SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Yıkım Hafızayı Silmeye Yönelik.. DURDURULMALI"

A- A+ PAYLAŞ

Düzmece deprem raporlarıyla yıktırılan Sultansuyu Harası İdari Binasından sonra, halen misafirhane olarak kullanılan özgün mimarili 80 yıllık tek katlı taş temelli binanın da aynı gerekçeyle yıkım kararı alınmasına bir tepki de Malatya Kültür Yaşam Derneği'nden (MKYD) geldi.

Dernek Başkanı Atilla Kantarcı yaptığı açıklamada; “Bundan bir süre önce Sultansuyu Harasında, düzmece deprem raporları ile depremden tek çizik dahi almayan 'tarihi' idare binası tüm Malatyalıların gözlerinin önünde yıkılmıştı. Şimdide yıkım işleminin ikinci aşamasına geçildiğini duyduk. Sağlam olmasına rağmen yıktırılacak olan taş temelli misafirhanenin yıkım ihalesinin ve bunun yerine inşa edilecek binanın ihalesinin Ankara'da yapıldığını üzülerek öğrendik. Sultansuyu Harasında yapılmaya çalışılan bu yıkımlarında hafızayı silmeye yönelik olduğunu düşünüyor ve bu karardan bir an evvel dönülmesini arzu ediyoruz.” İfadeleriyle yıkım kararından bir an evvel dönülmesi gerektiğini belirti.  

MKYD Başkanı Kantarcı  “Öncelikle Sultansuyu haramız hakkında kısa bir tarih bilgisi verip konumuza sonra değinelim; Sultansuyu Harası, şehrimizin 27 km batısında Malatya-Kayseri karayolu üzerinde Akçadağ ilçemiz sınırları içinde ve Sultansuyu vadisinde bulunan doğa harikası bir yerdir.  

Hem ordunun at ihtiyacını gidermek hem de Akçadağ yöresindeki aşiretlerin devlet ile girmiş olduğu mücadelelerden dolayı bozulan otoriteyi, güvenliği ve huzuru tekrar sağlamak için 1865 yılında Sultansuyu Çiftlikat-u Hümayun adı ile kurulmuştur.  

Sultansuyu Çiftliği’nin ordunun at ihtiyacını gidermede yetersiz kalması nedeniyle 1915 yılında Hara’ya dönüştürülmüş ve 1928 yılında Sultansuyu Harası adını almıştır.Burada atılan ilk adım Hamidiye Aygır Deposunun inşaası olmuştur.

Malatya'nın tarih ve kültür hafızasının ortak değeri olan, Osmanlı döneminden bugüne kadar hizmet veren, Arap Atı yetiştiriciliğinde ülkemizde söz sahibi olan Sultansuyu Haramızın yaklaşık 100 yıllık binalarına göz dikildi maalesef.

Bundan bir süre önce Sultansuyu Harasında, düzmece deprem raporları ile depremden tek çizik dahi almayan 'tarihi' idare binası tüm Malatyalıların gözlerinin önünde yıkılmıştı.  

Şimdide yıkım işleminin ikinci aşamasına geçildiğini duyduk. Sağlam olmasına rağmen yıktırılacak olan taş temelli misafirhanenin yıkım ihalesinin ve bunun yerine inşa edilecek binanın ihalesinin Ankara'da yapıldığını üzülerek öğrendik.  

Ne yazık ki son yıllarda şehrimizin hafızasını silmeye yönelik yıkımlar ve isim değişikliklerini gördük.  

Sultansuyu Harasında yapılmaya çalışılan bu yıkımlarında hafızayı silmeye yönelik olduğunu düşünüyor ve bu karardan bir an evvel dönülmesini arzu ediyoruz.” diyerek, oldu bittiye getirilerek yapılan yıkımın önüne geçilmesini istedi.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • okn (1 yıl önce)
    syn editör bununla alakalı haberleride görmek isteriz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • okn (1 yıl önce)
    aynı şeyi devlet demiryolları lojmanları içinde yapıyorlar depremde zarar gördüğü iddiasıyla yüksek katlı binaları ve garibanların, asgari ücretle vaya kısıtlı geliri olan kişilerin oturduğu tek katlı binaları yıkacak oradan yol geçirip etrafını da ticari alan olarak imarlandıracaklar. Sözleşmesi imzalanmış yazık günah yapmayın bunu bu millete. Bu toprağın üstü varsa altıda var hesap günü şüphesiz hesap vereceksiniz. Ama bunun bilincinde olup anlayabilene.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • SİZİDE GÖRECEĞİZ (1 yıl önce)
    Lojmanlar ve idare binasının yıkılması için gayret gösteren dönemin genel müdürü sonra bakan yardımcısı ve sonunda tarım bakanlığında uzman dahi yapılmayan. Şimdi sıra onun talimatlarını uygulayan Tigem genel müdürü ve genel müdür yardımcılarında sayın Tarım bakanı Vahit Kirişçi ve bakan yardımcılarından ricamız bunlar burda kaldıkça pek yakında Tigem e kilit vurursunuz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ARGALI (1 yıl önce)
    Bekara karı boşaması kolay derler beyler Ankarada oturdukları yerde Sultansuyu Tigem de yıkımlar oluyor Allahtan korkmaz kuldan utanmazlar hiçmi vijdanınız sızlamıyor sayın Genel müdür genel müdür yardımcıları Sultansuyunda 500 sığır bokun içinde at tavlalar dersen 80 yıllık tavlalar da atçılık arkadan nal topluyor 3 at yetişen çiftlikte sonuncu sırada başarınız la öğünün sizi oraya getirenler şimdi koltuk bulamıyorlar oturanlar şu misafirhane in resmine bakın vijdanınız sızlamıyor sa siz insan değilsiniz her kim göz yumuyor sebep oluyorsa Allahında bulsun
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Çok geç kalmış bir açıklama! İki yıldır gündemde olan bu konu için
    %91
    %9
    Yanıtla
  • zurna44 (1 yıl önce)
    Osmanlı yadigarı bu mümtaz esere dokunmayın!!! Atalarımızın ve tarihin vebalini, bedduasını almayın lütfen. Sultan suyu harası ve at terapi merkezi hizmetine devam etmelidir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Burhan (1 yıl önce)
    Yıkın bakayım elinize ne geçecek yazıklar olsun allahınızdan bulasınız her kimki bu yıkımlar sebep olmuş Allahta onların evini başına yıksın
    %92
    %8
    Yanıtla
  • AKÇADAĞLI (1 yıl önce)
    Günlerdir Malatya kamuoyuna bilgisine sunulan yıkım kararına tepki gösterenlerin tepkisini malesef başra TİGEM Genel müdürü ve Malatya milletvekilleri nedense bu tepkilere sesiz. Kalıyor bir gece vakti yılıldıktan sonra açıklama yaparlar. Yapılan deprem testleri çürük çıktığı için yıkılmıştır diye.Buna sebep olanlarda Allah korkusu yok Nasılki Bakan yardımcısının şuanda oturacak koltuğu yok görevden alınmış,Yıkılması için ısrar eden Genel müdür ve Genel müdür yardımcısı Malatya iktidar partisi siyasileri bu dünyada olmasada öbür dünyada bunun hesabını verirler KESER DÖNER SAP DÖNER BİRGÜN HESAP DÖNER
    %94
    %6
    Yanıtla