Hekimhan bölgesindeki demir madeninin işletilerek Türkiye’nin dışarıya karşı demir hammaddesi bağımlılığını azaltacak projelerden birisi olan Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi, gündeme getirildiği 2008 yılından beri hayata geçirilemedi. AKP’nin Malatyalılara 1 Kasım seçimi öncesinde vaadi olan “Hekimhan’daki demir madeni yataklarının işletilmesi sözünün” son açıklanan “Doğu ve Güneydoğu Yatırım Teşvik Hamlesi Programı” kapsamında yerine getirilerek hayata geçirilmesi bekleniyor.
Erdemir’e bağlı grup şirketlerinden olan Ermaden’in Türkiye’nin peletlenmiş cevher ithaline son verecek projesi olan Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi’nin Hasançelebi’de kurulması için ilk adım 2008 yılında atılmış ve tesis için ÇED Toplantısı 29 Ocak 2008 tarihinde Hasançelebi’de gerçekleştirilmişti. Söz konusu tesis için Bakanlar Kurulu tarafından “Kamulaştırma kararı” çıkartılmıştı.
Türkiye’nin şuana kadar tespit edilmiş en büyük demir madeni yataklarına sahip olan Hekimhan ilçesinin Hasançelebi bölgesinde yaklaşık bin kişiyi istihdam edecek olan ve proje tutarı yaklaşık 1 milyar dolar olan Erdemir’in gerçekleştirmek istediği Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi ile bölgede yaklaşık bin kişi istihdam edilmiş olacak.
Türkiye için demir sektöründe “Milli Proje” özelliğini taşıyan Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi, Türkiye ve Malatya kamuoyunun gündemine getirildiği 2008 yılından bugüne geçen 8 yıllık sürede hayata geçirilemedi. Projenin gecikmesinde söz konusu şirketin bölgedeki kamulaştırmada yaşadığı sıkıntıların önemli bir yer tuttuğu ifade edilirken, böylesine önemli bir projeye siyasi destek verilmesi gerektiği kaydediliyor.
AKP’NİN SEÇİM SÖZÜ VAR
Hekimhan’daki demir madenlerinin işletilmeye açılması konusunda AKP’nin 1 Kasım seçimleri öncesinde Malatyalılara verilmiş sözü bulunuyor. En son, 1 Kasım seçimleri öncesinde AKP tarafından 28 Ekim 2015’te Malatya’da düzenlenen mitingde dönemin Başbakanı ve AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Malatya’nın yer üstü zenginliği kadar yeraltı zenginliği de var. Mermer, Seramik ve çimentoyu ham madde olarak ihraç edip ülke ekonomisine katkı sağlayacağız. Demirde de Türkiye’nin ve dünyanın sayılı yatakları burada bulunuyor. Biz de bu zenginlikleri kazanca dönüştürmek için yatırımlar yapacağız. Yeni fabrikalar yapıp, yeni istihdam sahaları açacağız. Yer altı zenginliklerine dayalı sanayiyi de geliştireceğiz.” demişti.
DOĞU VE GÜNEYDOĞU YATIRIM TEŞVİK HAMLESİ PROGRAMI
Son açıklanan “Doğu ve Güneydoğu Yatırım Teşvik Hamlesi Programı” kapsamında Malatya’daki demir madenlerinin işletilmesi konusunda da desteklerin verilerek, söz konusu olan Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi’nin hayata geçirilmesi bekleniyor.
Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre; Malatya “Doğu ve Güneydoğu Yatırım Teşvik Hamlesi Programı” kapsamında 5.Cazibe Bölgesinde bulunuyor ve 5. Bölgede desteklenecek olan sektörlerin Konfeksiyon, yapı malzemeleri, küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve meyvecilik olduğu ifade ediliyor. Hükümetin 5. Cazibe merkezi’ne Malatya’daki demir madeni yataklarının işletilmesi için Maden sektörünü eklemesi de bekleniyor.
Hekimhanlılar, siyasilerin proje konusundaki sözlerini yerine getirerek bu yatırımı gerçekleştirmelerini istediler.
GÖRSEL: Proje maket görüntüsü ve Hasançelebi genel görünüm..
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com