SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Sultansuyu'nun 'Özelleştirilen Birimi' Çöktü!

Sultansuyu'nun 'Özelleştirilen Birimi' Çöktü!
A- A+ PAYLAŞ

Sultansuyu Harası bünyesinde, 2014 yılında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in talimatı ile otistik çocukların zihinsel ve bedensel tedavilerine katkı sunmak amacıyla kurulan Hippoterapi Merkezi’nin,  dönemin işletme müdürü Mustafa Kasap tarafından yasa dışı biçimde özel bir şirkete uzun vadeli kiralanmasından sonra, bakımsızlık nedeniyle terk edilmiş bir mekâna dönüştüğü, son olarak geçtiğimiz günlerde yağan yoğun karın oluşturduğu ağırlığı taşıyamaması sonucunda, Hippoterapi Merkezi’nin çatısının çöktüğü öğrenildi.

Sultansuyu Harası Hippoterapi Merkezi çatısının çökmesine karşın, merkezi, son derece düşük bir ihale bedeli ile alan YAREN İnşaat A.Ş.’nin şimdiye kadar herhangi bir onarım faaliyeti yürütmediği, milyonlarca lira harcanan merkezin metruk bir yapıya dönüştüğü belirtiliyor.

Hippoterapi Merkezi özelleştirilince viraneye dönüştürüldü
Serebral Palsi, Otizm Spektrum Bozukluğu, Down Sendromu, Multiple Skleroz, Denge ve Hareket Bozuklukları olan çocukların terapötik binicilik yoluyla tedavi edilmeleri amacıyla devletin harcadığı büyük bir bütçe ile Murat Durmaz’ın müdürlüğü döneminde Sultansuıyu Tarım İşletmesi’nde kurulan ve Durmaz’ın yöneticiliği döneminde başarıyla hizmet veren Sultansuyu Harası Hippoterapi Merkezi, şimdilerde perişan vaziyet sergiliyor.

Hippoterapi Merkezi’nin yağan karın oluşturduğu ağırlığa dayanamayarak çatısının çöktüğü, onarım yapılmadığı, burada yürütülen faaliyetlerin durdurulduğu kaydedildi.

Hippoterapi Merkezi ve Sultansuyu yıkımı
Sultansuyu Tarım İşletmesi’ne ait Hippoterapi Merkezi’nin perişan ve yok oluşla karşı karşıya kalmasına ilişkin süreç, şimdilerde Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Ayşe Ayşin Işıkgece’nin Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü döneminde başladı.

TİGEM Genel Müdürü iken, Sultansuyu Tarım İşletmesi’ne, gittiği işletmeleri özel sektöre 7peşkeş çekmekle ünlü olduğu ileri sürülen Mustafa Kasap’ı müdür olarak atayan Ayşe Ayşin Işıkgece, Mustafa Kasap’ın Sultansuyu Harası’nda tam bir yıkım süreci başlatmasına büyük destek verdi.

24 Ocak 2020 depreminden 10 ay sonra, işletmenin taş yapılı tarihi binalarının bir anda depremden etkilendiğini ‘keşfeden’, önce Osmanlı’dan günümüze uzanan tarihi ve kültürel miras niteliğindeki binaları yıktırarak Sultansuyu Harası’nın geleneksel kimlik ve dokusunu yok eden Mustafa Kasap, daha sonra Sultansuyu Harası’nın sosyal tesislerinin ve en verimli arazilerinin özel kişi ve şirketlere uzun vadeli biçimde kiralanması faaliyetine girişti.

Halkın parasıyla inşa edilen sosyal tesisler ve halkın arazisi özel şirkete verildi
Üzerinde, halka çok düşük ücretlerle ya da ücretsiz hizmet veren çok sayıda sosyal tesisin yanı sıra, Hippoterapi Merkezi, Arap Atı Tanıtım Merkezi ve 55 dönümlük tarım arazisini üç – otuz paraya YAREN A.Ş. adlı bir şirkete uzun vadeyle kiralayan Mustafa Kasap’ın bu yıkıcı ve yok edici faaliyetleri, sayısız habere konu olmasına karşın AKP Malatya Milletvekilleri ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahhatin Gürkan tarafından sessizlikle karşılandı.

Hatta AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın Sultansuyu Harası’nın özel şirketlere peş-keş çekilmesine sessiz kalmasının, her iki isme yakın bazı iş adamlarının bu işlerin içinde olmasından kaynaklandığı ileri sürüldü.

Başkan Gürkan, bu iddiaları doğrulayacak nitelikte bazı açıklamalar yaparken, AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ın da Sultansuyu Harası’nın tohum yetiştiriciliği yapılan en nitelikli arazisine beton santrali kurulması için aracı olduğu ileri sürüldü.

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ın kardeşi MTÜ Rektörü Aysun Bay Karabulut da Sultansuyu Harası’ndaki yıkım faaliyetinin talimatçısı Tarım ve Orman Bakanlığının Elazığlı iki bakan yardımcısından biri olan Ayşe Ayşin Işıkgece’yi iki defa ziyaret ederek kayısı ve çeşitli hediyeler sunmuş, üniversitedeki konferansa konuşmacı olarak katılmasını sağlamıştı.

Yıkıp viran ettikten sonra Malatya’dan gönderildiler 
Mustafa Kasap, Sultansuyu Harası’nda telafisi imkânsız bir yıkım faaliyeti yürüttükten ve ‘görevini tamamladıktan’ sonra görevinden alındı ve Bakanlık bünyesinde müşavir olarak görevlendirildi. Mustafa Kasap’ın yanısıra, yıkım faaliyetini ve ihale işlerini fiilen sahada yürüttüğü belirtilen İnşaat Yapı Teknik Şefi Veysel Yığmatepe adlı personel de Sultansuyu Harası’na ilişkin haberleri nedeniyle gazetecilere ve Sultansuyu’ndaki özelleştirme faaliyetini eleştiren Malatya Esnaf Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin’e hakeret eden yorunlar yapmış, daha sonra da Kırşehir’e tayin edilmişti.

Sultansuyu Harası’ndaki yıkım ve özelleştirme faaliyetine, Malatya’yı yönetenler ‘kör ve sağır’ kalmış, duruma sadece Malatya Tarım Platformu Başkanı İhsan Akın ve ESOB Başkanı Şevket Keskin itiraz seslerini yükseltmişti.

Sultansuyu Harası’ndaki yıkıma ve özelleştirme faaliyetine özellikle itiraz etmesi gereken Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan da, yıkım faaliyetine sessiz ve duyarsız kalmayı tercih etmişti.

Güler HAZAR DOĞAN, malatyahaber.com
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Murat (2 yıl önce)
    Bunu haber yapacağınıza gerçek haberden bi haber olarak öyle sınıfta kaldınız...Malatya'daki Sultansuyu Tarım İşletmesi'nde damızlık olarak kullanılan 1 tonluk simental cinsi "Milky" isimli boğanın sperma satışından 1 milyon 250 bin lirayla rekor gelir elde edildi. Akçadağ ilçesinde, 1865'te 27 bin dönüm araziye "Sultansuyu Çiftlikatu Hümayun" ismiyle kurulan ve 1928'de "Sultansuyu Harası" adını alan işletme, 1984'ten bu yana Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde faaliyetini sürdürüyor. Bölgenin toprak yapısı, bitki örtüsü, su kalitesi ve iklim şartlarının, safkan Arap atlarının ırk özelliklerinin bozulmadan yetiştirilmesine imkan sağladığı işletmede, damızlık boğa da yetiştiriliyor...
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Allah’ın kulu (2 yıl önce)
    Yıkılan yapı kamunun yaptırıp sonradan kiraya verdiği alan bu mihvalde değerlendirme yaparsak ne demeliyiz acaba
    %67
    %33
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Malatya da yapılan eksik ve yanlış işler, vekil ve belediye başkanlarının aynasıdır. Bir şehirde yapılan yanlış işlerde, doğru işlerde o şehrin yöneticilerinin marifetidir. Bu nedenle sandık başına gidince bütün bu yapılanları düşünerek oy kullanın.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tarık (2 yıl önce)
    Olsun çöksün yıkılsın yine yapılır yapılırken de bir başka şahsı zengin ederiz bir başkaları kazanır kazandığınız birileri ile paylaşır ne kadar abartıyorsunuz çatı çökmüş güzelim tesis harabe olmuş ne olmuş yani daha neler neler yıkıldı yakıldı harab edildi peşkeş çekildi varsın bu çatıda çöksün daha ne çatılar çökecek hele bir durun bakalım
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Oldu olası karma yani devletin ve özel sektörün içinde olduğu ekonomiyi savunurum şimdi birileri diyecekki devlet kamu iktisadi kuruluşları zarar ediyordu inanın zarar ettirenler popülist siyasetcilerdi ,2 bin kisinin çalışacağı fabrikalarda 5 bin insan çalışırsa oralar arpaliga dönüşürse cihazlar yenilenmezse elbette zarar eder sümer bankın yeri hiç unutamam 7 milyon dolara ozellestirildi fabrikanın içindeki makinalar Çin'e 7 milyon doların üzerinde satıldı.o arsa bedavaya geldi.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Vatansever (2 yıl önce)
    Haram olunca...
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (2 yıl önce)
    Çok iyi yapmışlar. Herkes hak ettiği yöneticilerle yönetilir derler. Malatya eskiden aydınıyla marufken son yıllarda bence cahilleriyle meşhur. Artık yolsuzluklarla, belediyelerin yurtdışına adam göndermesiyle, ekonomik krizi halayla kutlayanlarla falan anılıyoruz.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • mlx (2 yıl önce)
    Vah malatya vah.ne hale geldi.ama olsun seçimlerde biz reise oy veriyoruz değilmi.
    %80
    %20
    Yanıtla