Düzmece deprem raporlarıyla yıktırılan Sultansuyu Harası İdari Binasından sonra, halen misafirhane olarak kullanılan özgün mimarili 80 yıllık tek katlı taş temelli binanın da aynı gerekçeyle yıkım kararı alınmasına bir tepki de Malatya Kültür Yaşam Derneği'nden (MKYD) geldi.
Dernek Başkanı Atilla Kantarcı yaptığı açıklamada; “Bundan bir süre önce Sultansuyu Harasında, düzmece deprem raporları ile depremden tek çizik dahi almayan 'tarihi' idare binası tüm Malatyalıların gözlerinin önünde yıkılmıştı. Şimdide yıkım işleminin ikinci aşamasına geçildiğini duyduk. Sağlam olmasına rağmen yıktırılacak olan taş temelli misafirhanenin yıkım ihalesinin ve bunun yerine inşa edilecek binanın ihalesinin Ankara'da yapıldığını üzülerek öğrendik. Sultansuyu Harasında yapılmaya çalışılan bu yıkımlarında hafızayı silmeye yönelik olduğunu düşünüyor ve bu karardan bir an evvel dönülmesini arzu ediyoruz.” İfadeleriyle yıkım kararından bir an evvel dönülmesi gerektiğini belirti.
MKYD Başkanı Kantarcı “Öncelikle Sultansuyu haramız hakkında kısa bir tarih bilgisi verip konumuza sonra değinelim; Sultansuyu Harası, şehrimizin 27 km batısında Malatya-Kayseri karayolu üzerinde Akçadağ ilçemiz sınırları içinde ve Sultansuyu vadisinde bulunan doğa harikası bir yerdir.
Hem ordunun at ihtiyacını gidermek hem de Akçadağ yöresindeki aşiretlerin devlet ile girmiş olduğu mücadelelerden dolayı bozulan otoriteyi, güvenliği ve huzuru tekrar sağlamak için 1865 yılında Sultansuyu Çiftlikat-u Hümayun adı ile kurulmuştur.
Sultansuyu Çiftliği’nin ordunun at ihtiyacını gidermede yetersiz kalması nedeniyle 1915 yılında Hara’ya dönüştürülmüş ve 1928 yılında Sultansuyu Harası adını almıştır.Burada atılan ilk adım Hamidiye Aygır Deposunun inşaası olmuştur.
Malatya'nın tarih ve kültür hafızasının ortak değeri olan, Osmanlı döneminden bugüne kadar hizmet veren, Arap Atı yetiştiriciliğinde ülkemizde söz sahibi olan Sultansuyu Haramızın yaklaşık 100 yıllık binalarına göz dikildi maalesef.
Bundan bir süre önce Sultansuyu Harasında, düzmece deprem raporları ile depremden tek çizik dahi almayan 'tarihi' idare binası tüm Malatyalıların gözlerinin önünde yıkılmıştı.
Şimdide yıkım işleminin ikinci aşamasına geçildiğini duyduk. Sağlam olmasına rağmen yıktırılacak olan taş temelli misafirhanenin yıkım ihalesinin ve bunun yerine inşa edilecek binanın ihalesinin Ankara'da yapıldığını üzülerek öğrendik.
Ne yazık ki son yıllarda şehrimizin hafızasını silmeye yönelik yıkımlar ve isim değişikliklerini gördük.
Sultansuyu Harasında yapılmaya çalışılan bu yıkımlarında hafızayı silmeye yönelik olduğunu düşünüyor ve bu karardan bir an evvel dönülmesini arzu ediyoruz.” diyerek, oldu bittiye getirilerek yapılan yıkımın önüne geçilmesini istedi.
malatyahaber.com