Sultansuyu Tarım İşletmesi (Harası) bünyesindeki, 'kültürel hafıza' olarak nitelendirilen 80 yıllık özgün mimarili binaların, 'deprem ağır hasarlı' olduğu şeklindeki gerçek durumu yansıtmayan düzmece raporlara dayanılarak yıktırılması ve işletmenin, hafızadan silinerek çok değerli arazileri nedeniyle özelleştirmeye hazırlanmasına yönelik çalışmalar kapsamında, haranın deprem yüzünden tek çizigi dahi bulunmayan, 11 yıl önce misafirhaneye dönüştürülen eski aygır tavlası binası da, iktidardaki AKP'li siyasilerin de seyirci kaldığı süreç sonunda yıktırıldı.
DÜZMECE RAPORLA YAPTILAR..
Yaklaşık 30 bin dönüm civarındaki verimli arazileri nedeniyle özelleştirmeye hazırlandığı, bu nedenle Malatya tarihi için de önem taşıyan ve 'hara' olan hafızasının silinmeye çalışıldığı değerlendirilen Sultansuyu Harası'nda, 80 yıllık binaların 24 Ocak 2020'de meydana gelen Sivrice merkezli Elazığ- Malatya depreminde ağır hasar gördüğü iddiasıyla, depremden 10 ay sonra özel bir firmaya hazırlatan ve daha sonra yöneticileri yolsuzluk iddiaları nedeniyle görevden alınan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından onaylanan rapora dayanılarak yıkım süreci başlatılmıştı.
Dönemin Tarım İşletmeleri Genel Müdürü (TİGEM) olan Ayşe Ayşin Işıkgece'nin özel olarak takip ettiği yıkım projesi kapsamında, idari bina ve bazı binaların yıkılması, yerine yenilerinin yapılması gündeme getirilirken, eski binaların yıkılmasının, harayı hafızalardan silmeye yönelik olduğu değerlendirilmişti.
Sultansuyu Harası'nı özelleştirmeye hazırlama amaçlı projenin yapıcısı ve uygulayıcısı olan Ayşe Ayşin Işıkgece, daha sonra Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı yapılmış, hakkında gündeme gelen yolsuzluk iddialarının ardından, geçtiğimiz Nisan ayında bakan yardımcılığı görevinden alınmış, hakkında soruşturma başlatıldığı bilgileri gündeme gelmişti.
Malatya'nın iktidar partili siyasilerinin yanı sıra başta Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan olmak üzere yerel yöneticilerinin sessiz kaldığı 'özelleştirmeye hazırlık' amaçlı yıkım projesi, tüm detaylarıyla malatyahaber.com tarafından çeşitli haber, yazı ve yorumlarla kamuoyunun gündemine getirilmiş, ancak 'yıkım ekibi ve lobisi', Malatya'daki bazı basın organları ile bazılarını da Ankara'da ağırladığı 'sözde' basın mensuplarına aksi yönde propaganda malzemesi vererek, tepkilerin önüne geçmeye, Malatya kamuoyunu ‘uyutmaya’ çalışmıştı.
Malatya sevdalısı bir grubun tüm karşı çıkmalarına rağmen Malatya'daki tepkilerin cılız kalmasından da cesaret alan Elazığlı söz konusu genel müdür ile, bazıları Malatya'da görevli memur olan hemşerilerinin de desteğiyle, yine genel müdürün hemşehrisi olan bir müteahhit devreye sokularak, yıkım ve yeni bina ihalesi yapılmıştı. Haranın, depremden tek çizik almayan 'tarihi' idare binası bu aşamada, yıkılmıştı.
Bu binanın yıkımına dayanak oluşturan, ‘düzmece’ rapor 1947 yılında Aygır Tavlası olarak inşa edilen ve 2011'de yapılan onarımla güçlendirilip misafirhaneye dönüştürülen bina için de verilmişti.
HERKES SEYRETTİ, ONLAR YIKTI..
Sultansuyu Harası'nın bağlı olduğu TİGEM'in üst yönetimin yanı sıra Malatya'daki görevlilerinin de 'talimatla' özel ilgi gösterdiği yıkım işlemleri, konunun malatyahaber.com tarafından kamuoyuna yansıtılması, kültür hafızasına yönelik bir yok etme faaliyetinin sürdürüldüğü, engellenmesi gerektiği yolundaki çağrılara karşın, 80 yıllık bina, Sultansuyu yöneticilerinin pazarlık usulüyle yaptığı yıkım ihalesini alan şirket tarafından iş makineleriyle yıkıldı.
AKP'li siyasiler, Sultansuyu Harası'na ait yapıların düzmece deprem raporlarıyla yıkımına ilişkin sürecin başından itibaren takındıkları ilgisiz tavrı, en son yıkımı gündeme gelen misafirhane için de sürdürdüler. Konunun basında haber almasından sonra, ilgililerle görüşeceklerini söyleyen AKP Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci ve Hakan Kahtalı'nın bu söylemlerine karşın, yıkıcıları engelleyen olmadı ve geçtiğimiz Pazartesi günü bina iş makinesiyle yıkılarak yok edildi.
Bir diğer AKP Milletvekili Öznur Çalık'ın ise; yolsuzluk, usulsüzlük ve skandallarla gündeme gelen Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Rektörü kız kardeşi Aysun Bay Karabulut ile eniştesi Ercan Karabulut'a 'halel gelmemesi', haklarında işlem yapılmaması yolundaki yoğun çabaları nedeniyle Sultansuyu Harası konusu ile ilgilenemediği değerlendiriliyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, 1 yılı aşkın zamandır gündeme getirilen Sultansuyu Harası ile ilgili ‘yok etme’ çabalarını gündemine dahi almadı ve bu konuda tek kelime etmedi.
malatyahaber.com
FOTO: Siparişle hazırlatılan düzmece ‘ağır hasarlı’ deprem raporuyla tek çiziği dahi bulunmamasına rağmen yıktırılan misafirhane binasının 1 ay önceki ‘sapasağlam’ görüntüsü ve yıkım çalışmaları..