Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Veli Ağbaba, Yer Altı Suları Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'ni değerlendirdi. Ağbaba, “Kuyu suyuna saat mı takılır? Malatya'da duysalar, bilseler bunu yapanları sopayla kovalarlar” dedi.
CHP Milletvekili Ağbaba, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Bu kanunla tüm yer altı suyu kuyu sahiplerine kuyulardan çektikleri su miktarının ölçülebilmesi için ölçüm tesisi zorunluluğu getirildi. Değerli arkadaşlar, ben bu kanunu ilk duyduğumda, arkadaşım söylediğinde önce şaka sandım. "Kuyu suyuna saat mı takılır?" dedim. Malatya'da bunu duysalar, bilseler bunu yapanları sopayla kovalarlar. Hala da şaka sanıyorum. Sayın Bakan, "Kameralara el salla bu bir kamera şakası" diyecek, bundan vazgeçecek diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Ağbaba, “Bu kuyuya sondaj vuranlar keyfinden mi vurdu? Benim kendi şehrimle ilgili, Malatya'ya ilgili birkaç örnek vermek istiyorum: Sizler barajlar yaptınız, örneğin ta geçmişte emek vererek yapılan bir Çat Barajımız var, ki Malatya'nın o bölgesini sulayacak, Malatya'yı kalkındıracak bir baraj. Hala o baraj yapılma amacının dışında maalesef ne Çerkezyazısı'nın ne Örnek köyün bulunduğu alanın bir tek metrekaresini sulayamıyor. Ben her yerde söylüyorum, bakın Çat Barajı yeteri kadar su alamadığı için orada Şerefhan Deresi Çat Barajı'na bağlanmadığı için maalesef burada utanarak söylüyorum, hala Malatya'da kanalizasyon borularını kırarak sulama yapan çiftçiler var. Resimleri de var, bunu her yerde söylüyoruz. Bu insanları çaresiz bırakmışsınız, bu insanlar sizin yüzünüzden, barajı doğru yapamadığınız için, Şerefhan Deresi'ni bağlayamadığınız için sondaj kuyusu vurmuş. Şimdi, bir de bunlardan saat takmalarını istiyorsunuz. Bu, haksızlıktır” ifadelerini kullandı.
CHP Milletvekili Ağbaba şunları söyledi:
“Sadece Malatya'nın Çerkezyazısı değil, Polat Ovası, Yazıhan Ovası, Kale'deki arazilerin hiçbiri sulanmıyor. Sayın Bakan 12/12/2012'de bir müjde verdi, 12 tane barajın açılışını Sayın Başbakan yaptı. Bizim milletvekilleri de sağ olsunlar alkışladı. Şimdi, Türkiye'de -söylesem, yine şaka sanacaksınız- baraj var, kanal yok. Bu baraj sulama barajı arkadaşlar. Bakın, birinin ismi Kapıkaya Barajı, sağ olsunlar bizim hemşehrimiz Turgut Özal'ın ismini verdiler, bir diğeri Boztepe Barajı, ona da Sayın Recai Kutan'ın ismini verdiler. Sağ olsunlar, kutluyorum, tebrik ediyorum ama bu barajların hiçbiri sulama amaçlı değil, hiçbiri bir metrekare toprağı sulayabilmiş değil. Sayın Bakan, doğru mu değil mi?Kanalların yapılması unutulmuş arkadaşlar. Gelin görün, belki utanırsınız.”
Aynı zamanda TBMM Çevre Komisyonu üyesi de olan Ağbaba, konuşmasının devamında, “Bakın, Malatya'da bir Tohma var, Tohma, o güzelim Tohma, gürül gürül, Darende'ye hayat veren Tohma, Sofular'a, Bicir'e, Alvar'a, Ayvalı'ya can veren Tohma. Ne yaptınız Tohma'yı? Tohma'yı sattınız. Tohma, şu anda birkaç HES amacıyla satıldı. Yandaşlar, orada dinamitler patlatarak maalesef Tohma'yı öldürdü. Darende'nin Yeşiltaş köyü, Kuluncak'ın Sofular'ı kan ağlıyor, binlerce yıldan beri atalarına, çocuklarına aş veren, insanlığın ortak malı Tohma'yı sattınız ve Tohma şu anda bir taraftan dinamitlerle patlatılıyor, bir taraftan da değerli arkadaşlar, köylerin kanalizasyon suyu bağlatılarak kirletiliyor” dedi.
Veli Ağbaba, “Her gördüğünüz yere taş ocağı ruhsatı veriyorsunuz. Malatya'ya bağlı Karagöz köyü var, merkeze 7 kilometre. Karagöz köyünün muhtarı Haydar Küllü sesleniyor, diyor ki, 'Bizim geçim kaynağımız hayvancılık. Buraya taş ocağı ruhsatı vererek hem hayvancılığımızı bitireceksiniz hem de Beydağı'nın en güzel suyunun çıktığı Karagöz köyündeki su kaynağımızı kurutacaksınız.' Değerli arkadaşlar, 'Kime danıştınız' diye soruyorlar. 'Vatandaşa mı danıştınız, muhtara mı danıştınız' diyorlar. 'Kime danıştınız da bu izni verdiniz' ve 'Karagöz'ün suyunu taş ocaklarıyla yok etmeye çalışıyorsunuz. Buraya gelecek milletvekillerini buradan sopayla kovmak da Karagözlü köylülerin görevidir' diyorlar. Buradan size iletiyorum” şeklinde konuştu.