Sultansuyu Harası bünyesinde, 2014 yılında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in talimatı ile otistik çocukların zihinsel ve bedensel tedavilerine katkı sunmak amacıyla kurulan Hippoterapi Merkezi’nin, dönemin işletme müdürü Mustafa Kasap tarafından yasa dışı biçimde özel bir şirkete uzun vadeli kiralanmasından sonra, bakımsızlık nedeniyle terk edilmiş bir mekâna dönüştüğü, son olarak geçtiğimiz günlerde yağan yoğun karın oluşturduğu ağırlığı taşıyamaması sonucunda, Hippoterapi Merkezi’nin çatısının çöktüğü öğrenildi.
Sultansuyu Harası Hippoterapi Merkezi çatısının çökmesine karşın, merkezi, son derece düşük bir ihale bedeli ile alan YAREN İnşaat A.Ş.’nin şimdiye kadar herhangi bir onarım faaliyeti yürütmediği, milyonlarca lira harcanan merkezin metruk bir yapıya dönüştüğü belirtiliyor.
Hippoterapi Merkezi özelleştirilince viraneye dönüştürüldü
Serebral Palsi, Otizm Spektrum Bozukluğu, Down Sendromu, Multiple Skleroz, Denge ve Hareket Bozuklukları olan çocukların terapötik binicilik yoluyla tedavi edilmeleri amacıyla devletin harcadığı büyük bir bütçe ile Murat Durmaz’ın müdürlüğü döneminde Sultansuıyu Tarım İşletmesi’nde kurulan ve Durmaz’ın yöneticiliği döneminde başarıyla hizmet veren Sultansuyu Harası Hippoterapi Merkezi, şimdilerde perişan vaziyet sergiliyor.
Hippoterapi Merkezi’nin yağan karın oluşturduğu ağırlığa dayanamayarak çatısının çöktüğü, onarım yapılmadığı, burada yürütülen faaliyetlerin durdurulduğu kaydedildi.
Hippoterapi Merkezi ve Sultansuyu yıkımı
Sultansuyu Tarım İşletmesi’ne ait Hippoterapi Merkezi’nin perişan ve yok oluşla karşı karşıya kalmasına ilişkin süreç, şimdilerde Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Ayşe Ayşin Işıkgece’nin Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü döneminde başladı.
TİGEM Genel Müdürü iken, Sultansuyu Tarım İşletmesi’ne, gittiği işletmeleri özel sektöre 7peşkeş çekmekle ünlü olduğu ileri sürülen Mustafa Kasap’ı müdür olarak atayan Ayşe Ayşin Işıkgece, Mustafa Kasap’ın Sultansuyu Harası’nda tam bir yıkım süreci başlatmasına büyük destek verdi.
24 Ocak 2020 depreminden 10 ay sonra, işletmenin taş yapılı tarihi binalarının bir anda depremden etkilendiğini ‘keşfeden’, önce Osmanlı’dan günümüze uzanan tarihi ve kültürel miras niteliğindeki binaları yıktırarak Sultansuyu Harası’nın geleneksel kimlik ve dokusunu yok eden Mustafa Kasap, daha sonra Sultansuyu Harası’nın sosyal tesislerinin ve en verimli arazilerinin özel kişi ve şirketlere uzun vadeli biçimde kiralanması faaliyetine girişti.
Halkın parasıyla inşa edilen sosyal tesisler ve halkın arazisi özel şirkete verildi
Üzerinde, halka çok düşük ücretlerle ya da ücretsiz hizmet veren çok sayıda sosyal tesisin yanı sıra, Hippoterapi Merkezi, Arap Atı Tanıtım Merkezi ve 55 dönümlük tarım arazisini üç – otuz paraya YAREN A.Ş. adlı bir şirkete uzun vadeyle kiralayan Mustafa Kasap’ın bu yıkıcı ve yok edici faaliyetleri, sayısız habere konu olmasına karşın AKP Malatya Milletvekilleri ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahhatin Gürkan tarafından sessizlikle karşılandı.
Hatta AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın Sultansuyu Harası’nın özel şirketlere peş-keş çekilmesine sessiz kalmasının, her iki isme yakın bazı iş adamlarının bu işlerin içinde olmasından kaynaklandığı ileri sürüldü.
Başkan Gürkan, bu iddiaları doğrulayacak nitelikte bazı açıklamalar yaparken, AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ın da Sultansuyu Harası’nın tohum yetiştiriciliği yapılan en nitelikli arazisine beton santrali kurulması için aracı olduğu ileri sürüldü.
AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ın kardeşi MTÜ Rektörü Aysun Bay Karabulut da Sultansuyu Harası’ndaki yıkım faaliyetinin talimatçısı Tarım ve Orman Bakanlığının Elazığlı iki bakan yardımcısından biri olan Ayşe Ayşin Işıkgece’yi iki defa ziyaret ederek kayısı ve çeşitli hediyeler sunmuş, üniversitedeki konferansa konuşmacı olarak katılmasını sağlamıştı.
Yıkıp viran ettikten sonra Malatya’dan gönderildiler
Mustafa Kasap, Sultansuyu Harası’nda telafisi imkânsız bir yıkım faaliyeti yürüttükten ve ‘görevini tamamladıktan’ sonra görevinden alındı ve Bakanlık bünyesinde müşavir olarak görevlendirildi. Mustafa Kasap’ın yanısıra, yıkım faaliyetini ve ihale işlerini fiilen sahada yürüttüğü belirtilen İnşaat Yapı Teknik Şefi Veysel Yığmatepe adlı personel de Sultansuyu Harası’na ilişkin haberleri nedeniyle gazetecilere ve Sultansuyu’ndaki özelleştirme faaliyetini eleştiren Malatya Esnaf Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin’e hakeret eden yorunlar yapmış, daha sonra da Kırşehir’e tayin edilmişti.
Sultansuyu Harası’ndaki yıkım ve özelleştirme faaliyetine, Malatya’yı yönetenler ‘kör ve sağır’ kalmış, duruma sadece Malatya Tarım Platformu Başkanı İhsan Akın ve ESOB Başkanı Şevket Keskin itiraz seslerini yükseltmişti.
Sultansuyu Harası’ndaki yıkıma ve özelleştirme faaliyetine özellikle itiraz etmesi gereken Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan da, yıkım faaliyetine sessiz ve duyarsız kalmayı tercih etmişti.
Güler HAZAR DOĞAN, malatyahaber.com