SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şehrin Meydanına 'Yeni' Söğütlü Cami'nin Temeli Atıldı

Şehrin Meydanına 'Yeni' Söğütlü Cami'nin Temeli Atıldı
A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te yaşanan depremlerin ardından şu ana kadar 101 bin 254 konutun anahtarlarını afetzedelere teslim ettiklerini, bu sayıyı yıl sonuna kadar 200 bine çıkaracaklarını söyledi.

Bakan Kurum, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan ve yıkılan Söğütlü Cami'nin temel atma törenine katıldı.

Burada konuşan Kurum, daha önce Malatyalılara Söğütlü Cami'nin Emekliler Parkı çevresinde yapılacağının sözünü verdiklerini ve bu sözü tuttuklarını aktardı.

“Burada olmayı sürdüreceğiz”

Depremin izlerini silene kadar Malatya’da bulunmaya devam edeceklerini kaydeden Bakan Kurum, ”Göreve geldiğimiz 2 Temmuz’dan bu yana 11 ilimizde toplam 49 bin yeni konutun daha inşasına başladık. Yine aynı süre zarfında Malatya’mız da 11 bin 168 yeni konutun ihalesini yaptık, yapımını başlattık. Şu ana kadar 10 bin 679 ailemizi yeni evlerine kavuşturmanın mutluluğunu yaşadık. Malatya’nın tüm ilçelerinde 79 bin yeni yuva ve işyerimizin bir an önce tamamlanması için tüm ekibimizle çalışıyoruz. Bir önceki ziyaretimizde Battalgazi ilçemizin Niyazi Mısri ve Turgut Temelli Caddelerinde saha çalışması yapmıştık. Vatandaşlarımızdan gelen talepleri değerlendirdik. Niyazi Mısri, İsmetiye, ve Kavaklıbağ’ı kapsayan Merkez 4 proje alanımızın sınırları artık kesinleşmiştir. Bu proje alanımızın 1. Etabında ihaleleri tamamladık. Diğer etaplarda da 1 ay içerisinde ihaleleri yapıp, inşa çalışmalarına başlayacağız. Malatya’mız için, hemşerilerimiz için hayırlı uğurlu olsun diyorum” şeklinde konuştu.

“Sadece konut yapmıyor ecdat yadigarı eserlerimizi de ihya ediyoruz.”

Deprem bölgesi illerde sürdürülen çalışmaların bütüncül bir şekilde ele alındığını ifade eden Bakan Kurum, ”Sadece yeni konutlar yapmıyoruz, ecdat yadigarı eserlerimizi de ihya ediyoruz. Malatya’nın göz bebeği Tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda tüm hızımızla çalışıyoruz. Çarşı Projemizde Şire Pazarı, Kuyumcular, Yüzüncü Yıl ve Bakırcılar Çarşılarıyla konut, ofis ve dükkanlarımızla Malatya’nın şanına yaraşır bir yaşam alanı kuruyoruz. Bu tarihi alanımızı Saray mahallesindeki konut, ofis ve dükkanlarla ve yeni yeşil alanlarımızla bütünleştiriyoruz. Hem Org. Hakkı Akoğuz Kışlası’nın bir kısmında hem de Eski Köy Garajı’nın bulunduğu yerde yeni konut ve işyerlerimize başlıyoruz. Her şeyi bitirdiğimizde Saray mahallesinden başlayıp İnönü ve Turgut Temelli Caddeleri ile Niyazi Mısri Çevreyolu arasına kadar devasa bir alanda Malatyamızın merkezini, en güzel şekilde genişletmiş olacağız. Sizlere söz veriyorum, ilk günkü aşkla daima milletin çağırdığı yerde olmaya sizin hemen yanı başınızda durmaya devam edeceğiz. Bizim hızımızdan rahatsız olanlara vatandaşımızla aramızdaki bağdan endişe duyanlara aldırmayacağız. Sizin geleceğiniz için, Malatya’nın çocukları için canla başla çalışacağız. Ve inşallah, 2025 yılı bittiğinde, Malatya’da ve tüm deprem bölgesinde afetin tüm izlerini, hep birlikte sileceğiz. Güzel günlere hep birlikte kavuşacağız. Bizim inancımız camilere göz bebeğimiz gibi bakmamızı, onları ihya etmemizi emrediyor. Ecdadımız, bu topraklarda kurdukları tüm şehirleri cami etrafında geliştirmiş; camileri, şehirlerin tam kalbine yerleştirmiştir. Biz de atalarımızdan aldığımız ilhamla; camilerimizin şehrin en göz alıcı noktalarında yer almasını istiyoruz. Söğütlü Camimizin projesinde de aynı hassasiyeti koruyoruz. Camimizi tamamladığımızda 4 minaresi, 24 metre çapında ana kubbesi, 5 yan kubbesiyle; Selçuklu ve Osmanlı mimarisini günümüz çizgileriyle bütünleştireceğiz. Birbirinden güzel süslemeleriyle, hat ve tezhipleriyle medeniyetimizin estetiğini burada yaşatacağız. Bu kutlu eserde 2 bin 705 kardeşimiz aynı anda saf tutacak. Minarelerinden yükselen ezan sesleri tıpkı fethin sembolü Ayasofya gibi kıyamete dek vatan semalarını süsleyecek. Söğütlü Camimizin yıkıldığı yeri de unutmayacağız. Orayı da yeşil alanı ve meydanıyla yapacak sizlere, Malatyalı hemşerilerimize armağan edeceğiz” dedi.

- "İsrail'in nihai hedefi Anadolu'dur"

Bakan Kurum, ne zaman bir cami için toplansalar kalplerine Mescid-i Aksa'nın hasretinin düştüğünü, ne zaman bir mescidi ihya etmek için bir araya gelseler yüreklerine Gazze'nin ateşinin düştüğünü belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mazlumların umudu Cumhurbaşkanı'mız, hepimizin kalbinde biriken bu hüznü BM Genel Kurulu kürsüsünden insanlığın yüzüne yeniden haykırdı. Gazze'de 1 yıldır devam eden katliamı, 41 bini aşkın kardeşimizin acısını en yüksek sesle yeniden anlattı. Evet, İsrail denen zalimler topluluğu, minicik yavrularımızın umutlarını çaldı, onları hayattan kopardı. Annelerimizi bizden aldı, onların hayallerini yıktı. Hastaneleri, okulları, ambulansları hedef aldı. Yüzlerce yıldır dimdik ayakta duran 820 camimizi yerle bir etti. Onlar, bizim bu acıları görmezden gelmemizi beklediler ama biz Türk milletiyiz, biz, zulme karşı ne zaman sustuk ki şimdi susacağız? Susmadık, bundan sonra da susmayacağız ve şunu asla unutmayacağız. İsrail'in nihai hedefi Anadolu'dur. Yıkmak istedikleri şey Anadolu'nun temsil ettiği tarihtir, kültürdür, imandır. Madem ki Anadolu'ya yürüyorlar o zaman neyle karşılaşacaklarını onlara Battalgazi'nin yurdu Malatya'dan söyleyelim. Onlar karşılarına çıkacak her kubbenin bu milletin miğferi olduğunu unutmayacaklar. Önlerine dikilecek her minare bu devletin süngüsü olacak. Görecekleri her cami bizim kışlamız olacak. Bu camilerdeki her insan, bu vatanın kahramanlarıdır, bu ümmetin 1000 yıllık muhafızlarıdır. Bunu böyle bilecekler."

Malatya Valisi Seddar Yavuz ise devletin tüm imkanlarını deprem bölgesine seferber ettiğini belirterek, mazeret üretmeden el ele vererek şehri ayağa kaldırmak istediklerini söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er ve AKP Malatya Milletvekili İhsan Koca'nın konuşmasının ardından butona basılarak caminin temeli atıldı.

Programa, AKP Malatya Milletvekilleri İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak ve Abdurrahman Babacan, AKP İl Başkanı Namık Gören, MHP İl Başkanı Gökhan Gök, caminin yapımını üstlenen hayırsever iş insanı Bayram Kızılaslan, belediye başkanları, diğer ilgililer ve vatandaşlar katıldı.

Yeni Söğütlü Cami projesiyle ilgili rakamlar

Malatya il merkezi eski belediye binasının yerinde Emekliler Parkı'na inşa edilecek olan Yeni Söğütlü Camii’nin tüm detayları ortaya çıktı. İş insanı Bayram Kızılaslan tarafından yaptırılan camii, hem mimari yapısıyla hem de geniş kapasitesiyle şehrin önemli ibadet ve kültür merkezlerinden biri olmaya aday.

Toplam arsa alanı 4.473 metrekare olan Yeni Söğütlü Camii, 1.606 metrekare taban alanına sahip. İnşaat alanı ise 3.953 metrekare olarak planlandı. Toplamda 2 bin 705 kişi kapasiteli camii, özellikle modern mimarisiyle ön plana çıkıyor.

Caminin ana kubbe çapı 25 metre olarak belirlenmiş olup, yüksekliği ise 25 metre. Bunun yanında yan kubbelerden her biri 6,6 metre çapında ve 11 metre yüksekliğinde olacak şekilde tasarlandı. Caminin çevresinde ayrıca 1 adet fırın ve 12 adet dükkân yer alacak, bu dükkânların toplam alanı ise 172 metrekare olacak.

Camiinin zemin katı, bodrum katı ve bir zemin üstü olmak üzere toplamda üç katlı olacak şekilde inşa ediliyor. Temel üst kotu camii için -4,50 metre, dükkânlar için +0,45 metre ve fırın için -3,55 metre olarak belirlenmiş.

AA- iha- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Orhan (51 dakika önce)
    Bakan sözümde durdum camiyi emekliler parkına yaptım diyor. Peki seçimden önce başkan buraya cami yaptırmam diyordu. Ama yapıldı. İkisi de aynı partinin üyesi ne anlamalıyız bu konuda? Malatya'daki yöneticiler mi yönetiyor Malatya'yı yoksa Ankara'dan mı yönetiliyor?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hasan (55 dakika önce)
    bari altını otopark falan yapsalar. cami biterse cuma günleri bizim millet arabasını yolun ortasına bırakır namaza gider. sözde Allah tan korkarlar ama doyumsuzca kul hakkı yerler.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Yasin Saffet (1 saat önce)
    Allah hayırlı etsin Maşaallah
    %37
    %63
    Yanıtla
  • Battal (1 saat önce)
    Görsellerde tramvay hep var...Sami başkan bu işi insallah yapasın,zira bu projeleri yapan devlet ve hayırseverler...En azından tramvayı yap büyüksehir!!!
    %86
    %14
    Yanıtla
  • İSRAF (1 saat önce)
    Caminin karşisina cami. Allah israftan korusun. Millet AÇ AÇ !
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Hayır sever iş adamı (1 saat önce)
    Hayır sever iş adamı diyorlar! Kim miş bunlar? Böle bir şey yok Malatya da hayır sever iş adamı kisvesi altında yapılan tüm camiler Kernek Karagözlüler, Mehmet Göçmez Cami ve diğerleri hepsi devlete vergi ödememek için bu kişiler milyonlarca lira değerinde olan beğendikleri yeri il müftülüğü aracılığı ile devletin kendilerine bir kuruş para almadan tahsis ettiği arsalar yaptılar. Bugünde şimdiye kadar adı sanı hiç duyulmamış biri çıktı Bayram Kızılaslan hayır sever iş insanı imiş eğer bunlar hayır sever iş insanı olsalardı öncelikle okulu olmayan köye okul, camisi olmayan köye cami yaparlardı. Çalışan işçisine hakkını vermeyen insanlardan hayır sever iş insanı olmaz kimseyi kandırmasınlar.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Zafer (1 saat önce)
    Değerli komşum Bahadır Bey'in Malatya aidiyeti ile ilgili yazıları için kendisine çok teşekkür ediyorum. Bu arada,Malatya BB Başkanı Sami Bey'in Ahmet ÇAKIR döneminde sokaklara verilen saçma sapan isimleri değiştirerek Malatya aidiyetini yansıtan isimler koyması için depremin bir fırsat olduğunu düşünüyorum.Yeni yapılanma nedeniyle yeni sokak ve caddeler oluşacağı için bu sokak ve caddelerde o civarda eskiden beri ikamet etmiş olan Malatya'mızın yerli ailelerinin veya şehrimizin gelişmesi için katkıda bulunmuş değerli insanların(siyasi görüşlerinin ayırımı yapılmadan) veya şehit ve gazilerin isimleri konularak Malatya'lılık aidiyetinin gelecek nesillere aktarılması mümkün olur. Bu vesileyle, bir kişinin yaptığı yanlış ve hataların ilanihaye devam etmesi önlenir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • M.Bahadır Altaş (1 saat önce)
    Yazıklar olsun ecadın bıraktığı vakıf malına çökenlere! Yazıklar olsun ranta yandaşlık eden yöneticilere. Camiyi yaptıracak hayır sever iş adamı gerçekten bir hayır yapacaksa bu yerin arsa değerinide devlete ödemelidir. Eğer ödemezse tüyü bitmemiş yetimlerin hakkı her zaman onun vebalinde olacaktır. Çünkü o alanda tüm Malatyalıların hakkı vardır.
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Hakim (2 saat önce)
    Çok özür diliyorum ama gerçekler de ıskalanamaz.öyle bir haldeyiz ki,herkesin birbirine çullandığı ülkemizde, ekonomik sarsıntının hiç bitmediği, liyakatsizlerin organize ettiği israf, yolsuzluk ve rant sarmalında kimse kimseyi kandırmasın.öyle acınası bir haldeyiz ki, depremler sonrası kimse kimseye bir çöp dahi yardım etmeyip,yok tarihin gördüğü en şanlı en yardım sever millet yalanlarıyla birbirimizi kandırmasaydık da ülkenin yaşam şartları bu denli yıkıcı olmasaydı.ikamet zorluğu ve geçim sıkıntıları gibi dehşet fiyat artışlarına maruz kalan bizler, tarihte birbirine bu denli zulüm eden bir toplum örneğine sergilemediğimiz gerçeklikler şu an bizi maffede dursun, sizler elleri boşa açıp cami temel atma töreni yaparak haşa Yüce Allah'ı kandıramazsınız.gidişat vahim vaziyet çetin ve halimiz harap olmuşlar değil millet toplum dahi olamayacak kadar birbirimizi kazıklayanlar olarak hiç bir madet yapımı bizi düze çıkaramaz.güzel ahlak, şerefli bir toplum olmak için çaba sarfetmedikçe hiç bir şeye muvaffak olamayacağız.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • İLGİNÇ (2 saat önce)
    Ülkeye 90 bin +1. Cami hayirli olsun artık tüm dertlerimiz biter. Cami temel atmaya bile bakan gelip İslami siyasete ne düzeyde alet ettiklerinin de bir kez daha ispatı.... Yazık bu ülkenin geleceği çalınmış gençlerine ...
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Asimile olmuş tuncelili (2 saat önce)
    Cami düşmanları içiniz parçalanir,rant dükkan meydan deyip,durursunuz Cuma günü kaldırımda sıcağın alnında ,soğukda buz gibi havada yeni caminin ,söğütlü caminin avlusunda namaz kılmadinizki , Avrupa'da en iyi meydanlarda kilisenin olduğunu bilmiyorsunuz,Almanya ,Hollanda ,belçika ,Polonya macar ,gidin bakın bir ,sonra caminize düşmanlik yapın ,en son o camide bir gün sizinde cenazenize dua okunur ,hani burdakilerin namaz kılanların geçmişlerine deniliyor ya duada ,tabi anlarsaniz.
    %48
    %52
    Yanıtla
  • başka camiye gideydin gardaş sen de 100 metre 1 cami olmaz. sen cumadan cumaya camiye gidecen diye sehrin gobegine teze caminin karşisina cami yapilamaz değil mi? bırakın şovu diyecem de gunumuz şov dunyasi hepiniz aynisiniz
    %50
    %50
    Yanıtla
  • malatya sevdam (2 saat önce)
    ne büyük başarı cami temeli atılmış mışş daha yıkılmayan evler caddelerde sokaklarda altında bebekler cocuklar geçiyor yazıklar olsun baska bişey diyemiyorum
    %54
    %46
    Yanıtla