6 Şubat 2023 depremlerinden sonra Malatya'nın özel bir mimarlık firmasına verilen yeniden imar projesinde, kentin yeniden imarında depremden önceki dar cadde ve sokaklar, birbirine yakın binalar, karmaşa yaratan yapılaşma, kent meydanının yetersizliği gibi sorunlara çözüm getirme yerine, tamamen rantı önceleyen, kent merkezinin yeniden inşası konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı adına müteahhitliği üstlenen ve yeniden imar işlerinden yüzde 30 kar etmeyi hedefleyen Emlak Konut'un, modern bir kent merkezi oluşturma yerine daha çok bina daha çok kâr hedefine kurban edilen Söğütlü Cami için seçilen yeni yer tartışılmaya devam ediyor. 2 asra yakın bulunduğu yerden edilerek, inşaat alanı dışına atılan ve 'şehircilik cinayeti' diye de yorumlanan bir tercihle eski belediye binasının yıkılmasıyla ortaya çıkarılan alana yapılmasına karar verilen 'yeni' Söğütlü Cami'nin Cuma günkü temel atma törenine günler kala, bu yanlış karardan dönülmesi gerektiği yolundaki tepkiler dillendirilmeye devam ediyor. Rant uğruna kentin hafızasındaki en önemli yerlerden biri olan caminin bile üstünün çizildiğini Söğütlü Cami'yi merkez alarak işleyen haberlere ve yükselen tepkilere karşın, bazı çevreler konuyu sadece cami eksenli olarak ele alırken, çarşıda işlenen imar katliamını gözardı ettiler. (ÜSTTEKİ FOTO: Malatya'nın deprem öncesi çekilmiş bu fotoğrafında mavi dairede Söğütlü Cami, sarı daire caminin yapılması planlanan alan, kırmızı daire caminin en son kaydırıldığı eski belediye binasının bulunduğu alan)
ÖNCELİĞİ KÂR OLAN MÜTEAHHİDE ve KUYUMCULARA TABİ MİMARLIK FİRMASI..
Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay'dan sonra en büyük yıkımın yaşandığı Malatya'da, depremle ilgili barınma- beslenme başta olmak üzere sorunlar devam ederken, kentte yıkılan binaların enkazı kaldırılmadan, ağır hasarlı binaların yıkımı tamamlanmadan, Ankara'da Malatya'nın yeniden imarıyla ilgili çok önemli kararlar verildiği, sürpriz bir şekilde ortaya çıkmıştı.
Malatya depremin yol açtığı günlük sorunlarla uğraşırken, kentin yeniden modern şehircilik kurallarına uygun olarak imar edilmesi dar çevrelerde seslendirilip, bunun için mühendislik ve mimarlık eğitim kaliteleri yüksek ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi başta olmak üzere üniversitelerin yapacağı sosyolojik, kültürel araştırmaların ardından bu okulların uzman kadroları tarafından hazırlanacak projelerin değerlendirilmesi gerektiği konuşulurken, Malatya kent merkezi imar projesi için Ankara'da ofisi bulunan Hilmi Güner mimarlık firmasıyla anlaşıldığı ortaya çıkmıştı.
ARŞİV FOTO: Deprem öncesi Söğütlü Cami (ön plandaki) ve kent merkezinin görünümü
Malatya çarşı merkezi imarı projesi için müteahhit konumundaki Emlak Konut'la işbirliği içerisinde çalışmaya başlayan mimarlık firmasına, Malatya'daki bazı siyasiler ile başta Kuyumcular olmak üzere güçlü lobisi olanların etkisiyle ortaya bir süre sonra taslak bir proje çizdirilmişti.
Ortaya çıkan projede, depremi neredeyse hasarsız atlatan Söğütlü Cami'nin mevcut yerinde inşa edilmesi yer alırken, caminin etrafı beton bina bloklarıyla çevrilerek adeta hapsedildiği proje maket görsellerinde ortaya çıkmış, buna karşın deprem nedeniyle ortaya çıkan yıkımın, Malatya'nın uzun süredir gündeminde olan, geçmişteki birçok belediye başkanının da seslendirdiği, ön taraftaki 'Kuyumcular Adası' bölümünün kaldırılarak bu bölümün meydana katılması, Söğütlü Cami'nin de önünün açılması beklenirken, bu yapılmadığı gibi, ön bölgenin tamamen binalarla doldurulup, caminin de araya hapsedildiği görsellerde yer almıştı.
DEPREM SONRASI: Deprem sonrası tamamen yıkılan Yeni Cami ile neredeyse hasarsız olan Söğütlü Caminin (sağdaki) görünümü.. Söğütlü Caminin önündeki binalar yıkılınca, açılan yerin meydana katılması beklenirken, daha yoğun bir yapılaşma projelendirilip, Söğütlü Cami ‘uçuruldu’
Bu duruma gösterilen tepki üzerine, bu kez cami mevcut yerinden tamamen kaldırılarak, Akpınar'ın Cezmi Kartay Caddesi karşısındaki köşenin, bir iş merkezi ile birlikte planlandığı bir kroki ortaya çıkmış, bu daha büyük tepki yaratmıştı.
CAMİYİ UÇURDULAR, MEYDANA KONDURDULAR!..
Bu tepkiler basında da dile getirilirken, imar projesini yapan mimarlık firmasının, Kuyumcular Adası'nı muhafaza etmek, rantı önceleyen beton binalardan vazgeçmemek için, camiyi bu kez 2011'de, şehir meydanının genişletilmesi ihtiyacının bulunduğu gerekçesiyle AKP'den yeniden aday yapılmadığı için kızgın olan eski belediye başkanı Cemal Akın'ın kişisel kararıyla bir gecede yıktırılan alanı caminin üçüncü yeri olarak belirlediği ortaya çıkmıştı.
ÖNCE BİNALARIN ARASINA GÖMDÜLER: Çarşı merkezi ile ilgili hazırlanan ilk projenin maket görselinde, Söğütlü Cami'nin yerinde, çevresi binalarla kuşatılmış olarak yeniden yapılması düşüncesi yansıtıldı. Ancak, ön tarafındaki toplam 6 blokluk Kuyumcular Adası projenin ‘olmazsa olmazı’ idi!..
Kent merkezindeki meydanların genişletilmesi planlanırken, caminin esas yerini de dahil ettikleri rant alanından vazgeçmemekte kararlı olan 'perde arkasındaki karar vericiler', Söğütlü Cami önündeki bölgenin binalardan arındırılarak meydana katılması gerekirken, bunu yapmadıkları gibi karşı adadaki eski belediye alanını caminin yeniden yapılacağı alan olarak belirleyip, bu konuda çalışma yaptılar.
Ancak bu durum kamuoyundan ve yeni seçilen Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er'in muhalefeti ile karşılaştı. Sami Er, dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'yle yapılan görüşmeler sırasında, eski belediyenin meydanının uygun olmadığını, caminin hiç değilse eski yerinin yakınında yapılması gerektiğini anlattı ve 'Kuyumcular Adası' olarak planlanan ve inşaatına da en önce başlanan alanın, Soykan Meydanı'na cepheli bölümüne caminin inşası konusunda bakan talimat verdi.
CAMİYİ ÖNCE AKPINAR'A DOĞRU YÜRÜTTÜLER.. Ortaya çıkan ilk proje caminin adeta gizlendiği tepkilerine yol açınca, bu kez ortaya çıkan aşağıdaki krokide, caminin kendi yerinden kuzey doğuya kaydırılıp ‘100. Yıl Çarşısı- Söğütlü Cami’ olarak planlandığı görüldü. Sergilenen bu krokide, Akpınar'a doğru kaydırılan caminin bu kez bir işhanının mescidine dönüştürüleceği eleştirileri yapıldı.
Bu bölge için yapılan proje görselinde, Söğütlü Cami'nin Yeni Cami'den çok büyük olarak yansıtılması, 'Yeni Cami'nin gölgede bırakıldığı' eleştirilerine kaynak oluşturulurken, daha önce Yeni Cami'ye 100 metre mesafede olan Söğütlü Cami'nin yeni yerinin Yeni Cami'yle mesafesinin yarı yarıya düşmüş olması da, 'birbirine bu kadar yakın cami olmaz' eleştirilerine yol açtı.
Bir ara Söğütlü Cami'nin yapımından tümüyle vazgeçilmesi gerektiği de konuşulurken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği'nin yeni bakanı Murat Kurum bakan olduktan sonra ilk gezisini yaptığı Malatya'da duruma müdahil oldu, caminin eski belediyenin bulunduğu alana yapılması talimatını verdi.
CAMİ ORTAYA ÇIKACAKTI, YOK EDİLDİ: 6 Şubat depremlerinde hasar gören öndeki binaların yıkımının ardından Söğütlü Cami ortaya çıkarken, camiyi yıkma, hasar gören binaların yerine daha yoğun bina yapmayı hedefleyenler, tüm çarşı projesinde ilk olarak Kuyumcular Adasının inşaatına başladılar, camiyle ilgili planlarını engellememesi için çok hızlı bir çalışmayla bu binaları yaptılar..
Herhangi bir şehircilik, kent meydanı düzenlemesi, buna ilişkin kriterler gözetilmeden tamamen bakan talimatının 'son karar' olduğu gerçeğini kabul etmek zorunda kalan Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er'in, buradaki müdahalesi, caminin Soykan Meydanı'na cepheli olarak yapılmasının planlandığı ancak bundan vazgeçildiği yerin, Soykan Meydanı'na katılarak buranın bir nebze genişletilmesini sağlamak şeklinde oldu. Tek karar merci olan Çevre Bakanı da, bu durumu onaylayınca Söğütlü Cami'nin yeri kesinleşmiş oldu.
KUYUMCULAR ADASININ BİR BÖLÜMÜNE İPTAL.. Sami Er'in Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesinin ardından, Söğütlü Cami'nin Kuyumcular Adası'nın Soykan Parkı tarafındaki tamamlanmamış son iki blokunun yerine yapılması gündeme geldi. Ortaya çıkan, Söğütlü Cami'yi buraya yerleştirmeye gönülsüz olan mimarlık firmasının abartılı bir görsel yaparak, Yeni Cami'yi bunun yanında adeta yok ettiği görüntü, tepki gördü. Yan yana iki cami ve Söğütlü Cami'nin Yeni Cami'yi gölgelediği yolundaki tartışmalar, rantçıların istediği eski belediye alanının yeniden gündeme gelmesi ve kesinleşmesinin yolunu açtı
Meydanlarının genişletilmesi beklenen Malatya'da, bir süre önce eski belediyenin yıkılmasıyla şehre kazandırılmış bir meydan da, imar ve yapılaşmadan kâr bekleyen Emlak Konut'un yanı sıra, Kuyumcular Adası'nın bir bölümünü kaybetmelerine rağmen mevcut durumda, yerlerinin büyük kısmını kurtarmış olan siyaseten ve madden etkili- güçlü çevreler, 'Şehircilik Cinayeti' olan meydana cami projesinin galibi oldular.
27 EYLÜL'DE TEMELİ ATILACAK..
Söğütlü Cami'nin, en son belirlenen yerde temelinin 27 Eylül Cuma günü, Çevre Bakanı Murat Kurum'un da katılımıyla atılacağı duyurulurken, bu alana cami yapılmasının uygun olmadığını savunanlar, bu yanlışlıktan dönülmesi için uyarılarını tekrarladılar.
Malatya'nın, dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından 1930'lu yılların ortalarında şehir imar planını hazırlamak için Malatya'ya gönderilen Alman Mimar Jansen'in, Hükümet Konağı ve şimdi yıkılmış olan belediye binasının yerini belirlerken, Yeni Cami'yi merkez alarak bir şehir merkezi oluşturduğu dönemde, buna ilişkin kararların çok daha bilimsel ve demokratik şekilde verildiği biliniyor. O dönemde, İsmet İnönü'nün kuzeni olan Malatya Belediye Başkanı Tevfik Temelli'nin Hükümet Konağı için bir başka yeri ısrarla istemesine, dönemin bugünkünden çok daha demokratik olan tek partili üyelerden oluşan belediye meclisinde iki alternatif yer arasında eşit oy çıkması üzerine, belediye başkanının oyuyla sağlanan çoğunluğa rağmen, Malatya'nın merkezi ve kentin imarı İsmet İnönü'nün talimatıyla, 'bilim, fen ve şehirciliğe uygun ne ise o yapılsın' talimatı üzerine şehrin merkezi kurulmuştu.
SÖĞÜTLÜ CAMİNİN GEZDİĞİ YERLER!. Fotoğrafta, mavi daire içerisindeki alan Söğütlü Cami'nin iki asırdır bulunduğu ‘vakıf’ malı yeri.. Yeşil daire, yerinden edilen caminin bir işhanıyla birlikte inşa edilmesi planlanan Akpınar'a cepheli yer. Sarı daire içerisinde Kuyumcular bölümündeki iki blokun iptal edilerek Soykan Meydanı'na cepheli olarak yapılmak istendiği yer. Kırmızı daire Söğütlü Cami'nin inşa edilmesine karar verilen ve Cuma günü temel atılacak olan eski belediye binasının bulunduğu yer.
Yaklaşık 90 yıl sonra bundan daha geride bir kafa yapısıyla sadece rant amaçlı olarak şehrin planlanması, muhafazakar bir yapısı olmasına rağmen, rant için caminin 2 asırlık yerinden edilip, kent meydanının bakan talimatıyla cami yeri olmaktan çıkarılıp, sonraki bakanın talimatıyla yeniden cami için seçilmesi, Malatya'nın kent tarihinde de daha çok konuşulacak bir karar olarak geçecek.
VATANDAŞ TEPKİSİ..
Bu arada, Söğütlü Cami'nin şehrin bir meydanını ortadan kaldırma pahasına seçilen yere yapılacak olmasıyla ilgili, malatyahaber.com'da çıkan son haberlere gelen vatandaş tepkilerinden bazıları da şöyle:
Aytalam
Bu meydanı zor kazandık bırakın meydan olarak kalsın. Öncelikleri bırakıp bu suni gündemlerle insanların huzurunu kaçırmayın. Siyasi malzemeden çok halk yararına düşünerek meydanları heba etmeyin.
HALK OYLAMASI
Halk bukez tamamen illAlllah etti elinizden namaz kılan kılmayan herkes meydanın öldürülmesini istemiyor. Unutmayın Taşkın Bey halkın oyları ile geldiniz yaptık olacak demeyin bir şeyler yapınca halkın onayını alın halk oylamasına şunun böyle giderse sizde gideceksiniz bilesiniz eski mütevazı Bayram bey yok sanki artık....
Haciwhat
Bence Kuyumculara tekrar danışın kesin kararı öyle verin.Çünkü onların ne istediği çok önemli.Mesela camiinin şimdi emekliler parkına değil de belki kapalı çarşının tam yanına istiyor olabilirler.Aman buna çok dikkat edin.Onları üzmeyin.
ARŞİV FOTO: Rant için yıktırılan Söğütlü Cami ve rezerv alanı kapsamına alınmayan iş merkezi
cafer CANBAY
önce Caminin yerini talan edin Sonra kalkın yeni camiye 20 metre arayla söğütlü cami yapın nasıl bir aklınız var allah aşkına Bırakın talancılar sizler karar vermeyin Malatya sevenler mimarları karar versin.
Sayın Taşkın Beye
SAYIN BASKAN TAŞKIN BAYRAM bey taşkınlığa mahal vermeden aslına uygun eski yerine yaparsanız kuyumculara peşkeş çekilmemiş olur ve şehrin nefes alınabilen meydanı betonlaşmamış olur. Şehirler çarşılar meydanları ile anılır. Siz de sistemin adamı oldunuz ve bizi üzdünüz böyle yaparsanız 4 yıl sonra sizin de geçerliliğiniz dolacaktır. Makamlar mevkiler koltuklar gelip geçicidir. Geldiğiniz yeri unutmayın
Dilaver Gür
Söğütlü Cami yürüdü Emekliler Parkına geldi.. Neden eski yerine yapmadınız?? İnsanları bu konuda bile ikiye böldünüz.. Kimse Cami yapılmasına değil neden yerine değilde Şehrin ihtiyacı olan ve şehire değer katacak meydana yapılmasını sorguluyor.. Yazıktır, günahtır bu şehire ihanet etmeyin.. Bunu kimler ve nasıl planladılar acaba anlamış değilim..
malatyalı
halkın %99 u bu caminin yapılmasını istemiyor.merkezde geniş alan kalsın isteniyor.bir anket çalışması yapılsa ,emin olun bu sonuç çıkar.ısrarla bu caminin yapılması için uğraş veriliyor.zannımca diyanet müftülük bu işin başını çekiyor.sayın müftü çıkıp desin bu caminin buraya yapılması doğru değil.diyemez çünkü belli kalıplar içinde kalmış ,körelmiş insanlar.o camiyi oraya dikecek islamı kurtaracaklar.hepsine yuh olsun...
YAZIKLAR OLSUN
Namazını kılan biri olarak yazıyorum. Milletin ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisi üzerine eski bakan ranta izin vermeyerek aslına uygun olarak eski yerine yapılmasını emretti. Gelinen süreçte ne değişti? ŞEHİRLER MEYDANLARI İLE ANILIR deprem bir fırsatken maalesef rant yüzünden güzelim şehri mahfediyorsunuz. Sebep olanlara TÜYÜ BİTMEMİŞ YETİMİN BİR SAÇINA DAHİ GÖZ DİKENLERE HAKKIMIZ HARAM BİLESİNİZ YÖNETİCİLER. AHİRETTE GÖRÜŞÜRÜZ.
Tarikat
100 bin cami yeter bu ülkeye hele diğer camileri doldursunlar. Diyanet var güya ülke kara cahil tarikatlardan geçilmiyor. ben veegimi dini mabetlere harcamasını istemiyorum artık.
ARŞİV FOTO: Söğütlü Cami ve enkaz halindeki Yeni Cami'nin depremden birkaç ay sonraki kuzeyden çekilmiş görüntüsü
Nuri
Malatya yanın önceliği cami değil açık alanlardır.Yapılacaksada eski yerine yapılmalıdır.Bu cami cami diye bağıranların hiçbiride vakit namazlarına gelmez,Depremden önce birçok farklı yerde vakit namazlarına giden biri olarak söylüyorum.Mualesef Camiler boş!Yüce Allah işlerinin yürümesi için kenarda dini kullananlardan elbette hesap günü bunu soracak.
Malatya
Söğütlü camisinin çok öncelerini biliyorum o camiyi önceki yerinden niçin neden taşıyorsunuz lütfen cevap veriniz. Keşke yeni cami ile söğütlü cami birleştirilmiş olsa ve Adana'daki sabancı camii gibi büyük bir camii yapılsaydı.
Malatyam
Büyük cami olunca ne olacak İslamiyeti mi yayacaksiniz. Bırakın camiyi yeter artık okullarda hijyen malzemesi bile yok bu ülkede. Millet aç , evsiz. Ne diye cami israfı yapacaksınız
Mahir
Söğütlü Cami yapılan şehir merkezi planında yer ayrılmamıştı. Şehir planlaması yapılırken en doğru ve en hızlı çözümleme yaparak gidilmelidir. Bilimsel ve mimarlardan görüş alınmalı Çünkü orası bir park ve yeşil alan aynı zamanda bir meydan, konut yapımı ve işyerlerinin yapımına hız verilmelidir. 5-10 yıl sonraki , trafik ve nüfus yoğunluğu dikkate alınmalıdır.
ahmet
parka cami mi olur yeter bu sizin bu camii sevdanız ..görende diyecek bu kadar yolsuzluğu hırsızlığı adam kayırmayı hak yemeyi elin gavuru yapıyor..
Bitmiyor bitemiyor
Evet kardeşim, caminin bu parka ya da bu meydana yapılması yanlıştır. Evet, kendine dindar diyenler arasından son yıllarda epey kişi yolsuzluk hırsızlık yapmaktadır. Bu durum da en çok dine ve dindarlara zarar vermektedir. Ama hayır, her dindar hırsız ya da yolsuz değildir. Hayır, hırsızlık ya da yolsuzluk dindarlara has da değildir. Ve yine hayır insanlar cami sevdası yüzünden çalıp çırpmaz. Cami de okul gibi sinema gibi hastane gibi bir ihtiyaçtır. Cami yapmaktan vazgeçince yolsuzluk da bitmeyecektir. Söğütlü cami bir vakıf eseridir ve vakıflar anayasal olarak devlete emanettir. Bu camiyi yerinden edip kendi küçük hesaplarına kurban edenler her iki cihanda hesap vermelidir. Bu cami vakıf malı olduğundan yerinde yapılmalıdır. Bunu söylemek cami sevdalısı olmak demek değildir. Cami sevdalısı olmak da ayıp ya da günah veya suç değildir. Ayrıca yeni caminin kapasitesi çarşıyı kaldırmaz, tarihi eser olduğundan büyütülmesi mümkün değildir, aynı şekliyle yapılmak zorundadır. Dolayısıyla ikinci bir cami ihtiyaçtır. Sizin için ihtiyaç olmayabilir o da kimseyi ilgilendirmez.
MEYDANA YERLEŞTİRİLMİŞ HALİ.. Maket görselde, sağda eski belediye binasının yerine yerleştirilmiş olan Söğütlü Cami
Misafir
Oy için gerekli önemli olanda oy,insan ne zaman önemli olur medeniyet olur,medeniyet olan ülkelerdeki depremin etkisiyle kyaslayın.Özet, bize cami gerekli medeniyeti boş verin.
Hakaret?
Bitmediniz demek hakaret mi ?ilk kez sizden duyuyorum. Ben bu niyetle yazmadım ama siz hakaret kabul edip bana bitmediniz demişsiniz. Neyse bunu geçiyorum. Sizi ne diye yaftalamışım? Size herhangi bir ithamda bulunmadım. Herhangi bir sıfat kullanmadım. Siz şöylesiniz böylesiniz demedim. Kullandığınız ifade sorunlu dedim. bize cami değil medeniyet lazım demek ikisini karşıt görmektir. Söğütlü cami meselesi oy meselesi değil hemşerim. Bu olay tamamen vakıf malına çökme onun bunun küçük çıkarına koca camiyi kurban etme olayı . Eğer bu olay verilecek oylar üzerinde etki yapacaksa bu olumsuz yönde olacaktır. Çünkü bizim inancımızda ve kültürümüzde vakıf malı yetim malı gibidir. Anayasamıza göre devlete emanettir. Bu saatten sonra Söğütlü cami yerine de yapılsa (ki artık mümkün değil) parka da yapılsa başka yere de yapılsa yapılmasa da bu eksi yazar. Şimdiki çırpınma zaten bunun göstergesi. İki tane kuyumcunun menfaati için koca camiyi iç ettiler şimdi çırpınıyorlar. Ama nafile... Size tepkim bu kadar eleştirilecek yanlış giden şey varken cami - medeniyet filan gibi ifadeleriniz. Hakaret etme kastım da yok.
Bülent Yaşar
Ülke böyle yönetilmeye devam ederse camiiler boş kalır. Milletin gözü hırsızlıkta çalmada, kul hakkı gibi iyi kavramlar kayboldu. Önce deoremd n dolayı evkere öncelik verilmeli ve iyi eğitim ile çocuklar doğru buyumeli. Dinimize bir şey olmaz da şu şeyh geçinip halkı soyanlar olmazsa
MEYDAN
Adamlar meydan bırakmadı yahu. EMEKLİLWR PARKİNA CAMİ OLMAZ ! OLMMMAAAAAZ. SACMALAYİ KESİN ARTIK. TEZE CAMİ VAR YETERLİDİR. SÖĞÜTLU CAMİ İNSANLAR EVSİZKEN ONCELİKLİ İHTİYACMİS GİBİ YAPMAK HARAMDİR GÜNAHTIR. PEYGAMBER GELSE YAPTİGİNİZ SİYASAL İSLAM'DAN DOLAYİ KAHROLURDU
Hakan
Tüm beceriksiz yöneticiler malatya da toplanmış ilk önce evlerı yapın namazımızı evde kılırız. Halen zafer mh dogu konutlar rezerv alanı ilan edıldı ne ihalesi yapıldı ne bılgı veren var
Malatya'nın yerlisi
Yorum yapacam inançsız diyecekler ama önce evimizi yapın cami kolay bak onca zaman oldu konteynerda kalan var kıra kıra dolaşan var kiralar başını aldı gitti yazık günah insanı dinden soğutmayın evimizi yapın cami baş göz üstüne biz ekmek diyoruz siz pasta diyorsunuz
İsraf
neden hala cami cami deniyor anlamadım dinimizce fazlası israf ve haramdır
Söğütlü Caminin Yeri Yanlış
Meydan yok beyler kentte meydan olabilecek alan bırakmadınız 9-10 kişi istedi diye şehrin tek açık alanına cami yapılmaz kaldı ki 100 m karşıda yeni camimiz var ayıptır günahtır aklım almıyor cahil bir adamım ama bunlar benden kötüymüş
Akıl
Söğütlü Caminin Yeri Yanlış isimli kullanıcı yorumuna
Her yere cami her yere amaç nedir yahu israf yapmayı bırakın artık dinden soğuduk
SÖĞÜTLÜ CAMİNİN YENİ YERİ VE ÇARŞI MERKEZİ.. Söğütlü Cami'nin eski belediye meydanına yerleştirilmiş halinin yanı sıra, caminin yeri de dahil tamamen beton blok binalarla doldurulmuş çarşı merkezi maket görseli
hkb
yazik ya adamlar camiyi yuruttuler oda garibim emekli parkina coktuler
Byconan
1…..2…….3………daha fazla cami
KONUT-CAMİİ PROJESİ
Yapılan her konutun üst katı cami olsun. Her konut-camiye bir imam atansin , imam maaslari apartmanda oturanlar ödesin. Böylelikle ülkemizin başındaki musibetlikler de son bulmuş olur millet din iman erbabı olur dinsizler yüzünden deprem oluyor, kuraklık oluyor onlar şey olmasa bir de ameriga gisganmasa çoh eyiyiz. Doğalgaz da bulmuştuk bu kış herkes köklesin doğalgazı tamam mı halayci kardeşlerim
Haciwhat
Malatyaya ihanet edilmesin.Yüce Allah bir kapıyı kapattı.Bin kapı açtı.Malatyanın gelişmesi,genişlemesi,büyümesi için bir fırsat doğdu.Eskişehir,Kayseri,Konya gibi Geniş caddeler,bulvar ve meydan beklerken.Üç-beş kuyumcu için camiyi şehrin ortasına dikeceksiniz.Elhamdülillah müslümanım.Ama emekli parkına cami yapmak yanlışdır.Olmaz.Bitince göreceksiniz.İslam dini akıl dinidir.Bu cami şehrin merkezine olmaz.Adanadaki sabancı cami nerede ?yeri nasıl?İhtoşamı nasıl?Hiçmi gören,bilen yok! .Kuyumcuların keyfi için şehrin merkezine cami yapılmamalı.Ya eski yerine yapılmalı yada daha uygun bir yer bulunmalı.Yahu bari bu cami için bir anket yapmak neden aklınıza gelmez.Sizi biz seçmedikmi?
Mehmet
kuyumcuları kapalı çarşı gibi yerin altına alıp şehre alan kazandıramadılar bu kadar basiretsiz kabiliyetsiz yeteneksiz bir yönetim olamaz şehri eskisinden daha beter bir hale getirecekler. Kuyumcuların mutluluğu şehre alan kazandırmaktan daha önemli !...
Ufkumuz uzay
Onların natosu fed'i doları eurosu varsa bizim de çarşı merkezde iki camimiz var.. şimdi onlar bizden korksun!!! Keşke kapalı Çarşı'nın yerine üçüncü bir cami yapılsa Türkiye'de hiç olmayan 12-14-16-20 minareli mesela.... işte o zaman bizim uzay çağımız başlar :))))) vay lımıneeeeyyyy zavallıların küçük köyü Malatya... sen hayatta bir adım ileri gidemezsin....
Mehmet
Nasıl kandırdılar ama, bakan ve belediye başkanları söğütlü cami yerinde yapılacak demiş esnafa, vatandaşa söz vermişlerdi, içiniz rahat olsun demişlerdi. Yine allem kullem kendi bildikleri gibi alenen açıktan ranta kurban verdiler. İşte akp kafası budur. Doğru ve mantılı olan umrunda değil işine geleni yapar.
Ya o öyle diil
İki tane kuyumcunun menfaati için koca camiyi yürütenlere ne dense yeridir. Bu arada bu kuyumculara haklı tepkilerini yönelten hemşerilerimizi yarın oralardan alış veriş yaparken görürsem kalp kırarım baştan uyarayım (!) Bu olay, Malatya'da işlerin nasıl yürüdüğünü, kararların nasıl ve ne yönde alındığını net bir biçimde göstermektedir. Denebilir ki Söğütlü cami olayı Malatya'nın aynasıdır. Ancak bir konuyu netlestirelim. Çarşıda cami ihtiyacı yok diyenler, halkın çoğu istemiyor diyenler bunu neye dayanarak söylüyor? Ben Yeni caminin çarşıdaki cami ihtiyacını karşılamayacağını düşünüyorum. Benim dayanağım depremden önce cuma namazlarında her iki camiden yollara taşan cemaat. Bunu görmemiş olamazsınız, yaz kış her cuma yaşanan olaydır. Vakit namazlarında camiler dolmaz zaten o namazlar evde işte vs kılınabilir. Ama cuma ve bayram namazı camide kılınır. Dolayısıyla ihtiyacın ölçüsü budur. Ayrıca camiler, devlet bütçesiyle yapılmaz hayırseverler yapar. Hem Yeni caminin yeninden yapımını hem de Söğütlü camiyi aynı hayırsever işadamı üstlenmiştir. Ülkedeki 90-100 bin cami için de bu böyledir. Ülkede 90 bin cami var o zaman bu cami gereksiz nasıl bir argüman? Evet bunlar içinde gereksiz olanlar da vardır ama bu çarşıda ihtiyaç yok anlamına gelmez. Tekrar ediyorum caminin yeri noktasındaki eleştirilere katılıyorum ama camiye gerek yok diyenlere katılmıyorum. Malatya merkezinde camiye de parka da meydana da ihtiyaç vardır. Biri diğerine kurban edilemez. Bence gerçekte neye kızdıysak tepkimizi ona yöneltelim. Caminin yeri başka bir konudur, cami ihtiyacı başka bir konu. Karıştırmayalım...
HALK OYLAMASI
Seçimler geldiğinde oy toplamaya gelirsiniz bu halkın aklıyla alay edin bakalimmmmm bıçak kemiğe dayandı. Halk oylaması yapın eğer ki halkın oyuyla geldiysenizzz haberlerde pinokyo Sami boyalı bayram diyorlar Sami bey hani eski yerine yapılacak aciklamaniz ne oldu???
Fikret
Anti demokratik yönetimler şehirlerde meydan olmamasını yeğlerler. Bu fırsatı değerlendirdiler ve bir taşla iki kuş vurdular.Boylece kuyumcuların dediğini yaptılar , hemde meydanı yok ettiler.
DİNİ MABETLER
Ülkede 90 bin cami var. İnsanlar yoksulluktan kırılıyor, memlekette insanlar hala belirsizlik içinde konteynerda yaşıyor kimileri şehri terk ediyor ama bunların derdi siyasal İslamcilik oynamak. Oy lazım onlara. Halkin göreceği bir cami yap tamamdır oy garanti artık.
Hüseyin
Şehrin tek yeşil alanına ve kent meydanı olacak noktaya cami yapılması cinayettir. Bu şehirde kent konseyi genel sekreteriliği yapmış zatın başını çektiği vizyonsuz güruh maalesef başarılı olmuş ve şehrin kaderiyle oynanmıştır. Torunlarımız bizleri lanetle anacaktır. Malatya artık yaşanacakbir yer olmaktan çıkarılmlştır.
ahmet
kim bu camiyi orda istiyor..ucube gibi duracak orada...bu şehrin daha önemli sorunları var ..çarşının meydanı yok , olan yere de cami yapılıyor..kimse yok mu karşı çıkın günaha girmezsiniz..haksızlığa ses çıkarmayan bizden değildir.
sade vatandaş
Sayın belediye başkanımız emekliler parkına Söğütlü caminin yapılmayacağını kendi yerine yapılacağını söylememiş miydi? Kuyumcularımızın dükkanları o kadar değerli ki koca Camiyi karşıya taşıttılar Malatya meydanı hayalini de 100 yıl sonraya bıraktılar. Oysa güzelim cami Akpınar yoluna sınır yapılıp iki güzide camimiz de çarşının tüm yükünü alırdı. Ayrıca ilk defa bir meydana kavuşurdu Malatyamız. O meydanı yapmamak için kaç yıldır direnen bir zihniyet var ilimizde. Ziraat bankası yıkıldı, Esenlik market yıkıldı, şehrin ortasında ucube bir park yapıldı da oraya meydan yapılmadı inatla. O birileri yine kazandılar diye mutlu olsunlar. Ama şunu da unutmasınlar ki yıllar boyunca herkes onları lanetle anacak ve Allah camiyi bile rantları için hiçe sayanları affetmeyecektir. Son söz doğma büyüme dededen Malatyalı biri olarak ben hakkımı helal etmiyorum. Malatya hakkında karar verip Malatya ile uzaktan yakından ilgileri olmayanları da artık kendi güzelim şehirlerine gitmeye davet ediyorum.
Battal
Camii büyüklüğü iyi hoş ama sehrin meydanı olmayacak bu şekilde..
zafer
kuyumcular razımı sehirde yeşil alan kaldımı yeni projede yeşil alan vardır inşallah
Ornek
Ne gibi örnek olacaklar anlamadım ?? İbadet Allah'a karşı yapılmıyor mu gösteriş için mi yapıyorsunuz siz?
MUSTAFA
Arada bir yol var, karşılıklı iki cami. İşte Malatya nın bir gerçeği daha. Kuyumculara kıyak geçerek, camiyi karşıya yürüten bir sistem. Malatya nın gerçeği. Şehre bir meydan kazandırılacağına, meydan yerine fazladan bir cami. Malatya nın gerçeği. Sahipsiz Malatya gerçeği.
Şehirler Meydanlarıyla anılır
"Şehirler meydanlarıyla anılır" ranta kurban gitmemeli eski yerine aslına uygun yapılmalı. Halkın talebinde uygun olmalı eski bakan halkı dinledi eski yerine yapılacak dedi. Yeni bakana yeni camiinin yanına yapılacağı yalanını söylediler ve istediklerini yaparak güzelim meydanı mahfedip kuyumcular adasına yani zenginlere peşkeş çektiler. Ben hakkımı helal etmiyorum. Halkın rızası yok bilesiniz
Yetmez
Yüksekliği 10 metre üstünde olan her yapı ve mülkiyet için uygun minareler tasarlanıp camii statüsü verilmeli
Hakan
Bence tüm çarşı planı iptal edilip kışladan mövenpick otele kadar bir cami yapılsın içinde yeni cami de bulunsun.
Vatandaş
Merkezde yanyana iki camiye gerek yoktu. Camiye bile gitmeyen vatandaşların veryansınıyla şuan ikinci cami yapılıyor
ali
Meydan nerede olacak sami kardeş? Meydan bırakmadınız meydan
Çakil44
Kim temelini atacak? Hükümet mi atacak? O camiyi kullanmayacak olanların vergileri ile yapılacaksa nasıl içlerine sindirecek. Kurun bir dernek toplayın vermek isteyen vatandaştan. Hem cami yapılır hem de bazılar zengin olur. Benim vergimle yapılacaksa ben helal etmiyorum. İmamlar bile devletten maaş alıp iktidar propagandası yapıyor. Onların maaşı da helal olasın.
Mehmet han
Şehir de meydan bırakmadılar resmen boğuk betonarme saçma sapan bir çarşı projesi olmuş boş yatırım her sokağa camii yapılmalı camii siz olmaz bom boş köylerde bile sadece imam ve 2 haneli köyler yazık boş yatırım
malatyahaber.com