SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Rantçı Karar Verdi, Bakan Onayladı.. Şehircilik Katliamı İçin Son Günler!.

Rantçı Karar Verdi, Bakan Onayladı.. Şehircilik Katliamı İçin Son Günler!.
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat 2023 depremlerinden sonra Malatya'nın özel bir mimarlık firmasına verilen yeniden imar projesinde, kentin yeniden imarında depremden önceki dar cadde ve sokaklar, birbirine yakın binalar, karmaşa yaratan yapılaşma, kent meydanının yetersizliği gibi sorunlara çözüm getirme yerine, tamamen rantı önceleyen, kent merkezinin yeniden inşası konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı adına müteahhitliği üstlenen ve yeniden imar işlerinden yüzde 30 kar etmeyi hedefleyen Emlak Konut'un, modern bir kent merkezi oluşturma yerine daha çok bina daha çok kâr hedefine kurban edilen Söğütlü Cami için seçilen yeni yer tartışılmaya devam ediyor.  2 asra yakın bulunduğu yerden edilerek, inşaat alanı dışına atılan ve 'şehircilik cinayeti' diye de yorumlanan bir tercihle eski belediye binasının yıkılmasıyla ortaya çıkarılan alana yapılmasına karar verilen 'yeni' Söğütlü Cami'nin Cuma günkü temel atma törenine günler kala, bu yanlış karardan dönülmesi gerektiği yolundaki tepkiler dillendirilmeye devam ediyor. Rant uğruna kentin hafızasındaki en önemli yerlerden biri olan caminin bile üstünün çizildiğini Söğütlü Cami'yi merkez alarak işleyen haberlere ve yükselen tepkilere karşın, bazı çevreler konuyu sadece cami eksenli olarak ele alırken, çarşıda işlenen imar katliamını gözardı ettiler. (ÜSTTEKİ FOTO: Malatya'nın deprem öncesi çekilmiş bu fotoğrafında mavi dairede Söğütlü Cami, sarı daire caminin yapılması planlanan alan, kırmızı daire caminin en son kaydırıldığı eski belediye binasının bulunduğu alan)

ÖNCELİĞİ KÂR OLAN MÜTEAHHİDE ve KUYUMCULARA TABİ MİMARLIK FİRMASI..
Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay'dan sonra en büyük yıkımın yaşandığı Malatya'da, depremle ilgili barınma- beslenme başta olmak üzere sorunlar devam ederken, kentte yıkılan binaların enkazı kaldırılmadan, ağır hasarlı binaların yıkımı tamamlanmadan, Ankara'da Malatya'nın yeniden imarıyla ilgili çok önemli kararlar verildiği, sürpriz bir şekilde ortaya çıkmıştı.

Malatya depremin yol açtığı günlük sorunlarla uğraşırken, kentin yeniden modern şehircilik kurallarına uygun olarak imar edilmesi dar çevrelerde seslendirilip, bunun için mühendislik ve mimarlık eğitim kaliteleri yüksek ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi başta olmak üzere üniversitelerin yapacağı sosyolojik, kültürel araştırmaların ardından bu okulların uzman kadroları tarafından hazırlanacak projelerin değerlendirilmesi gerektiği konuşulurken, Malatya kent merkezi imar projesi için Ankara'da ofisi bulunan Hilmi Güner mimarlık firmasıyla anlaşıldığı ortaya çıkmıştı.

ARŞİV FOTO: Deprem öncesi Söğütlü Cami (ön plandaki) ve kent merkezinin görünümü

Malatya çarşı merkezi imarı projesi için müteahhit konumundaki Emlak Konut'la işbirliği içerisinde çalışmaya başlayan mimarlık firmasına, Malatya'daki bazı siyasiler ile başta Kuyumcular olmak üzere güçlü lobisi olanların etkisiyle ortaya bir süre sonra taslak bir proje çizdirilmişti.

Ortaya çıkan projede, depremi neredeyse hasarsız atlatan Söğütlü Cami'nin mevcut yerinde inşa edilmesi yer alırken, caminin etrafı beton bina bloklarıyla çevrilerek adeta hapsedildiği proje maket görsellerinde ortaya çıkmış, buna karşın deprem nedeniyle ortaya çıkan yıkımın, Malatya'nın uzun süredir gündeminde olan, geçmişteki birçok belediye başkanının da seslendirdiği, ön taraftaki 'Kuyumcular Adası' bölümünün kaldırılarak bu bölümün meydana katılması, Söğütlü Cami'nin de önünün açılması beklenirken, bu yapılmadığı gibi, ön bölgenin tamamen binalarla doldurulup, caminin de araya hapsedildiği görsellerde yer almıştı.

DEPREM SONRASI: Deprem sonrası tamamen yıkılan Yeni Cami ile neredeyse hasarsız olan Söğütlü Caminin (sağdaki) görünümü.. Söğütlü Caminin önündeki binalar yıkılınca, açılan yerin meydana katılması beklenirken, daha yoğun bir yapılaşma projelendirilip, Söğütlü Cami ‘uçuruldu’

Bu duruma gösterilen tepki üzerine, bu kez cami mevcut yerinden tamamen kaldırılarak, Akpınar'ın Cezmi Kartay Caddesi karşısındaki köşenin, bir iş merkezi ile birlikte planlandığı bir kroki ortaya çıkmış, bu daha büyük tepki yaratmıştı.

CAMİYİ UÇURDULAR, MEYDANA KONDURDULAR!..
Bu tepkiler basında da dile getirilirken, imar projesini yapan mimarlık firmasının, Kuyumcular Adası'nı muhafaza etmek, rantı önceleyen beton binalardan vazgeçmemek için, camiyi bu kez 2011'de, şehir meydanının genişletilmesi ihtiyacının bulunduğu gerekçesiyle AKP'den yeniden aday yapılmadığı için kızgın olan eski belediye başkanı Cemal Akın'ın kişisel kararıyla bir gecede yıktırılan alanı caminin üçüncü yeri olarak belirlediği ortaya çıkmıştı.

ÖNCE BİNALARIN ARASINA GÖMDÜLER: Çarşı merkezi ile ilgili hazırlanan ilk projenin maket görselinde, Söğütlü Cami'nin yerinde, çevresi binalarla kuşatılmış olarak yeniden yapılması düşüncesi yansıtıldı. Ancak, ön tarafındaki toplam 6 blokluk Kuyumcular Adası projenin ‘olmazsa olmazı’ idi!..

Kent merkezindeki meydanların genişletilmesi planlanırken, caminin esas yerini de dahil ettikleri rant alanından vazgeçmemekte kararlı olan 'perde arkasındaki karar vericiler', Söğütlü Cami önündeki bölgenin binalardan arındırılarak meydana katılması gerekirken, bunu yapmadıkları gibi karşı adadaki eski belediye alanını caminin yeniden yapılacağı alan olarak belirleyip, bu konuda çalışma yaptılar.

Ancak bu durum kamuoyundan ve yeni seçilen Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er'in muhalefeti ile karşılaştı. Sami Er, dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'yle yapılan görüşmeler sırasında, eski belediyenin meydanının uygun olmadığını, caminin hiç değilse eski yerinin yakınında yapılması gerektiğini anlattı ve 'Kuyumcular Adası' olarak planlanan ve inşaatına da en önce başlanan alanın, Soykan Meydanı'na cepheli bölümüne caminin inşası konusunda bakan talimat verdi.

CAMİYİ ÖNCE AKPINAR'A DOĞRU YÜRÜTTÜLER.. Ortaya çıkan ilk proje caminin adeta gizlendiği tepkilerine yol açınca, bu kez ortaya çıkan aşağıdaki krokide, caminin kendi yerinden kuzey doğuya kaydırılıp ‘100. Yıl Çarşısı- Söğütlü Cami’ olarak planlandığı görüldü. Sergilenen bu krokide, Akpınar'a doğru kaydırılan caminin bu kez bir işhanının mescidine dönüştürüleceği eleştirileri yapıldı.

Bu bölge için yapılan proje görselinde, Söğütlü Cami'nin Yeni Cami'den çok büyük olarak yansıtılması, 'Yeni Cami'nin gölgede bırakıldığı' eleştirilerine kaynak oluşturulurken, daha önce Yeni Cami'ye 100 metre mesafede olan Söğütlü Cami'nin yeni yerinin Yeni Cami'yle mesafesinin yarı yarıya düşmüş olması da, 'birbirine bu kadar yakın cami olmaz' eleştirilerine yol açtı.

Bir ara Söğütlü Cami'nin yapımından tümüyle vazgeçilmesi gerektiği de konuşulurken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği'nin yeni bakanı Murat Kurum bakan olduktan sonra ilk gezisini yaptığı Malatya'da duruma müdahil oldu, caminin eski belediyenin bulunduğu alana yapılması talimatını verdi.

CAMİ ORTAYA ÇIKACAKTI, YOK EDİLDİ: 6 Şubat depremlerinde hasar gören öndeki binaların yıkımının ardından Söğütlü Cami ortaya çıkarken, camiyi yıkma, hasar gören binaların yerine daha yoğun bina yapmayı hedefleyenler, tüm çarşı projesinde ilk olarak Kuyumcular Adasının inşaatına başladılar, camiyle ilgili planlarını engellememesi için çok hızlı bir çalışmayla bu binaları yaptılar..

Herhangi bir şehircilik, kent meydanı düzenlemesi, buna ilişkin kriterler gözetilmeden tamamen bakan talimatının 'son karar' olduğu gerçeğini kabul etmek zorunda kalan Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er'in, buradaki müdahalesi, caminin Soykan Meydanı'na cepheli olarak yapılmasının planlandığı ancak bundan vazgeçildiği yerin, Soykan Meydanı'na katılarak buranın bir nebze genişletilmesini sağlamak şeklinde oldu. Tek karar merci olan Çevre Bakanı da, bu durumu onaylayınca Söğütlü Cami'nin yeri kesinleşmiş oldu.

KUYUMCULAR ADASININ BİR BÖLÜMÜNE İPTAL.. Sami Er'in Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesinin ardından, Söğütlü Cami'nin Kuyumcular Adası'nın Soykan Parkı tarafındaki tamamlanmamış son iki blokunun yerine yapılması gündeme geldi. Ortaya çıkan, Söğütlü Cami'yi buraya yerleştirmeye gönülsüz olan mimarlık firmasının abartılı bir görsel yaparak, Yeni Cami'yi bunun yanında adeta yok ettiği görüntü, tepki gördü. Yan yana iki cami ve Söğütlü Cami'nin Yeni Cami'yi gölgelediği yolundaki tartışmalar, rantçıların istediği eski belediye alanının yeniden gündeme gelmesi ve kesinleşmesinin yolunu açtı

Meydanlarının genişletilmesi beklenen Malatya'da, bir süre önce eski belediyenin yıkılmasıyla şehre kazandırılmış bir meydan da, imar ve yapılaşmadan kâr bekleyen Emlak Konut'un yanı sıra, Kuyumcular Adası'nın bir bölümünü kaybetmelerine rağmen mevcut durumda, yerlerinin büyük kısmını kurtarmış olan siyaseten ve madden etkili- güçlü çevreler, 'Şehircilik Cinayeti' olan meydana cami projesinin galibi oldular.

27 EYLÜL'DE TEMELİ ATILACAK..
Söğütlü Cami'nin, en son belirlenen yerde temelinin 27 Eylül Cuma günü, Çevre Bakanı Murat Kurum'un da katılımıyla atılacağı duyurulurken, bu alana cami yapılmasının uygun olmadığını savunanlar, bu yanlışlıktan dönülmesi için uyarılarını tekrarladılar.

Malatya'nın, dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından 1930'lu yılların ortalarında şehir imar planını hazırlamak için Malatya'ya gönderilen Alman Mimar Jansen'in, Hükümet Konağı ve şimdi yıkılmış olan belediye binasının yerini belirlerken, Yeni Cami'yi merkez alarak bir şehir merkezi oluşturduğu dönemde, buna ilişkin kararların çok daha bilimsel ve demokratik şekilde verildiği biliniyor. O dönemde, İsmet İnönü'nün kuzeni olan Malatya Belediye Başkanı Tevfik Temelli'nin Hükümet Konağı için bir başka yeri ısrarla istemesine, dönemin bugünkünden çok daha demokratik olan tek partili üyelerden oluşan belediye meclisinde iki alternatif yer arasında eşit oy çıkması üzerine, belediye başkanının oyuyla sağlanan çoğunluğa rağmen, Malatya'nın merkezi ve kentin imarı İsmet İnönü'nün talimatıyla, 'bilim, fen ve şehirciliğe uygun ne ise o yapılsın' talimatı üzerine şehrin merkezi kurulmuştu.

SÖĞÜTLÜ CAMİNİN GEZDİĞİ YERLER!. Fotoğrafta, mavi daire içerisindeki alan Söğütlü Cami'nin iki asırdır bulunduğu ‘vakıf’ malı yeri.. Yeşil daire, yerinden edilen caminin bir işhanıyla birlikte inşa edilmesi planlanan Akpınar'a cepheli yer. Sarı daire içerisinde Kuyumcular bölümündeki iki blokun iptal edilerek Soykan Meydanı'na cepheli olarak yapılmak istendiği yer. Kırmızı daire Söğütlü Cami'nin inşa edilmesine karar verilen ve Cuma günü temel atılacak olan eski belediye binasının bulunduğu yer.

Yaklaşık 90 yıl sonra bundan daha geride bir kafa yapısıyla sadece rant amaçlı olarak şehrin planlanması, muhafazakar bir yapısı olmasına rağmen, rant için caminin 2 asırlık yerinden edilip, kent meydanının bakan talimatıyla cami yeri olmaktan çıkarılıp, sonraki bakanın talimatıyla yeniden cami için seçilmesi, Malatya'nın kent tarihinde de daha çok konuşulacak bir karar olarak geçecek.

VATANDAŞ TEPKİSİ..
Bu arada, Söğütlü Cami'nin şehrin bir meydanını ortadan kaldırma pahasına seçilen yere yapılacak olmasıyla ilgili, malatyahaber.com'da çıkan son haberlere gelen vatandaş tepkilerinden bazıları da şöyle:

Aytalam
Bu meydanı zor kazandık bırakın meydan olarak kalsın. Öncelikleri bırakıp bu suni gündemlerle insanların huzurunu kaçırmayın. Siyasi malzemeden çok halk yararına düşünerek meydanları heba etmeyin.

HALK OYLAMASI
Halk bukez tamamen illAlllah etti elinizden namaz kılan kılmayan herkes meydanın öldürülmesini istemiyor. Unutmayın Taşkın Bey halkın oyları ile geldiniz yaptık olacak demeyin bir şeyler yapınca halkın onayını alın halk oylamasına şunun böyle giderse sizde gideceksiniz bilesiniz eski mütevazı Bayram bey yok sanki artık....

Haciwhat
Bence Kuyumculara tekrar danışın kesin kararı öyle verin.Çünkü onların ne istediği çok önemli.Mesela camiinin şimdi emekliler parkına değil de belki kapalı çarşının tam yanına istiyor olabilirler.Aman buna çok dikkat edin.Onları üzmeyin.

ARŞİV FOTO: Rant için yıktırılan Söğütlü Cami ve rezerv alanı kapsamına alınmayan iş merkezi

cafer CANBAY
önce Caminin yerini talan edin Sonra kalkın yeni camiye 20 metre arayla söğütlü cami yapın nasıl bir aklınız var allah aşkına Bırakın talancılar sizler karar vermeyin Malatya sevenler mimarları karar versin.

Sayın Taşkın Beye
SAYIN BASKAN TAŞKIN BAYRAM bey taşkınlığa mahal vermeden aslına uygun eski yerine yaparsanız kuyumculara peşkeş çekilmemiş olur ve şehrin nefes alınabilen meydanı betonlaşmamış olur. Şehirler çarşılar meydanları ile anılır. Siz de sistemin adamı oldunuz ve bizi üzdünüz böyle yaparsanız 4 yıl sonra sizin de geçerliliğiniz dolacaktır. Makamlar mevkiler koltuklar gelip geçicidir. Geldiğiniz yeri unutmayın

Dilaver Gür
Söğütlü Cami yürüdü Emekliler Parkına geldi.. Neden eski yerine yapmadınız?? İnsanları bu konuda bile ikiye böldünüz.. Kimse Cami yapılmasına değil neden yerine değilde Şehrin ihtiyacı olan ve şehire değer katacak meydana yapılmasını sorguluyor.. Yazıktır, günahtır bu şehire ihanet etmeyin.. Bunu kimler ve nasıl planladılar acaba anlamış değilim..

malatyalı
halkın %99 u bu caminin yapılmasını istemiyor.merkezde geniş alan kalsın isteniyor.bir anket çalışması yapılsa ,emin olun bu sonuç çıkar.ısrarla bu caminin yapılması için uğraş veriliyor.zannımca diyanet müftülük bu işin başını çekiyor.sayın müftü çıkıp desin bu caminin buraya yapılması doğru değil.diyemez çünkü belli kalıplar içinde kalmış ,körelmiş insanlar.o camiyi oraya dikecek islamı kurtaracaklar.hepsine yuh olsun...

YAZIKLAR OLSUN
Namazını kılan biri olarak yazıyorum. Milletin ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisi üzerine eski bakan ranta izin vermeyerek aslına uygun olarak eski yerine yapılmasını emretti. Gelinen süreçte ne değişti? ŞEHİRLER MEYDANLARI İLE ANILIR deprem bir fırsatken maalesef rant yüzünden güzelim şehri mahfediyorsunuz. Sebep olanlara TÜYÜ BİTMEMİŞ YETİMİN BİR SAÇINA DAHİ GÖZ DİKENLERE HAKKIMIZ HARAM BİLESİNİZ YÖNETİCİLER. AHİRETTE GÖRÜŞÜRÜZ.

Tarikat
100 bin cami yeter bu ülkeye hele diğer camileri doldursunlar. Diyanet var güya ülke kara cahil tarikatlardan geçilmiyor. ben veegimi dini mabetlere harcamasını istemiyorum artık.

ARŞİV FOTO: Söğütlü Cami ve enkaz halindeki Yeni Cami'nin depremden birkaç ay sonraki kuzeyden çekilmiş görüntüsü

Nuri
Malatya yanın önceliği cami değil açık alanlardır.Yapılacaksada eski yerine yapılmalıdır.Bu cami cami diye bağıranların hiçbiride vakit namazlarına gelmez,Depremden önce birçok farklı yerde vakit namazlarına giden biri olarak söylüyorum.Mualesef Camiler boş!Yüce Allah işlerinin yürümesi için kenarda dini kullananlardan elbette hesap günü bunu soracak.

Malatya
Söğütlü camisinin çok öncelerini biliyorum o camiyi önceki yerinden niçin neden taşıyorsunuz lütfen cevap veriniz. Keşke yeni cami ile söğütlü cami birleştirilmiş olsa ve Adana'daki sabancı camii gibi büyük bir camii yapılsaydı.

Malatyam
Büyük cami olunca ne olacak İslamiyeti mi yayacaksiniz. Bırakın camiyi yeter artık okullarda hijyen malzemesi bile yok bu ülkede. Millet aç , evsiz. Ne diye cami israfı yapacaksınız

Mahir
Söğütlü Cami yapılan şehir merkezi planında yer ayrılmamıştı. Şehir planlaması yapılırken en doğru ve en hızlı çözümleme yaparak gidilmelidir. Bilimsel ve mimarlardan görüş alınmalı Çünkü orası bir park ve yeşil alan aynı zamanda bir meydan, konut yapımı ve işyerlerinin yapımına hız verilmelidir. 5-10 yıl sonraki , trafik ve nüfus yoğunluğu dikkate alınmalıdır.

ahmet
parka cami mi olur yeter bu sizin bu camii sevdanız ..görende diyecek bu kadar yolsuzluğu hırsızlığı adam kayırmayı hak yemeyi elin gavuru yapıyor..

Bitmiyor bitemiyor
Evet kardeşim, caminin bu parka ya da bu meydana yapılması yanlıştır. Evet, kendine dindar diyenler arasından son yıllarda epey kişi yolsuzluk hırsızlık yapmaktadır. Bu durum da en çok dine ve dindarlara zarar vermektedir. Ama hayır, her dindar hırsız ya da yolsuz değildir. Hayır, hırsızlık ya da yolsuzluk dindarlara has da değildir. Ve yine hayır insanlar cami sevdası yüzünden çalıp çırpmaz. Cami de okul gibi sinema gibi hastane gibi bir ihtiyaçtır. Cami yapmaktan vazgeçince yolsuzluk da bitmeyecektir. Söğütlü cami bir vakıf eseridir ve vakıflar anayasal olarak devlete emanettir. Bu camiyi yerinden edip kendi küçük hesaplarına kurban edenler her iki cihanda hesap vermelidir. Bu cami vakıf malı olduğundan yerinde yapılmalıdır. Bunu söylemek cami sevdalısı olmak demek değildir. Cami sevdalısı olmak da ayıp ya da günah veya suç değildir. Ayrıca yeni caminin kapasitesi çarşıyı kaldırmaz, tarihi eser olduğundan büyütülmesi mümkün değildir, aynı şekliyle yapılmak zorundadır. Dolayısıyla ikinci bir cami ihtiyaçtır. Sizin için ihtiyaç olmayabilir o da kimseyi ilgilendirmez.

MEYDANA YERLEŞTİRİLMİŞ HALİ.. Maket görselde, sağda eski belediye binasının yerine yerleştirilmiş olan Söğütlü Cami

Misafir
Oy için gerekli önemli olanda oy,insan ne zaman önemli olur medeniyet olur,medeniyet olan ülkelerdeki depremin etkisiyle kyaslayın.Özet, bize cami gerekli medeniyeti boş verin.

Hakaret?
Bitmediniz demek hakaret mi ?ilk kez sizden duyuyorum. Ben bu niyetle yazmadım ama siz hakaret kabul edip bana bitmediniz demişsiniz. Neyse bunu geçiyorum. Sizi ne diye yaftalamışım? Size herhangi bir ithamda bulunmadım. Herhangi bir sıfat kullanmadım. Siz şöylesiniz böylesiniz demedim. Kullandığınız ifade sorunlu dedim. bize cami değil medeniyet lazım demek ikisini karşıt görmektir. Söğütlü cami meselesi oy meselesi değil hemşerim. Bu olay tamamen vakıf malına çökme onun bunun küçük çıkarına koca camiyi kurban etme olayı . Eğer bu olay verilecek oylar üzerinde etki yapacaksa bu olumsuz yönde olacaktır. Çünkü bizim inancımızda ve kültürümüzde vakıf malı yetim malı gibidir. Anayasamıza göre devlete emanettir. Bu saatten sonra Söğütlü cami yerine de yapılsa (ki artık mümkün değil) parka da yapılsa başka yere de yapılsa yapılmasa da bu eksi yazar. Şimdiki çırpınma zaten bunun göstergesi. İki tane kuyumcunun menfaati için koca camiyi iç ettiler şimdi çırpınıyorlar. Ama nafile... Size tepkim bu kadar eleştirilecek yanlış giden şey varken cami - medeniyet filan gibi ifadeleriniz. Hakaret etme kastım da yok.

Bülent Yaşar
Ülke böyle yönetilmeye devam ederse camiiler boş kalır. Milletin gözü hırsızlıkta çalmada, kul hakkı gibi iyi kavramlar kayboldu. Önce deoremd n dolayı evkere öncelik verilmeli ve iyi eğitim ile çocuklar doğru buyumeli. Dinimize bir şey olmaz da şu şeyh geçinip halkı soyanlar olmazsa

MEYDAN
Adamlar meydan bırakmadı yahu. EMEKLİLWR PARKİNA CAMİ OLMAZ ! OLMMMAAAAAZ. SACMALAYİ KESİN ARTIK. TEZE CAMİ VAR YETERLİDİR. SÖĞÜTLU CAMİ İNSANLAR EVSİZKEN ONCELİKLİ İHTİYACMİS GİBİ YAPMAK HARAMDİR GÜNAHTIR. PEYGAMBER GELSE YAPTİGİNİZ SİYASAL İSLAM'DAN DOLAYİ KAHROLURDU

Hakan
Tüm beceriksiz yöneticiler malatya da toplanmış ilk önce evlerı yapın namazımızı evde kılırız. Halen zafer mh dogu konutlar rezerv alanı ilan edıldı ne ihalesi yapıldı ne bılgı veren var

Malatya'nın yerlisi
Yorum yapacam inançsız diyecekler ama önce evimizi yapın cami kolay bak onca zaman oldu konteynerda kalan var kıra kıra dolaşan var kiralar başını aldı gitti yazık günah insanı dinden soğutmayın evimizi yapın cami baş göz üstüne biz ekmek diyoruz siz pasta diyorsunuz

İsraf
neden hala cami cami deniyor anlamadım dinimizce fazlası israf ve haramdır

Söğütlü Caminin Yeri Yanlış
Meydan yok beyler kentte meydan olabilecek alan bırakmadınız 9-10 kişi istedi diye şehrin tek açık alanına cami yapılmaz kaldı ki 100 m karşıda yeni camimiz var ayıptır günahtır aklım almıyor cahil bir adamım ama bunlar benden kötüymüş

Akıl
Söğütlü Caminin Yeri Yanlış isimli kullanıcı yorumuna
Her yere cami her yere amaç nedir yahu israf yapmayı bırakın artık dinden soğuduk

SÖĞÜTLÜ CAMİNİN YENİ YERİ VE ÇARŞI MERKEZİ.. Söğütlü Cami'nin eski belediye meydanına yerleştirilmiş halinin yanı sıra, caminin yeri de dahil tamamen beton blok binalarla doldurulmuş çarşı merkezi maket görseli

hkb
yazik ya adamlar camiyi yuruttuler oda garibim emekli parkina coktuler

Byconan
1…..2…….3………daha fazla cami

KONUT-CAMİİ PROJESİ 
Yapılan her konutun üst katı cami olsun. Her konut-camiye bir imam atansin , imam maaslari apartmanda oturanlar ödesin. Böylelikle ülkemizin başındaki musibetlikler de son bulmuş olur millet din iman erbabı olur dinsizler yüzünden deprem oluyor, kuraklık oluyor onlar şey olmasa bir de ameriga gisganmasa çoh eyiyiz. Doğalgaz da bulmuştuk bu kış herkes köklesin doğalgazı tamam mı halayci kardeşlerim

Haciwhat
Malatyaya ihanet edilmesin.Yüce Allah bir kapıyı kapattı.Bin kapı açtı.Malatyanın gelişmesi,genişlemesi,büyümesi için bir fırsat doğdu.Eskişehir,Kayseri,Konya gibi Geniş caddeler,bulvar ve meydan beklerken.Üç-beş kuyumcu için camiyi şehrin ortasına dikeceksiniz.Elhamdülillah müslümanım.Ama emekli parkına cami yapmak yanlışdır.Olmaz.Bitince göreceksiniz.İslam dini akıl dinidir.Bu cami şehrin merkezine olmaz.Adanadaki sabancı cami nerede ?yeri nasıl?İhtoşamı nasıl?Hiçmi gören,bilen yok! .Kuyumcuların keyfi için şehrin merkezine cami yapılmamalı.Ya eski yerine yapılmalı yada daha uygun bir yer bulunmalı.Yahu bari bu cami için bir anket yapmak neden aklınıza gelmez.Sizi biz seçmedikmi?

Mehmet
kuyumcuları kapalı çarşı gibi yerin altına alıp şehre alan kazandıramadılar bu kadar basiretsiz kabiliyetsiz yeteneksiz bir yönetim olamaz şehri eskisinden daha beter bir hale getirecekler. Kuyumcuların mutluluğu şehre alan kazandırmaktan daha önemli !...

Ufkumuz uzay
Onların natosu fed'i doları eurosu varsa bizim de çarşı merkezde iki camimiz var.. şimdi onlar bizden korksun!!! Keşke kapalı Çarşı'nın yerine üçüncü bir cami yapılsa Türkiye'de hiç olmayan 12-14-16-20 minareli mesela.... işte o zaman bizim uzay çağımız başlar :))))) vay lımıneeeeyyyy zavallıların küçük köyü Malatya... sen hayatta bir adım ileri gidemezsin....

Mehmet
Nasıl kandırdılar ama, bakan ve belediye başkanları söğütlü cami yerinde yapılacak demiş esnafa, vatandaşa söz vermişlerdi, içiniz rahat olsun demişlerdi. Yine allem kullem kendi bildikleri gibi alenen açıktan ranta kurban verdiler. İşte akp kafası budur. Doğru ve mantılı olan umrunda değil işine geleni yapar.

Ya o öyle diil
İki tane kuyumcunun menfaati için koca camiyi yürütenlere ne dense yeridir. Bu arada bu kuyumculara haklı tepkilerini yönelten hemşerilerimizi yarın oralardan alış veriş yaparken görürsem kalp kırarım baştan uyarayım (!) Bu olay, Malatya'da işlerin nasıl yürüdüğünü, kararların nasıl ve ne yönde alındığını net bir biçimde göstermektedir. Denebilir ki Söğütlü cami olayı Malatya'nın aynasıdır. Ancak bir konuyu netlestirelim. Çarşıda cami ihtiyacı yok diyenler, halkın çoğu istemiyor diyenler bunu neye dayanarak söylüyor? Ben Yeni caminin çarşıdaki cami ihtiyacını karşılamayacağını düşünüyorum. Benim dayanağım depremden önce cuma namazlarında her iki camiden yollara taşan cemaat. Bunu görmemiş olamazsınız, yaz kış her cuma yaşanan olaydır. Vakit namazlarında camiler dolmaz zaten o namazlar evde işte vs kılınabilir. Ama cuma ve bayram namazı camide kılınır. Dolayısıyla ihtiyacın ölçüsü budur. Ayrıca camiler, devlet bütçesiyle yapılmaz hayırseverler yapar. Hem Yeni caminin yeninden yapımını hem de Söğütlü camiyi aynı hayırsever işadamı üstlenmiştir. Ülkedeki 90-100 bin cami için de bu böyledir. Ülkede 90 bin cami var o zaman bu cami gereksiz nasıl bir argüman? Evet bunlar içinde gereksiz olanlar da vardır ama bu çarşıda ihtiyaç yok anlamına gelmez. Tekrar ediyorum caminin yeri noktasındaki eleştirilere katılıyorum ama camiye gerek yok diyenlere katılmıyorum. Malatya merkezinde camiye de parka da meydana da ihtiyaç vardır. Biri diğerine kurban edilemez. Bence gerçekte neye kızdıysak tepkimizi ona yöneltelim. Caminin yeri başka bir konudur, cami ihtiyacı başka bir konu. Karıştırmayalım...

HALK OYLAMASI 
Seçimler geldiğinde oy toplamaya gelirsiniz bu halkın aklıyla alay edin bakalimmmmm bıçak kemiğe dayandı. Halk oylaması yapın eğer ki halkın oyuyla geldiysenizzz haberlerde pinokyo Sami boyalı bayram diyorlar Sami bey hani eski yerine yapılacak aciklamaniz ne oldu???

Fikret
Anti demokratik yönetimler şehirlerde meydan olmamasını yeğlerler. Bu fırsatı değerlendirdiler ve bir taşla iki kuş vurdular.Boylece kuyumcuların dediğini yaptılar , hemde meydanı yok ettiler.

DİNİ MABETLER
Ülkede 90 bin cami var. İnsanlar yoksulluktan kırılıyor, memlekette insanlar hala belirsizlik içinde konteynerda yaşıyor kimileri şehri terk ediyor ama bunların derdi siyasal İslamcilik oynamak. Oy lazım onlara. Halkin göreceği bir cami yap tamamdır oy garanti artık.

Hüseyin
Şehrin tek yeşil alanına ve kent meydanı olacak noktaya cami yapılması cinayettir. Bu şehirde kent konseyi genel sekreteriliği yapmış zatın başını çektiği vizyonsuz güruh maalesef başarılı olmuş ve şehrin kaderiyle oynanmıştır. Torunlarımız bizleri lanetle anacaktır. Malatya artık yaşanacakbir yer olmaktan çıkarılmlştır.

ahmet
kim bu camiyi orda istiyor..ucube gibi duracak orada...bu şehrin daha önemli sorunları var ..çarşının meydanı yok , olan yere de cami yapılıyor..kimse yok mu karşı çıkın günaha girmezsiniz..haksızlığa ses çıkarmayan bizden değildir.

sade vatandaş
Sayın belediye başkanımız emekliler parkına Söğütlü caminin yapılmayacağını kendi yerine yapılacağını söylememiş miydi? Kuyumcularımızın dükkanları o kadar değerli ki koca Camiyi karşıya taşıttılar Malatya meydanı hayalini de 100 yıl sonraya bıraktılar. Oysa güzelim cami Akpınar yoluna sınır yapılıp iki güzide camimiz de çarşının tüm yükünü alırdı. Ayrıca ilk defa bir meydana kavuşurdu Malatyamız. O meydanı yapmamak için kaç yıldır direnen bir zihniyet var ilimizde. Ziraat bankası yıkıldı, Esenlik market yıkıldı, şehrin ortasında ucube bir park yapıldı da oraya meydan yapılmadı inatla. O birileri yine kazandılar diye mutlu olsunlar. Ama şunu da unutmasınlar ki yıllar boyunca herkes onları lanetle anacak ve Allah camiyi bile rantları için hiçe sayanları affetmeyecektir. Son söz doğma büyüme dededen Malatyalı biri olarak ben hakkımı helal etmiyorum. Malatya hakkında karar verip Malatya ile uzaktan yakından ilgileri olmayanları da artık kendi güzelim şehirlerine gitmeye davet ediyorum.

Battal
Camii büyüklüğü iyi hoş ama sehrin meydanı olmayacak bu şekilde..

zafer
kuyumcular razımı sehirde yeşil alan kaldımı yeni projede yeşil alan vardır inşallah

Ornek
Ne gibi örnek olacaklar anlamadım ?? İbadet Allah'a karşı yapılmıyor mu gösteriş için mi yapıyorsunuz siz?

MUSTAFA
Arada bir yol var, karşılıklı iki cami. İşte Malatya nın bir gerçeği daha. Kuyumculara kıyak geçerek, camiyi karşıya yürüten bir sistem. Malatya nın gerçeği. Şehre bir meydan kazandırılacağına, meydan yerine fazladan bir cami. Malatya nın gerçeği. Sahipsiz Malatya gerçeği.

Şehirler Meydanlarıyla anılır
"Şehirler meydanlarıyla anılır" ranta kurban gitmemeli eski yerine aslına uygun yapılmalı. Halkın talebinde uygun olmalı eski bakan halkı dinledi eski yerine yapılacak dedi. Yeni bakana yeni camiinin yanına yapılacağı yalanını söylediler ve istediklerini yaparak güzelim meydanı mahfedip kuyumcular adasına yani zenginlere peşkeş çektiler. Ben hakkımı helal etmiyorum. Halkın rızası yok bilesiniz

Yetmez
Yüksekliği 10 metre üstünde olan her yapı ve mülkiyet için uygun minareler tasarlanıp camii statüsü verilmeli

Hakan
Bence tüm çarşı planı iptal edilip kışladan mövenpick otele kadar bir cami yapılsın içinde yeni cami de bulunsun.

Vatandaş
Merkezde yanyana iki camiye gerek yoktu. Camiye bile gitmeyen vatandaşların veryansınıyla şuan ikinci cami yapılıyor

ali
Meydan nerede olacak sami kardeş? Meydan bırakmadınız meydan

Çakil44
Kim temelini atacak? Hükümet mi atacak? O camiyi kullanmayacak olanların vergileri ile yapılacaksa nasıl içlerine sindirecek. Kurun bir dernek toplayın vermek isteyen vatandaştan. Hem cami yapılır hem de bazılar zengin olur. Benim vergimle yapılacaksa ben helal etmiyorum. İmamlar bile devletten maaş alıp iktidar propagandası yapıyor. Onların maaşı da helal olasın.

Mehmet han
Şehir de meydan bırakmadılar resmen boğuk betonarme saçma sapan bir çarşı projesi olmuş boş yatırım her sokağa camii yapılmalı camii siz olmaz bom boş köylerde bile sadece imam ve 2 haneli köyler yazık boş yatırım

malatyahaber.com

İlgili haberler
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

63 yorum yapılmış

  • Mahmut (2 gün önce)
    Cehapeliler bu işe karışmasın, Akepeliler işini bilir.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • BASRİ GÖNÜLTAŞ (2 gün önce)
    Söğütlü camii yapılacak yerin konumunu yorumlayanlar ACABA NAMAZ KILAN KİŞİLERMİ YOKSA ALLAHIN EVİNE KARŞI OLAN MAĞFİLLERMİ MERAK KONUSUDUR. YADA YÜCE DEVLETİMİZE KAFA TUTTUĞUNU SANAN BEYNAMAZLARMI
    %23
    %77
    Yanıtla
  • Sen kimsin basri? şimdi sen güya müslümansin ve hiç tanimadigin kişilere sırf senin zihniyetinden olmadığı için İFTİRA atmaya calisiyorsun. Siz musluman değilsiniz gösteriş meraklısı siyasal islamcisiniz!
    %71
    %29
    Yanıtla
  • sen hayirdir din iman sorguluyorsun hizbullahci isidci zihniyet bu
    %72
    %28
    Yanıtla
  • BASRİ GÖNÜLTAŞ (1 gün önce)Hadi oradan isimli kullanıcı yorumuna
    hadi ordan diyene, rabbime hamd olsunki müslümanım ve devletini milletini seven vatandaşım, inancım üzere camii ile ilgili siyaset yapılmasına karşıyım devletimin kararlarına saygılıyım, akp'li değil ülkücüyüm, hak yemem haksızlık etmem hiçbir kimseye düzdüreceğim hiçbir şeyimde yoktur.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Yani? Madalya mi verelim? Herkes vatansever... Ülkünüz nedir Arap seviciliği mi? Ülkende 15 milyon istilacı var tepkin var mı? Yoksa ummettir deyip ülkeni mahvoluşuna kılıf mi uyduranlardansin?
    %50
    %50
    Yanıtla
  • BASRİ GÖNÜLTAŞ (23 saat önce)Hadi ordan isimli kullanıcı yorumuna
    Herkes vatanına hizmet ettiği kadar vatansever ve insansa, Hala vatanımın hizmettindeyim?
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Basri bence sen utangaç akp destekçisisin itiraf et
    %40
    %60
    Yanıtla
  • BASRİ GÖNÜLTAŞ (1 gün önce)BASRİYE YANİT isimli kullanıcı yorumuna
    hadsiz
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Basri mubtemelen +50 yaşında birisin hadi git yüce belediyenin ekmek kuyruğuna gir oyunu da bas ampule çok sorgulama
    %34
    %66
    Yanıtla
  • BASRİ GÖNÜLTAŞ (1 gün önce)BASRİYE YANIT isimli kullanıcı yorumuna
    Agzın var konuşuyorsun ama hiç dengim değilsin. Hadi işine bakta sende benim gibi sıraya girmeyesin
    %34
    %66
    Yanıtla
  • BASRİ GÖNÜLTAŞ (1 gün önce)BASRİYE YANİT isimli kullanıcı yorumuna
    Mesele söğütlü camii şerifin yeri, Bazı insanlar keyfine siyasetle gündem yaratmanın peşindeler, Oysa müslümanlara göre mesele, SÖĞÜTLÜ CAMİİ ŞERİFİN İMARI VE İBADETE AÇILMASIDIR Hazreti mevlana derki; Edep aklın tercümanıdır.Herkes edebi kadar akıllı, aklı kadar şerefli, şerefi kadar değerlidir. Eğriyi kendinde arayan doğruyu kalbinde bulur.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • gokkubbenin alti her musluman icin ibadet yeridir. millet sefaletle kirilirken sehrin en olmayacak yerine cami cami diye tutturdunuz. siyasal islam degil midir bu ? malatya kaç bin cami var sanki doluyor ...
    %50
    %50
    Yanıtla
  • BASRİ GÖNÜLTAŞ (23 dakika önce)GOKKUBBE isimli kullanıcı yorumuna
    Camii şerifler, Müslümanların yan yana geldiği ve yaradanına karşı kulluk ettiği ibadethane yerleridir. Bunu idrak etmeyene ne dene, Bar pavyon ve sair mezbelelik yerler şeytana hizmet edenlerin yeridir. MÜSLÜMAN MAHALLESİNDE SALYANGOZ SATAMAZSIN. HADİ SEN KENDİ YOLUNA GİT İŞİNE BAK
    %100
    %0
    Yanıtla
  • BASRİYE YANIT 2 (12 saat önce)BASRİ GÖNÜLTAŞ isimli kullanıcı yorumuna
    Konunun Hz. Mevlana ile alakası nedir? Zirvalama istersen 85 altı IQ İLE
    %50
    %50
    Yanıtla
  • BASRİ GÖNÜLTAŞ (32 dakika önce)BASRİYE YANIT 2 isimli kullanıcı yorumuna
    Edep sahibi insana zırvalama demez. Demekki hiç edep almamışsın. Müslümanlık ve insanlık, İnanç ve ihlas IQ ile ölçülemez. Şayet IQ MERAK ETTİYSEN DEVLET 1991 YILINDA ÖLÇTÜĞÜNDE 153 idi. Şimdi kaç onu bilmem Zira ihtiyacımda yok, Sen benim dengim değilsin. Çünkü, Önce insan olmalısın.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hasan (2 gün önce)
    Tabi tabi altın değdiği her yerde ses çıkarır sonuç olarak; öncelik sarrafiye... vakıf malıymış, nefes alma alanıymış, kent estetiğiymiş ne gerek var onlara, önce altın ve sarrafiye...
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Appo (2 gün önce)
    Caminin yeri çok güzel oldu ,inşallah biraz da büyük olur ,cuma günleri her iki cami cematide hep dışarilarda yollarda namaz kiliyoduk, İslami sevmeyen istemeyebilir ,onlar için ,yani camiyi istemyenler içinde umarız ,meyhaneler ,pub lokantaları,klüpler ,eğlence merkezleri yapilir.Hakkinizi arayın sizlerde ,bizlerde bu memleketin insanlarıyiz.Fakat şunu bilinki 7 Avrupa ülkesi gezmiş biri olarak söylüyorum oralarda kiliseler en güzel yerlerde ,en güzel meydanlarda,siz camiyi istemiyorsunuz da biraz araştirin
    %23
    %77
    Yanıtla
  • Burada eleştiren 1 kişi de camiye karşı yorum yapmamış. Sizler konuyu niye oraya çekip ALGI yaratıyorsunuz?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 2000LER (2 gün önce)
    Abidin mutluluğun resmini çizedursun. Malatyadaki rantiyeci fırsatçıların kan emiciliğini, siyasi ve iktisadi ahlaksızlıklarının resmini toki eliyle ve devlet imkanlarıyla çizildiğini görüyoruz. Yaptıklarınızın/ yapmadıklarınızın ecrini dünyada da ahirette de görün. NOKTA.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • HACI (2 gün önce)
    Boşuna uğraşmayın bir Vekilin akrabası kuyumcu işi bağlamış cami gitsin bizim yerimiz genişlesin demiş vekilde Ankara dan onayı almış. olay bitti, cami gitti, oyunuzu verdiğiniz vekilden hesap sorun bir birinizin kalbini kırmayın
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Turan (2 gün önce)
    Kanal boyundaki milli eğitimin yerine... Aaa az kalsın ağzımdan kaçırıyordum.
    %59
    %41
    Yanıtla
  • müslüm (2 gün önce)
    cezmi kartay caddesi de. söğütlü cami gibi yerinden edilecek mi.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • malatyalı (2 gün önce)
    cami yerinin değiştirilmesine bende karşıyım ancak tek parti döneminde hepsi atamayla gelenlerden daha demokratik diye bahsetmeniz çok komik olmuş :)
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Teze Cami büyütülebilemez (2 gün önce)
    Aslında defalarca söylendi, yazıldı çizildi ama hâlâ bazı hemşerilerimiz teze camiyi büyütmekten bahsediyor. Sevgili Malatyalılar vatandaşlar arkadaşlar! Teze Cami tarihi eser statüsündedir. Aslına uygun olarak yapılması zaruridir. Bu konu taa Haseki Bakan zamanında da gündeme geldi o zaman da söylendi değişiklik yapılamayacağı... Lütfen artık bunu söylemekten vazgeçelim.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Kündübekli (3 gün önce)
    BÖYYÜK ÖNERİ Söğütlü camii meselesini kökünden çözecek ve kent merkezine nefes aldıracak bir yol öneriyorum. LC WAİKİKİ binası rezerv alan dışı. Camiyi o binanın en üst katına yapsınlar. 300 metrelik de bir çelik minare. Dünyada ilk ve tek oluruz. Herkes bizi kıskanır. Böylece tartışmalar da biter. Meydan da Park olur. Nassı ama? Oylarınızı ve desteklerinizi bekliyorum Eyy maraba hemşehrilerim.
    %64
    %36
    Yanıtla
  • selim malatyalı (3 gün önce)
    ne camiymiş kardeşim sanki ayasofya!sultan ahmet!1 tek camii olsun oda büyük olsun.zaten ankaralı firmanın yaptığı proje besi çiftliğine benziyor.malatyalı böyle bir projeyi hak ettimi sonuna kadar evet.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • aşkım_44 (3 gün önce)
    allah kabul ederse beş vakit namaz kılan biriyim arkadaş söğütlü cami projesinden de vaz geçilsin iki camii karşı karşıya ve birbirine çok yakın burayada cami yapılmasın orası yeşil alan ve park olarak kalsın ve dahada güzelleştirerek ağaçlandırmasından tutun yeşilliğine kadar ve büyük havuz da koyarak oraya ayrı bir renk verilebilir çünkü oranın etrafı camilerle dolu mesela yeni camiii var. yukarda kernek camisi var kiğılı camisi var kışla cadesinde tekke camisi var zaten malatya binalardan dolayı nefes alamıyoruz hiç kafelerin ve çay ocaklarının olmadığı güzel bir mekan yapın
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Mehmet (3 gün önce)
    Camini eski yerini kime vermişler ?
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Erdem (3 gün önce)
    Sayın editör bence memleketin başka ve daha önemli sorunları varken bu kadar büyütmek anlamsız sonuçta caminin eski yerinde meydan oluyormuş fark eden birsey yok gibi
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Haciwhat (2 gün önce)Erdem isimli kullanıcı yorumuna
    Size göre yapılacak bir inşanın şehrin tam ortasına yapılması ile herhangi bir yerde yapılması arasında fark yok.Ancak yapılacak olan bir camiiyi halk yerinde istemesine rağmen bunun üç beş kişinin keyfi için şehrin ortasına kaydırıp şehir meydanınin daraltmasına,trafik yoğunluğuna sebebiyet vermesini şehrin merkezini kapatmasını siz normal görsenizde şehrin geri kalanı şehrin nefes alabilmesi için normal olarak,bunu normal kabul etmemektedir.Söğütlü camiinin yerinin meydan olması ile eski belediyenin meydan olmasını her açıdan aynı şey olarak düşünüyorsan zaten size anlatabilecek başka bir nedenimizde olamaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • GOKDELEN CAMİ PROJESİ (3 gün önce)
    Degerli hemşehrilerim şehrin gobegine 15 katlı gökdelen cami yapilsin biz de kurtulalım İslami siyasete alet edenler de. En buyuk derdimiz söğütlü caminin yeriydi zaten. Malatya siyasetçileri sığ dusuncelidir onlar gökdelen projesi yapma vizyonu gösteremezler yapılsın da biz de kurtulalım bu Malatya siyaseti de. Yetti gari
    %67
    %33
    Yanıtla
  • cami yeri kimsenin babasının malı değil vakıfa ait, camiyle işi olmayan belli zihniyet mensupları bu konuda neden yorum yapar buda ayrı bir konu
    %28
    %72
    Yanıtla
  • Belli zihniyet derken? Şehir senin babanın çiftliği mi?
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Şükrü sahin (3 gün önce)
    Söğütlü camii ye ne gerek var gardasim yeni camiyi biraz daha büyük yap 100metre arayla iki camiye ihtiyaç yok malatyaya hadi yapalim diyosaniz neden eski yerine yapmazsiniz orada rant var kimbilir kimlere peşkeş çektiniz yoneticiler kendinize guveniyorsaniz noter tastikli anket yaptırın halk ne diyosa o olsun nerde öyle duyarli yöneticiler vah malatyam vah hemde ne vah
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Paşa44 (3 gün önce)
    Karşı karşıya iki cami nasıl bir mantığın izahıdır Allah aşkına? Cami yapılmasın demiyoruz ama ihtiyaç olan bir yere yapılsın. O lokasyonda Yeni Camii, Saray Camii, Çınar Cami ve Tekke Camii olmak üzere dört camii var. Büyük Şehirler meydanlarıyla ve yeşil alanlarıyla nam salmıştır. Meydan fakiri olan bu şehirde orası meydan, altı da otopark olsun. Şehir acilen Beydağı ve Yeşiltepe bölgelerine kaydırılsın, yeni alt merkezler oluşturulsun. Üçüncü ilçe olarak Beydağı veya Fırat ilçesi kurulsun. Malatya tek merkezlilikten kurtarırsın.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • malatyalı (2 gün önce)Paşa44 isimli kullanıcı yorumuna
    şehir nüfus kaybetti depremden sonra 3.ilçe kurulması zor, kurulursada ismi yeşiltepe olmalıdır, gelişmeye müsait alan çok
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Mehmet (3 gün önce)
    Aslında olay valilik binasi ve kuyumcular yerinin yanlış yere yapılması ile başladı.. valilik binamız yıkıldı.. valilik binamız sumerpark içine belediyenin tam karsisina çok güzel yapılirdi.. eski valilik binasının yerine de sogutlu cami ( altı dukkanlar olacak şekilde 4 şerefli) yeni cami ile karşı karsiya olabilirdi.. tıpkı ayasofya ile Sultan Ahmet caminin karsilikli durması gibi.. sogutlu caminin altini kuyumcular alacak kapalı çarşı ile entegre olabilirdi.. alt geçit ile birleşme gibi vs.. böylece kuyumcular için yapılan yer boş kalacak fuzuli caddesi cevreyoluna baglanirdi.. bunu baştan söylemiştim... ama yorumlarimizi dikkate alan bir siyasi yok...
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Emir Asaf (3 gün önce)
    Üzerinden 100-200 yıl geçti diye bir yapı tarihi olmaz. Öyle bir kabul varsa ülke tarihi eserden geçilmez. Bir eserin tarihi olması için yaratıldığı döneme ait kültürel, sosyal veya siyasi bağlamı yansıtması ve sonraki dönemlerde etkileyici bir iz bırakması gerekir. Şimdi size sorarım mevcut Söğütlü cami yaratıldığı döneme ait hangi izi taşıyordu ? Nasıl bir sosyolojik yada siyasi anlamı vardı? Veya sonraki nesillere nasıl bir ilham oldu? Keşke merkeze 2 cami yerine günümüz mimarisiyle gelecek nesillere ilham olacak sosyolojik olarak da depremden yıkılmış bir şehrin yeniden inşasını ve var oluşunu simgeleyecek büyük tek bir cami inşa edilseydi.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Merakli Malatyalı (2 gün önce)Emir Asaf isimli kullanıcı yorumuna
    Söylediklerinize katilmakla beraber, bir düzeltme yapayım: Söğütlü Camii tarihi eser değil zaten, Teze camii tarihi eser olarak tescilli... Ortada teze cami kalmadığına göre tescili de kaldırılıp 2-3 cami bedeline restorasyon yaptırmaktan kurtulsaydik keske...
    0
    0
    Yanıtla
  • Recep solmaz (3 gün önce)
    Camiye değil algı olusturulmasin yerine karşıyız...meydanlar bir şehrin görsel guzelligidir yapmayın etmeyin bakan bu şehirde yaşamayacak cocuklarimiza güzel eser birakalim
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Alperen (3 gün önce)
    Yapılan sadece hırsızlık ve yolsuzlukları örtbas etmek için cami cematini memnun etmeye yönelik bir eylemdir. Yazıklar olsun Bu şehirde Vali de Belediye başkanlarıda sadece oturdukları koltukları sağlamlaştırmak için çaba sarf ediyor. Bir şehir yok edilirken onlar ranta hizmet ediyor. Bu karar değişmez ise ileride şeehir merkezi için içinden çıkılmaz hal alacak bir durum meydana gelecektir. Mimarlar Odası nerde STK'lar nerede yeter artık kula köle olmayı bırakın birazda Malatya için sesinizi yükseltin.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Mert (3 gün önce)
    Beton Malatya İki cami önü açık meydan olsaydi şehir çok güzel görünüm kazanırdı onu bile rantcilara kurban edildi
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Battal sıhmaköfte (3 gün önce)
    Ha birde şu var emekliler parkına yapılacak camiinin altı yine tükanmı olacak olacaksa kimlerin olacak ?
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Oğuz (3 gün önce)
    Yeni camii yeterdi bulunduğu yere yapılsaydı biraz daha büyük bir şekilde emekliler parkına niye dokundunuz bir toplanma alanı bir meydan orası vardı zaten ne gerek vardı bu camiiyi buraya yapacaksınız gereksiz ve kötü bir proje olmuş yapmasanız daha iyi
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Maykıl körli (3 gün önce)
    E daha ne olsun yeri güzel bence
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 gün önce)
    Bence yeni yeri gayet iyi.Bu yeri düşünenlerden Allah razı olsun.Emekliler meydanı dediğiniz yer çay ocagiydi zaten.Simdi camiyle beraber güzel ve kullanışlı bir yer olur.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Battal (3 gün önce)
    Malatya da yaparsan niye yaptın yapmassan niye yapmadın derler...Söğütlü Camii nin yeri zaten depremden önce binaların arasında değil miydi?Simdiki yeri daha iyi ama meydan gerek Malatya ya!!Kapalı çarsı konusunu haberleştirmeniz gerekiyor,çünkü depremde kolonlarına bakıldığında orası da hasar almış...Geçmiş bir valimiz de belirtmişti;kapalı çarşının en üst katı kot farkı yarattığından bütünlük sağlanamıyor..Kapalı çarşı da yeniden yapılıp kot farkı ortadan kaldırılıp Malatya ya daha nezih kullanışlı bir meydan kazandırılabilir...
    %79
    %21
    Yanıtla
  • İbrahim (3 gün önce)
    Emekliler parkı güzel yer olmuş . Hazımsızlık çeken soda icsin
    %48
    %52
    Yanıtla
  • Babayaga (3 gün önce)
    Haber Yapmış Olmak İçin Haber Yapmışsınız. Görselde Kışla (Atatürk) Caddesinin Üstünden Çekilmiş Fotoğraf Koymuşsunuz Cami Sliüeti Gayet İyi. Ama Depremden Önce Sadece İstanbul AVM Görünüyordu. Simetrisi Olmayan Ucube Binalar Vardı. Ayrıca Emekliler Parkının Ortasında Altı Mağazalar Olan Caminin Ne Zararı Var. İlla Daha Önceki Kentleşme Gibi Bir Ticaret Alanının Ortasında Kalmış Girişi Bile Belli Olmayan Bir Şekilde mi Olsun? Yazılarınızı Sürekli Takip Ediyorum. Takdir de Ediyorum Sizi. Ancak Sadece Sataşmak Adına Cami Burda Olmasın Çok Yanlış Bir Tavır
    %65
    %35
    Yanıtla
  • hkb (3 gün önce)
    Adamlar camiyi yuruttu simdi cikip desen arkadas oraya cami olmaz sehri iyice bogar, garibim emeklinin parkina cokmek olmaz , cikip derler vay dinsiz camiye karsimisin? bunu ilk soyleyenlerde rant icin o camiyi oradan yurutenler olur.. vallahi ne yuruttuler ama tereyagindan kil ceker deyimiyle. herkes susuyor sehir , halk ve o yeni sectiginiz belediye.. cok yazik
    %60
    %40
    Yanıtla
  • FırFır (3 gün önce)
    Hiç samimi değilsin malatyahaber.com Ne yapılsa karşı çıkıyorsun.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Özcan (3 gün önce)
    Malatya'lı asla bunu unutmaz..
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Vizyonsuzluk (3 gün önce)
    Şu haberi okuyunca ilgili yöneticilerdeki vizyonsuzluk kokusu ortalığı sarıyor güzelim memlekete yazık ediyorlar. Bir dönem belediyenin yanına yapılması planlanan camii ye de büyük bir tepki verilmişti o dönemin kent konseyi başkanının yorumlarını hatırlıyorum ilgili haberinizin altındaki. Ne oldu büyük bir deprem oldu o alan toplanma alana konteyner yaşam merkezi oldu. Sonrasında ise koca carsi esnafının barınma merkezi oldu... Yazık ediyorsunuz benzer bir konu ve insanların tepkisi var yine... Bir afet olacak tekrar öyle mi ayikacaksiniz kesinlikle mitingler yapılmalı memleketi peşkeş cekmemeliyiz. Memleketimizin geleceği adına Allah rızası gayesi ile TAŞKIN LIK olarak değil....
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Volkan (3 gün önce)
    Allah akıl fikir versin teze camiyi ha bire restore edeceğinize yıkın ayni mimari yapıyla biraz daha büyük cami yapın söğütlü caminin yapilacagi yerde meydan olarak kalsın bunu düşünmeyen idareciler ve yöneticiler Malatya yi yönetiyor ve kimseden de ses çıkmıyor
    %64
    %36
    Yanıtla
  • BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR (3 gün önce)
    Sayın MALATYAHABER yetkilileri sizlerin de Malatya sevdalısı olduğunuzu biliyoruz, haberlerinizden anlıyor ve görüyoruz Lütfen bir organizasyona öncülük edin tüm sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirin Deprem unutuldu ranta dönüldü izin vermeyip mitingler yapalım memleketi el birliğiyle dizayn ettirip aslına uygun imar ettirip, mazlum halka evlerini dükkanlarını biran evvel teslim ettirelim. Birlikten kuvvet doğar düsturu ile....
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Zeki (3 gün önce)
    Öncelik madem kuyumculara yani paralı olanlara verildi Camide onların dükkanı üstüne yapılsın göğe yükselsin
    %72
    %28
    Yanıtla
  • gazi (3 gün önce)
    Malatyahaber şow yapıyor Cami değil cemaat lazım
    %30
    %70
    Yanıtla
  • Malatyahaber show yapmıyor, gerçekleri yazıyor. Yine de güzel yorumu siz yapmışsınız. Yurdumuzda cami çok ama maalesef cemaat yok.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Başefendi (3 gün önce)
    Müslümanların kutsal mabedimi bu arkadaş şartmı yani illa o caminin yapılması. Teze cami yapılıyor zaten.Bilmeyen de KABE bin yerini tartışıyoruz sanır. Allah akıl fikir versin. Bu depremi fırsat bilip şehri ferahlatacaklarına şu tartıştıkları şeye bak. Ben bugüne kadar, yaw arkadaş bi namaz kılacak yer bulamıyoruz diye şikayet edene şahit olmadım. Müslüman olmayanları kendimize güldürmekten öteye gitmeyen bir uygulama.
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Uğur (3 gün önce)
    Kapalı çarşının üstüne de cami yapılsın
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Esnaf (3 gün önce)
    Yeni Yeri gayet güzel
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Haciwhat (3 gün önce)Esnaf isimli kullanıcı yorumuna
    Size göre ne var?Çarşının görünümünü bozan,kapatan Kuyumcular çarşısının yeri de size göre çok güzel!Yüzyıldan fazla aynı yerde olup,ayni yerde tadilat gören camiye toz kondurmuyanlar,depremi fırsat görerek nasılda burda cami istemerük diye ayağa kalktılar değilmi?Demekki camii bahane,istedikleri oldu yerleri şahane!Niye camiinin aynı yere yapılmasını istemiyor din kardeşlerimiz?Şimdi çarşının ferah meydanını kapatacak ,çarşının ortasında,anayolun üstünde yapılacak caminin yerine kötü diyebilirmisiniz?O camii asıl yeri dışında nereye yapılırsa yapılsın sizler yeri güzel diyeceksiniz.Şüphesizki Yüce Allah herşeyi bilendir.Hikmetinden sual olmaz.
    %82
    %18
    Yanıtla