, şaka mı bu? Ne meydan yaptınız ne cami, işiniz gücünüz rant ve haram.. Allah sonunuzu getire de refaha medeniyete gerçek islama kavuşak inşallah..
    %84
    %16
    Yanıtla
  • saygın (3 hafta önce)
    Şaka gibisiniz.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Selçuk (3 hafta önce)
    Ben bir Malatya sevdalısı olarak düşüncemi açıklamak istiyorum. Biliyoruz 6 Şubat Depremi memleketimizde büyük bir yıkıma yol açtı. Artık geçmişe takılmadan bu afeti bir fırsat olarak değerlendirip şehrimizi güzel bir planlamaya tabi tutmamız gerekir. Öncelikle Yeni ( Teze ) Cami' nin aynı yere inşa edilmesine tarafım. Ancak Söğütlü Camii'nin yeniden aynı bölgede inşa edilmesine karşıyım. Yeni Camii'nin çevresinin aynı İstanbul'daki Sultan Ahmet Camii'nin etrafı, çevresi gibi geniş ve ferah bir meydan olarak planlanması tarafıyım. Şehirlerin güzelliği meydanlar ile anılır. Benim nacizane görüşüm bu yönde.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Hasan (3 hafta önce)
    Selçuklu döneminde yapılan ulu camiler o döneme ait mimari zevk-ü selimi gözler önüne seren eserlerdi. Osmanlı, cami mimarisini zirveye çıkardı, fakat bunu yaparken ecdadın eserlerin yanına haddi aşarak eser yapmaya özen gösterirdi. Ulu Cami'nin Gök Medrese'nin yanında Osmanlı eseri göremezsiniz. Malatya'daki ender Osmanlı camisi olan Yeni Cami'nin tam yanına cami yapılması da haddi aşmaktır. Ecdadın zevk-ü seliminden uzak bir mimar anlayışından uzak bir anlaşıyı kınıyorum. Malatya'nın böylesi oldu bittilere feda edilmesine gönlümüz razı değil. Plansızlık, felakettir!!!
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Düzeltme: “Haddi aşarak eser yapmamaya özen gösterirdi.”
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Bedrettin Hikmet (3 hafta önce)
    Bence iki caminin yan yana olması, Yeni Cami'nin sönük kalmasına neden oluyor. O bölgede Yeni Cami'nin tek başına kalması o alanın, çok daha estetik görünmesini sağlayacaktı. Söğütlü Cami altındaki iş yerleri, ilgili parsel kullanılarak, bol yeşil ile bütünleştirilerek ve yandaki caminin mimarisine uygun bir şekilde yapılabilirdi. Not: Yukarıdaki görsellerinin birinde 2 minare, diğerlerinde ise 4 minare bulunuyor.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Hakan (3 hafta önce)
    Camiyi büyüterek orada bulunan vakıflara ait akar niteliğindeki dükkanlar yok olmaz eger dükkanlar giderse Malatya vakıflar bölge müdürlüğünün şehirde geliri kalmaz buda ileride bu bölge müdürlüğününde Malatyadan gitmesi olacak
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (3 hafta önce)
    Benim anlamadığım zaten yanıbaşında teze camii var, bu cami başka yere de yapılabilirdi, şehrin geniş meydanlara, caddelere ihtiyacı var, bu fırsatı bile ranta kurban ettik ya, daha da bir şey diyemem.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • kemal (3 hafta önce)
    bu saçmalığı ancak biz yaparız. yan yana camiler diğer taraflar boş. olması gereken yer eski belediye arkası veya cezmi kartay ziraatbankası civarı, buralardaki esnafın camiye ihtiyacı yok mu? diğer konuşmalar boş.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Enver KALAYCIOĞLU (3 hafta önce)
    Söğütlü Cami nin ismini değiştirmek gibi kimsenin bir lüksü kabul edilemez. Geçmişte Halfettin Mahallesinde Geçmişi Niyazi Mısri ye kadar giden daha öncesi de olan Hanegahi Pervane Cami nin ismi Rahmetli iş adamı Akpınar dan dükkan komşumuz İbrahim Perk yaptırdığı için İbrahim Perk Cami olarak yazıldı... Burada Söğütlü Camiyi Yeni Cami yi iş adamı Bayram Kızılaslan tarafından yaptırılmıştır diye uygun bir yere yazılması abartılı madam uygun olur. .. Seksen yıllık Sümer ilkokulunun adının okulun yapımına katkıda bulunan değerli iş adamının adı verilerek değiştirilmesi hiç şık olmamıştır. . Okulun bu köşesine iş adamımız tarafı dan annesi adına yaptırılmıştır dense idi..Daha takdire şayan olacaktı... Yine de topluma hizmet noktasında emeği olanlardan Allah razı olsun...
    %78
    %22
    Yanıtla
  • orhan (3 hafta önce)
    aynı yerine yapılacaksa oransal büyüklük olarak yeni camiden büyük olmamalı onu gölgede bırakmamalı
    %67
    %33
    Yanıtla
  • alp (3 hafta önce)
    harbi milleti aklıyla dalga geçiyorlar. ya arkadaş arada taş çatlasa 20 metre var. hangi camii imamına uyup namaz kılacağız? diyanete sorulsun. bu kadar yakınlıkta 2 farklı imamla 2 farklı cemaatle namaz kılınabilinir mi? Caiz Mi? mesela cuma namazı vakti o caddeler insan doluyor. kime uyarak namaz kılınacak. çok saçma sapan bir durum. umarım değiştirmezler(!) 50 yıl sonra çocuklarımız torunlarımız görür de bizim babalarımız dedelerimiz, ne biçim adamlarmış, sehrine niye sahip çıkmamış derler de biraz utanırız o zaman.herkes günü kurtarmak derdinde, tez zaman da dükkanım yapılsın, ( evet yapılsın) evim yapılsın, (evet yapılsın) eee şehir yeniden imar ediliyorken, belki 200 yıl sonraya kalacak şehir yapılırken. ses etmedin... Şehrine Sahip çık. Birileri Diyor ki "Malatya sahipsiz". bu durumdan dolayı, siyasilerin bir suçu yok. Malatya halkı Malatya'ya sahip çıkmıyor. siyasiler niye sahip çıksın. ilk işin malatya ya sahip çıkmak olsun bak bakalım siyasetçiler o çukurda kalabiliyor mu
    %64
    %36
    Yanıtla
  • malatyalı (3 hafta önce)
    söğütlü camiye ihtiyaç yok ,çok saçma olmuş yeni cami ile yan yana gelmiş.bu millet genel olarak istemiyor söğütlü caminin projeden çıkması lazım.basını bu konuda suçluyorum ,caminin yapılması için her türlü teraneyi yaptılar.yanlış yaptılar.siyasilerde kapasitesiz olduklarından vatandaşın karşısına çıkıpta aynı yerde ikinci bir camiye gerek yok diyemediler.diyanet lobisi ,imam lobisi baskın geldi.onlar ister ki bir dükkan ,bir cami sıralansın ,çok yazık ettiler resmen çorba oldu.malatya nın vizyonu bu işte ,yani vizyonsuz ,toplama bir kasaba olmuş.bu işte basın bir numaralı sorumludur.kına yaksınlar.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • hasan (3 hafta önce)
    Mimari projeye bak .... ALLAH sizi bildiği gibi yapsın.. Malatyalılar nesillerce sizi hatırlayacak , hiç unutulmayacaksınız, insanlar size saydırırken mezarınızda ters döneceksiniz..
    %67
    %33
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 hafta önce)
    Bitişik, yanyana iki tane camii. Malatya nın özeti. Malatya nın farkı. Malatya nın normal olmayan tarafı. Malatyalı bürokratların beceriksizliği. Malatya lı siyasetçilerin vizyonu. Malatya nın geri kalmışlığı. Malatya nın yönetilemediği. Malatya nın yerel yöneticilerinin bakış açısı. Malatya nın son hali.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • murat (3 hafta önce)
    Şov için ünvan için yapılan camiden vatandaşa hayır gelmez. Allah rızası için yap ismini sakla Allah bilsin yeter. Nedir bu milletteki şov gösteriş derdi. Bıktık usandık yeterin.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Ahmet (3 hafta önce)
    Karşılıklı birbirine bakan cami çok yakın cami sizce doğrumu Akpınar meydanına baksa daha doğru olmazmıydı.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Yusuf (3 hafta önce)
    Çok düşük bir oran ihracat için. Bugün bir futbol takımı aldığı teknik direktöre verdiği yıllık ücret kadar 1 milyonluk şehrin ihracat rakamı var çok çok düşük seviye. Acil katma değerli sanayi kuruluşlari gelmesi lazım. Malatya siyasileri aşırı vasat ki bir Antep , Kayseri, Konya'ya bakıyorsun onlara göre yerlerde. İskenderun limanına 380 km olan bir şehir sanayi de çok çok geride kalmamalı.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • 44yusuf (3 hafta önce)
    Siyaset için tribüne oynamaktan başka bişey değil. Teze cami gibi bir tarihi dokusu mu var veya taş yapı gibi estetik görünümü mu var anlamadım. Zaten her yer cami arkadaşlar şehri adam akıllı planlayın
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Mücahid (3 hafta önce)44yusuf isimli kullanıcı yorumuna
    Cami yaparken yahudiye bile hakkını vermeden yapmayan peygamberimizin hadisinden birhanersiniz cami yapilirken dokunulmaz olan mülkiyet hakkını gasp etmek ne kadar doğru orada yıllarca dişinden tirnagindan artirararak dükkanı olan hak sahiplerin hakkını nasıl vereceksiniz helalligini nasıl alacaksınız kendi kafanıza göre bir yerden al baska yere transfer et depremde ne kadar yanımızda oldunuz ki bir koyterner dükkanı bile çok gördünüz adamı olan üç beş dükkan açtı
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Saçmalamişsin. Dünyanın her yeri müslüman için mescid. Mantıklı olaya bakın biktirdiniz artık. Sizin mantiginizla her sokağa 3-5 cami yapılsın. Çok giden cemaat var ya. Millete şirin gozukmenin manası yok akıllı bir şekilde şehir merkezini dizayn edin !
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ayrıca Yahudiye bile! Ne kadar ırkçı ne kadar kibirli ne kadar hor gören yaklaşım. Belki cennete o YAHUDİ BİLE olanlar gidecek böyle.muslumanim diye gezenler gidemeyecek nereden biliyorsun. Allah ıslah etsin sizin kafa yapınızı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet BÜLBÜLOĞLU (3 hafta önce)
    Vurun döndürün kafanıza göre! Memleketin içine ettiniz! Nerden geldiğini belli olmayanlar memleketin hafızasınıda silmeye başladı!
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (3 hafta önce)
    Hayırlı Uğurlu Olsun İnşaAllah Maddi Yardımda. Dolayı Bayram Beyden Rabbimiz CelleCelalühu Razı Olsun İnşaAllah Hayır Ve Hasenatını Kabul Etsin
    %10
    %90
    Yanıtla