Yakınca’da yapılaşma ile ilgili sorunlar İçişleri Bakanlığı'nca yapılan denetimlerle de somut olarak belirlendi. Bakanlık kontrolörlerinin yaptığı denetimlerde; bazı ruhsat eklerinde, yasal olarak bulunması gereken fenni mesullerin belgelerinin olmaması, yapılarda yangın merdivenlerinin ve kapıcı dairelerinin standartlara uygun olmaması veya hiç yapılmaması gibi projelere aykırı imalatlar yapılması, su basmanı kotlarında oynamalar yapılarak ek daire kazanılması, hazine arazisine imar durumu ve akabinde inşaat ruhsatı verilmesi, kaçak (ruhsatsız) yapılaşma ve yapı nizamlarına uyulmaması gibi yasalara ve mevzuata aykırı durumlar belirlendi.
Teknik uzmanlar; “Gelişme aksı (Bölge- güzergah) olan batı bölgesinde meydana gelen bu tür imar usulsüzlükleri. Malatya’nın sağlıklı kentleşmesi için önemli bir engel oluşturmaktadır. Bu tür uygulamalarla amansız ve süratli bir şekilde mücadele edilmelidir.” diyerek Yakınca beldesinde yaşanan yapılaşma rezaletinin bir an önce sonlandırılmasını istediler. Teknik uzmanlar ayrıca “2010 yılı öncesi verilen ve 5 yıl geçerli olan tüm inşaat ruhsatlarının incelenerek standartlara uygun hale getirilmeleri gerekir” uyarısında bulundular.
Yakınca Belediyesinin 2009 ve 2010 yılları arasında verdiği 100’den fazla inşaat ruhsat dosyasında, Teknik Uygulama Sorumluluğu (TUS)Sicil Belgesi ve Proje Sicil Durumu Belgesi gibi “Fenni mesuller ile ilgili bilgileri” içeren belgelerin olmadığı ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı Kontrolörler Başkanlığının yaptığı incelemeler sonucu ortaya çıkan durum üzerine ilgili Odalar, üyelerinden savunma istedi.
Diğer İhlaller
Malatya’nın gelişme bölgesinde olan Yakınca beldesi ile ilgili yapılaşma sadece fenni mesuller ile sınırlı olmadığı iddia edildi. 2009 ve 2010 yılları arasında 100’den fazla inşaat ruhsatı (2000 civarında bağımsız bölüm) verilen beldede, imar ve cins değişikliği, yangın merdiveni- kapıcı daireleri gibi müştemilatların standartlara uygun olmaması veya yapılmaması gibi projeye aykırı imalatlar, yoğunluk artışı sağlanarak haksız kazançlar sağlamak, su basmanı kot farkı ile oynanarak ek daire kazanılması, hazine arazisine imar durumu verilmesi ve akabinde de inşaat ruhsatı verilmesi, kaçak (ruhsatsız) inşaat ve yapı nizamlarına uyulmaması gibi aykırılıkların da, İçişler Bakanlığı Kontrolörlerin yaptığı denetimlerle ortaya çıktığı ilgililerce iddia edildi.