SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Sigorta Teşviği Belirsizliği.. Süre Bitti, Uzatma Yok!

0
Güncellendi - 2020-01-01 02:23:44
Sigorta Teşviği Belirsizliği.. Süre Bitti, Uzatma Yok!
A- A+ PAYLAŞ

Aralarında Malatya’nın da bulunduğu “Bazı illerde vergi ve sigorta primi teşvikleri uygulamak, enerji desteği sağlamak ve yatırımlara bedelsiz arsa ve arazi temin etmek suretiyle yatırımları ve istihdam imkânlarını artırmak” amacıyla 2004 yılında çıkarılan 5084 Sayılı “Yatırımların ve İstihdamın Teşvikine Dair Kanun”un öngördüğü teşviklerden sigorta primi teşviği daha önce iki defa kanun ile bir defa ise Cumhurbaşkanlığı Kararı ile uzatılmış,  31.12.2019 tarihine kadar devam ettirilmesi sağlanmıştı.

Ancak, işletmelerin devlet teşviklerine en çok ihtiyaç duyduğu süreçte, söz konusu teşviklerin uzatılacağına dair bugüne kadar herhangi bir açıklama yapılmaması iş dünyasında endişeli bir bekleyişe yol açıyor.

Konuyla ilgili olarak  Yeminli Mali Müşavir – malatyahaber.com yazarı Mustafa Bahadır Altaş, ilk olarak 2004 yılında çıkarılan teşvik yasasının bugüne kadarki serüvenine ilişkin bilgi verdi ve teşviklerin uzatılmasına yönelik yeni yasal düzenleme yapılmaması halinde işletmelerin zor durumda kalacağını söyledi.

Teşviklerin sadece işveren için değil, çalışanların ekonomik durumunun iyileştirilmesine de hizmet ettiğini kaydeden Mustafa Bahadır Altaş, “Teşviklerin süresi son olarak, geçtiğimiz yıl 26 Aralık 2018 tarihli ve 30607 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 25.12.2018 tarihli ve 503 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ve ekinde yer ala (I) , (II) ve (III) sayılı listelerde yer alan illerde faaliyet gösteren işyerleri için 31/12/2019 tarihine kadar tekrar uzatılmıştı. Ancak, bu sürenin bitimine geldiğimiz ve teşviklere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan bir ortamda olmamıza karşın teşviklerin uzatılacağına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı” dedi.

“Süre uzatılmazsa işletmeler zor durumda kalacak”

Teşviklerin uzatılması konusunda, Cumhurbaşkanlığınca bir süre uzatımı yapılmaması halinde 01.01.2020 tarihinden itibaren özel sektör işyerlerinde istihdam edilen işçiler için 6 puanlık sigorta primi işveren desteği hazinece karşılanmayacak bilgisini veren Mustafa Bahadır Altaş, hazinece karşılanmayacak tutarın, yeni açıklanan asgari ücret göre 1 işçi için aylık 176,58 TL. olduğunu belirtti.

2020 yılında asgari ücrette meydana gelen artış ve geçen yıl 1 işçi için aylık toplam 150,00 TL olan asgari ücretin desteğinin 2020 yılında 1 işçi için aylık toplam 75,00 TL olarak uygulanacağını kaydeden Altaş, “Özellikle eski işletmeler ve küçük esnaf işverenler için önemli bir yük olarak ortaya çıkacaktır” dedi.

İlave 6 puanlık işveren hissesi sigorta primi teşvik kapsamına giren iller:

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • öneri (5 yıl önce)
    ASGARİ ÜCRET Maliyet yüksek. Rekabet şansı sıfır… ÇÖZÜM===>  Asgari ücret vergi dışı kalsın. Damga Vergisi kalksın. Zaten AGİ diye bir bilmece var. 3 çocuğu olandan al takke-ver külah aynı şeye denk geliyor.  Asgari ücret SSK işçi payı % 1’e düşsün.  Karmaşık Teşvikler kalksın. Sadeleşsin. Verdiğini geri alabilme Teşviki için danışman-müşavirlere kucak dolusu para ödeniyor.  Sosyal devlet diye mavi kart-yeşil kart uygulaması ile GSS ve evde bakım şartları güncellensin.  İşçi Sosyal Devlet (!!!) menfaatlerinden yoksun kalmamak için SSK yaptırmaktan kaçıyor.  Al gülüm-Ver gülüm ‘den hem Devlet hem de kurumsal firmalar zarar görüyor. Durum Kayıt dışı firmaların da çalışanın da işine geliyor gibi görünüyor. ( şimdilik ) DEVLET ANA üstüne düşeni yapsın. Önce açık kapıları kapatsın. Sonra da kayıt dışına çıkanın gözünü çıkarsın. Yoksa bu maliyetler ile çözüm sıfır…
    0
    0
    Yanıtla
  • ALİ (5 yıl önce)
    TSO başkanı 2022 de çıkacağı belli bile olmayan araba için talimatla olduğu düşünülen abartılı rakamlarla sipariş vereceğinize birazda işletmelerin derdine düşün Bu primler nasıl ödenecek. 44 arabamı önemli yoksa 44 fabrikamı önemli ESOB başkanı zaten bir süredir suspus olmuş ne etli ne sütlüye karışıyor. Küçük esnaf sizlere ömür diyor
    0
    0
    Yanıtla